‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

Täyskäännös uralla voi johtaa moneen hyvään

· Blogi · Opiskelu IT-alalla · Pohjois-Karjala · Työ IT-alalla · Uratarinat · Sanna Hyvönen

Monica Tuominen teki pitkän uran finanssialalla, mutta samaan aikaan jokin tuntui puuttuvan. Puuttuva palanen löytyi, kun hän teki rohkean hypyn IT-alalle.

Monica Tuominen on kauppatieteiden maisteri, joka erikoistui markkinointiin sivuaineinaan tietojärjestelmätiede ja yritysjuridiikka. Kiinnostus IT-alaa alkoi opintojen aikana, mutta alan opinnot tuntuivat vieraalta. Valmistuttuaan hän siirtyi pankkimaailmaan, jossa sai 10 vuoden aikana rautaisen kokemuksen myynnistä ja markkinoinnista henkilö- ja yritysasiakkaiden rahoitustehtävissä.

Vanhempainvapaan pohdiskelujen myötä Monica päätti siirtyä toisiin tehtäviin, sillä hän koki ettei finanssialalla ollut enää tarjottavaa monien vuosien jälkeen. Kiinnostus IT-alaan oli säilynyt taustalla, mutta päätös IT-alalle siirtymisestä oli kuitenkin vaikea: sivuaineena ollut tietojärjestelmätiede tuntui opiskellessa vieraalta ja tunne seurasi yhä.

Päätöstä tuki IT-alalla jo työskentelevä Monican puoliso, joka kertoi, että koodaaminen ei luonnistunut häneltä opintojen aikana. Hän myös jatkoi, että Monican luonteenpiirteet, kuten tapa analysoida ja kyky ratkaista ongelmia, sopisivat alalle hyvin. Kun Mothers in Business järjesti koodaustapaamisia, tunne alalle vaihtamisesta vahvistui: sieltä Monica sai muun muassa inspiraatiota ja tietoa. Ilmaiset verkkokurssit vain vahvistivat tunnetta lisää.

Täyskäännös kohti jotain uutta ja tuntematonta

Monica tunsi tarvitsevansa muutosta ja niinpä hän teki täyskäännöksen urallaan. Hän irtisanoutui vakipaikastaan vuoden 2020 tammikuussa ja jäi tyhjän päälle. Hänellä ei ollut tietoa muusta: ei töistä, ei opinnoista ja hän aloitti tutkimaan opintomahdollisuuksia. Yliopisto jäi vaihtoehdoista pois, koska tarvittiin jotain kevyempää, kuin monien vuosien opinnot koulunpenkillä. Pohdintojen jälkeen vaihtoehto löytyi ja hän aloitti Helsingin yliopiston Mooc-kurssin. Niistä hän siirtyi suoraan Turkuun Fullstack-koulutukseen. Kummatkin opinnot suoritettiin etänä.

Monica haki myös Saranen Consulting Oy:n ja Mimmit koodaa -ohjelman järjestämään rekrykoulutukseen syksyllä 2020, mutta tieto opintojen päättymisestä ei ollut vielä kirjautunut ja se sotki suunnitelmaa. Kyseessä olevaan koulutukseen kun tuli olla työtön työnhakija. Pari kuukautta myöhemmin hänet valittiin Sarasen Code Bootcampiin.

Tämä johti luonnollisen siirtymän Code Academyyn, jossa Monica pääsi testaamaan vuoden 2021 alusta osaamistaan yhteistyöyrityksessä. Monican tie vei mainospalveluja tuottavaan Drama Queen Communicationsiin, jossa hän edelleenkin devaa frontendiä, HTML5-bannereita ja tekee työtä nettisivujen koodin parissa.

Muutos oli kuin iso lumivyöry, joka johti ihanaan uraan

Monica kertoo kohdanneensa “supermäihän”, sillä hänellä on Drama Queenilla hyvä ja sitoutunut mentori, jonka kanssa kemiat kohtaavat. Heiltä löytyy myös sama tapa tehdä työtä. Työpäivät yleensä aloitetaankin yhteisellä palaverilla, jonka jälkeen aloitetaan varsinaiset työt.

Mainostoimistossa työskennellessään Monica näkee myös muutakin kuin koodarien työtä, kuten esimerkiksi copywritingia, designia ja markkinointia. Joitakin töitä myös tehdään tiiviissä yhteistyössä: esimerkiksi hän voi työstää mainoksen animointia ja toinen tiimiläinen puolestaan sen ulkonäköä. Työssä parasta ovat mielekkäät projektit sekä mahdollisuus oppia uutta ja kehittyä joka päivä. Tämän lisäksi ala tuntuu omalta ja hän pitää työstään, jossa saa oppia ja kehittyä pikkuhiljaa eteenpäin.

Tässä hetkessä Monica haluaa keskittyä fronttiin ja kehittyä siinä. Tärkeintä on tehdä asioita askel kerrallaan ja opetella ilman kiirettä. Tulevaisuuden kiinnostaviin aiheisiin kuuluvat sovellukset, kehitystyö ja backend.

“Jälkikäteen ajateltuna tämä muutos on ollut iso lumivyöry, joka lähti mylläämään ja jossa ei tiennyt mihin lopulta päätyy. Se oli nopea prosessi, joka johti kivaan ja ihanaan uuteen uraan.”

Työn ulkopuolella Monica rentoutuu ulkoillessaan ja liikkuessaan. Lisäksi hän kuuntelee äänikirjoja kokatessaan ja siivotessaan. Äänikirjoja kuluu laidasta laitaan ja siihen kuuluvat niin kauno- kuin tietokirjatkin. Arjesta irtautumiseen puolestaan kuuluu vaatteiden ompelu lapsille.

Vinkit alaa pohtivalle

Omaan kokemukseensa pohjautuen Monica vinkkaa alanvaihtoa ja alan opintoja pohtivalle, että kannattaa hankkia pohjatietoa ja selvittää ensin kaikki mahdolliset koulutusmuodot ja -mahdollisuudet. Opintoja tarjoavat koulujen lisäksi esimerkiksi Saranen ja monilla yrityksillä on myös omia koulutuspolkuja.

Samalla kannattaa myös kokeilla omia taitojaan tehden projekteja. Eikä haittaa, vaikka ne olisivat pieniä. Aktiivisuus ja oma-aloitteisuus ovat vain hyödyksi sekä alalla jo työskentelevien kanssa verkostoituminen on tehokasta. Muista myös kysyä rohkeasti, jos jokin mietityttää.

“Esimerkiksi Sarasen koulutuksessa pohdin jotain kysymystä, mutten kehdannut kysyä sitä. Kun joku toinen kysyi saman kysymyksen, se rohkaisi ja huomasin, etten ollutkaan ainoa joka pohti asiaa.”

Lopuksi Monica kertoo, että kannattaa luottaa omiin kykyihin ja vaistoihin. Ne johdattivat myös hänet monen hyvän äärelle.

“Jos et ole tyytyväinen tähän hetkeen, pohdi vaihtoehtoja ja mitä voisit tehdä. Mene rohkeasti pois mukavuusalueelta, sillä kaikki järjestyy lopulta.”

Haastattelimme

Monica Tuominen
Junior Developer
Drama Queen Communications

 

Alanvaihtaminen ja uuden oppiminen vaativat esikuvia sekä vertaistukea!

Teemme uratarinoita #MimmitKoodaa Pohjois-Karjala hankkeessa, joka tarjoaa paikallisesti aikuisille naisille maksutonta matalan kynnyksen valmennusta ohjelmistokehityksestä. Hankkeen toteututusaika on 01.03.2021 – 30.04.2023 ja sitä on mukana rahoittamassa Euroopan sosiaalirahasto ja Etelä-Savon ELY-keskus – Vipuvoimaa EU:lta!

Hanke-logot.