IT-alaa voi opiskella myös itsenäisesti
· Materiaalit · This Is Not a Webinar 2021
Mari Kekkonen peräänkuuluttaa itsenäistä aktiivisuutta, itsetuntemusta ja rohkeaa osallistumista alan tapahtumiin ja yhteisöihin, joiden avulla voit löytää sinulle sopivimman IT-alan tehtävän.
Mari Kekkonen työskentelee Digialla pilvitiimissä Cloud Specialistina. Pilvitiimiläisenä hänellä on luonnollisesti vahva painotus pilviaiheisiin, erityisesti pilven dataratkaisuihin sekä pilvi-infran luomiseen koodin avulla. Alustoista tutuin on AWS ja ohjelmointikielistä Kekkonen käyttää eniten Pythonia, mutta myös SQL:ää ja Terraformin HCL:ää.
Kekkonen väitteli biologian tohtoriksi Helsingin yliopistossa vuonna 2014 ja on taustaltaan tutkija. Opintojen jälkeen hän oli Kanadassa postdoc-tutkijana, jonka jälkeen hän teki toisen postdoc-kauden Suomessa.
”Rakastin tutkimusta, mutta jatkuva apurahahakemusten teko ja erittäin epävarmat tulevaisuuden näkymät saivat miettimään muita uravaihtoehtoja,” Kekkonen sanoo.
Mimmit koodaa inspiroi kohti uutta
Keväällä 2018 mediassa oli paljon juttuja koodaripulasta, ja tuore Mimmit koodaa -ohjelma sai paljon palstatilaa. Kekkonen oli koodannut R-kieltä jo tutkijana, joten hän mietti, olisiko tässä seuraava ura-askel. Kekkonen löysin data sciencen ja päätti lähteä kohti uutta uraa itsenäisellä opiskelulla.
”Uusien asioiden määrä vähän pelotti, mutta kaiken voi oppia, kun on valmis tekemään töitä sen eteen. Mimmit koodaa ja muut vastaavat yhteisöt ja tapahtumat, kuten Hacathon, ovat kultaakin kalliimpia. Niiden toimintaan kannattaa ehdottomasti osallistua,” Kekkonen kannustaa.
Lopulta Kekkonen päätyi Digialle Data Scientistiksi Saranen Consultingin AnalyticsPro-ohjelman kautta. Digialla hänen työnkuvansa muuttui enemmän pilven suuntaan, kunnes Kekkonen siirtyi Digian omaan pilvitiimiin.
Itsetuntemuksella oikealle alalle
Uuden oppiminen IT-alalla ei pääty koskaan, mikä pitää Kekkosen kipinän kirkkaana. Kehuja saa myös mahtava työyhteisö ja pilvitiimi, jonka kanssa on inspiroivaa työskennellä. Kekkosen pyrkimyksenä on päästä kehittymään senior-tason osaajaksi, sekä laajentamaan ja syventämään ammattiosaamista.
”Toivon, että tulevaisuudessa tittelini olisi pilvi- tai data-arkkitehti.”
IT-alasta kiinnostuneille naisille Kekkonen peräänkuuluttaa aktiivisuutta, oma-aloitteisuutta ja itsetuntemusta. IT-alan mahdollisuuksiin kannattaa perehtyä ja miettiä mitä haluaisi tehdä ja minne suuntautua. Onko polku sinne itseopiskelu vai tutkinto? Millaisia asioita kyseisessä työssä tai tehtävässä vaaditaan ja kuulostaako se minulle sopivalta?
”Ota rohkeasti asioista selvää, opettele, tee harrastusprojekteja Githubiin ja osallistu aktiviteetteihin kuten Mimmit koodaa ja Hacathon. Googlaaminen on kultaa asioissa, joita et vielä ymmärrä tai osaa, mutta kysy myös rohkeasti neuvoja kokeneemmilta. Luota osaamiseesi ja tuo aktiivisuuttasi esille työ- ja opintohaastetteluissa,” Kekkonen tsemppaa.
Mukana This Is Not a Webinarissa
Mari Kekkonen puhui kevään 2021 #mimmitkoodaa tapahtumassa pilvestä otsikolla Ämpäreitä, putkia ja alustoja – Datan monimuotoinen elämä pilvessä. Puheenvuoron kuvaus kuuluu seuraanvalaisesti:
Olet ehkä kuullut puhuttavan pilvestä IT-maailman jargon-viidakossa? Pilvi on nousemassa kovaa vauhtia yhä tärkeämmäksi osaksi IT-alan töitä, ja siksi siitä kannattaa ottaa selvää. Toiset mieltävät pilven on vain virtuaalikoneiksi, mutta nykyään suurimmat julkipilvet, kuten Amazon Web Services (AWS) , Microsoft Azure ja Google Cloud Platform (GCP), tarjoavat paljon muutakin.
Puheenvuoroni lähestyy pilvimaailmaa erityisesti datan näkökulmasta, ja siinä jutellaan vähän enemmän siitä mitä kaikkea datalla voi pilvessä tehdä sekä miten olen itse yhdistänyt pilveä ja dataa omissa töissäni. Lisäksi annan vinkkejä kuinka juuri sinä voit kehittyä oman elämäsi pilvimaisteriksi ja saada huipputärkeitä taitoja työelämää varten.