‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

Tulevaisuuden kooditaiteilijat

· Blogi · IT-alan teemat · Työ IT-alalla · Mira Holmroos-Kolari

Kevätaurinko kurkistelee verhojen takaa ja on aika jatkaa blogisarjaani. Olen tavannut upeita IT-alan naisia ja keskustellut siitä, miten saataisiin enemmän tyttöjä ja naisia opiskelemaan ja työskentelemään IT-alalla. Aiemmissa kirjoituksissa tarkastelimme aihetta mm. perusopetuksen näkökulmasta ja jututin nuoria IT-alan opiskelijoita sekä opettajia löytääksemme yhdessä ideoita, miten tilannetta voisi parantaa. Tässä kirjoituksessa keskitytään luovuuteen ja uudenlaisiin lähestymistapoihin.

Yksi aiemmista johtopäätöksistämme oli monipuolisten oppimispolkujen ja lähestymistapojen hyödyntämisen tärkeys mm. perusopetuksessa. Tarjoamalla monipuolisia ja erilaisia oppimispolkuja ja linkittämällä ne oppilaiden kiinnostuksen kohteisiin, saataisiin enemmän innokkaita oppilaita myös digitaalisten palveluiden kehittämisen, IT:n ja teknologian hyödyntämismahdollisuuksien sekä koodaamisen pariin. Tällä tarkoitan sitä, että digitaitoja ja koodausta ei tarvitse lähestyä vain teknisten silmälasien kanssa. Katsotaanpa mitä uusia ja erilaisia lähestymistapoja tapaamisissa ja keskusteluissa saimme aikaan!

Koodaus on uuden luomista

Vuonna 2016 perusopetuksen opetussuunnitelmaan sisällytettiin digitaidot ja koodausta osaksi matematiikan opetusta. Tämä oli alkusysäys tärkeiden taitojen opetteluun perusopetuksessa. Koodaus ei kuitenkaan ole pelkkää matematiikkaa, vaan se on myös luovaa käsityötä.

Tapasin entisen kollegani Suvi Julkusen kuulumisten merkeissä ja käytimme tovin yhdessä myös tämän aiheen parissa. Suvi työskentelee valtionhallinnossa palvelupäällikkönä mm. pilvipohjaisten päätelaitepalveluiden parissa. Suvi on myös “IT-alalla työskentelevä äiti” ja hän on oma-aloitteisesti antanut panostaan järjestämällä mm. lapsensa luokalle tekoälyaiheisen keskustelutuokion. Aivan huippua!

Suvi kertoi, että hän on miettinyt aihetta ja tulokulmaa huomattuaan, että moni IT-alalla työskentelevä nainen on itse asiassa kiinnostuneempi luovuudesta kuin niinkään tekniikasta sellaisenaan. Esimerkiksi palapelien tekeminen tai virkkaaminen voi viitata siihen, että loogiset pulmat ja kokonaisuuksien hahmottaminen ovat yksilön vahvuuksia. Koodauksen opettelua voisikin yhdistää käsityöhön ja luoviin oppiaineisiin. Tämä voisi innostaa enemmän tyttöjä ja naisia kokeilemaan koodausta ja näkemään sen luovana ja palkitsevana toimintana.

Suvi Julkunen.

“Tunnistamalla luovuuden osaksi IT-alan arkea, löydämme myös uusia keinoja hyödyntää sitä.”

Jonkin verran 2020-luvun alussa tähän liittyen tehtiin aloitteita muutamien hankkeiden kautta mahdollistaen koodauksen opettelua esim. osana käsityötä ja luovia oppiaineita. Varmasti innokkaimmat opettajat toteuttavat tätä tänäkin päivänä. Kuten aiemminkin olen todennut, olisi syytä saada isompi jalansija näiden aiheiden opetteluun ja varmistaa opettajien opetus- sekä kouluttautumismahdollisuudet.

Suvin kanssa pohdimme, onko tekoälyn tulo arkeemme muuttamassa painopistettä juuri luovuuteen ja kokonaisuuksien hahmottamiseen mm. tarkan tason ohjelmointi- ja koodaustehtävien sijasta. Abstraktien asioiden hahmottamisen kyky korostuu yksityiskohtien sijasta, kun promptaat tekoälylle ja pyydät sitä luomaan koodattavia kokonaisuuksia. Totesimme yhdessä, että emme ole tämän aiheen syviä asiantuntijoita, mutta siitä olemme yhtä mieltä, että askelia olisi otettava rivakasti tekoälyn hyödyntämisen opettamisessa.

Koodataanko vai muotoillaanko?

Jatkoin aiheen pohdintaa kuulumisten vaihdon yhteydessä myös työn kautta tutuksi tulleen Karoliina Pellisen kanssa. Karoliina työskentelee johtavana konsulttina teknologioiden ja transformaatioiden parissa.

Karoliina muisteli, että hänenkin kouluaikaiset ensikosketuksensa IT-aiheisiin liittyivät yläkoulun valinnaisaineeseen. Ensimmäiset koodauskokemukset ajoittuivat kuitenkin yliopisto-opintoihin tuotantotalouden diplomi-insinööriopintojen sivuaineena. Karoliina tutustui koodauksen saloihin ehkä hieman sattumalta, mutta loogisuuden ja ongelmaratkaisun näkökulmasta se osoittautui kiinnostavaksi.

Karoliina Pellinen.Karoliinan kanssa oltiin yhtä mieltä aiemmin Suvin kanssa tehdyistä havainnoista. Teknisten IT-laitteiden, koodaus- ja konfigurointitehtävien sijasta olisi hyvä tarjoilla muitakin IT-alan näkökulmia erityisesti lapsille ja nuorille mm. luovuutta korostaen. Palvelumuotoilua, käyttöliittymäsuunnittelua ja visualisointia digitaalisten työvälineiden avulla. Ne voivat herättää myös kiinnostusta tutustua koodaukseen syvemmin. Eikä kaikkien tarvitse koodata, sillä IT-alalla riittää tekemistä todella monesta eri näkökulmasta!

Keskustelimme myös ystävien merkityksestä erityisesti nuoruusvaiheessa. On harvinaista, että nuori valitsee alan tai oppiaineen, jos ystävät tekevät muita valintoja. Tyttöjä ja nuoria naisia olisi hyvä rohkaista IT-alan opintojen ja työtehtävien pariin yhdessä. Ainakin yksi keino mielestämme olisi juuri se, että eri kouluasteilla olisi mahdollisuus tutustua ja kokeilla monimuotoisemmin erilaisia IT- ja teknologia-alan tehtäviä.

Totta kai keskustelimme myös teknologiamurroksesta ja tekoälyn hyödyntämisestä. Tekoäly muuttaa tekemisen tapoja ja siihen on hyvä tutustua kaikenlaisten työtehtävien näkökulmasta. Tekoäly on hyvä apuri, mutta silti tarvitaan monenlaista ja monitasoista osaamista jatkossakin esim. koodaustehtävissä. Ihmisen tulee hallita tekoälyn hyödyntämistä, jolloin on oltava syvempää ymmärrystä asiasta, johon sitä ollaan soveltamassa. Lopuksi vielä sananen tekoälystä, vaikka siitä voisi jatkaa pidemminkin.

Tekoäly ja luovuus

Tekoäly on jo osa arkeamme, ja sen hyödyntämistä tulisi opettaa kaikilla kouluasteilla. Tekoälyn tulo arkeemme korostaa luovuuden ja abstraktin ajattelun merkitystä. Esimerkiksi tekoälyn hyödyntäminen koodauksessa voi auttaa hahmottamaan kokonaisuuksia ja luomaan uusia ratkaisuja. Tekoälyn hyödyntämisen estäminen esim. kouluissa ei johda mihinkään. Sen sijasta energia tulee käyttää tekoälyn hyödyntämisen ja järkevän käytön opetukseen ja opiskeluun, aivan kuten digiturvallisuutta ja muitakin digitaitoja.

Esimerkit ja yhteisöt

Keskustelujemme johtopäätös on, että luovuuden, logiikan ja abstraktin ajattelun korostaminen tuo uusia mahdollisuuksia innostaa tyttöjä ja naisia IT- ja teknologia-alan ääreen. Myös esimerkit naisista, jotka toimivat erilaisissa IT-alan tehtävissä kannustavat tyttöjä ja naisia mukaan oli kyse sitten erilaisista tapahtumista, blogeista ja artikkeleista, työpaikkailmoituksista, kerhotoiminnasta tai oppiaineista.

Onneksi on Mimmit koodaa -kaltaisia yhteisöjä ja naisia, jotka vierailevat kouluissa ja yhteisötapahtumissa kertomassa omista kokemuksistaan. Usein esimerkit ovat vaikutukseltaan merkityksellisiä, varsinkin jos tilaisuuksia tutustua alalla työskenteleviin tarjoutuu usein. Näiden esimerkkien ja yhteisöjen avulla voidaan luoda ympäristö, jossa tytöt ja nuoret naiset näkevät itsensä osana IT-alaa.

Yhteenveto ja tiivistys

  • Koodaus ja luovuus: Yhdistä koodauksen opettelu käsityöhön ja luoviin oppiaineisiin. Tämä voi tehdä koodauksesta houkuttelevampaa ja palkitsevampaa, erityisesti niille, jotka ovat kiinnostuneita luovuudesta.
  • Elämykselliset oppimisympäristöt: Hyödynnä elämyksellisiä oppimisympäristöjä, joissa oppilaat voivat tutustua tietokoneiden ja ohjelmoinnin maailmaan käytännönläheisesti ja innostavasti. Tämä voi sisältää esimerkiksi teemaleikkipuistoja, työpajoja ja interaktiivisia oppitunteja.
  • Tekoälyn hyödyntäminen: Opeta tekoälyn hallittua ja turvallista hyödyntämistä kaikilla kouluasteilla. Korosta luovuuden ja abstraktin ajattelun merkitystä tekoälyn käytössä.
  • Esimerkit ja yhteisöt: Rohkaise ja kannusta IT-alalla työskenteleviä naisia kertomaan omista kokemuksistaan eri ikäisille kohderyhmille erilaisissa tilaisuuksissa. Panosta yhteisöihin, kuten Mimmit koodaa, kannustaen tyttöjä ja naisia mukaan. Esimerkit ja yhteisöt tarjoavat innostavan ja tukevan ympäristön.

Tässä voisikin olla siementä ja johdantoa myös seuraavaan kirjoitukseeni: Millaisia ovat erilaiset luovuutta korostavat elämykselliset oppimisympäristöt ml. erilaiset tilaisuudet ja tapahtumat, jotka houkuttelevat tyttöjä ja naisia tutustumaan IT-alaan. Palataan siihen kevään edetessä. Oikein ihanaa kevättä sinulle toivotan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *