‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

Verkot vesille

· Blogi · IT-alan teemat · Työ IT-alalla

Verkostoituminen on mahtava tapa tutustua uusiin ihmisiin, oppia uutta, laajentaa maailmankuvaansa sekä sparrailla mielenkiintoisista ammatillisista aiheista. Toisaalta verkosto on yksi tehokkaimmista tavoista löytää uusi työ. Verkostojen kautta voi myös löytää niitä kuuluisia piilotyöpaikkoja ja se on melko luonteva tapa myös erottua työnhaussa. Näkisin myös, että jos työnhaku takkuaa syystä tai toisesta, tämä voi olla ratkaisu siihen, miten saada jalkaa oven väliin. Kokemukseni rekrytoijana sekä työnhakijana on näyttänyt, että yritykset kovastikin luottavat omilta työntekijöiltään/tutuilta tulleisiin rekryvinkkeihin.

Puhutaan siis hetki verkostoitumisen saloista.

Tunnista jo olemassa oleva verkostosi

Tunnista oma verkostosi eli kaikki ne ihmiset, joiden kanssa olet jollain tavalla tuttu. Verkostoja on paljon. Olemme osana useita erilaisia porukoita, joista syntyy meidän oma verkostomme: perhe, suku, ystävät, tuttavat, harrastusryhmät, naapurit, opiskelukaverit, entiset kollegat, ystävien ystävät, puolison verkosto, someverkostot jne. Suurella todennäköisyydellä nämä ihmiset ovat työelämässä ja tällä hetkellä hyvin todennäköisesti juurikin heidän työpaikalla etsitään uusia kollegoja.

Laajenna verkostoasi

Tutustu rohkeasti ihmisiin, jotka työskentelevät sinua kiinnostavissa yrityksissä tai samalla alalla kuin sinä. Etsimällä ja löytämällä näitä ihmisiä alat kerryttää itsellesi sitä laajempaa ammatillista verkostoa. Verkostoja voi kasvattaa monella tavalla ja omalla tyylillä. Tässä annan omia vinkkejäni verkostoitumiseen. Ja kaikkihaan eivät ole luonnollisia verkostoitujia, ja sitäkin voi harjoitella.

  1. Linkedin – ammatillinen some, mikä on täynnä ammattilaisia, jotka ovat halukkaita verkostoitumaan. Boolean hauilla löydät ihmisiä, jotka työskentelevät samalla alalla kuin sinä. Verkostoidu heidän kanssaan ja pyydä vaikka etäkaffille tai lounaalle, jolloin voitte vaihtaa ammatillisia ajatuksia. Tai vaan jutelkaa chatissa. Toinen tapa on tietenkin olla itse aktiivinen toimija linkkarissa. Henkilöbrändäyksestä voisi kirjoittaa oman blogin, mutta aktiivisella linkkaripresenssillä kasvatat verkostoasi sekä tulet todennäköisesti saamaan myös työtarjouksiakin.
  2. Facebookin ryhmät ja somen muut ryhmät. Face on pullollaan erilaisia ammatillisia ryhmiä, joissa käydään aktiivista keskustelua ammatillisiin aiheisiin liittyen. Samalla voit oppia sieltä erilaisista aiheista, mutta tutustua oman ammattiryhmäsi edustajiin. Ompeluseura on naisille ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville muille ihmisille suunnattu ammatillinen ryhmittymä, jossa on sitten useita erilaisia alaryhmiä. Suosittelen. Tutki myös, millaisia ryhmiä juuri sinulle voi löytyä. Ainakin sieltä löytyy alaryhmiä alanvaihtajille sekä koodareille. Telegrammiinkin tätä ajatusta varmasti voi jalostaa.
  3. Verkostoitumistapahtumat – nyt kun rajoitukset on vapautettu, alkaa enenevissä määrin näkyä erilaisia ammatillisia – eikä pelkästään ammatillisia – tapahtumia, joissa voi tutustua toisiin ammattilaisiin. Näistä tilaisuuksista nautitaan nyt varmaan isoimmin kuin hetkeen. Virtuaaliset tapahtumat ovat toki voimissaan vielä ja varmasti tulevaisuudessakin.

Verkostoidu rohkeasti ja avoimella mielenkiinnolla

Tapoja ja paikkoja verkostoituja on toki muitakin, tässä sinulle inspiraatiota aiheeseen. Voin luvata, että mitä enemmän alat avoimesti puhumaan tilanteestasi ympärillesi verkostollesi, sitä enemmän sieltä alkaa apuja ja mahdollisuuksia löytyä. Kaffittele/soittele/käy kävelyllä jo olemassaolevan verkostosi kanssa. Tutustu rohkeasti uusiin ihmisiin ja kasvata omaa verkostoasi. Moni on sitä kautta löytänyt uusia ystäviäkin. Verkostoituminen on aina upea mahdollisuus keskustella erilaisia ammatillisista aiheista, oppia uutta sekä haastaa omia ajatuksiaan. Ihmiset ovat usein hyvinkin halukkaita kertomaan omasta urastaan sekä omasta työstään. Ja toiset jopa villiintyvät paasaamaan alan polttavista aiheista. Ja ennen kaikkea, ihmisiltä löytyy usein, tai lähes aina, halu auttaa toisia.

Vinkki! Laita rohkeasti verkostoitumisviestejä linkkarissa. Postaa rohkeasti somessa verkostoitumisesta tai muista aiheista. Kysele, ole kiinnostunut. Ja let the magic happen 😉

 


 

Marjo Hämäläinen.

Kirjoittaja: Marjo Hämäläinen
“Entinen yksilö- ja ryhmäohjaaja. Nykyinen IT-rekrytoija, joka nostaa osaamisen, ihmisen ja kohtaamisen jalustalle. Salaisena tavoitteenani on onnellisempi työelämä. Blogissani pääset lukemaan työnhausta, osaamisesta, työelämästä ja niihin liittyvistä teemoista! Tavoitteena on antaa oivalluksia, joilla menestyt työnhaussa ja työelämässä.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *