‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

Naiset IT-alan Historiassa: Edelläkävijöitä ja Inspiroivia Saavutuksia

· Blogi · IT-alan teemat

Naisten historia IT -alalla on pitkä, mielenkiintoinen ja monimuotoinen tarina. Useat naiset, jotka ovat olleet kehittämässä uraauurtavia teknologisia ratkaisuja ovat usein jääneet huomiotta. Tässä artikkelissa nostetaan esille erilaisia persoonia ja panostuksia jotka ovat luoneet pohjaa tämän päivän tekniikalle, työkaluille, sovelluksille ja oivalluksille.

Käydään läpi miten naisten rooli on kehittynyt ajan myötä ja miten se vaikuttaa nykypäivän teknologia maailmaan. Työ on kesken, IT-maailma kehittyy jatkuvasti ja kovalla vauhdilla, tarvitsemme erilaisia näkemyksiä ja kokemuksia omaavia henkilöitä tekemään teknologia maailmasta inhimillisempää. Teknologiamaailmasta tulee entistäkin paremmin kaikkien käyttäjien tarpeita palveleva, kun erilaisia persoonia kutsutaan mukaan kehitykseen.

Historiaan kuuluu monia mainitsemisen arvoisia naisia, eri saroilta IT-teknologian alalla. Tekniikan alaa on perinteisesti pidetty hyvin miesvetoisena ja useasti naiset ovatkin jääneet taka-alalle eivätkä ole aina saaneet heille kuuluvaa mainetta ja kunniaa. Nykypäivänä olemme keskellä teknologioita, sovelluksia ja tekniikkaa. Monesta asiasta on tullut itsestäänselvyys, kuten internetistä ja mukana kulkevista laitteista. Harvoin tulee mietittyä kuka on tämän kaiken keksinyt ja minkälainen tarina kätkeytyy johonkin arkipäiväiseen hyödykkeeseen. Eri aikakausiin kuuluu useita tärkeitä naisia IT-alalla, tässä artikkelissa on nostettu esiin muutamia.

Ada Lovelace viitoitti tien

Matemaatikko Lady Ada Lovelace on yksi historian ensimmäisistä naisista, joka omalla työllänsä ja tutkimuksillaan osoitti, että tekniikka kuuluu kaikille. Lovelacen aikaan naismatemaatikot eivät olleet suuressa suosiossa, joten tie oli pitkä ja vaivalloinen. Lovelace käsitti ensimmäisenä, että koneellisen laskennan avulla, voitaisiin ratkaista hyvin erilaisia ongelmia. Hän ymmärsi, että tietokone voisi olla paljon muutakin, kuin pelkkä laskukone ja täten loi pohjan algoritmipohjaiselle ohjelmoinnille. Hän uskalsi ottaa kantaa hyvin monipuolisesti erilaisiin aiheisiin, joita hyvin harva mies, eikä kukaan nainen uskaltanut tutkimaan ja julkaisemaan.

ENIAC-naiset ponnistelivat koodinmurtajina

1940-luvulla sotavuosina ja sodan jälkeen koodinmurtaja naiset ponnistelevat voimakkaasti saadakseen murretuksi salattuja viestejä. Ensimmäinen sähkötoiminen tietokoneprojekti ENIAC mahdollisti kuuden naisen ryhmälle väylän tulla alan asiantuntijoiksi ja kehittää sen ohjelmointia ja vianhakua. Tälle varhaiselle tietokoneelle ei ollut olemassa manuaalia, eikä kukaan oikein osannut ohjelmoida sitä. Tämän vuoksi naisten tehtäväksi muodostui tietokoneen ohjelmointi vipuja kääntämällä ja johtoja kytkemällä ja manuaalien kirjoittaminen. Naiset itseopiskelivat tämän ensimmäisen tietokoneen rakenteen läpikotaisin ja oppivat paikallistamaan vikoja aina yksittäiseen hajonneeseen elektroniputkeen saakka. Vikaa hakiessaan ja konetta purkaessa, naiset löysivät mm. hyönteisen ison tietokoneen rakenteesta, josta IT-alan käsite “Bug” on kehittynyt. ENIACin julkisissa raporteissa ei kuitenkaan tätä naisryhmää juurikaan mainittu, julkisuudessa ei heidän nimiään tuotu julki, eikä heidän työlleen annettu tuolloin sille kuuluva huomiota. Vasta vuosia myöhemmin ENIAC-naisten tarina on tullut paremmin ilmi ja he ovat sittemmin saaneet arvostuksen työllensä.

Tietokoneohjelmoinnin kehityksen alkuajat

1960-luvulla tuli uusi aalto teknologian alalla, ohjelmointia aloitettiin kehittämään eteenpäin. Naisten osuus alalla väheni, mutta vaikutus tekniikan kehitykseen kuitenkin pysyi vahvana. Muun muassa ensimmäisen ohjelmointiympäristön kehitti nainen nimeltä Mary Allen Wilkes. Sisar Mary Kenneth Keller oli ensimmäinen nainen, joka sai tietojenkäsittelytieteen tohtorin tutkinnon. Sen lisäksi hän osallistui myös BASIC-ohjelmointikielen kehittämiseen.

1980-luku toi mukanaan uusia tietokoneohjelmoinnin alueita, esimerkiksi erilaiset tietokonepelit alkoivat lyödä läpi eri alustoilla. Carol Shaw oli yksi ensimmäisistä naisista joka teki uraa peliohjelmoijana. Yksi hänen kehittämistään peleistään on River Raid, joka nousi hyvin suosituksi peliksi.

1990-luvulla tietotekniikan käyttö levisi entisestään, ja myös verkkoteknologiat alkoivat kehittyä. Naisten osuus alalla jatkoi laskuaan, mutta silti monia taitavia naisia jatkoi työtään. Esimerkiksi Radia Perlman tunnetaan verkkojen protokollien ja algoritmien kehittämisestä. Barbara Liskov kehitti ensimmäisen objektiorientoituneen ohjelmointikielen CLU:n ja voitti Turing-palkinnon. Anita Borg perusti Systers-yhteisön edistämään naisten osallistumista tietotekniikkaan.

Digitaalinen vallankumous ja mobiiliteknologian nousu

2000-luku toi mukanaan digitaalisen vallankumouksen, mobiiliteknologian nousun ja pilvipalveluiden kehittymisen. Nykyisin kaikkien meidän käyttämien langattomien tietoliikenneyhteyksien pohja luotiin kuitenkin jo 1940-luvulla, jolloin Hedy Lamarr ideoi taajuushyppelytekniikan. Vaikka naisten osuus tietotekniikassa oli edelleen pieni, oli monia naisia, jotka tekivät merkittäviä saavutuksia alalla. Esimerkiksi Shafi Goldwasser sai Turing-palkinnon kryptografian ja tietoturvan työstään.

Adele Goldberg oli yksi Smalltalk-ohjelmointikielen kehittäjistä ja hän vaikutti myös paljon käyttöliittymäsuunnitteluun ja olio-ohjelmoinnin ajatuksiin, Xerox Palo Alto tutkimuslaitoksessa.

Susan Kare oli ensimmäisiä naisgraafikoita, joka kehitti digitaalista pikselitaidetta eteenpäin. Hän suunnitteli alkuperäisiä käyttöliittymä symboleita eli ikoneita Macintosh-tietokoneille, ja digitoi Apple-logon, siten että se oli tunnistettavissa myös pienillä näytöillä ja resoluutioilla.
Megan Smith toimi Googlen varapresidenttinä ja myöhemmin Yhdysvaltain teknologia neuvonantajana. Albaniasta kotoisin oleva Mira Murati on tuonut ChatGPT-tekoälyä tunnetuksi OpenAI yrityksen teknologiajohtajana.

Suomessa IT-alaa on nykyisin tuonut tunnetuksi ja käytännönläheisemmäksi esimerkiksi Linda Liukas, joka tunnetaan Rails Girls -työpajoistaan, sekä lapsille suunnatusta Hello Ruby -ohjelmointikirjasta. Tietoturvatutkija Laura Kankaala on esitellyt tietoturva-asioita mm. Ylen kanssa yhteistyössä, sekä puhujana tietoturvaa käsittelevissä tilaisuuksissa. Varmasti on paljon muitakin tärkeitä henkilöitä, joiden nimeä ei tässä artikkelissa ole mainittu. Ja uusia persoonia nousee jatkuvasti esille.

Tietotekniikka-alan tulevaisuuden näkymät Suomessa

Tietotekniikan käyttö ja digitalisaatio kasvaa edelleen myös Suomessa. Tutkimusten mukaan tytöt ovat kiinnostuneet tieteestä ja teknologiasta alakoulussa, mutta yläkoulussa kiinnostus saattaa lopahtaa. Suomessa yksi mahdollinen syy ammattien eriytymiseen on mielikuvien ja todellisuuden välinen kuilu. Teknologia-alasta pitää lisätä tietoa, koska nuorilla voi olla monesti siitä aika yksipuolinen kuva. Nuoria kannattaa kannustaa teknologian pariin esimerkiksi lisäämällä käytännön kokeiluja ja harjoittelua tiedeaineissa ja erilaisissa kerhoissa. Viime aikoina on mediassa puhuttu paljon digitalisaatiosta, tekoälystä ja näiden vaikutuksesta yhteiskuntaan. Nämä seikat varmasti lisäävät monen nuoren kiinnostusta teknologia-alaa kohtaan tulevaisuudessa.

Tietotekniikan merkitys niin ihmisten kuin yritysten arjessa tulee varmasti jatkossa vain korostumaan, ja sen myötä syntyy paljon täysin uudenlaisia työpaikkoja ja työtehtäviä.

Naisten historia IT- ja teknologia-alalla on kukoistanut moninaisten saavutusten ja ponnistelujen ansiosta, ja se jatkuu yhä voimakkaana tulevaisuudessa. Naisten rooli tietotekniikan ja teknologian maailmassa ei ole enää pelkästään taustalla vaikuttavaa – se on aktiivista, näkyvää ja välttämätöntä alan menestykselle.

Teknologia on yhä kiinteämpi osa elämäämme, ja naisten osallistuminen sen kehittämiseen on ratkaisevan tärkeää. Naisten historia IT- ja teknologia-alalla on opettanut meille, että kyvykkyyttä ja intohimoa ei määritellä sukupuolen perusteella. Se on myös osoitus siitä, että moninaisuus rikastuttaa ja vauhdittaa teknologian kehitystä. On aika tukea ja kannustaa kaikenlaisia nuoria osallistumaan tähän jännittävään matkaan, jotta voimme yhdessä luoda entistä innovatiivisempaa ja tasa-arvoisempaa tulevaisuutta teknologian maailmassa.

IT-alan historia on pitkä jatkumo ja sinne mahtuu paljon erilaisia tarinoita, innovaatioita ja oivalluksia. Ennenkaikkea sitkeyttä ja halua näyttää, että tekniikka on todella kaikkia varten. IT-ala ei ole pelkkää ohjelmointia, työtehtäviä on monia ja jokainen voi löytää oman paikkansa alalla. Tulevaisuus on auki, tartutaan rohkeasti uusiin mahdollisuuksiin ja ollaan uteliaita!

 

Kirjoittaja

Henna Hintikka.

 

Henna Hintikka
IT-tradenomi ja Koodinkutoja
IT-maailman ihmettelijä

 

Olen HennaH, IT-tradenomi, IT-maailman ihmettelijä ja koodinkutoja.com blogin ylläpitäjä. Kiinnostuksen kohteitani ovat mm. FullStack Web-kehitys, IoT, kyberturvallisuus, Arduino, RPi, 3D-tulostus ja Laserkaiverrus.

 

Katso blogikirjoituksen aihe tallenteena alta:

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *