‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

Oma juttu löytyy rohkeasti kokeilemalla

· Blogi · Pohjois-Karjala · Työ IT-alalla · Uratarinat · Sanna Hyvönen

Mervi Hyvärinen-Saarelainen päätti jo lukiossa ettei hän opiskele tietotekniikkaa, kauppatieteitä eikä sosiaali- ja terveysalaa. Vaan kuinkas sitten kävikään?

Mervi Hyvärinen-Saarelainen lähti opiskelemaan tietojenkäsittelyä, kun oikiksen ovet eivät auenneet toisellakaan yrittämällä – ja huomasi omaksi yllätyksekseen, että IT-ala tuntuikin omalta. Koodatessa ja käyttöönotoissa oli inspiroivaa ratkaista asiakkaiden ongelmia ja tuottaa konkreettisesta liiketoimintahyötyä.

Kun ensimmäinen työpaikka hävisi 90-luvun lamassa, Hyvärinen-Saarelainen pyörsi jälleen päätöksensä ja lähti opiskelemaan kauppatieteitä. Ura IT-alalla jatkui ekonomiksi valmistumisen jälkeen, mutta painopiste siirtyi koodauksesta tietojärjestelmien suunnitteluun, toimintaprosessien kehittämiseen ja konsultointiin. Myöhemmin ura eteni esimies- ja liiketoimintavastuisiin.

Toimittuaan pitkään HR-prosessien ja tietojärjestelmien parissa, Hyvärinen-Saarelainen vaihtoi työpaikkaa ja siirtyi tuotekehitystehtäviin sosiaali- ja terveysalan tietojärjestelmiä tuottavalle Fastroille. Polku Fastroille johti terveystieteiden opintojen kautta – samalla hän tuli rikkoneeksi kolmannenkin lukioaikaisen periaatepäätöksensä. Nuorelle itselleen hän antaisikin ohjeeksi “never say never”.

Työssä tärkeintä on merkityksellisyys

Fastroin asiakkaat auttavat yhteiskunnan kaikkein haavoittuvimmassa osassa olevia loppuasiakkaita. Tuotejohtajan roolissa Hyvärinen-Saarelainen tuntee auttavansa hyvinvointiyhteiskuntaa omalta osaltaan. Syntyy yhteys suurempaan hyvään. Hän myös kokee olevansa täysin oikeassa roolissa : työ on merkityksellistä, hän saa kehittää jotain uutta ja samalla oppia uusia asioita. Parasta työssä on vapaus unelmoida ja toteuttaa villejä ideoita. Tämä toimii hänen ohjenuoranaan muussakin elämässä.

“Kun kokeilet kaikkea, löydät sen oman juttusi. Ja samalla opit myös uutta ja kipinä alaan säilyy – tai syttyy uudelleen!”

Vaativaa työtä vapaa-ajalla tasapainottavat luonto, liikunta ja lukeminen. Erityisesti ulkoilu ja ryhmäliikunta saavat hyvälle mielelle ja vievät ajatukset pois töistä.

Sinä voit tehdä sen, rohkeasti vaan!

Hyvärinen-Saarelainen haluaa tsempata ja innostaa muitakin naisia IT-alalle. Alalla on paljon tarjottavaa, mutta naisten yleinen vaatimattomuus saattaa toimia esteenä alalle siirtymisessä.

“IT-ala tarjoaa tosi paljon mahdollisuuksia. Jos koodaaminen ei ole se oma juttusi, on muitakin työrooleja. Voit edetä esimerkiksi koodista asiakastukeen ja siitä myyntiin. Tai toimialalta toiselle.”

“Erityisesti nuoriin miehiin verrattuna nuorilla naisilla on tapana olla vaatimattomia: en voi tehdä tätä, koska en ole tehnyt sitä aiemmin. Siihen haluan sanoa, että totta kai voit tehdä sen, rohkeasti vaan! Heitä turha vaatimattomuus pois.”

Oman kokemuksensa myötä hän myös suosittelee kokeilemisen kulttuuria.

“Tartu jokaiseen mahdollisuuteen, ei kannata miettiä liikaa. Vaikka et aina onnistuisikaan, opit silti jotain uutta.”

 

Voit lukea lisää Mervistä ja hänen tarinastaan täältä: Kotihoidon digitalisaatio on Fastroilla sydämen asia – IT-alan konkari päätyi yritykseen välivuoden seurauksena.

 

Haastattelimme

Mervi Hyvärinen-Saarelainen
Product Director
Fastroi Oy

 

Alanvaihtaminen ja uuden oppiminen vaativat esikuvia sekä vertaistukea!

Teemme uratarinoita #MimmitKoodaa Pohjois-Karjala hankkeessa, joka tarjoaa paikallisesti aikuisille naisille maksutonta matalan kynnyksen valmennusta ohjelmistokehityksestä. Hankkeen toteututusaika on 01.03.2021 – 30.04.2023 ja sitä on mukana rahoittamassa Euroopan sosiaalirahasto ja Etelä-Savon ELY-keskus – Vipuvoimaa EU:lta!

Hanke-logot.