Mimmit koodaa Hackathon 2022
· Ajankohtaista · Blogi · Milja Köpsi
Marraskuun alussa 2022 järjestettiin toinen Mimmit koodaa hackathon
Hackathonien tavoitteena on antaa Mimmit koodaa yhteisön, ja koko Suomen, naisille paremmat mahdollisuudet oppia koodaustaitoja käytännössä hackathon-haasteisiin osallistumalla. Hackathonien, niin kuin koko Mimmit koodaa ohjelman, tavoitteeena on lisätä tasa-arvoa Suomen ohjelmisto-alalla.
Tämän vuoden Mimmit koodaa hackathonin haasteena oli parantaa aikuisväestön digitaitoja ja pienentää digitaalisten taitojen tason nykyistä kuilua. Tämän lisäksi haasteena oli luoda ratkaisuja jotka tuovat lisää tietoisuutta kyberturvallisuudesta ja auttavat yksityishenkilöitä suojautumaan paremmin kyberhyökkäyksistä, digitaitojen tasosta huolimatta.
Virtuaalisen hackathonin kumppaneina toimi Huawei, Wärtsilä, Stora Enso ja ICT Oulu. 10 taitavaa tiimiä työskentelivät ahkerasti 48 tunnin ajan, ja lopputuloksena nähtiin innovatiivisia ratkaisuja, sovelluksia ja liiketoimintasuunnitelmia. Pitkän pohdiskelun jälkeen tuomaristo päätyi palkitsemaan kolme parasta tiimiä hackathonin lopuksi.
Voittajatiimi, Happy to Bug, loi aputyökalun joka helpottaa navigointia digitaalisilla alustoilla, kuten Kela. Selkeiden nuolien, ruudulle ilmestyvien selkeiden ohjeiden ja sivun selkokielelle muuttamisen avulla, myös heikkoja digitaitoja omaava henkilö pystyy helposti navigoimaan svívulla. Ratkaisun helppokäyttöisyys poistaa tarpeen hyödyttömille chat-roboteille, sekä turhille reissuille fyysiselle palvelupisteelle. Onnea Janette Huoponen ja Tiia Vepsäläinen!
Toiseksi sijoittunut tiimi, Scam Alert, loi ratkaisun jonka avulla voidaan minimoida verkkohuijauksista johtuvat taloudelliset tappiot. Scam Alert sovelluksen avulla voidaan lisätä tietoisuutta ajankohtaisista huijauksista, ja miten toimia kun kohtaa huijauksen, tai epäilee joutuneensa huijauksen kohteeksi. Sovellus sisältää myös ajankohtaisia päivityksiä uusimmista yleisistä huijauksista, jonka avulla on helppo verrata omia kokemuksia ja tunnistaa huijauksen. Ratkaisu auttaa sekä suojaamaan käyttäjien tietosuojaa, että estämään taloudelliset menetykset. Onnea Kwanruethai Cheuanpanya, Katerina Eskina, Vilma Hietala, Natalija Poltorak ja Riikka Formulahti!
Kolmanneksi sijoittunut tiimi, BeAware, loi interaktiivisen tarinapelin, joka auttaa kaikkia ikäryhmiä suojautumaan itselle ajankohtaisia kyberhyökkäyksiä vastaan. Peli sisältää eri profiileja jotka edustavat eri kohderyhmiä, ja näille on luotu personalisoidut tarinalinjat, jotta jokainen keskittyy vain itselle ajankohtaisiin ongelma-alueisiin, sosiaalisesta mediasta työsähköposteihin ja digitaalisten arpojen ostamiseen. Onnea Sofia Koivunemi, Phuong Le, Sachie Yoshizum, Marja-Helena Tuovinen.
Rahapalkintojen lisäksi kaikki kolme palkittua tiimiä voittivat reissun Wieniin marraskuun lopussa.
Onnistuneen tapahtuman jälkeen odotamme jo kolmatta vuosittaista Mimmit koodaa hackathonia 2023!