‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

Voit edistää työhyvinvointia ohjelmistorobotiikan avulla

· Blogi · IT-alan teemat · Opiskelu IT-alalla · Uratarinat · Sanna Hyvönen

Irina Norroa kuvaillaan persoonana, joka järjestää itselleen vipinää ja jonka elämä ei ole ikinä tylsää. Viimeisimmän kolmen vuoden aikana hän on saanut kolme lasta, tehnyt opinnot loppuun sekä toteuttanut taloremonttia. Tässä tekstissä pääset tutustumaan kehittymistä ja konkretiaa rakastavan Irinan matkaan opintopolulla.

Suurperheen äiti ja vastavalmistunut IT-tradenomi Irina Norro (41) omaa työkokemusta muun muassa IT-alalta assistentin roolissa, HR:stä, palkkahallinnosta ja varhaiskasvatuksesta. Työelämässä hän sai kuvaa hyvinvoinnista työelämässä, eri tavalla toimivista työyhteisöistä ja prosesseista, joita voi kehittää.

Vanhempainvapaalle jäätyään Irinalle nousi uudenlainen halu kehittyä ja tehdä vapaa-ajan projekteja vain häntä itseään varten. Vuosien tauon jälkeen Irina tutustui IT-alaan uudestaan Mimmit koodaa -ohjelman somessa ja yksittäiset koodauskurssit toivat niin pientä haastetta kuin uusia aiheita lapsiperhearjen rinnalle.

Ohjelmasta esiin noussut IT-alan osaajapula laittoi miettimään mahdollisuuksia teknologian parissa. Luetut uratarinat inspiroivat ja hän näki naisten siirtyvän alalle – siitä syntyi ajatus, että minäkin pystyn siihen.

Eräänä päivänä mökillä kännykkää selattuaan vastaan tuli HAMKin mainos: tradenomiopintoja voi päivittää puolentoista vuoden muuntokoulutuksella IT-alalle. Tämän innoittamana Irina haki opintojen pariin, joita lähti kokeilemaan varovaisin ajatuksin. Hän halusi katsoa mihin suuntaan opinnot veivät, ottamatta paineita niistä.

Opinnoissa tuli parempi kuva IT-alasta, sillä ne toteutettiin laaja-alaisesti. Siellä läpikäytiin monia aihealueita, kuten dataa, nettisivuja, pilvipalveluita, robotiikkaa, testausta ja tietoturvaa. Omaksi jutuksi muodostui ohjelmistorobotiikka.

“Parhaimmillaan robotiikka antaa työntekijälle enemmän vapautta olla ihmisten kanssa ja samalla voi viedä omaa asiantuntijuuttaan yhä enemmän itse haluamaansa suuntaan. Siitä syntyy mielekkyyttä työarkeen.”

Ja opinnot veivät mennessään. Alun varovaisuuden jälkeen, syttyi ajatus käydä opinnot loppuun saakka. Irina otti töistä opintovapaata ja opiskeli sekä osa-aikaisesti että täyspäiväisesti vauva-arjen ohessa.

Työhyvinvointia ja robotiikkaa – prosessi käynnistyy

Opintojen päättymishetkeä kohtasi opinnäytetyön tekeminen. Irinalla oli kokemusta työstä, jossa usea työntekijä siirsi joka kuukausi tietoja paikasta x paikkaan y. Jo tuolloin hän ajatteli, että prosessin voisi hyvin toteuttaa myös toisella tavalla. Opinnäytetyön aihe muodostuikin kiinnostuksesta robotiikkaan ja intoon kehittää sekä prosesseja että työhyvinvointia.

Keväällä 2022 Irina osallistui Mimmit koodaa virtuaalitapahtumaan, josta löytyi useita häntä kiinnostavia yrityksiä. Hän otti yhteyttä paikalla oleviin yrityksiin opinnäytetyön merkeissä ja yritykset lähtivät hyvin mukaan keskusteluun.

Keskusteluissa esiin nousi Siili Solutions Oyj, jota aihe kiinnosti nimenomaan työnmielekkyyden näkökulmasta. Yritys halusi edistää arkitekemistä, johon ohjelmistorobotiikka oli luonnollinen valinta. Tämän lisäksi Irinalla kävi tuuri, sillä tapahtumassa vastaan tullut henkilö toimi nimenomaan ohjelmistorobotiikan parissa.

Opinnäytetyöpaikkaansa etsiville Irina vinkkaa:

“Suosittelen hyödyntämään alan tapahtumia. Mimmit koodaa tapahtumassa yritysedustajat ovat paikalla osallistuja varten. Heiltä löytyy tahto kuunnella, keskustella ja motivaatio olla yhteydessä. Virtuaalitapahtuma on matala kynnys ottaa yhteyttä mieltä askarruttavissa asioissa.”

Tulokset kertovat puolestaan

Aihe ja yhteistyötaho löytyivät – oli aika lähteä edistämään opinnäytetyötä. Päällimmäisenä ajatuksena Irina toivoi, että hän saisi luotua järkevän oloisen kokonaisuuden. Niinpä prosessille luotiin etukäteissuunnitelma, jossa huomioitiin sen hetkistä työhyvinvoinnin tasoa ja työntekijöiden mielipiteitä Siilin asiakasyrityksissä.

Tämän jälkeen Irina loi ohjelmistorobotin, joka jäljitteli muun muassa työntekijöiden tekemiä painalluksia ohjelmistoissa ja selaimessa. Robotti lyhensi työprosessia ja käytettyä aikaa, josta muodostui työhyvinvoinnin lisäksi kustannussäästöjä. Isona tukena toimi mentori ja opinnäytetyön ohjaaja Siililtä.

“Siili toimi aktiivisena kumppanina opparin eteenpäin viemisessä ja mentorilta löytyi tahtoa siihen, että asiat etenevät. Me käytiin yhdessä koodia läpi päivittäin, joka lopulta vietiin yrityksen omaan projektipohjaan.”

Projektin valmistuttua aiemmat odotukset opinnäytetyön suhteen ylittyivät reippaasti – arvosanaksi tuli korkein mahdollinen ja hyvää palautetta satoi sekä HAMKista että Siililtä. Loppukyselyssä tuloksista merkittävimmäksi paljastui, että työntekijöiden mielestä työn mielekkyys tosiaan nousi ohjelmistorobotiikan ansiosta.

Irina toivoo, että tulevaisuudessa myös Suomessa alettaisiin toteuttamaan empiirisiä tutkimuksia ohjelmistorobotiikan hyödyistä työssä. Robotiikalla voidaan saavuttaa merkittäviä tuloksia monen työarkeen, kunhan käyttöönottotapa tehdään työntekijöitä kuunnellen.

Omia tulevaisuuden suunnitelmia kysyttäessä Irina hymyilee ja kertoo paljastavansa ne myöhemmin.

Haastattelimme

Irina Norro
Vastavalmistunut IT-tradenomi

Irinan polkua ja siirtymistä IT:n pariin voi seurata Instagramissa @irina_codes, linkki Instagram-profiiliin »

Jos haluat tutustua Irinan opinnäytetyöprojektiin tarkemmin, tutustu hänen LinkedIn-postaukseen tästä linkistä »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *