Oodi osaamiselle – pari vinkkiä sisällöltään rikkaampaan ansioluetteloon
· Blogi · Opiskelu IT-alalla · Pehmeät taidot · Työ IT-alalla
Minä olen rekrytoija ja olen nyt sitä, mitä joskus unelmoin. Entisessä elämässäni menestyin yksilöohjaajana sosiaalialalla. Olen siis uranvaihtajakin. Olen myös elänyt ajanjakson, jolloin en tiennyt mitä tahdon tehdä seuraavaksi urallani ja päädyin tekemään jotain, joka kenties tuntui seuraavalta suunnalta. Se ei ollut sitä. Piti vain kokeilla, jotta voi muistaa uraunelmiaan. Olen siis ollut haastavassa työnhakutilanteessa oikeastaan kolme kertaa työurani aikana, tai oikeastaan neljä, jos lasketaan hetki ennen ensimmäistäkään kesätyötä.
Identifioiduttuani rekrytoijaksi olen rekrytoinut monenlaisia rooleja. Nähnyt monenlaisia tapoja etsiä töitä. Olen nähnyt monenlaisia ihmisiä monenlaisissa eri tilanteissa elämässään. Olen lukenut monenlaisia blogeja ja kannanottoja siihen, miten työtä kuuluisi hakea, miten kirjoittaa hyvä CV, mitä kirjoittaa hakemuskirjeeseen ja jne.
Enemmän rekrytoijana tahdon kuitenkin nähdä ohjausta siihen, että miten tunnistaa omaa osaamista ja miten sanoittaa sitä. Työnhakutilanteet ovat myöskin yksilöllisiä. Toiset ovat uranvaihtajia, toiset junior-osaajia ja toiset taas senior-osaajia. Näiden jokaisen CV rakentuu eri tavalla. Ja jokaisen kuuluisikin pohtia, että mitä minä haluan ilmentää CV:ssäni. Mitä minä osaan? Mikä on minun työmarkkina-arvoni? Miten sanoitan tämän ymmärrettävästi. Toivoisin, että enemmän puhuisimme työnhaussa itsetuntemuksesta, yksilöllisyydestä sekä sanoittamisen taidosta.
Tämän kirjoitukseni keskittyy sen ympärille.
Osaamisen tunnistamisella onnistumiseen
Työmarkkina-arvo on hyvinkin yksinkertaistettuna osaamisesi, motivaatiosi sekä persoonasi, josta työnantaja on valmis maksamaan. Tähän tietenkin linkittyy myöskin työmarkkinatilanne kyseisellä alalla, johon työnhakijan on syytä myös perehtyä. Mielestäni syventymällä omaan työmarkkina-arvoon on ihminen kykeneväisempi kirjoittamaan laadukkaammin ja kohdennetummin omat työnhakuasiakirjansa. Työnhakuasiakirjojen perimmäinen tarkoitus on kertoa selkeästi vastaanottajalle mm. mitä hakija osaa? Millä tasolla osaaminen on? Millä kokemuksella tämä todentaa osaamistaan? Rekrytoijana liian usein näkee CV:tä, jossa työkokemus ja omat vastuut työtehtävissä on kerrottu liian laveasti. Toisinaan näkee myös CV:tä, jossa haetaan pelkällä tehtävänimikkeellä. Ei näin. Kuvaile, kerro, anna konkretiaa. Pliis.
Tutkimalla omaa työmarkkina-arvoasi lisäät itsetuntemustasi. Itsetuntemuksella olet huomattavasti kykeneväisempi tuloksellisempaan työnhakuun. Eli siis itsetuntemuksella itseasiassa lisäät työmarkkina-arvoasikin. Tutustu omaan osaamiseesi. Jokaisen kuuluu osata sanoittaa, mitä minä osaan? Missä minä olen hyvä? Mitä olen tehnyt urallani? Mitä olen harrastukissani oppinut? Miten oma historiasi rakentuu ainutlaatuiseksi tietojen ja taitojen ryppääksi? Tästä voit aloittaa vaikka oman henkilökohtaisen uraportfoliosi rakentamisen.
Matka oman osaamisen sanoittamiseen
Osaaminen koostuu pehmeästä osaamisesta ja kovasta osaamisesta. Pehmeä osaaminen on enemmän persoonallisuuteen keskittyviä taitoja ja kova osaaminen puolestaan keskittyy ammatilliseen osaamiseen. Ero näiden välillä on toisinaan hiuksen ohut. Pehmeän osaamisen kiinnostus on nostanut päätään työmarkkinoilla viime aikoina. Osaaminen alkaa kertyä heti, kun ihminen syntyy. Kova osaaminen voidaankin jakaa tätä kautta vielä kolmeen eri kategoriaan: opiskeluissa opitut taidot, työelämässä opitut taidot sekä muualla opitut taidot mm. harrastuksissa tai elämässä muualla. Tutki siis omaa elämänhistoriaasi: mm. peruskoulu, lukio, ammatillinen koulutus, harrastuneisuus, ura/työkokemus. Pysähdy tämän äärelle ja kirjaa ylös omaa matkaasi. Mitä olet tehnyt? Kuten aikaisemmin mainitsinkin, oman uraportfolion luominen voi olla kätevä
työväline.
Kokeile tämän jälkeen listata mitä osaat. Tiivistä sateenvarjokäsitteiksi. Jos tämä tuntuu haastavalta, kysele palautetta kollegoiltasi/esihenkilöiltäsi/harjoittelunohjaajilta/kavereilta. Se voi avata sinulle sellaisia sokeita kohtia, joita itse et näekään. Mitä listauksessa näkyy? Millainen osaaja olet?
Askeleet kohti omien uratavoitteiden saavuttamista
Työmarkkina-arvoon välillisesti kuuluu myös omat tavoitteet työelämässä. Tutkiskele rehellisesti, missä olet nyt ja mitä unelmoit saavuttavasi. Tärkeää on luoda itselle käsitys, miten oma osaaminen suhtautuu tavoitteisiin. Tämän jälkeen on syytä tunnustella, mitä vielä pitää oppia, jotta saavuttaa tavoitteensa. Tätä kautta kykenet luomaan askeleet tavoitteidesi saavuttamiseksi.
Nyt päivitä oma CV:si
Ja sitten vaan tuumasta toimeen. Suosittelen vielä tutkimaan osaamispohjaista CV:tä ja päivittämään näillä vinkeillä CV:si. Googlettamalla löytyy paljon vinkkejä tähän. Osaamispohjainen CV on mielestäni kaikista paras ja selkein CV. Muistathan vielä kohdentaa CV:si juuri siihen työpaikkaan, johon olet hakemassa. Tunnista se ydinosaaminen, jota juuri tähän työpaikkaan kaivataan. Ja nyt vain kaivelet oman osaamispankkisi ja sanoitat sen selkeästi ja ymmärrettävästi paperille.
Sinä onnistut kyllä!
Välillä minulla itselläni meinasi usko loppua omassa työnhaussa. Temperamenttisena olen useammat #$%#×@$ raivonnut koneesta ulos, joskus on tarvinnut muutamat kyyneleetkin tirauttaa. Asenne, usko ja periksianttomuus ovat varmasti ne mausteet, jotka on avustaneet tietyissä tilanteissa eteenpäin. Sattumakin. Tsemppiä ja voimaa työnhakuun sinulle! Muista myös, että rekrytoija tahtoo löytää sitä osaamista sinusta, joten työnhakutilanne on sinulle siinä mielessä edullinen. Jos tulee kysymyksiä tai ajatuksia, niitä voi laittaa minulle suoraan linkkarissa 🙂
Kirjoittaja: Marjo Hämäläinen
“Entinen yksilö- ja ryhmäohjaaja. Nykyinen IT-rekrytoija, joka nostaa osaamisen, ihmisen ja kohtaamisen jalustalle. Salaisena tavoitteenani on onnellisempi työelämä. Blogissani pääset lukemaan työnhausta, osaamisesta, työelämästä ja niihin liittyvistä teemoista! Tavoitteena on antaa oivalluksia, joilla menestyt työnhaussa ja työelämässä.”
Leave a Reply