‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

Paranee vanhetessaan

· Blogi · Pehmeät taidot · Tuuli Ashurst-Pitkänen

Täytän tänä vuonna 40. Sen kunniaksi olen kirjoittanut elämänohjeita nuorelle minälleni. Asioita, joita olisin toivonut ymmärtäväni aikoinaan tai mistä olen nyt kiitollinen.

Kärsivällisyys

Ole kärsivällinen. Asiat eivät aina tapahdu heti. Se ei silti tarkoita, että kaikkea täytyy aloittaa alusta tai siirtyä heti seuraavaan suunnitelmaan. Ota ja anna aikaa. Ole kärsivällinen myös itsesi kanssa, opit koko ajan etkä ole koskaan täysin valmis.

Armo itseä kohtaan

Älä vaadi itseltäsi mahdottomia. Myös epäonnistumiset kuuluvat olennaisena osana elämään ja antavat sinulle jotain. Ole armollinen, sinun ei missään nimessä tarvitse olla tai edes yrittää olla täydellinen. Kukaan ei ole! Vaaditko täydellisyyttä muilta? Älä siis vaadi sitä itseltäsikään.

Uravalinnat

Harva on enää koko elämäänsä samassa työssä tai ammatissa. Jos työ alkaa maistua suolattomalta puurolta – vaihda. Älä kuitenkaan mene vain “tee sitä mitä haluat” edellä. Mikä haluamisen lisäksi antaa sinulle toimeentulon? Mitkä ovat vahvuutesi? Mitä voisit kehittää päästäksesi haluamaasi tilanteeseen? Pohdi japanilaisittain kolmea pääasiaa: mistä nautit, missä olet hyvä, mistä saat rahaa.

Uskalla tehdä ja kokeilla

Nuorena jaksaa. Jaksaa sitä vanhemmitenkin, mutta eri tavalla. Mene ja elä, rellestä ja nauti! Ole vähän villi ja uskalla kokeilla! Sitten voi vanhemmiten myhäillä tyytyväisenä, että olipa hyvä kun tein senkin. Ei tarvitse nelikymppisenä elää nuoruuttaan enää uudelleen vaan voi nauttia ihan erilaisista asioista kuin aikoinaan.

Raha

Säästä rahaa.

Älä ota vastaan pask**

Jos joku tytöttelee sinua, tuijota hänen suutansa ja vastaa että hänellä on hampaiden välissä jotain. Jos joku kommentoi jotain ilkeää, kysy onko hänellä kaikki hyvin. Tai ala nauramaan.

Menestyminen

Mitä menestys tarkoittaa sinulle? Haluatko tienata paljon rahaa? Opiskele sijoittamisesta tai hakeudu hyväpalkkaiselle alalle. Kehitä bisnesidea ja perusta oma yritys, vaikka sivutoimisena. Haluatko edetä työssäsi johtotehtäviin? Selvitä uramahdollisuutesi, tee suunnitelma ja tee töitä sen eteen. Opiskelu kannattaa aina. Onko menestyminen muutakin kuin työ ja raha? Tee unelmakarttoja ja priorisoi asioita. Älä tee muiden unelmista omiasi vaan ole rehellinen omistasi.

Ymmärrä itseäsi

Itsensä hyväksymisen pohja on itsensä ymmärtäminen. Älä pyri olemaan kuin muut. Olet ainutlaatuinen ja omalaatuinen. Vaali sitä! Sinun ei tarvitse miellyttää kaikkia tai olla kaikkien kaveri. Ehkä et aina halua olla sellainen kuin olet, pyri silti ymmärtämään millainen persoona olet ja miksi. Jos jokin piirteesi selvästi vaatii kehittämistä, pystyt kyllä kehittymään. Jos joku tekee itselleen ongelman sinun piirteestäsi, kuten vaikka herkkyydestä, se on hänen ongelmansa, ei sinun.

Hakeudu hyvien seuraan

Hyvät ystävät ja ihmiset on kultakimpaleita. Vaali hyviä ihmissuhteita ja irtaannu huonoista, sitä aikaa et saa takaisin.

Terveys

Mikään ei ole tärkeämpää kuin terveys, pidä huolta itsestäsi. Vanhempana kiität lihaskuntoa ja liikkuvuutta, ne ei tule enää itsestäänselvyyksinä. Ja lopeta se laihduttaminen, keskity sen sijaan terveyteen ja hyvinvointiin. Käytä aurinkorasvaa!

Stressinhallinta

Pidä yllä harrastuksia ja tee vapaa-ajalla niitä juttuja, jotka tekevät sinulle hyvää. Aina voi myös palata vanhan harrastuksen pariin. Käy avannossa, joogaa, hakkaa halkoja, istuta kauniita kukkia, käy elokuvissa ja istu kahviloissa. Tee asioita myös yksin äläkä jää odottamaan aina muiden aikatauluja.

Tee hyvää

Mene mukaan hyväntekeväisyystoimintaan tai tee muuta yhteishyödyllistä. Käy ensiapukurssi. Auta kaveria tai kollegaa ihan pyytämättä. Usein paras lahja itselle on antaa hyvää muille.

Peittoa negatiivisuus

Älä jää luuppiin! Kun alat valittaa yhdestä asiasta, se siirtyy herkästi muualle ja muihin. Epäkohtiin pitää puuttua, mutta pelkkä jankkaaminen ei auta ketään eikä mitään. Yritä korjata epäkohdat, jos se ei onnistu, siirry parempaan tai helpompaan. Älä ruoki kierrettä, älä syydä pahaa oloasi muille äläkä myöskään ota sitä vastaan muilta. Huumorilla pääsee yli monesta asiasta.

Järki ja tunteet

Sen ei tarvitse olla joko tai. Pysähdy pohtimaan, älä hätiköi. Joskus on hyvä myös ottaa aikalisä pohtimisesta, laita asia pöytälaatikkoon ja palaa siihen kun huomaat unohtaneesi koko jutun.

Luota intuitioon

Kuuntele mitä sisäinen äänesi sinulle kertoo.

Valmista ei ole olemassa

Kaikki tulee aina olemaan jossakin vaiheessa, et ikinä ole perillä eikä ikinä tule olemaan täysin valmista. Nauti matkasta! Lopeta se “sitten kun…”-mantra, sitä ei välttämättä tule ikinä. Et koe olevasi tarpeeksi valmis ja hyvä johonkin työhön? Hae silti. Mietit, että no ehkä aloitat sitten huomenna, maanantaina, ensi kesänä, ensi vuonna…? Aloita nyt. Ja jos et halua aloittaa, siihen on jokin syy, mieti mikset halua aloittaa nyt ja muuta suunnitelmaa tai ajattelumallia sen mukaisesti.

Pyri tyytyväisyyteen

Onnellisuus voi olla puhtaasti sitä, että on tyytyväinen. Onnellisuuden käsite voi olla joskus niin korkealentoinen, että siihen on lähes mahdoton päästä. Mieti mihin olet tyytyväinen ja vaali ja pidä huolta niistä asioista. Jos et ole tyytyväinen, mitä voisit muuttaa? Pienetkin asiat merkkaa, ja usein pienet asiat on loppujen lopuksi isoja asioita. Pidä myös tasaisin väliajoin omia elämän tilannekatsauksia!

Elämä on kliseisesti vähän niin kuin viini, paranee vanhetessaan! Tämä oma kokemukseni, jonka perusteella haluaisin enemmän vaalia ikääntymistä kaikilla osa-alueilla, niin työelämässä kuin yksityisessäkin. Ikä on kokemusta, oppimista, kokeilemista, useita pikkupolkuja, jotka yhdistyy lopulta siihen omaan isompaan. Olen todella tyytyväinen siihen polkuun. Ja kuten sanottua, aina on matkalla jonnekin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *