Kun olet juuri sinä, se on tärkeää
· Blogi · Työ IT-alalla · Uratarinat · Sanna Hyvönen
Mira Holmoroos-Kolari (51) tunnetaan IT-alan moniottelijana, jolta löytyy kokemusta monista IT-tehtävistä – koodarista strategiajohtajuuteen saakka. IT:n ja kyberin todellinen asiantuntija jakaa tässä kirjoituksessa uratarinansa lisäksi ajatuksiaan digistä, kyberturvallisuudesta ja alalle pääsemisestä.
Nuorena Mira tunsi kiirettä työelämään ja suoritti kolmessa vuodessa valmiiksi kauppatieteiden opinnot, jotka sisälsivät myös tietojenkäsittelyä ja tietojärjestelmiä. Tuona aikana IT-alan noste lisäsi yliopistoihin uusia kokeiluja, sillä netti ja verkkokaupat olivat vasta yleistymässä.
Hän kiittää itseään, että teki gradun ennen alan ensimmäistä työpaikkaa Accenturella, sillä se olisi jäänyt kesken töiden vietyä mennessään. Päiviin kuului VR:n lipunmyynnin ja verkkokaupan kehitystä, joka piti sisällään koodausta ja projektityötä. Työtehtävät vaihtuivat nopeasti kohti tiiminvetäjän ja suunnittelijan rooleja.
Seuraavaksi ura vei infrastruktuurin ja devaamisen väliin Tullille. Uusi työ toi Miralle uutta näkökulmaa, sillä tuolloin nämä kaksi erotettiin vahvasti toisistaan: infrassa keskityttiin laitteisiin, palvelimiin ja asennuksiin, kun taas toisessa koodaus oli vahvasti läsnä.
Monipuolisessa työssä niin pienet kuin suuretkin Suomen IT-talot tulivat tutuiksi sovelluskehittäjineen, kuten myös töiden tekeminen erilaisissa tiimeissä. Työ mahdollisti liikkumisen muun muassa Valtiovarainministeriöön, jossa Mira pääsi mukaan määrittämään, mitä yhteisiä sähköisen asioinnin rakennuspalikoita tarvitaan julkishallinnolle. Näistä kehittyi sittemmin Suomi.fi-palveluita.
Myöhemmin ympyrä sulkeutui, kun Digi- ja väestötietovirastoon siirryttyään, tulivat Suomi.fi-palvelut uudestaan vastaan. DVV:llä ja myöhemmin Valtorilla Mira edisti pilvisiirtymää ja IT-infrastruktuuripalveluita.
Unelma toimia opettajana
Jo nuoruuden opinnoista lähtien Mira pohti mahdollisuutta toimia opettajana ja ajatus seurasi työtehtävien saatossa. Uramuutoksen päällimmäisiin ajatuksiin kuului: “Voinko tehdä näin”.
Keskustelut kotona ja esimerkki oman isän siirtymisestä IT-alalta opetustehtäviin saivat rohkeutta siirtyä kohti unelmaa. Eri vaihtoehdoista parhaalta tuntui ammatillisen opettajan koulutus, joka kestäisi 10-12 kuukautta pohjautuen aiempaan osaamiseen ja tutkintoon.
Mira lopetti Valtorin tehtävissä kesällä 2024 ja hän lähti edistämään opettajan opintoja pääpainoisesti. Samalla hän etsi mahdollisia osa-aikaisia opetustehtäviä ja halusi oppia tekemällä. Aktiivinen yhteydenotto kouluttajatahoihin palkittiin, sillä hän pääsi opettamaan IT:tä ja kyberiä Business College Helsinkiin.
Erityisen hyvältä tuntui päästä opettamaan nuorille omaa alaa. Lisäksi opettamisessa yhdistyi kolme Miraa motivoivaa tekijää: erilaiset ihmiset, yhteinen tavoitteellisuus ja yhteiskunnalle merkityksellinen työ.
Opettajana Mira kokee, ettei tärkeintä ole vain itse asian opettaminen, vaan auttaa ihmistä oppimaan ja hoksaamaan. Oivallukset ovat tärkeitä, sillä aina voi oppia uutta. Kun oppilas oppii asian, joka oli alussa hänelle vaikea, on se tunne myös opettajalle hyvä.
Tulevaisuudessa Miraa pohdituttaa, kuinka olla hyvä opettaja ja adaptoitua alaan, joka muuttuu koko ajan. Todennäköisesti kehitys ei jää vain tekoälyyn. Mira toivookin alalle malttia muutoksissa.
Asiaa kyberistä
Miraa innostaa digipalveluissa ja kyberissä, miten on mahdollista toimia ja tehdä digiä turvallisesti – varsinkin nuorten näkökulmasta.
Kun digiä löytyy kaikkialta ja siinä liikkuu paljon tietoa, kyberturvallisuus korostuu: jokaisen tulee voida olla varma siitä, että
- asiat pysyvät tallessa,
- vain ennalta määritellyt henkilöt pääsevät rajattuihin tietoihin käsiksi ja
- se joka käyttää palvelua, voi olla varma palvelun toimivuudesta.
On myös tärkeää varautua ja siirtää tietoisuus siihen, mitä tehdään jos palvelu ei toimikaan tai niitä yritetään häiritä. Eli mitä tehdään, kun esimerkiksi ei ole sähköä, ei vettä, tulee myrsky tai pankkitunnus ei toimikaan. Mira vinkkaa, että yksi hyvä ohje kaikille löytyy Suomi.fi:n varautumisohjeesta.
Tästä päästäänkin siihen, että digistä ja varautumisesta tulisi tehdä kansalaistaito ja osa selviytymistaitoja. Jokaisella on mahdollisuus tehdä osansa asian hyväksi ja opettaa digitaitoja lapsille ja läheisille – tärkeintä on, että rima auttaa muita ja halu oppia näitä taitoja saadaan mahdollisimman alas.
Vinkkejä opintoihin ja uralle
Tänä päivänä sekä sovellukset että sen tarvitsema infrastruktuuri koodataan. Siksi on hyödyllistä ymmärtää koodaamiseen liittyvää peruslogiikkaa, vaikka kaikista ei tulisikaan koodareita. Ja kun oppii yhden koodikielen, on helpompaa oppia muitakin – kielet muistuttavat toisiaan.
Teknologioista Mira suosittelee opiskeltavaksi pilvipalveluita, tekoälyä ja ketteriä toimintamalleja: niille on kysyntää, olipa rooli millainen tahansa. Alalta löytyy monia mahdollisuuksia, avoimia materiaaleja ja itseopiskelumahdollisuuksia. Niiden avulla saa vähintään jotain näkökulmaa – ja itsevarmemman fiiliksen.
Omaa uraa pohtivalle Mira suosittelee, että kannattaa pohtia ja löytää se asia, joka innostaa ja on juuri sinulle merkityksellistä. Jos jokin ei innosta tai tunnu omalta, kannattaa suosia rohkeita päätöksiä tilanteen korjaamiseksi.
On myös hyvä verkostoitua, tutustua ihmisiin ja muistaa pyytää itse apua. Jos tavoittelee vain rahaa tai korkeaa titteliä, se ei johda onneen.
“Tutustu alan tehtäviin ja opiskele alan perustaitoja, se saattaa auttaa tuntemaan genreä ja näin helpottamaan alalle tuloa. Älä turhaan vertaa itseäsi muihin, vaan ajattele, että jokainen on arvokas juuri omana itsenään. Ja että tuot jotain uniikkia siihen työyhteisöön. Aina voit ihan avoimesti sanoa, että olen uusi tässä jutussa ja olisi upeaa, jos joku olisi mentorina tai kummina. Kun olet juuri sinä, se on tärkeää. Ei tule mitään, jos kaikki olisivat samasta muotista.“
On siis tärkeää olla oma itsensä, haastaa itseään ja löytää asioita, jotka motivoivat. On myös oleellista löytää työn ja vapaa-ajan tasapaino – tehdä elämässä muutakin kuin työtä. Siten voi kehittää itseään, olla oma itsensä ja löytää mieluista tekemistä.
Pienet jutut vievät aina eteenpäin.
Haastattelimme
Mira Holmroos-Kolari
Opettaja, ICT ja kyber
Business College Helsinki
Leave a Reply