‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

Kiinnostus, kokeilunhalu ja LinkedIn toivat Test Managerin roolin

· Blogi · IT-alan teemat · Opiskelu IT-alalla · Pohjois-Karjala · Työ IT-alalla · Uratarinat · Milja Köpsi

Donna Ekblad työskentelee tällä hetkellä konsulttina ALTEN Finlandilla, joka tarjoaa insinööritoimiston osaamista IT- ja teknologia-aloille. Test Managerina toimivan Donnan uravalintaa ohjasi hyvin pitkälle ajatus siitä, että töitä on oltava myös tulevaisuudessa.

Epäröintiä aiheutti kuitenkin se, ettei luontaista lahjakkuutta ollut matemaattisten ja luonnontieteellisten aineiden osalta. Mitä Donnan työnkuva pitää sisällään ja kenelle Test Managerin roolissa työskentely sopii? Tutustu Donnan uratarinaan tässä kirjoituksessa!

“Halusin ammatin, jolle olisi töitä myös tulevaisuudessa”

Lukion jälkeiset jatko-opinnot aiheuttivat pohdintaa omien kiinnostuksen kohteiden ja tulevaisuuden mahdollisuuksien välillä:

“Kesti aika pitkään löytää se oma juttu. Oon aina tykännyt humanismista ja reaaliaineista, enkä niinkään mistään teknisistä jutuista. Loppujen lopuksi aloin kuitenkin miettimään minkälaisen urakehityksen haluan ja totesin, että tutkijaa minusta ei voi tulla. Halusin ammatin, jolle olisi töitä myös tulevaisuudessa”, Donna kertoo ajatuksistaan uravalintaa koskien.

Donna työskenteli alkuun asiakaspalvelun parissa ja tutki samalla muita vaihtoehtoja. IT-tradenomin opinnot vaikuttivat helposti sisäistettäviltä ja ennen kaikkea monipuolisilta; suuntautumisvaihtoehtoja on useita ja opintoihin sisältyy paljon myös liiketoiminnan opintoja.

“Ajattelin, että jos en suoraan koodaajaksi halua, niin IT-tradenomin opinnoista saan hyvät eväät myös moneen muuhun liiketoiminnan osa-alueeseen. Aluksi jännitin opintoja, sillä en ole koskaan ollut matemaattisesti tai luonnontieteellisesti lahjakas. Mitä enemmän opiskelin, sitä paremmin tajusin, että kyllä tältä alalta löytyy varmasti jotain minulle sopivaa”, Donna kommentoi opintojensa alkua.

Kysyminen kannattaa aina

Donna oli opintojensa aikana kesätöissä vakuutusyhtiössä, jossa työnkuva ei alkuun liittynyt IT-alan opintoihin suoraan. Donna päätti kuitenkin rohkeasti kysyä, olisiko yrityksessä tarvetta harjoittelijalle ICT-puolelle. Voidaan todeta, että kysyminen kannattaa aina; yrityksellä sattui olemaan käynnissä teknisempi projekti, johon tarvittiin testaajaa. Onnekkaan sattuman myötä Donna pääsi tekemään myös opinnäytetyönsä kyseiselle yritykselle.

“Tein yritykselle toiminnallisen opinnäytetyön testausautomaatiota koskien. Se ei kuitenkaan tuntunut ihan omalta jutulta ja sain vahvistuksen sille, etten halua suuntautua tekniselle puolelle. Nykyisessä työssäni olen enemmän generalistin roolissa, missä pitää osata vähän kaikkea kaikesta, mutta ei kuitenkaan tarvitse olla mikään asiantuntija esimerkiksi koodauksen parissa”, Donna kertoo.

Donna kokee, että monipuolinen työkokemus ja vahva asiakaspalvelutausta ovat olleet suureksi hyödyksi myös nykyisessä työssä:

“Se varmaan onkin mielenkiintoisin aspekti koko Test Managerin työssä, koska tässä on tosi tärkeää, että ymmärrät kokonaisuuden siitä tuotteesta, jota kehitetään, jotta pystyt kommunikoimaan mahdollisimman relevantisti tuotteen laadusta eri tahoille. Teen yhteistyötä esimerkiksi koodaajien kanssa ja saatan joutua katsomaan sovelluksen lähdekoodia. Sen lisäksi, että minun tulee ymmärtää kyseistä koodia ja teknisempää puolta, on minun voitava kommunikoida selkeästi ja sujuvasti myös liiketoiminnan edustajien kanssa.”

Osaamisen listaus LinkedIniin toi työpaikan

“Päätin jo opintojen alussa, että laitan kaiken mahdollisen osaamisen LinkedIniin, vaikka en jokaista kohtaa täydellisesti osaisikaan. Olin joka tapauksessa Juniori-tason tekijä, joten koin tärkeäksi listata osa-alueet, joista minulla oli edes vähän tietämystä”, Donna kertoo.

Osaamisen listaaminen poiki tulosta, sillä nykyiseen työhönsä Donna päätyi LinkedInin avulla: ALTEN Finlandilta tuli yhteydenotto LinkedInissä ja viestittelyn myötä Donna pääsi työhaastatteluun.

“Vaikka yritys haki ensisijaisesti teknisempää osaajaa, myös testauspäällikön tehtäviä oli tarjolla ja sain haastattelun myötä joka tapauksessa työpaikan. Kerroin omasta testiautomaatiota koskevasta opinnäytetyöstäni ja siitä, ettei niin tekninen puoli tunnu omalta jutulta. Jo haastattelun aikana päädyimme siihen, että testauspäällikön rooli voisi olla minulle parempi vaihtoehto”, Donna kertoo työhaastattelusta.

Donna rohkaisee jokaista laittamaan LinkedIniin kaiken mahdollisen osaamisen, sillä se voi parhaimmassa tapauksessa tuoda työpaikan:

“Uskon, etten olisi saanut yhteydenottoa nykyisestä työpaikastani, jos en olisi listannut LinkedIniin niin monipuolisesti osaamistani. Vaikka en loppujen lopuksi ollutkaan se tekninen taitaja, jota avoimeen paikkaan haettiin, vaikutin kuitenkin yritykseen sopivalta tyypiltä ja sain töitä.”

Hyvä vaihtoehto, jos ei vielä ole ihan varma mikä IT-alalla kiinnostaa

“Nykyisessä projektissa ammattinimikkeeni on Test Manager, eli teen testauksen hallintaa ja usein myös manuaalitestausta. Automaattitestauksessa robotti testaa tuotteen tai palvelun, manuaalitestauksessa saman tekee ihminen. Jos löydän jonkun bugin eli vian, teen bugiraportin. Lisäksi katson aika paljon erilaisia logeja, jossa tarvitaan teknistä ymmärrystä. Kommunikointitaidot ovat isossa roolissa, sillä testattavasta tuotteesta tulee raportoida sujuvasti eri sidosryhmille: miten tuotetta on testattu ja millaisia tuloksia on saatu”, Donna kertoo työtehtävistään.

Testattavat tuotteet ovat usein digitaalisia, esimerkiksi asiointijärjestelmiä tai mobiilisovelluksia. Donna kokee, että parasta työssä on sen monipuolisuus:

“Saan työskennellä roolissa, missä näkee todella paljon. Näen esimerkiksi, miten joku ohjelmistokehitysprojekti rakentuu vaihe vaiheelta ja se on todella mielenkiintoista. Testaaminen ja laadunvarmennus ovat muutenkin hyviä vaihtoehtoja silloin, jos et ole vielä ihan varma mikä sinua IT-alalla kiinnostaa. Näet eri rooleja ja miten niissä työskennellään. Voit sen perusteella miettiä sopisiko kyseinen ammatti sinulle.”

Lisäksi Donna nauttii siitä, että työpäivät pitävät sisällään ongelmanratkaisua, suunnittelua ja organisointia. Testaamisen ja laadunvalvonnan parissa työskentely tuntuu Donnan mielestä myös todella saavutettavalta roolilta, sillä työtehtävät eivät vaadi koodaajan osaamista.

“Testaaja on viimeinen henkilö, joka pitelee sitä julkaisematonta tuotetta. Vuorovaikutustaidot ovat teknistä osaamista tärkeämmässä roolissa: jos löydät jonkin vian testattavasta tuotteesta, on siitä osattava rohkeasti kommunikoida. Lisäksi eri tahoilla voi olla erilainen tapa dokumentoida ja ajatella asioita – toisinaan on toimittava tulkkina esimerkiksi koodaajien ja liiketoiminnan edustajien välillä, eli kumpaakin kieltä on ymmärrettävä vähän”, Donna kertoo työn vaatimuksista.

Jalka on helppo saada oven väliin

Tällä hetkellä Donna on todella tyytyväinen nykyiseen rooliinsa toimiessaan konsulttina: työ mahdollistaa erilaisten projektien näkemisen jopa erilaisilta toimialoilta. Koska ura on vielä melko alkuvaiheessa, pyörivät myös tulevaisuuden suunnitelmat toistaiseksi tämänhetkisissä työtehtävissä:

“Pidän konsultin työn tuomasta vaihtelusta etenkin näin uran alkuvaiheessa. On kiinnostavaa nähdä, miten eri tavoilla projekteja voidaan toteuttaa. Aion siis jatkaa konsulttina ainakin vielä jonkin aikaa. On mahdollista, että siirryn myöhemmässä vaiheessa jonkin yrityksen sisäiseksi työntekijäksi laadunvarmennukseen tai täysin erilaisiin hommiin. Aika näyttää!”

Donna kannustaa ylipäätänsä alalle haluavia tutustumaan rohkeasti ihmisiin ja verkostoitumaan, eikä LinkedInin hyödyntämistä voi korostaa liikaa:

“Ihmisten kautta kuulee kokemuksia erilaisista työpaikoista ja projekteista. Sitä kautta voi saada myös suosittelijoita. IT-alalla Linkkarin ylläpitäminen ja hyödyntäminen todellakin kannattaa. IT-alan töitä on lähes joka toimialalla eli jos on vaikka kesätöissä tai muuten vaan eri alan tehtävissä, voi miettiä kyseistä työpaikkaa “IT-kiikarit” silmillä ja pohtia, miten joitakin prosesseja tai työtehtäviä voisi suoraviivaistaa, helpottaa tai nopeuttaa vaikka prosessiautomaation tai jonkun ohjelman avulla. Tällaisen ajattelutavan harjoittelusta on hyötyä, koska varsinaisissa IT-projekteissa kehitystyö vaatii pitkälti samaa pohdintaa”, Donna kertoo vinkkejä alasta kiinnostuneille ja jatkaa:

“Jos ala kiinnostaa, niin rohkeasti vaan hakemaan alan opintoihin tai töihin! Täällä riittää monenlaista mielekästä tekemistä ja haastetta. Junioreihin ja aloittelijoihin suhtaudutaan ainakin oman kokemukseni mukaan todella myönteisesti: kiinnostusta ja kokeilunhalua arvostetaan suuresti. Eli jalka on aika helppo saada oven väliin, eikä siitä ole pitkä matka mielenkiintoisten urapolkujen aukeamiseen!”

Haastattelimme

Donna Ekblad
QA Consultant
ALTEN Finland

Alanvaihtaminen ja uuden oppiminen vaativat esikuvia sekä vertaistukea!

Teemme uratarinoita paikallisesti toimivassa #MimmitKoodaa Pohjois-Karjala hankkeessa, joka tarjoaa paikallisesti aikuisille naisille maksutonta matalan kynnyksen valmennusta ohjelmistokehityksestä. Hankkeen toteututusaika on 01.03.2021 – 30.04.2023 ja sitä on mukana rahoittamassa Euroopan sosiaalirahasto ja Etelä-Savon ELY-keskus – Vipuvoimaa EU:lta!

Hanke-logot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *