‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

It-konsultin työ on toimialojen, teknologioiden ja työyhteisöjen buffetti, jossa on tilaa myös junnummille osaajille!

· Blogi · Työ IT-alalla

Jos voisit muutamassa vuodessa kokeilla eri toimialoja pankeista pelialaan ja nähdä, miten ison kansainvälisen pörssiyhtiön kulttuuri eroaa kotimaisesta kasvuyrityksestä, kiinnostuisitko?

Entä jos yhtälöön lisättäisiin oman osaamisesi laajentaminen ja ympärillesi toinen toistaan lahjakkaampia työkavereita, joilta imeä tietoa, allekirjoittaisitko työsopimuksen?

Olen Cecilia, Espoolainen 26-vuotias it-mimmi. Koulutukseltani olen diplomi-insinööri ja kokemusvuosia it-alalta on kertynyt noin viisi. Parhaillaan työskentelen it-konsulttina projektin johtamisen parissa. Tässä artikkelissa kerron, mitä it-konsultointi on, miten se toimii ja miksi se on loistava työpaikka myös uran alkuvaiheessa oleville it-osaajille.

Mikä on it-konsulttitalo ja miten konsultointi toimii?

It-konsulttitalo on työpaikka, jonka liiketoiminta on työllistää it-alan asiantuntijoita, eli konsultteja, yritysasiakkaille. Projektiksi kutsutaan asiakastoimeksiantoa, johon mennään töihin.

Projekti voi kestää vuoden tai useammankin, mutta usein tarpeet ovat lyhytaikaisempia. Kun asiakasyritys haluaa esimerkiksi kehittää uuden softan kahdessa kuukaudessa, kootaan projektitiimi osittain tai kokonaan it-konsulteista sen sijaan, että rekrytoitaisiin osaajia määräaikaiseen työsuhteeseen suoraan asiakasyrityksen palkkalistoille.

Konsultointi on erittäin suosittu tapa työllistää osaajia it-alalla. Suosioon on useampi syy – päällimmäisinä it-alan osaajien rekrytoinnin haastavuus sekä yritysten erittäin vilkkaasti vaihtelevat osaajatarpeet. On hurjaa, kuinka paljon asiakasyritysten osaamistarpeet saattavat heitellä pelkästään vuoden aikana. Konsultointi joustaa tarpeiden mukaan, eli yritys voi työllistää tarvitsemansa määrän konsultteja tarvitsemallaan osaamispaletilla niin pitkäksi aikaa, kun tarve on.

Millaista it-konsultin työ on?

It-alan konsultoinnista ei suinkaan hyödy vain asiakasyritykset. Itse nautin it-konsultoinnista etenkin siksi, että saan nähdä kaikenlaisia projekteja, yrityksiä, toimialoja, työyhteisöjä ja ihmisiä. Konsultointi lisää ymmärrystäni eri yrityksistä ja avaa tulevaisuuden mahdollisuuksia.

Kun aloitin Crowd Collective -konsulttitalossa, kävin perusteellisen keskustelun myyntiosaston kanssa siitä, millaiseen projektiin haluaisin konsulttina työllistyä. Kartoitimme yhdessä toiveeni ja tavoitteeni mahdollisimman syväluotaavasti, jotta myynnillä olisi parhaat mahdolliset asetelmat löytää minulle täydellinen projekti match.

Oman kokemukseni mukaan konsulttitalot pyrkivät löytämään motivoivia ja konsultin toiveisiin vastaavia projekteja, eikä ketään pakoteta projektiin vasten tahtoaan. Ei siis tarvitse pelätä, että konsulttina olisit konsulttitalon armoilla ja hernepussin lailla viskattavissa mihin tahansa projektiin, joka tuo euroja taloon.

It-konsultointi on myös uran alkuvaiheen osaajia varten!

Minusta on tarpeetonta määritellä minimivaatimustasoa it-konsultin kokemusvuosille, sillä projektien vaatimustasot sijoittuvat hyvin laajalle spektrille. Myös junnummille osaajille on ehdottomasti tilaa! Lisäksi on tavallista, että projektin konsulttitiimi kootaan sekä kokeneista että uransa alkutaipaleella olevista osaajista, jolloin vähemmän kokeneen osaajan ei tarvitse suunnata asiakkaalle yksin suorittamaan.

It-konsulttitalo on uran alkuvaiheessa loistava kasvupaikka siitäkin näkökulmasta, että siellä panostetaan osaamisen kehittämiseen tarjoamalla konkreettisia koulutuksia, henkilökohtaisia koulutusbudjetteja, ruokkimalla tiedonjakoa konsulttien välillä, coachaamalla toinen toisiaan ja ylipäätään tuomalla eri osaamisalueiden asiantuntijoita yhteen.

Lisäksi tarjolla on paljon yhteisiä ei-työhön-liittyviä aktiviteetteja kulttuurista sporttiin, jotta konsulttitalon sisäinen yhteenkuuluvuuden tunne pysyy vahvana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *