Mimmit koodaa -ohjelman toiminta ja tapahtumat muuttavat maailmaa. Ohjelma murtaa aktiivisesti myyttiä, että koodaaminen ja IT-ala kuuluvat vain miehille tai matemaattisesti lahjakkaille. Samalla ohjelma tarjoaa ratkaisua IT-alan huutavaan osaajapulaan, kannustamalla naisia ja alanvaihtajila tutustumaan alaan ja sen työmahdollisuuksiin.

Ohjelman ansiosta olemme matkalla kohti maailmaa, jossa tulevilla sukupolvilla on tasa-arvoinen mahdollisuus opiskella ja menestyä alalla sukupuolesta ja taustasta riippumatta.

Our story in English >>

Kaikki yritykset tarvitsevat IT-osaamista

Nykyään kaikki yritykset ovat ohjelmistovetoisia: tietokoneita käytetään kaikkialla, kansainvälinen kilpailu on kovaa ja yritysten on pysyttävä jatkuvan kehityksen mukana viedäkseen liiketoimintaansa eteenpäin. Software Finland ry tarjoaa yritysjohdolle parasta mahdollista IT-alan koulutusta vastatakseen tähän tarpeeseen. Yhdistys on on edustanut suomalaisia softayrityksiä jo liki 30 vuoden ajan.

Vuosien aikana alan sukupuolittuneisuus on tullut selväksi. Yhdistyksen organisoima Mimmit koodaa -ohjelma syntyi tarpeesta saada uusia osaajia alalle sekä halusta lisätä IT-alan monimuotoisuutta. Ohjelma onkin yksi keino, jolla yhdistys haluaa paitsi edesauttaa koko IT-alan kehitystä myös edistää laadukkaan softan syntymistä.

Mimmit koodaa -ohjelma on yksi keino, jolla yhdistys edistää sekä alaa että laadukkaan softan syntymistä.
1

Miksi Mimmit koodaa -ohjelmaa tarvitaan?

Ohjelma sai alkunsa yhdestä yhteydenotosta. Vlada Laukkonen päätti opetella koodaamista itse, sillä taidolle oli töissä kova tarve. Vuonna 2018 hän pyysi apua Software Finland ry:ltä uuden oppimiseen ja yritysvierailujen järjestämiseen. Laukkosen yhteydenotto oli ensimmäinen hälytyskello sille, että yhdistyksen tavallisen toiminnan rinnalle tarvittiin vielä jotain lisää.

Yhdistyksellä tuolloin työskennellyt ja nykyinen Mimmit koodaa -ohjelman vetäjä Milja Köpsi tunnisti olemassa olevan ongelman: IT-alalle tarvittiin kipeästi monimuotoisuutta. Tietotekniikan maailma tuntuu kuitenkin monelle naiselle vieraalta ja kaukaiselta asialta.

Ratkaisuksi ongelmaan syntyi ajatus toiminnasta, jonka myötä naisia ja IT-alaa saataisiin tuotua lähemmäs toisiaan. Sen myötä Mimmit koodaa -ohjelma sai alkunsa vuonna 2018.

Tietotekniikan maailma tuntuu monelle naiselle vieraalta ja kaukaiselta asialta.
2

Mimmit stereotypioita ja ennakkoluuloja purkamassa

Ennen ohjelman varsinaista syntyä Software Finland ry järjesti Köpsin johdolla naisille suunnattuja hands on -workshoppeja yhteistyössä kahdeksan yrityksen kanssa – Codemate Oy, Futurice, F-Secure, IBM, Knowit, Microsoft, Wunder ja 2NS.

Yllättäen sana kiiri nopeasti ja workshoppeihin oli satojen naisten jono. Tämä todisti sen, että tarve ohjelmalle oli merkittävästi suurempi kuin mitä oltiin uskallettu edes ajatella.

Workshop-kokemus ja yhdistyksen tekemä kysely toistivat jo tiedetyn: stereotypiat ja ennakkoluulot elivät IT-alalla liian vahvasti, eikä naisia ohjattu alan pariin ja he tunsivat olevansa ulkopuolisia. Naisille ei myöskään ollut sopivia esikuvia, joiden esimerkki kannustaisi naisia hakeutumaan IT-alalle.

Näihin haasteisiin Mimmit koodaa -ohjelma ryhtyi pureutumaan. Ohjelman ytimeksi kiteytyi tahto poistaa IT-alaan ja koodaamiseen liittyviä stereotypioita – tärkein viesti on, että koodaaminen kuuluu ihan kaikille, sukupuolesta tai taustasta riippumatta.

Sain tietoa aiheesta, joka kiinnosti, mutta ei ollut minulle kovin tuttu. Sain kipinän tutustua koodaamiseen ihan oikeasti ja rupesin tosissani miettimään omia mahdollisuuksiani alalla.
3

Tasa-arvon tukeminen palkittiin

Vuonna 2018 Mimmit koodaa -ohjelman puitteissa oli järjestetty lähes 1000 workshop-päivää sekä kaksi lanseeraustilaisuutta. Ohjelmassa oli jo tuolloin mukana huima määrä naisia – joukkoon mahtui 3500 mimmiä. Myös valtakunnan päämediat Yle, Helsingin Sanomat, Kauppalehti ja MTV uutisoivat ohjelmasta.

Mimmit koodaa -ohjelma palkittiin Mesoaja Gaalassa 2019 Vuoden ohjelma -palkinnolla. Mesoaja Gaalassa palkitaan messu- ja tapahtumaosaamisen helmet niiden vaikuttavuuden ja vahvuuden perusteella.

Joulukuussa 2019 Euroopan Talous- ja sosiaalikomitea palkitsi MK-ohjelman EU:n tasa-arvopalkinnolla. EU-komissaari Jutta Urpilainen antoi ohjelmalle sydämelliset onnittelut:

“EU tarvitsee tasa-arvoa siinä missä Suomikin, ja Mimmit koodaa -ohjelma näyttää esimerkkiä miten konkreettisia tuloksia voidaan saada aikaan. Tässä ovat muutosta haluavat naiset ja mahdollisuuksia tarjoavat yritykset lähteneet ohjelmistoalalla yhteistyöhön, jonka vetovoima on osoittautunut erittäin suureksi. Olen iloinen, että Suomi näin näyttää mallia, miten tasa-arvo ja hyvinvointi etenevät käsi kädessä.”

Vuonna 2019 Mimmit koodaa -ohjelma oli tuonut jo 5000 naista koodaamisen pariin. Neljäs sija lähes 200 hakijan joukossa on todella upea saavutus ja ennen kaikkea askel jälleen tasa-arvoisempaan tulevaisuuteen.

#MimmitKoodaa-ohjelma näyttää esimerkkiä miten konkreettisia tuloksia voidaan saada aikaan. -Jutta Urpilainen
4

Virtuaalitapahtumat – Mimmit vietiin kokonaan nettiin

Maailmalla puhjenneen koronapandemian vuoksi vuoden 2020 keväänä myös Mimmit koodaa joutui uudistumisen eteen. Aiemmin workshopit toteutettiin fyysisesti ja ihmiset kohdattiin aidossa ympäristössä, nyt tarvittiin jotain muuta. Muutos koitui loppujen lopuksi ohjelman onneksi, kun Mimmit koodaa -ohjelma vei tapahtumansa nettiin.
Murroksesta sai alkunsa monta hienoa ruudun välityksellä tehtyä tapahtumaa, kuten nykyisinkin ohjelman tapahtumiin kuuluva Perjantai-webinaari.

Merkittävin ohjelman tapahtuma, joka sai alkusysäyksensä koronakeväänä, oli This Is Not a Webinar -nimellä aloittanut virtuaalitapahtuma. Kyse oli “ei-webinaarista”, eli live-tapahtumasta, joka kuvattiin studiossa ja lähetettiin verkon välityksellä suorana mimmien ruuduille.

Virtuaalitapahtuma mullisti tapahtumajärjestelyt, sillä lähes kaikki tapahtumatuotannossa muuttui. Kaikki puheenvuorot toteutettiin tuotantoyhtiön voimin ja tapahtuma sai ympärilleen virtuaaliset yritysständit, verkostoitumisen ja keskustelun.

Mimmit koodaa -ohjelman virtuaalitapahtuma on toteutettu puolen vuoden välein vuodesta 2020 alkaen. Jokaisessa tapahtumassa on ollut yli 1000 kävijää - ja edelleen sanotaan, ettei koodaaminen kiinnosta naisia?
5
Eeva-Jonna Panula.

Presidentti ojensi ensimmäisen Mimmit koodaa -palkinnon

Vuodet 2020 ja 2021 olivat isossa roolissa Mimmit koodaa -ohjelman matkalla. Köpsi palkittiin merkittävimpänä tasa-arvovaikuttajana Nordic Women In Tech 2020-kilpailussa. Näin tuomaristo arvioi Köpsin työtä:

”Vaatimattomasta taustasta ponnistaen, Miljasta on tullut ääni tuhansille aikuisille naisille, jotka eivät ole koskaan saaneet tukea tai rohkaisua teknologisiin opintoihin ja työhön. Hänen esimerkkinsä on klassinen ’sinä pystyt siihen’ -tarina.”

Keväällä 2021 jaettiin historian ensimmäinen Mimmit koodaa -palkinto Eeva-Jonna Panulalle. Panulan ansiot käytiin läpi erityisen arvokkaissa tunnelmissa, koska palkinnon luovutti presidentti Tarja Halonen.

”Ensimmäisen Mimmit koodaa -palkinnon saaja on osallistunut pitkäjänteisesti ja tuloksellisesti ohjelman tavoitteiden vahvaan edistämiseen. Panula on ollut Mimmit koodaa -yhteisölle innostava esimerkki. Hän on oman päivätyönsä ohella jakanut osaamistaan kouluttajana ja kannustajana”, presidentti Halonen kertoi palkintoa luovuttaessaan.

Software Finland ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha arvioi, että palkinto on tärkeä virstanpylväs koko ohjelmistoalan näkökulmasta.

”Etsi itsellesi yhteisö, sellainen turvallinen ympäristö, mistä löytyy apua konkreettisiin ongelmiin, mutta myös vertaistukeen. Sen takia Mimmit koodaa -ohjelma on mielettömän tärkeä. Mä haluan olla mukana edistämässä sitä, että se voi olla yhtenä yhteisönä joka luo turvallista tilaa opetella ja kasvaa koodariksi.” Eeva-Jonna Panula
6

Pohjois-Karjala hanke syntyy

Keväällä 2021 Mimmit koodaa -ohjelma käynnisti ensimmäisen paikallisen hankkeensa Pohjois-Karjalassa. Alueella järjestetyt workshopit olivat kiinnostaneet mimmejä siinä määrin, että parhaimmillaan sadat IT-alasta kiinnostuneet naiset jonottivat niihin. Ongelmaan haluttiin tarjota paikallinen ratkaisu, ja näin Mimmit koodaa – Pohjois-Karjala hanke sai alkunsa.

Hanke toteuttaa Pohjois-Karjalan maakuntaohjelmaa (POKAT 2021, painopisteenä koulutus ja osaaminen) tukemalla alueen naisten kouluttautumista ja lisäämällä IT-osaamista. Pohjoiskarjalaisille naisille tarjotaan maksutonta, matalan kynnyksen valmennusta ohjelmistokehityksestä sekä vertaistukea ja yhteisöllisyyttä omassa paikallisessa Mimmit koodaa -yhteisössä. Lisäksi hanke tekee tiivistä yhteistyötä Pohjois-Karjalan yritysten sekä oppilaitosten kanssa tulevien IT-alan osaajien kasvattamisessa.

Mimmit koodaa – Pohjois-Karjala hanke tuo IT-alaa ja alueen naisia lähemmäksi toisiaan. Hankkeessa pohjoiskarjalaisille naisille näytetään, että IT-alalla työskentelee tavallisia ihmisiä ja ala tarjoaa monipuolisia työmahdollisuuksia koodaamisen lisäksi. Lisäksi hankkeessa osoitetaan, että koodaamista ja ohjelmistokehitystä voi opetella kuka vain missä elämäntilanteessa tahansa.

Hanke myös omalta osaltaan kasvattaa alueen vetovoimaa – sen myötä halutaan osoittaa, että myös Pohjois-Karjalasta löytyy teknologia-alan ymmärrystä ja innokkaita tulevaisuuden IT-alan ammattilaisia, jotka auttavat ratkaisemaan alan kovaa osaajapulaa.

Lue lisää Pohjois-Karjala hankkeesta >

Inspiroivat puhujat ja hyvää työelämätietoa alasta. Erinomainen ilta, lämmin vastaanotto ja innostavan pirskahteleva yhteishenki syntyi nopeasti. -Hankkeen tapahtumapalaute
7

IT-ala kiinnostaa – ohjelma tavoittaa jopa 10 000 mimmiä

Sittemmin Mimmit koodaa -ohjelman toiminta ja yhteisö ovat laajentunut entisestään. Tällä hetkellä ohjelma järjestää yhdessä jäsenyritystensä kanssa lukuisia maksuttomia tapahtumia ja koulutuksia sekä nostaa esiin IT-alan naisia esikuvina ja inspiraation lähteinä.

Kuluneiden vuosien aikana useat tuhannet naiset ovat päässeet ottamaan osaa nimenomaan heille suunnattuihin workshopeihin, webinaareihin ja IT-tapahtumiin. Kyselytutkimuksen mukaan Mimmit koodaa -ohjelma on onnistunut muuttamaan naisten näkemyksiä IT-alasta ja lisännyt sen houkuttelevuutta. Ohjelma on myös mahdollistanut verkostoitumisen alan yritysten kanssa sekä vaikuttanut opiskeluvalintoihin ja alanvaihtosuunnitelmiin koko alan eduksi.

Ohjelmalla on laaja, valtakunnallinen noin 70 yhteistyöverkosto, johon kuuluu muun muassa oppilaitoksia, IT-alan yrityksiä ja lukuisia muita toimijoita. Ennen kaikkea Mimmit koodaa on kuitenkin valtakunnallinen, tuhansien naisten yhteisö – tätä nykyä ohjelma tavoittaa jopa 10 000 mimmiä ympäri Suomea!

8

Vuosi 2022

Mimmit pokkasivat oman palkinnon pohjoismaiden välisestä Diversify Blaze Awardseista elokuussa 2022. Mimmit koodaa palkittiin parhaana Suomen Catalyst-kategoriassa, joka on osoitus onnistuneesta työstä monimuotoisuuden, osallisuuden ja yhteisön eteen.

Podcast Teknologiapolkuja sai toisen kauden. Yhteistyössä Accenturen kanssa tehty podcast osoittautui menestykseksi ja löysi oman kuuntelijakunnan.

Ohjelman toiminta jatkui osittain virtuaalisena, mikä auttoi tavoittamaan mahdollisimman monia henkilöitä ympäri Suomen. 2022 lukuina:

  • yli 80 tapahtumaa,
  • liki 6000 osallistumiskertaa, sekä
  • 21 yhteistyökumppania & yhteistyötä yli 50 eri yrityksen kanssa.
9
Susanna Kyllönen.

Toinen palkinto Twig the Coden perustajalle

Vuonna 2022 jaettiin järjestyksessään toinen Mimmit koodaa -palkinto. Palkinnon voitti Mehiläisen it-kehittäjänä työskentelevä Susanna Kyllönen.

Susanna Kyllönen on tullut alalle alanvaihtajana, työskenneltyään ensin markkinoinnin ja ravintola-alan tehtävissä. Pysyvyyttä ja kiinnostavia tehtäviä kaivannut Kyllönen löysi vastauksen ohjelmistoalasta. Hän on opiskellut ohjelmointia itsenäisesti sekä suorittamalla yliopistokursseja.

Innostus alaa kohtaan ja ponnistelut yhteisten tavoitteiden eteen siivittivät Susanna Kyllösen vuoden 2022 Mimmit koodaa -palkinnon saajaksi. Kyllönen toimii Twig the Code -nimisen yhdistyksen perustajana, joka kannustaa yhä useampia naisia koodaamisen ja ohjelmistoalan pariin tarjoamalla kouluttavaa ohjelmaa sekä yhteisön tukea.

“Just go for it! Mitä tahansa voi oppia, kun on tarpeeksi sinnikkyyttä” kannustaa Susanna Kyllönen.

10
Susanna Kyllönen ja kolmannen Mimmit koodaa palkinnon saanut Ursula Koski.

Kolmas palkinto yhteisön uramahdollisuuksia edistäneelle

Vuonna 2023 keväällä jaettiin kolmas Mimmit koodaa -palkinto. Palkinnon voitti Ursula Koski Amazon Web Serviceltä (kuvassa oikealla).

Ursula Koski on aktiivinen yhteisömme jäsen, joka on pitkään ja määrätietoisesti edistänyt IT-alalle pyrkivien naisten konkreettista osaamista. Konkreettisina keinoina hän on tarjonnut kollegoidensa kanssa lukuisia workshoppeja, sertifiointiin tähtääviä kouluttavia sisältöjä sekä henkilökohtaista tukea ja kannustusta.

Ursula on ihmisenä lempeä, lämmin, välittävä ja haluaa tehdä kaikkensa edistääkseen ja turvatakseen vähemmistöjen asemaa ja mahdollisuuksia teknologian tekijöinä. Palkinnolla kiitimme Ursulaa hänen asettamastaan esimerkistä.

Tapahtumassa jaettiin myös kunniamaininta Outi Väättäselle Ericssonilta. Kunniamaininta annettiin Outille, jota ei ole nähty Mimmit koodaa -lavoilla, mutta joka kulisseissa työskentelee herkeämättä. Hän on tuottanut oppikokonaisuuksia ja tapahtumia yhteisöllemme sekä kannustanut omassa yrityksessään muita mukaan toimintaan mukaan, omia voimiaan säästelemättä.

11
Sonja Hyrynsalmi.

Mimmit koodaa vaikuttaa

Mimmit koodaa on toiminut jo useita vuosia ja ohjelmassamme on mukana yli 10 000 osallistujaa. Lähdimme vuonna 2018 murtamaan haitallista ja eettisesti kestämätöntä mielikuvaa ohjelmistoalasta miesten linnakkeena, mikä on ollut vahingollinen niin yhteiskunnallemme kuin osaajapulasta kärsivälle alallemme.

Syksyllä 2023 toteutimme yhteisöllemme laajan kyselyn (yli 500 vastaajaa), jonka avulla selvitimme muun muassa osallistujien kokemuksia ohjelmasta.

Saamiemme vastausten perusteella olemme kumonneet myytin, ettei teknologia kiinnosta naisia: Paitsi, että 90 % ohjelman osallistujista pitää ohjelmaa hyödyllisenä on 10 % ohjelman osallistujista työllistynyt ohjelmistoalalle.

12
Reetta Siltasalmi-Kautto

Glitteriä ja pinkki Tesla

Mimmit koodaa -palkinto 2024 on myönnetty Reetta Siltasalmi-Kautolle tunnustuksena määrätietoisesta vaikuttamistyöstä, jota hän on tehnyt naisten kannustamiseksi IT-alalle sekä alan tasa-arvon edistämiseksi ja diversiteetin kasvattamiseksi. Siltasalmi-Kautto on alalla 15 vuotta työskennellyt insinööri, jolle IT-ura on ollut tavoite lapsesta saakka.

Siltasalmi-Kautto on insinööri, työskennellyt alalla 15 vuotta ja tähdännyt IT-uralle lapsesta saakka. Silti oman paikan löytäminen miesenemmistöisellä alalla on vaatinut määrätietoista tekemistä ja sinnikästä vaikeuksien läpi menemistä. Jakaakseen tietoa IT-alan mahdollisuuksista ja alalle tuoneista eri urapoluista Siltasalmi-Kautto pyörittää tällä hetkellä muun muassa Hyppää pinkkiin Teslaan -nimistä Youtube-sarjaa, jossa esiin pääsevät niin kokeneet ammattilaiset kuin vasta-alkajat.

Lue Reettan haastattelu >>

13

Muutosta mahdollistamassa

2NS logo.46 Elks logo.Academic Work Academy logo.Accenture logo.Accountor Finago logo.Aiven logo.Ambientia logo.Anders logo.avanade logo.Amazon Web Services logo.Basware logo.Biit logo.Brella logo.Busiess College logo.Business Joensuu logo.Careeria logo.CGI logo.Codemate logo.Columbia road logo.Digia logo.DNA logo.Druid logo.Duunitori logo.Ecraft logo.Elisa logo.Ericsson logo.Evermade logo.F-Secure.Fastroi logo.FITech logo.Fractal logo.Fraktio logo.Frantic logo.Fusion Ecosystems logo.Futurice logo.Fuug ja Coss logot.Geniem logo.Gispo logo.Gofore logo.Google logo.Haltu logo.Helsinki logo.HiQ logo.Houston Inc.Huawei logo.IBM logo.ICT-Oulu logo.IF logo.Innofactor logo.Islet logo.IWA logo.Job esther logo.Karelia ammattikorkeakoulu logo.Knowit logo.Laurea ammattikorkeakoulu logo.Loihde advance logo.Luotsi Joensuu logo.LUT logo.Metatavu logo.Metropolia logo.Microsoft logo.logo montelNokia logo.Nolwenture logo.Nordea logo.Oddy logo.OPS host logo.Oracle logo.Osuuspankki logo.Oulu logo.Oura logo.OutSystems.Qvik logo.Rakettitiede logo.Reaktor logo.Reto logo.Riimi Solutions logo.Rovio logo.SAP logo.Saranen logo.Schibsted logo.Seravo logo.Seriously logo.Sibling logo.Siili logo.Sininauhaliitto logo.Sininen meteoriitti logo.Software Finland ry.Sitowise logo.Smartly.io logo.Solidabis logo.Solita logo.Solteq logo.Stora enso logo.Supercell logo.Symbio logo.Sympa logo.Taiste logo.Tawasta OS Technologies logo.TCS logo.Teamit logo.Terveystalo logo.TietoEVRY logo.Twig the code logo.Ultrahack logo.University of Eastern Finland logo.Unity logo.UPM logo.Valu logo.Vincit logo.Visma logo.Wolt logo.Wunder logo.Wunderdog logo.Wärtsilä logo.Yle logo.Zalando logo.Zure logo.