‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

IT-ala tarvitsee naisia, glitteriä ja ravistelua

· Blogi · IT-alan teemat · Työ IT-alalla

IT-alan vaatimuksena ei ole erityinen muotti – Stereotypiat alasta ovat silti edelleen voimakkaita ja kuva IT-alasta on kapea

IT-alaan ja insinööriyteen liittyy vieläkin erittäin paljon ennakkoluuloja. Monet nuoret naiset kokevat, että he eivät sopisi IT-alalle ja eivät siksi hakeudu sinne. Monet ovat kiinnostuneita teknologiasta, mutta vanhat stereotypiat alasta ja insinööreistä ovat edelleen tiukassa monen mielessä, eikä alalle uskalleta siksi hakeutua. Kiinnostuneita on enemmän, mutta uskallusta on vähemmän. Insinöörin ei tarvitse olla tietynlainen. Ei ole oikeasti olemassa insinöörimuottia, jolla pääsee kouluun ja töihin.

Minulla on pitkään ollut missiona rikkoa ennakkoluuloja IT-alasta ja tuoda alan töitä ja mahdollisuuksia esille. Kerron aiheesta aktiivisesti Instagramissa tililläni @reettasiltasalmi, koska toivon, että erityisesti nuoret naiset hakeutuisivat alalle enemmän. Tietoisuuden lisääminen alasta on tärkeää, koska kuva IT-alasta on monelle hyvin yksipuolinen ja kapea.

IT-alasta on paljon esillä koodaaminen, vaikka alalla on paljon muitakin tehtäviä. Sovelluksien kehittäminen vaatii muutakin kuin pelkkää koodin kirjoittamista. Vahvana oletuksena on myös, että pitäisi olla matemaattisesti erityisen lahjakas. Perustaidoilla kuitenkin pärjää erittäin hyvin. Olen Instagramissa saanut lukuisia kommentteja siitä, miten esimerkkini on rohkaissut IT-alalle.  Siksi meidän alalla olevien naisten täytyy vahvistaa sitä, että insinöörit voivat olla millaisia vain. Tietysti IT-alalla voi työskennellä myös muitakin kuin insinöörejä, se on vain toivottavaa!

Millainen IT-alan insinööri olen?

Olen käynyt asian kanssa pitkän tien ja vielä joitakin vuosia sitten luulin, että minun täytyy piilottaa persoonaani tai pukeutua jollakin tietyllä tavalla. Ymmärsin kuitenkin aika nopeasti, että vaikka pukeutuisin päästä varpaisiin vaaleanpunaiseen ja glitteriä sataisi päälleni, se ei ole pois asiantuntijuudestani. Olen työssäni erittäin hyvä, vaikka en olisi samankaltainen kuin iso osa työkavereistani.

Olen pirskahteleva, luova, empaattinen, sosiaalinen ja rohkea sekä rakastan teknologiaa ja sen kehittämistä. Luonteeni näkyy myös pukeutumisessani. Olen muun muassa esiintynyt kansainvälisessä tapahtumassa glitterillä vuoratuissa tennareissa, koska miksi ei? Teen siis yleensä kaiken omalla tyylilläni. Samalla pyrin rikkomaan rajoja ja ravisuttamaan vanhoja toimintatapoja. Tämä on vahvasti osa luonnettani.

On kuitenkin valitettavasti ollut aikoja, jolloin joissakin työpaikoissa näistä asioista ei olla pidetty. Minulle on sanottu suoraan, että olen ”liikaa tätä kaikkea”, mitä olen. Silloin asia harmitti, mutta ei enää. Persoonani piirteet ovat kääntyneet vain vahvuudekseni ja näiden piirteideni avulla onnistun esimerkiksi työssäni. Jos yrittäisin olla jotain muuta, hommasta ei tulisi mitään.

Intohimonani laajakaistaisen viranomaisverkko Virven kehittäminen

Työpäiväni koostuvat laajakaistaisen viranomaisverkon eli Virven sovelluskehityksestä, käytettävyyssuunnittelusta sekä palvelumuotoilun kehittämisestä. Työ on kuin luotu minulle, koska tässä työssä voin hyödyntää vahvuuksiani.

Haluan sanoa alalla jo oleville naisille, opiskelijoille ja alaa harkitseville, että antakaa palaa ja lähtekää rohkeasti IT-alalle! Voimme kaikki olla omalla tyylillämme ja persoonallamme mukana, eikä meidän tarvitse muuttua tietynlaiseksi vain sen takia, että koodaamme tai suunnittelemme tietoliikenneverkkoja. Ala tarvitsee kaikenlaisia persoonia!

Kaikkia insinöörejä yhdistää se, että ajattelemme samankaltaisesti ja loogisesti kun etsimme ratkaisuja. Tämä heijastuu monesti myös vapaa-ajan asioihin. Yhteistä meille on myös, että olemme kiinnostuneita teknologiasta ja sen kehittämisestä. Tämä ei kuitenkaan vaadi sitä, että pitäisi olla erityisen perinteinen inssi!

 


 

Reetta Siltasalmi-Kautto.

Kirjoittaja: Reetta Siltasalmi-Kautto

“Olen luova ja pirskahteleva IT-inssi, puhuja, Yamk-opiskelija ja rakastan teknologian kehittämistä. Missioni on rikkoa ennakkoluuloja IT-alasta ja tuoda alan työtehtäviä esille. Päivätöinä teen viranomaisverkko Virven kehittämistä Erillisverkoilla.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *