Softa
kuuluu
kaikille

Ohjelmistokehitys, koodaaminen, teknologia-ala – harva meistä tietää, mitä toimialalla tehdään tai millaiset ihmiset siellä työskentelee. Liikkeellä on runsaasti ennakkoluuloja ja stereotypioita, jotka vähentävät toimialan houkuttelevuutta ilman todellista syytä.

Mimmit koodaa -ohjelma lisää ohjelmistoalan ymmärrystä ja kasvattaa uusia asiantuntijoita teknologia-alalle. Tule rohkeasti mukaan oppimaan uutta!

Robotiikkaa Pohjois-Karjalassa

Miksi IT ja miksi juuri sinä?

Softapalveluiden ja tuotteiden suunnittelu on entistä monimuotoisempaa, joten tekijöiksi tarvitaan entistä monimuotoisempia osaajia. Teknologia ei ole itseisarvo, se on mahdollistaja ongelmanratkaisuun sekä tarpeiden täyttämiseen.

Ohjelmistoalalla jokaisella on oma roolinsa. Tiimiin voi kuulua esimerkiksi projektipäällikkö, tiiminvetäjä, ohjelmistonkehittäjiä, koodareita, visuaalisia suunnittelijoita, käyttöliittymäsuunnittelijoita, tietoturva-asiantuntijoita sekä asiakaspalvelun, markkinoinnin ja henkilöstöhallinnon osaajia.

Ohjelmistoalan tehtävät voivat liittyä esimerkiksi kaikenlaisten työ- ja vapaa-ajan verkko- ja mobiilisovellusten, järjestelmien tai vaikkapa pelien tuottamiseen.

Sinunkin osaamisellesi on siis kysyntää!

Tule oppimaan uutta

 

Uratarinoita Pohjois-Karjalasta

Katso ohjelmistoalalla työskentelevien tarinoita siitä, miten he ovat ajautuneet alalle, millaista heidän työarkensa on ja miten he viihtyvät työssään.

"Ensimmäinen työni oli kampaaja"

Anni Partanen
Project Manager | Cloudia

"Käsitys alasta on erilainen, kuin mitä tämä oikeasti on"

Marja Valkonen
Tekninen projektipäällikkö | Productivity Leap

"Jätä ennakkokäsitykset romukoppaan"

Sanni Partanen
Tuotepäällikkö | Fastroi

Kurkistus Teknologia alalla tapahtuma Pohjois-Karjalassa

Uudet taidot päivittyvässä työelämässä ovat tärkeitä. Mimmit koodaa -ohjelma auttaa kehittämään olemassa olevaa osaamista sekä työllistymään alalle. Tarjoamme vertaistukea sekä mahdollisuuksia koodauksen ensiaskelten ottamiseen workshopeissa ja muissa tapahtumissa koko Suomen laajuisesti. Kaikki tapahtumamme ovat maksuttomia matalan kynnyksen tapahtumia.

Tilaamalla uutiskirjeemme tai seuraamalla somekanaviamme pysyt ajantasalla tapahtumistamme.

   Tilaa uutiskirje

“Jos et ole tyytyväinen tähän hetkeen, pohdi vaihtoehtoja ja mitä voisit tehdä. Mene rohkeasti pois mukavuusalueelta, sillä kaikki järjestyy lopulta.”

Lue Monican tarina

“Koodaamaan voi oppia myös aikuisena perheenäitinä, eikä nuorena tehtyjen valintojen tarvitse määrittää itseä koko loppuelämän ajan.”

Lue Kaisan tarina

“Maailmalta tulee jatkuvaa viestiä täydellisyydestä, mutta ei se vaan toimi niin. Asiat ovat kaikkea muuta kuin mustavalkoisia ja aina voi yrittää uudelleen.”

Lue Marjan tarina

Lue alalla työskentelevien, alanvaihtajien ja opiskelijoiden blogikirjoituksia ›

MITÄ OPISKELLA JA MISSÄ?

Ohjelmointia tai siihen liittyviä muita taitoja voi opiskella monessa paikassa verkkokursseina ja lähiopetuksena, työn ohessa ja täyspäiväisesti, itsenäisesti tai opiskelutovereiden kanssa. Pulmatilanteissa voi kääntyä muiden opiskelusta kiinnostuneiden puoleen tarkoitukseen perustetuissa yhteisöissä. Esimerkiksi naisille ja muunsukupuolisille tukea tarjoavat Mimmit koodaa -yhteisö sekä Ompeluseuran alaryhmät. Näistä löydät tuhansia kaltaisiasi alanvaihdosta kiinnostuneita naisia.

Alkuun suosittelemme lämpimästi FITechin maksuttomia kursseja jatkuvan oppimisen taidoista. Kehitymme hurjaa vauhtia, emmekä osaajina voi olla koskaan valmiita. Ja se on vain hyvä juttu! Aina on aikaa ja mahdollisuuksia oppia uutta ja kehittää itseään.

Tutustu koodaamiseen omatoimisesti

Ohjelmointi on prosessi, jossa jonkin ongelman ratkaisemiseksi tuotetaan ohje sellaisella merkintätavalla, siis ohjelmointikielellä, joka voidaan antaa tietokoneelle suoritettavaksi.

Sopivan aloituskielen löytäminen on siksi vaikeaa, että vaihtoehtoja on valtava määrä.

Kaikeksi onneksi ensimmäisen ohjelmointikielen valinta ei ole vakava päätös, jolla olisi kauaskantoisia seurauksia. Tämä johtuu siitä, että ohjelmointikielet ovat keskenään hyvin samanlaisia. Niinpä kun yhden ohjelmointikielen osaa kunnolla, siitä on helppoa siirtyä muihin. Kysymys kuuluukin, mitä ohjelmointikielillä pystyy luomaan? Se riippuu täysin siitä, mitä haluat luoda. Eri ohjelmointikielet sopivat eri tarkoituksiin. Mutta kokosimme nyt muutaman linkkivinkin tähän, jotta saat jonkinlainen kosketuksen koodiin – suuria valintoja ei tarvitse vielä tehdä – voit vain nauttia kokeilusta.

Lyhyt johdatus ohjelmointiin >>

AMKosaaja

Voit ilmoittautua maksuttomille AMKosaaja-kursseille viisi kertaa vuoden 2022 aikana; tammikuussa, helmikuussa, toukokuussa, elokuussa ja syyskuussa.

Valitse haluamasi 1-3 opintopisteen kurssit valikoimasta. Kurssit ovat itsenäisesti verkossa suoritettavia eivätkä vaadi aiempaa osaamista. Kurssit kestävät 8-10 viikkoa ja ottavat n. 2-6h viikoittaista työaikaa. Kaikki kurssit ovat englanniksi.

Löydä itsellesi sopiva kurssi Digitestin avulla
Digitestin avulla voit arvioida osaamistasi ja näin saada parhaat vinkit soveltuvimmista kursseista. Testi kestää 5-10min.
Tästä testiin >>

Lisätietoja opinnoista saat Mimmit koodaa Slackissa Laurean kanavalla, pyydä kutsulinkki osoitteesta info@mimmitkoodaa.fi tai ota yhteys Lassi.Virtanen@laurea.fi

Codeacademy

Codecademy is an American online interactive platform that offers free coding classes in 12 different programming languages including Python (pandas-Python library, Beautiful Soup-Python Library), Java, Go, JavaScript (jQuery, AngularJS, React.js), Ruby (Ruby on Rails-Ruby framework), SQL, C++, C#, Swift, and Sass, as well as markup languages HTML and CSS. The site also offers a paid “Pro” option that gives users access to personalized learning plans, quizzes, and realistic projects.

Tutustu Codeacademyyn >>

FITech -verkostoyliopisto

FITech tarjoaa maksuttomia yliopistokursseja aikuisopiskelijoille sekä tutkinto-opiskelijoille. Olitpa sitten työelämässä, harkitset alanvaihtoa tai olet vielä opiskelija, FITechin tarjonnasta löytyy jokaiselle jotakin!

FITech-opiskelijana voit opiskella valikoituja kursseja kaikista tekniikan alan yliopistoista Suomessa.

Tarjonnassa on alkeis-, keski- ja syventävän tason kursseja sekä useita MOOC-kursseja (Massive Open Online Course), joiden avulla otat ICT-alan peruskäsitteet haltuun.

Löydät kaikki kurssit täältä >>

Tutustu Mimmit koodaa kurssitarjontaan >>

LUT -yliopisto

UT-yliopisto (Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto LUT) on toiminut vuodesta 1969 edelläkävijänä tekniikan ja talouden yhdistävänä tiedeyliopistona.

Tieteellinen tutkimus ja akateeminen koulutus työllistävät kansainvälisessä yhteisössämme noin 6500 opiskelijaa ja asiantuntijaa. Toimimme kahdella kampuksella, Lappeenrannassa ja Lahdessa.

Climate Action

LUT-yliopisto tarjoaa maksuttomia kahden opintopisteen laajuisia verkkokursseja (massive open online course eli MOOC) Climate Action -teemalla.

Kurssit järjestetään englanniksi, ja ne voi suorittaa itsenäisesti omalla aikataululla. Aiheet liittyvät toisiinsa, ja parhaan oppimiskokemuksen saa käymällä kurssit järjestyksessä ensimmäisestä aloittaen.

Tutustu Climate Action sisältöihin >>

Ohjelmoinnin perusteet ja jatkokurssi 2022 (Python)

Kurssin on tehnyt Helsingin yliopiston Agile Education Research -tutkimusryhmä.

Kurssit suoritetaan tekemällä tehtäviä ja molempien kurssien päätteeksi on pakollinen tentti.

Osat 1-7 muodostavat Ohjelmoinnin perusteet ja osat 8-14 muodostavan Ohjelmoinnin jatkokurssin.

Kurssilla järjestetään ohjausta kampuksella ja discordin välityksellä etänä. Kanavilla voit keskustella muiden kurssin opiskelijoiden ja ohjaajien kanssa. Kurssin opettajiin voit olla suoraan yhteydessä sähköpostitse osoitteella ohjelmoinnin-mooc@helsinki.fi.

Kurssi on auki vuoden 2022 loppuun asti. Tehtäviä voi tehdä omaan tahtiin.

Tutustu >>

Ohjelmointiputka

Ohjelmointiputkan sivuilla on kokoelma oppaita, jotka käsittelevät ohjelmointia ja siihen liittyviä aiheita.

Kokeile vaikkapa Pythonia >>

Kaikki oppaat >>

Python-kurssi

Langinkosken koulun Python-kurssi on suomeksi ja lähtee alkeista.

Tästä kokeilemaan >>

Scratch

Scratch on aina ilmainen ja saatavilla yli 70 kielellä.

Scratch is the world’s largest coding community for children and a coding language with a simple visual interface that allows young people to create digital stories, games, and animations. Scratch is designed, developed, and moderated by the Scratch-säätiö, a nonprofit organization.

Scratch promotes computational thinking and problem-solving skills; creative teaching and learning; self-expression and collaboration; and equity in computing.

Sopii myös aikuisille 😉

Tästä kokeilemaan >>

Tekoälyn etiikka

”Tekoälyn etiikka” on Helsingin yliopiston laatima maksuton verkkokurssi. Se on tarkoitettu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita tekoälyn eettisistä näkökohdista. Haluamme auttaa ihmisiä ymmärtämään, mitä tekoälyn etiikka on. Käsittelemme myös sitä, mitä voidaan tehdä ja mitä ei voida tehdä, jotta tekoälyä voidaan kehittää eettisesti kestävämmällä tavalla. Lisäksi tarkastelemme sitä, miten tekoälyä kannattaa lähestyä eettisestä näkökulmasta.

Voit opiskella suomen, ruotsin ja englannin kielellä.

Tästä kurssiin >>

Tekoälyn perusteet

Tervetuloa opiskelemaan tekoälyn perusteita!

The Elements of AI koostuu ilmaisista verkkokursseista, jotka ovat tehneet Reaktor ja Helsingin yliopisto yhteistyössä. Tavoitteenamme on rohkaista ihan jokaista ikään ja taustaan katsomatta oppimaan tekoälyn perusteet: mitä tekoäly on, mitä sillä voi (ja ei voi) tehdä ja miten luoda tekoälymenetelmiä. Kurssit koostuvat teoriaosuuksista ja käytännön harjoituksista, ja voit suorittaa ne omaan tahtiisi.

Voit opiskella kaikilla EU:n virallisilla kielillä.

Tästä verkkokursseille >> 

W3Schools

W3Schools is a freemium educational website for learning coding online. Developed in 1998, it derives its name from the World Wide Web but is not affiliated with the W3C. W3Schools offers courses covering all aspects of web development. It is run by Refsnes Data in Norway.

Check out >>

Me kysyimme, te vastasitte

Paikallinen Pohjois-Karjala -hanke päättyi 30.4.2023 ja toiminnan päätteeksi kysyimme osallistujien kokemuksia hankkeen toiminnasta. Tulokset on nyt julkaistu ja voit tutustua niihin alta löytyvästä painikkeesta. Linkissä on myös erilaisia keinoja, joilla jatkaa paikallista keskustelua.

Lämmin kiitos kaikille mukana olleille!

Osallistujien kokemuksia

 

Toimintamme jatkuu tästä lähtien koko Suomen laajuisena. Tervetuloa mukaan yhteisöön ja maksuttomiin tapahtumiin:

Tapahtumat

Tumma tapahtumakuva yleisöstä päin, jossa kädet ovat pystyssä.

#MimmitKoodaa Pohjois-Karjala -hanke

Hankkeen tavoite ja toimenpide: 3 Työllisyys ja työvoiman liikkuvuus.

Erityistavoite: 8.1. Työ- ja koulutusurien sukupuolenmukaisen eriytymisen lieventäminen.

Hankkeen toteututusaika on 01.03.2021 – 30.04.2023 ja sitä on mukana rahoittamassa Euroopan sosiaalirahasto ja Etelä-Savon ELY-keskus 80 prosentin osuudella, joka on 273 425 euroa. Kokonaisbudjetti on 341 782 euroa.