‹ Takaisin Yritysyhteistyö-sivulle
Yhteistyön kautta uusia tekijöitä IT-alalle
· Ajankohtaista · Yritysyhteistyö · Milja Köpsi
Mimmit koodaa on ollut Amazon Web Servicesille hyvä match – AWS-opintopolun avulla saadaan paitsi koulutettua uusia pilvipalveluosaajia, myös rohkaistua naisia IT-uralle.
– Puhuimme Mimmit koodaa -ohjelman Milja Köpsin kanssa jokunen vuosi sitten, että olisi hienoa saada lisää naisia alalle. Itse olen ollut 25 vuotta IT-alalla, ja usein olen ollut ainoa nainen huoneessa, kertoo Amazon Web Servicesin (AWS) tekninen arkkitehti Ursula Koski.
Vuonna 2022 tammikuussa keskustelu konkretisoitui, kun AWS hyppäsi Mimmit koodaa -ohjelman matkaan ja alkoi tarjota yhteistyössä ohjelman kanssa AWS-teknologiaan keskittyvää opintopolkua.
Vuonna 2006 perustettu Amazon Web Services on Amazonin konserniin kuuluva tytäryhtiö. AWS toteuttaa teknologiaratkaisuja ja webpalveluita Amazonille, sekä tarjoaa globaaleja pilvipalveluita myös muille asiakkaille. Suomessa AWS on toiminut vuodesta 2017 asti. Suomen Enterprise Sales Leadin Sari Uusitalon mukaan yritys kasvaa nopeasti, mikä näkyy muun muassa työvoiman tarpeena:
– Meillä on useita positioita auki erilaisiin rooleihin, aina webpalveluiden tekijöistä myyjiin ja projektien vetäjiin.
Räätälöity ja käytännönläheinen opintopolku
Mimmit koodaa -ohjelmalle räätälöity AWS-opintopolku koostuu muun muassa webinaareista, työpajoista, koulutuskokonaisuuksista ja urakeskusteluista. AWS otti osaa myös kevään 2022 Mimmit koodaa -virtuaalitapahtumaan.
Kaikki tilaisuudet ovat olleet erittäin hienoja ja innostavia, Mimmit koodaa on oikein motivoitunut ja hieno yhteisö, Koski kehuu.
Koski on ollut mukana käynnistämässä yhteistyötä AWS:n puolelta, ja hänellä on ympärillään 32 henkilön tiimi toteuttamassa yhteistyöhön kuuluvaa opintokokonaisuutta.
– On ollut mahtavaa huomata, kuinka innoissaan koko tiimi on mukana projektissa. Yhteistyö koetaan tärkeäksi ja merkitykselliseksi, ja haluamme olla luomassa mielenkiintoista jatkuvan oppimisen polkua, josta naiset oikeasti hyötyvät.
Mimmit koodaa -ohjelman kanssa rakennetun AWS-opintopolun tarkoituksena on paitsi tehdä AWS:n pilvipalveluteknologiaa tutuksi, avata myös uusia uramahdollisuuksia. Käytännönläheisten opintojen avulla IT-alalle saadaan koulutettua uusia osaajia, jotka voivat tehdä töitä AWS:n pilvipalvelutuotteiden parissa. Yhteistyön kautta on mahdollista suorittaa myös kaksi eri AWS-sertifikaattia, joista on myös hyötyä IT-uralla. AWS-koulutukset ovatkin aina lähes täynnä, ja useat sadat naiset ovat jo käyneet koulutukset loppuun.
– Mimmit koodaa on ollut meille hyvä match, sillä jaamme saman arvomaailman. Saamme uusia AWS-osaajia markkinoille, ja samalla edistämme koko alan kehitystä, Uusitalo kiteyttää.
Teknisen opintopolun tarkoituksena on myös lisätä alan monimuotoisuutta ja panostaa sellaisten ihmisryhmien koulutukseen, jotka ovat kokeneet alan syystä tai toisesta vieraaksi.
– Fakta kuitenkin on, että moninaisemmat tiimit ovat tehokkaampia sekä innovatiivisempia. Erityisesti alanvaihtajia ja heidän osaamistaan kaivataan, Koski huomauttaa.
Uusi ura pilvipalveluiden parissa
Katja Penttonen on yksi hyvä esimerkki Mimmit koodaa -ohjelman onnistumisista. Hän on työskennellyt viimeisen vuoden asiakkuusvastaavana AWS:lla.
– Minulla on takanani 20 vuoden ura terveysteknologia-alalta. Hoitovapaalla ollessani aloin pohtia, mihin suuntaan haluaisin työelämässä edetä. Sitten osallistuin vuonna 2020 Mimmit koodaa -virtuaalitapahtumaan, jossa kuuntelin Lassi Virtasen (Laurea-ammattikorkeakoulu) luentoa pilvipalveluista. Se kolahti.
Kipinä syttyi, ja Penttonen alkoi kartuttaa pilvipalveluosaamistaan verkkokurssien ja -opintojen avulla. Vuonna 2021 hänen miehensä huomasi LinkedInissä ilmoituksen AWS:lla avoinna olevasta työpaikasta, jossa peräänkuulutettiin tuntemusta terveydenhuoltoalan teknologioista ja toiminnasta.
Penttonen rohkaistui, haki paikkaa ja sai työpaikan. Mimmit koodaa -ohjelmaa hän kiittelee vuolaasti siitä, että hän on nyt tässä pisteessä:
– En usko, että olisin ilman Mimmit koodaa -ohjelmaa löytänyt pilvipalveluita. Ohjelmasta löysin kannustavan yhteisön ja sain tukea omille urahaaveille. Mimmit koodaa lisäsi myös uskoa itseeni ja osaamiseeni.
Myös Koskesta Mimmit koodaa ansaitsee osakseen ylistystä. Ohjelmassa tehdään työtä IT-alan eteen suurella sydämellä ja oikeista syistä:
– On todella nastaa nähdä, kuinka Mimmit koodaa tekee suhteellisen pienellä tiimillä niin laadukasta työtä IT-alan eteen, ja vielä niin, että se tuottaa lisäarvoa myös kumppanille. Ei voi kuin hattua nostaa.