‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

Parasta on, että kaikkiin aloihin voi osallistua koodaamalla

· Blogi · Pohjois-Karjala · Uratarinat · Sanna Hyvönen

Marja Peltopihkolta löytyy kokin tutkinto ja pieni ura autokorjaamossa. Aikuisiällä hän siirtyi IT-alalle ja toimii Software Designerina jo neljättä vuotta. Terveysalalla viihtynyt koodari miettii työnsä etuja ja armollisuutta täydellisyyttä puskevan maailman keskellä.

Marja Peltopihko pohti teini-iässä tulevaa uraansa tarkoin ja parin mutkan kautta haki lukion jälkeen ammattikouluun opiskelemaan ravintolapuolta. Opintojen lomassa hän huomasi, että tunteenpalo ravintolamaailmaa kohtaan puuttui ja päivät kuumassa keittiössä lisäsivät tunnetta entisestään. Kesätyö ravintolassa toimi viimeisenä niittinä ja opintojen päätteeksi hän tunsi olevansa täysin finaalissa sekä loppuunpalanut.

Pelastukseksi koitui Peltopihkon isän autokorjaamo, jonne hän lähti asiakaspalvelijaksi. Työ osoittautui hyväksi, hän opiskeli oppisopimuksella autoasentajaksi ja siinä samalla oli aikaa pohtia omaa tulevaisuuttaan. Pahimman tulevaisuuskriisin kohdalla hänelle ehdotettiin tietojenkäsittelytieteiden opintoja. Vaihtoehto tuli siinä hetkessä puun takaa ja ajatus tuntui epätodelliselta.

Kuitenkin aika ja oman tulevaisuuden pohtiminen veivät toisiin aatoksiin ja Peltopihko huomasi, että omat luonteenpiirteet sopisivatkin alalle hyvin. Hän oli myös tarkka ja ei mennyt sieltä, mistä aita oli matalin. Lopulta koitti vaihdos Turusta Tampereelle tietojenkäsittelytieteiden opintojen pariin ja sieltä töihin Solitalle.

Nykyhetki – sopivan tyytyväinen terveysalan devaaja

Peltopihko toimii Omaolo-projektissa ja käytännössä hän työstää sitä, mikä näkyy käyttäjälle. Päivät kuluvat siis front-endin ja palvelun nettisivujen parissa, jossa hän muun muassa koodaa, hioo käyttöliittymää sekä tekee softasta mahdollisimman hyvännäköistä ja toimivaa. Välillä tulee luonnollisesti vastaan kompromisseja, jotta ajankäyttö pysyy hallittuna, käytettävyys säilyy ja asiakas on tyytyväinen palveluun.

Pandemian myötä Omaolo kohtasi suurimman testinsä ja sitä käytetään yhä enemmän terveydenhuollossa. Eri kaupunkien arvioiden mukaan palvelu vapauttaa hoitohenkilökuntaa muuhun työhön, joka motivoi Peltopihkoa. Yhteisen hyvän eteen tekeminen saa innostumaan ja siksi terveysala toimi juuri oikeana moottorina hänelle.

Yhtenä etuna isossa yrityksessä työskennellessä Peltopihko mainitsee, että käynnissä on yhtä aikaa monia projekteja. Jos hän joku päivä haluaisikin tehdä jotain muuta, hän voi vaihtaa vain projektia ja toimia silti samassa yrityksessä. Jo tämä tieto taustalla rauhoittaa häntä ja hän on tyytyväinen tähän hetkeen.

“Koen olevani sopivan tyytyväinen tähän hetkeen. Kaikki päivät eivät ole parasta ikinä, mutta Solitalla olen onnellinen. Parasta työssä on, että voin aina oppia lisää devaamisesta, omasta työstä, domainista ja designista. Erilaisten projektien avulla voin kehittyä ja laajentaa omaa osaamista. Voin mennä ihan mihin suuntaan vaan, koska ei ole alaa mihin ei voisi osallistua koodaamalla.”

Vaikka epäonnistuisit, voit aina yrittää uudelleen

Marja Peltopihko pohtii täydellisyyden tavoittelua ja peilaa sitä kykyyn sietää omia virheitään. Koodarin ammatti on anteeksiantavampi kuin esimerkiksi aivokirurgin, jonka olisi hyvä onnistua aina työssään. On kuitenkin huomion arvoista, että myös kirurgi on joskus harjoitellut ja epäonnistunut jossakin.

“Minusta Beyonce on sanonut fiksusti ja se menee jotenkin näin: “Voit yrittää, tehdä kaiken oikein ja silti epäonnistua.”. Maailmalta tulee jatkuvaa viestiä täydellisyydestä, mutta ei se vaan toimi niin. Asiat ovat kaikkea muuta kuin mustavalkoisia ja aina voi yrittää uudelleen. Yritän pitää tämän mielessä, sillä painin asian kanssa itsekin usein, vaikken aloittelija olekaan.”

Peltopihko kannustaakin muita luottamaan itseensä rohkeasti ja kokeilemaan uutta. Erilaista osaamista IT-alalla on tosi paljon ja esimerkiksi fronttikoodarina hän voi tutustua back-endiin tai kasvattaa osaamistaan tietokantojen parissa. Vaikka tuntuisi että osaisi kaiken, aina voi oppia lisää.

“Kun asiakastyössä uskallat yrittää ratkaisua koodin parissa, saat palautetta, joka johtaa oppimiseen. Kun et saa palautetta, et vastaavasti myöskään pääse oppimaan. Eli oli kyse sitten työnhausta tai työstä, on parempi yrittää ja epäonnistua, kuin olla yrittämättä. Muistathan, että me kaikki opettelemme jotain.”

Voit tutustua Marjan mietteisiin koodarin työstä tarkemmin painamalla tästä: Elämäntapakoodari — ainoa oikea tie?

Haastattelimme

Marja Peltopihko
Software Designer
Solita

 

Alanvaihtaminen ja uuden oppiminen vaativat esikuvia sekä vertaistukea!

Teemme uratarinoita #MimmitKoodaa Pohjois-Karjala hankkeessa, joka tarjoaa paikallisesti aikuisille naisille maksutonta matalan kynnyksen valmennusta ohjelmistokehityksestä. Hankkeen toteututusaika on 01.03.2021 – 30.04.2023 ja sitä on mukana rahoittamassa Euroopan sosiaalirahasto ja Etelä-Savon ELY-keskus – Vipuvoimaa EU:lta!

Hanke-logot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *