Loppupeleissä kaikki haluavat tulla töihin omana itsenään
· Blogi · Pohjois-Karjala · Uratarinat · Milja Köpsi
Ursula Koski, 42, on omien sanojensa mukaan aina ollut todella tekninen ja tekniikasta kiinnostunut. Oma innostus relaatiotietokantoihin, sekä matemaattisiin taustoihin on löytynyt todella aikaisessa vaiheessa. Siinä missä monet painivat sen oman juttunsa löytämisen kanssa ja etsivät polkuaan, on Ursulalle puolestaan ollut päivän selvää jo lapsesta saakka mikä on hänen intohimonsa ja mille alalle hän haluaa työllistyä. Töitä alan parissa Ursula on tehnyt oikeastaan jo 15-vuotiaasta saakka – nopealla matikalla voidaan siis todeta, että hänellä on pitkä ura takana.
Tänä päivänä Ursula kantaa titteliä Senior Solutions Architect Amazon Web Services (AWS) ja hän kertoo urastaan tässä kirjoituksessa. Lisäksi saamme vastauksen kysymykseen siitä, mitä tekemistä AWS:llä on Mimmit koodaa -yhteisön kanssa nyt ja tulevaisuudessa!
“Älä riko tai jos rikot, niin opettele pistämään se takaisin kasaan”
“Olen aloittanut koulussa käynnin sellaiseen aikaan, kun puhuttiin kyllä ATK:sta, mutta se teki vasta tuloaan. Ensimmäiset tietokoneet ilmestyivät kuudennella luokalla ja nehän oli sellaisia isoja laatikoita. Isä on ollut aika innovatiivinen ja vaikka hän ei tekniikan parissa töitä tehnytkään, pääsin kuitenkin hänen kauttaan ihmettelemään IBM:n koneita ja sitä miten ne toimivat”, Ursula kertoo ensimmäisistä kokemuksistaan tietokoneiden parissa.
“Mä olen myös aina saanut kokeilla ja mulle on opetettu, että älä riko tai jos rikot, niin opettele pistämään se takaisin kasaan”, Ursula naurahtaa. Ensimmäiset kosketukset ohjelmointiin ovat olleet pieniä graafisia pelien kaltaisia kokeiluja. Tällöin Ursula tajusi, että ohjelmoinnilla voi luoda mitä vain ja elämään avautui kokonaan uusi ovi: Ursula käytti todella paljon aikaa sekä koulussa, että vapaa-ajalla ohjelmoinnin ja teknologian opetteluun. Ursula myös ymmärsi hyvin pian, että tälle tielle hän haluaa lähteä ja saikin jo todella nuorena sponsoreita:
“Aina ei ole ollut taloudellisia resursseja perheessä, enkä tule kovin varakkaasta taustasta. Tämmöiset investoinnit missä pitäisi auton verran laittaa rahaa tuntuu aika pelottavalta etenkin yksinhuoltajalle ja se, että sun täytyy tietyn ikäiselle lapselle kertoa, että tähän ei ole varaa. Oma lahjakkuus yhdistettynä taustoihini oli syynä sille miksi sain ensimmäisen apurahani Onni ja Helmi Karttusen säätiöltä. Näin pystyin tekemään koneinvestointeja, sekä hankkimaan kääntäjiä ja sovelluksia, jotka etenkin siihen aikaan maksoivat todella paljon”, Ursula kertoo. Myös esimerkiksi Nokia on tukenut Ursulan matkaa.
Virkaa tarjottiin jo vähän päälle 20-vuotiaana
“Kouluttauduin lukion ohessa “mikrotukihenkilöksi” ja resurssipulan vuoksi pääsin nuoresta iästäni huolimatta sijaiseksi opettamaan tietotekniikkaa. Joskus aihe saattoi olla ihan vaan Wordin tai Excelin perusteet, toisinaan opetin rakennuspiirustusta. Yliopistolla sain opettaa myös omaa suosikkiaihettani eli relaatiotietokantoja. Sain koko ajan kaikesta pieniä palasia ja pystyin jatkuvasti kouluttautumaan, sekä ylläpitämään omaa tietotaitoani. Matkan varrelta on löytynyt myös todella hyviä mentoreita ja mulla on muutenkin ollut etuoikeus päästä oppimaan ihmisiltä, kuten Chris Date, joka on toinen relaatiotietokantojen oppi-isistä yhdessä Edgar Frank ”Ted” Coddin kanssa. Pääsin aikaisessa vaiheessa hyvien ja ennen kaikkea rehellisten verkostojen pariin”, Ursula kertoo matkastaan.
“Sain hyvin poikkeuksellisesti mahdollisuuden virkaan, vaikka olin vasta vähän päälle 20-vuotias. Ura ikään kuin maalattiin valmiiksi, tältä se näyttää alusta saakka aina eläkkeelle asti. Jäin miettimään, että onks tässä kaikki? Luennoinko mä lähes kehdosta hautaan? Mitä jos mä haluan tehdä enemmän, ymmärtää paremmin?”
Samoihin aikoihin aukesi mahdollisuus keskustella Siemensin kanssa. He olivat perustamassa uuden liiketoiminnan yksikköä mobiiliteknologian parissa. Kysymys Ursulalle kuuluikin, että haluaako hän noin nuorena heittäytyä tekemään jotain ihan tuntematonta, vaikka hänellä olisi mahdollisuus turvallisempaan ja oikeastaan aika harvinaiseen vaihtoehtoon.
“Tuntematon pelotti paljon, joten päätin mennä sitä kohti. Pelotti hyvällä tavalla, pelotti sanoa kyllä. Pelkoa kohti meneminen vei kuitenkin sellaiselle matkalle, että pääsin kiertämään ympäri Eurooppaa. Myös koulutukseen investoitiin Siemensin osalta paljon ja uramahdollisuuksia tarjoutui”, Ursula kertoo.
Matkan varrelle on mahtunut paljon ja oikeastaan oma työura alkoi muodostumaan vasta Oracleen siirtymisen myötä. Ursula pääsi tekemään paljon tietoturvakehitystä, sekä erilaisia projekteja asiakkaille aina demoista lopputuotteisiin. Arkkitehdin rooli alkoi näkymään yhä vahvemmin omassa työssä. Ursula sai myös todella aikaisessa vaiheessa haltuunsa projekteja, jotka eivät olleet edes hänen vahvuusaluettaan. Niin sanotusti syvään päätyyn heittäminen on opettanut paljon.
“Mä olen Ursula, mutta mä olen paljon muutakin kuin se tekninen osaaja”
Ursulalla on Senior Solutions Architect AWS -tittelin lisäksi rooli AWS:n yhteisössä, jonka tarkoituksena on tuoda esiin pehmeämpiä arvoja avoimesti ja rehellisesti asioista puhuen, niin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen (LGBTQ), kuin muidenkin yhteisöjen ja vähemmistöjen puolesta:
“Helposti nähdään, että tämä on miehinen ala ja kulttuuritausta voi vaikuttaa siihen ketkä alalle hakeutuu. Me halutaan tuoda paljon näkökulmaa ja ulottuvuutta siihen. Yhteisön tarkoituksena on tuoda saman sateenkaaren alle kuuluvia yhteisöjä. Ihan sama mihin taustaan tai kulttuuriin kuulut, meiltä löytyy yhteisö sulle.”
Yhteisön tarkoituksena on näyttää esimerkkiä eli ei lähdetä sille linjalle, jossa yritys vain ratsastaa sateenkaariaiheella ja muuttaa logonsa värit. Ideana on toteuttaa niitä arvoja, joita työelämään halutaan nyt ja tulevaisuudessa. Ursula uskoo, että loppupeleissä kaikki haluavat tulla töihin omana itsenään:
“Mä olen Ursula, mutta mä olen paljon muutakin kuin se tekninen osaaja. Jos jätän kaiken heti työpaikan ovella, silloinhan mä oon vaan robotti. Mä haluan tuoda monitahoisuuden mukaan työelämään. Ei tehdä numeroa tai mietitä miten toiselle voi puhua jos se tuleekin ihan eri taustasta tai kulttuurista.”
Ursula näki, että Mimmit koodaa-yhteisö oikeasti elää arvojaan
Ursula sai mahdollisuuden valita yhden yhteisön Suomessa, johon hän haluaa investoida niin omaa, kuin tiimin osaamista, sekä aikaa ja totta kai myös rahaa. Valinta oli loppujen lopuksi helppo:
“Mimmit koodaa-ohjelma on mulle jo matkan varrelta tuttu, aktiiviset naiset ovat vetäneet minut ohjelmaan mukaan ja olen päässyt tekemään paikallistason juttuja. Ohjelma on valtava innovaation lähde ja asioita tehdään joka päivä suurella sydämellä. Näin, että yhteisö oikeasti elää ja toteuttaa niitä arvoja. Yhteisöön on tosi turvallista tulla, saa olla oma itsensä.”
Ursula kokee paljon samankaltaisuutta Mimmit koodaa-yhteisön kanssa. Lisäksi yhteisö tarjoaa mentoreita, tukea ja sitä tarjotaan ihan kaikille – myös sellaisille, jotka eivät edes ole varmoja onko tämä se oma urapolku ja ala. Ursula arvostaa myös todella paljon nuorten naisten tapaa puhua ja nostaa ongelmia esille:
“Se kertoo terveestä yhteisöstä, kun asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä.”
Mitä AWS tuo pöytään?
“Jos katsoo mitä AWS pystyy tarjoamaan niin taloudellista tukea totta kai, mutta tärkeämpää on se mitä pystytään tekemään osaamisen kehittämisen kannalta: tuoda koulutusta, ei pelkkää teknistä, vaan myös esimerkiksi esiintymistaitojen kehittämistä, mitä on olla osa tiimiä, mitä on olla osa kansainvälistä tiimiä ja miten ylläpidät hyvinvointia”, Ursula kertoo yhteistyön tavoitteista ja jatkaa:
“Eli just kuten alussa puhuttiin, me ei olla vaan se tekninen osaaja tai arkkitehtuuri, vaan meillä on perheenjäseniä, kumppaneita. Jos käytetään kaikki voimavarat pelkästään työhön, niin se on melkoista tuhlausta. Tärkeää on oppia miten ylläpidät jaksamista ja miten opit myös muiden voimavarojen ylläpitämistä. Miten jakaa kokemuksia yhdessä ja miten jakaa urakehitystä myös niiden pehmeiden alueiden osalta.”
Kokonainen tiimi suunnittelee tällä hetkellä minkälaista tarjontaa Mimmit koodaa-ohjelmaan tuodaan AWS:n puolelta. Tärkeää ja samalla myös haastavaa on poimia juuri ne oikeat kokonaisuudet ja tuoda sellaisia koulutuksia, joille on todella tarve. Kun resursseja löytyy vaikka mihin, käy helposti niin, että tarjotaan kaikkea kaikille ja sen seurauksena ei todellisuudessa tarjota kenellekään mitään.
“Me halutaan tarjota koulutuksia, ympäristö harjoitteluun, sekä tuoda partnereita mukaan. Tavoitteena on tulevaisuudessa tarjota mahdollisuus myös sertifikaatteihin. Lisäksi kerrotaan mitä uramahdollisuuksia milläkin osaamisella on ja mihin suuntaan kannattaa taitoja lähteä kehittämään omista tavoitteista riippuen. Tähän sivuun halutaan myös tuoda se pehmeämpi aspekti, jossa aiheena on oma jaksaminen, oman resilienssin ylläpitäminen ja se miten jaksat kaiken muun ohessa opiskella ja harjoitella. Me tarvitaan myös MK-yhteisön apua siinä mitä HE tarvitsevat ja tähän toivotaan mahdollisimman avointa keskustelua, jotta voidaan tuoda pöytään juuri HEILLE sopiva kokonaisuus”, Ursula kertoo ja tiivistää loppuun vielä ajatuksiaan työstä:
“Se on tärkeää, että työ on intohimoa. Relaatiotietokannoista puhun mielelläni myös kotona perheelle, mutta siellä aihe on jo lähinnä vitsi ja toivotaan, etten vaan kerro enempää”, Ursula naurahtaa.
“Kaikki nivoutuu yhteen: mä olen hyvä tässä, mä olen innostunut tästä ja joku haluaa vielä maksaa tästä. Paras tilanne on se, kun sä et koe meneväsi töihin sen takia, että yrität tienata elannon, vaan sä menet töihin sen takia mitä se päivä tarjoaa. Olen nyt sellaisessa paikassa ja yhteisössä missä hyväksytään just sellaisena kun on.”
Alanvaihtaminen ja uuden oppiminen vaativat esikuvia sekä vertaistukea!
Teemme uratarinoita #MimmitKoodaa Pohjois-Karjala hankkeessa, joka tarjoaa paikallisesti aikuisille naisille maksutonta matalan kynnyksen valmennusta ohjelmistokehityksestä. Hankkeen toteututusaika on 01.03.2021 – 30.04.2023 ja sitä on mukana rahoittamassa Euroopan sosiaalirahasto ja Etelä-Savon ELY-keskus – Vipuvoimaa EU:lta!
Hei Ursula! Upeaa osaamista!
aina Ursulan-päivänä ja muulloinkin muistan Sinut ja isoäitisi! Kaikkea hyvää jatkossa!