‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

Joka kuuseen kurkottaa, saattaa latvan myös saavuttaa – eli koodaajaopiskelijan tavoitteita tälle vuodelle

· Blogi · IT-alan teemat · Opiskelu IT-alalla · Niina Kettunen

Päätin vuoden alussa, etten tee minkäänlaista uudenvuodenlupausta. Sen sijaan päätin listata ylös toiveita ja tavoitteita vuodelle 2022. Joten kelasin mennyttä vuotta taaksepäin, millainen vuosi oli, minkä toivoisin pysyvän samana, ja mihin toivoisin ehkä muutosta. Halusin listan tavoitteista sellaisia, joiden toteutumiseen voisin itse vaikuttaa mahdollisimman paljon omilla teoillani ja valinnoillani. Pohdintani tuloksena kokosin seuraavan 10 kohdan listan erilaisista tavoitteista ja toiveista tälle vuodelle.

1. Haluan oppia lisää koodaamisesta ja sukeltaa syvemmälle it-alaan

Ensimmäinen tavoitteeni vuodelle 2022 on opiskella ja oppia lisää koodaamisesta sekä laajemmin IT-alasta. Olen todennut, että Full Stack-koodaaminen tuntuu itselleni kaikista mieluisimmalta, sillä tahdon ymmärtää koko projektin kokonaisuutena. Tavoitteenani onkin siis oppia lisää ainakin Reactista, tietokannoista ja rajapinnoista. Lisäksi haluaisin vahvistaa jo osaamieni kielien tasoa rutkasti, oppia lisää sovelluskehityksen eri vaiheista sekä päästä tutustumaan paremmin ketterän kehittämisen menetelmiin.

2. Ensimmäinen alan työpaikka

Uskon itse, että junnukoodaaja ei ole koskaan ”valmis” siirtymään alan töihin. Tai ainakin itsestäni tuntuu, että opintojen kautta olen saanut vain pintaraapaisun niistä taidoista, joita koodaaja työssään tarvitsee. Loput taidoista kasvavat sitten työelämässä. Rohkeasti kun lähtee koittamaan siipiään, voi yllättyä, kuinka korkealle niillä itseasiassa lentääkään. Näin haluan ainakin itse uskoa. Tämän vuoksi tavoitteenani on löytää ensimmäinen alan työpaikka tänä vuonna ja lähteä rakentamaan uutta uraani IT-ammattilaisena.

3. Mentori

Ajatus mentorista pälkähti päähäni, ruvettuani miettimään aikaa nykyisten opintojeni loputtua. Tarkemmin sitä, keneltä kysyä neuvoa pulmallisissa tilanteissa tai pallotella eri mahdollisuuksia. Vaikka StackOverflow on tiedon kultakaivos, tunnen silti kaipaavani usein myös keskustelevampaa otetta näihin tilanteisiin. Idea on vielä vasta ajatuksen tasolla, mutta olisi upeaa löytää tänä vuonna koodaava Mimmi itselleni mentoriksi. Samalla toivon, että voisin itse joskus tulevaisuudessa toimia mentorina aloittelevalle Mimmikoodaajalle, ja olla se seniori, jota joku juniori tarvitsee.

4. Kirjoittaa blogia aktiivisesti

Tänä syksynä olen harmitellut, kun blogin kirjoittamiselle on tuntunut löytyvän aivan liian vähän aikaa. Opiskelut ovat priorisoituneet kirjoittamisen edelle, mutta päätin, että tänä vuonna aion pyhittää aikaa myös reilusti kirjoittamiselle.

5. Löytää enemmän aikaa ystäville ja perheelle

Tajusin loppuvuodesta myös, että olen ollut viime vuoden niin kiinni opinnoissani, että olen ajoittain unohtanut pitää huolta parisuhteestani, ystävyyssuhteistani ja perheestäni. Vaikka kuinka rakastan sitä mitä opiskelen ja saan siitä niin paljon, en kuitenkaan halua unohtaa sitä, mikä on elämässä kaikkein tärkeintä. Avopuolisoni, ystävät ja perhe. Näihin aion panostaa reilusti viime vuotta enemmän.

6. Muistaa myös kehon ja mielen hyvinvointi

Olen pyrkinyt urheilemaan säännöllisen epäsäännöllisesti koko opintojeni ajan, sillä urheilu on se, josta saan energiaa ja jossa palaudun parhaiten. Silti tuntuu, että liian usein tämä arjen osa-alue on jäänyt liian vähäiselle huomiolle. Aionkin tänä vuonna panostaa myös urheiluun ja sen monipuolisuuteen enemmän, toiveenani olisi päästä aloittamaan uudestaan ilmajooga kuntosaliharrastuksen vastapainoksi.

7. Kokeilla tai tehdä jotain, mitä en ole koskaan ennen tehnyt

Vuonna 2022 tahdon kokea jotain, mitä en ole koskaan ennen kokenut tai tehnyt. Se voi olla mitä vain. Jotain pientä, suurta, mullistavaa, jännittävää, rentouttavaa, energisoivaa ja lista voisi jatkua loputtomiin.

8. Puhelimen pois laittaminen ja tietoisen läsnäolon lisääminen

Viime aikoina olen huomannut helposti avaavani puhelimen ja selaavani somea tai pelaavani puhelimella aivan liian usein ja turhaan. Tämä on tapa, jota haluan vähentää reilusti tänä vuonna. Uskon myös, että turhan puhelimen selailun poisjättämisellä löytyisi myös juuri sitä kaivattua aikaa harrastuksille, parisuhteelle ja ystävyyssuhteille. Toisena syynä tähän on päivittäinen ruutuaika, joka on jo melkoinen työni ja opintojeni vuoksi. Joten sitä suuremmalla syyllä vapaa-aikana soisin itseni viettävän mahdollisimman vähän aikaa selaten puhelinta.

9. Lue yksi kirja

Vuoden 2022 tavoitteenani on myös lukea yksi kirja. Lukemista rakastavalle tavoite voi kuulostaa hassulta, itselleni se olisi kuitenkin iso juttu. Koen lukemisen aika-ajoin hankalaksi ja keskittymiseni saattaa helposti herpaantua, jos luen jotain pitkää tekstiä, kuten esimerkiksi kirjaa. Lapsena kuitenkin pidin paljon lukemisesta, ja paikallinen kirjasto tuli hyvinkin tutuksi. Uskon siis vahvasti, että vanhan lukuinnon voisi vielä ehkä herättää henkiin.

10. Positiivinen elämänasenne

Viimeisenä tavoitteenani vuoden 2022 listalleni kirjoitin positiivisen elämänasenteen. Tällä hetkellä kaikki tuntuu enemmän tai vähemmän epävarmalta, ja tulevaisuus mietityttää aika-ajoin itse kutakin. Päätin kuitenkin lähteä tähän vuoteen, sillä asenteella, että asioilla on tapana järjestyä ja palaset loksahtelevat kyllä paikoilleen, sekä koulun, töiden että henkilökohtaisen elämän osalta.

Näillä tavoitteilla ja toiveilla on hyvä lähteä tähän vuoteen. Jännä nähdä, mitkä näistä on vuoden lopussa toteutuneet.

Millaisia toiveita tai tavoitteita sulla on vuodelle 2022?

< Niina />

2 responses to “Joka kuuseen kurkottaa, saattaa latvan myös saavuttaa – eli koodaajaopiskelijan tavoitteita tälle vuodelle”

  1. 金万达 says:

    Today a reader,tomorrow a leader!

  2. 就爱要 says:

    Where there is a will, there is a way.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *