‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

IT-alan hyödyt veivät alan opintojen pariin

· Blogi · Opiskelu IT-alalla · Pohjois-Karjala · Uratarinat · Sanna Hyvönen

Shajeda Akter Moni on kotoisin Bangladeshista, jossa hän kävi korkeakoulun ja työskenteli virkailijana. Suomeen muutettuaan hän etsi omaa juttuaan ja päätyi opiskelemaan IT-alaa sen mahdollisuuksien vuoksi – sukulaistensa yllätykseksi. Kotimaassaan hänen sukulaisensa pohtivatkin, kuinka hän pärjää alan parissa.

Shajeda Akter Moni, tuttavallisemmin Moni, on kotoisin Bangladeshistä, jossa hän suoritti opinnot Sanskrit-kielen ja kirjallisuuden parissa. Suomeen muuttaessaan hän lähti opiskelemaan liiketalouden opintoja business administration nimikkeellä. Opinnot olivat englanniksi ja hänestä tuntui, että olisi tärkeää oppia lisää suomen kieltä.

Kaikki tämä johti muutokseen: hän muutti Joensuuhun kumppaninsa opintopaikan myötä, vaihtoi samalla datanomiopintoihin, alkoi odottamaan lasta ja jäi myöhemmin äitiyslomalle. Arki oli välillä haastavaa, sillä Moni pyöritti lapsiarkea kotona myös silloin, kun kumppani kävi armeijaa.

Kun ajatukset opintojen jatkamisesta syttyivät jälleen, oli tutkinnon nimike vaihtunut ja hänen olisi pitänyt hakea uudestaan samaan kouluun. Koska Monin pohjakoulutus oli korkeakoulusta, hän keskusteli mahdollisuuksista Suomessa yhdessä ammattioppilaitoksen työntekijän kanssa. Keskustelujen innoittamana hän tutustui muun muassa IT-alaan.

Hänen aiempaan koulutukseen liittyvää työtä oli vain vähän saatavilla ja siksi Moni halusi, että tulevassa ammatissa on mahdollista saada töitä missä tahansa hän onkaan. Hän haki Karelia-ammattikorkeakouluun opiskelemaan tietojenkäsittelyä ja pääsi sinne vuoden 2020 syksyllä. Ensimmäiset ajatukset olivat:

“Minä sain opiskelupaikan: MAHTAVAA, se on paras saavutukseni!”

Koodi tuottaa hyvää oloa

Ensimmäisenä opintovuonna haastavimmalta tuntui lapsiarjen ja etäopintojen yhteensovittaminen. Monilla meni aikaa tottua, miten puhutaan ja kommunikoidaan etänä, sillä sosiaalisena hän tykkäsi olla muiden seurassa. Myös koodaaminen oli alussa todella hankalaa ja se stressasi.

Samalla kuitenkin etäopintojen luonne ja opetuksessa käytetyt tallenteet auttoivat jaksamaan, koska hän pystyi tutustumaan opintomateriaaleihin hänelle sopivissa kohdissa. Opinnoissa erityisen hyvältä tuntuivat ystävällinen ilmapiiri ja mahdollisuus oppia uusia asioita. Opettajat ja oppikaverit olivat kilttejä ja hyviä ihmisiä, jotka auttoivat tarvittaessa eteenpäin.

Ajan myötä Moni oppi lukemaan dokumentteja, itse koodia ja koodi alkoi tuottamaan hyvää oloa. Opinnoissa koodaamisen lisäksi kivalta tuntui testaaminen, mutta hän etsii vielä sitä omaa juttuaan. Avoimena hän tutustuu annettuihin aiheisiin ja katsoo tykkääkö siitä, ennen kuin päättää tuntuuko se omalta vai ei.

Epäonnistuminen osoittaa, mitä osaat ja mitä voit vielä oppia

Monin läheiset kotimaassa ovat ihmeissään, kuinka hän pärjää IT-alan opintojen parissa. Esimerkillään hän onkin kannustanut myös tuttaviaan opiskelemaan tietojenkäsittelyä.

Moni mainitsee, että jos on motivaatiota, tuntemattomatkin asiat tulevat jossain vaiheessa tutuksi.

“Äitini on sanonut, että jos jokin on vaikeaa, ota se vakavasti ja siitä tulee myöhemmin helppoa. Se ei tarkoita, että jos epäonnistuu, että se loppuu siihen. Epäonnistuminen osoittaa, mitä osaat ja mitä voit vielä oppia.”

Moni myös huomaa ajattelevansa, että jos hän oppii asiat hyvin, hän löytää sen oman roolinsa työelämässä. Jokapäiväiset jutustelut kavereiden kanssa alan yleisistä asioista ja siitä mitä opinnoissa on menellään, innoittavat jatkamaan oman haaveen eteen työskentelemistä.

“Olen kiinnostunut työharjoittelupaikasta ohjelmistokehittäjänä, jotta saisin koodata ja keskittyä juuri siihen koodiin. Haluan asua Suomessa ja toivon työskenteleväni enemmän myös muiden kanssa. Haluan tulevaisuudessa, että minusta tulee hyvä kehittäjä, joka osaa oman alansa täysin.”

Haastattelimme

Shajeda Akter Moni
Tietojenkäsittelyn tradenomiopiskelija
Karelia-ammattikorkeakoulu

 

Alanvaihtaminen ja uuden oppiminen vaativat esikuvia sekä vertaistukea!

Teemme uratarinoita paikallisesti toimivassa #MimmitKoodaa Pohjois-Karjala hankkeessa, joka tarjoaa paikallisesti aikuisille naisille maksutonta matalan kynnyksen valmennusta ohjelmistokehityksestä. Hankkeen toteututusaika on 01.03.2021 – 30.04.2023 ja sitä on mukana rahoittamassa Euroopan sosiaalirahasto ja Etelä-Savon ELY-keskus – Vipuvoimaa EU:lta!

Hanke-logot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *