‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

Aina on hyvä ikä

· Blogi · IT-alan teemat · Työ IT-alalla · Uratarinat · Sanna Hyvönen

Jo lapsena Anitta Rosenvall (52) tuli onnelliseksi, kun sai lainata naapurilta tietokonetta ja käyttää sitä. Koulussa hän toi esiin kiinnostustaan teknologiaan, mutta tuon ajan tavalliseen teemaan kuului “tytöt eivät koodaa” ja hänet ohjattiin muiden alojen pariin.

Kun lukio päättyi, innostus teknologiaan vei tunnettuihin ICT-alan yrityksiin kymmenen vuoden ajaksi. Hän toimi laadun ja kestävän kehityksen parissa ja tuolloin oli tavallista, että hän oli mukana keskusteluissa ainoana naisena.

Tästä sattuma vei TV- ja elokuva-alalle. Työ sisälti tehtäviä ICT:n, datan ja analytiikan parissa, jotka saivat syttymään kerta toisensa jälkeen. Uransa aikana Anitta keräsi nimeä alalla ja toimi muun muassa Voice of Finland ja Vain elämää -sarjojen televisiomarkkinoinnin vastaavana tuottajana. Myöhemmin Finnkinon Teatterilevityksen markkinointi-ja viestintäpäällikkönä hän pääsi markkinoimaan hittielokuvia, kuten Itse ilkimys, josta tunnetuiksi nousivat Minions-hahmot.

Sarjojen ja elokuvien lisäksi Anitta työsti tiiminsä kanssa kanavagrafiikan projekteja, joissa data tuotiin reaaliaikaisesti esimerkiksi eduskuntavaaleista suoriin tv-lähetyksiin ja verkkoon. Näissä projekteissa piti luonnollisesti huomioida, että tieto piti paikkaansa ajantasaisesti. Sen avulla kanavan katsojat saivat oikeaa infoa vaalien etenemisestä ja pystyivät tuottamaan omia päätelmiään.

Takki auki uuteen

Korona toi uudenlaisia näkymiä media-alalle. Silloisista alan näkymistä ja aiemmasta 18-vuotiaan innostuksesta syntyi ajatus opiskella Smart ICT opinnoissa 60 opintopisteen verran.

Siellä Anitta pääsi kokeilemaan koodausta tutustuen JavaScriptiin, Pythoniin ja web-sovelluskehitykseen. Hän huomasi käytännönläheisesti, että myös 50-vuotias oppii koodaamaan. Tämä toi päiviin mukavia aivopähkinöitä ja työnohella suorettavista opinnoista muodostui ajatus alanvaihtoon – tästä tulee uusi ammatti.

Tutut olivat tästä ajatuksesta ihmeissään ja kyseenalaistivat päätösta vaihtaa kovalla työllä tulleet meriitit ja tunnettuuden alalla johonkin täysin uuteen. Tähän Anitta tuumasi, että miksi ei voisi vaihtaa alaa. Oli aika siirtyä takki auki uuteen.

Pienet onnistumiset opinnoissa lisäsivät motivaatiota jatkaa ja opintojen loppupuolella hän haki neljään eri työpaikkaan. Hakeutuessaan ICT-alalle Anitta ajatteli, ettei ole hakijoista paras, mutta yhdistettynä laajaa työkokemusta ja uutta osaamista hän voisi olla yrityksille hyvä mätsi.

Työhaastatteluissa arvostettiin kokemusta työelämästä ja asiakkuuksista. Tämän lisäksi rekryissä nostettiin positiivisena esiin koodausosaaminen sekä ymmärrys alan termeistä, prosesseista, lähdejärjestelmistä ja datan visualisoinnista.

Niinpä Anitta siirtyi 50-vuotiaana Solitalle projektipäälliköksi. Kati Kitti (Talent Director, Solita) kertoo yrityksen suhtautuvan myönteisesti eri ikäisten palkkaamiseen:

“Täysin käsittämätöntä, miksi yritykset eivät palkkaisi yli 50-vuotiaita erilaisiin tehtäviin. Kokeneemmilla henkilöillä on yrityksen liiketoiminnan kannalta arvokasta näkemystä ja kokemusta eri tehtävistä, toimialoilta ja ammateista. He tuovat mukanaan myös positiivista vaikutusta yrityskulttuuriin, avarakatseisuutta ja suvaitsevaisuutta. Me Solitalla emme käytä ikää rekrytointikriteerinä nyt emmekä tulevaisuudessa. Olemme tänäkin vuonna palkanneet tiimeihimme toistakymmentä yli 50-vuotiasta osaajaa.”

Monenlaista osaamista ja näkökulmaa

Anitta kohtaa samassa roolissa valtavasti erilaisia asiakkaita ja aloja – esimerkiksi laajalla skaalalla media-alalta aina rautatieliikenteen asiantuntijoihin. Hän mainitseekin, että yksinkertaisuudessaan ICT on liittymäpinta arjen elämään. Se auttaa ja helpottaa päätöksentekoa.

“ICT:stä voi tehdä rakettitiedettä, mutta se ei ole sitä. Työ on loogista ja innostavaa tekemistä järkeenkäyvien asioiden kanssa. Data-analytiikka voi esimerkiksi olla tutkimusta roudasta: miten tie routii ja milloin tie kannattaa korjata. Tai kun rataliikenteessä tutkitaan radan kuntoa ja tehdään toimia tarpeen mukaan.”

Ympärillä oleva tiimi muodostuu monenlaisesta osaamisesta, jossa esimerkiksi yksi hoitaa syvän päädyn koodaamisen ja toinen asiakasymmärryksen. Tiimin läsnäolo saa aikaan oivalluksia sekä maailmasta että itsestä. Esimerkiksi 20-vuotias voi miettiä saman haasteen ratkaisua täysin eri kulmasta kuin 50-vuotias. Silloin voi kyseenalaistaa myös omaa ajattelutapaa.

Elämässä yleisestikin Anitta huomaa olevansa porukassa se vanhin ja on sinut sen kanssa. Tähän asenteeseen suurimpana vaikuttajana toimii isoäidin lausahdus “Aina on hyvä ikä”, jonka hän sanoi myös 96-vuotiaana syntymäpäiväjuhlissaan.

Vinkkejä alasta kiinnostuneille

Anitta vinkkaa alasta kiinnostuneille, että ensimmäiseksi kannattaa selvittää oma paikka ICT-alalla. Sen pohjalla saat määrätietoisemman otteen siirtyä kyseiseen tehtävään ja yrityksen on helpompi palkata sinut. Oman paikan löytäminen lähtee esimerkiksi:

  • omista vahvuuksista,
  • asioista, joissa olet hyvä,
  • tietotaidosta, jota on vuosien varrella kertynyt sekä
  • pohdinnasta niistä asioista, joista sinulla on ymmärrystä.

Anittan kohdalla vastaavat löytyivät asioiden edistämisestä, projektien johtamisesta, teknologiasta, data-analytiikasta, asiakkuuksista sekä ihmisistä yleisesti.

Kun olet pohtinut omasi, yhdistä ne kokonaisuudeksi ja kasvata nykyistä osaamistasi vastaamaan roolia, johon pyrit. Voit katsoa alan työpaikkailmoituksia ja niiden toiveita osaamisesta. Niiden avulla voit selvittää, mitä kannattaa opiskella ja tarvittaessa hankkia uutta osaamista.

Kokemuksensa pohjalta Anitta suosittelee, että data ja pilvipalvelut ovat hyviä aiheita opiskeluun. Koodausosaaminen ei ole pakollista, mutta se on etu: sen avulla ymmärrät alaa ja sen ympäristöä paremmin.

Tukea saat muun muassa Mimmit koodaa -ohjelmasta, josta Anitta itse löysi inspiroivia hahmoja ja henkistä tukea. Anitta myös hyödynsi ohjelman AWS-opintopolkua, jonka avulla lisäsi tietotaitoa pilvipalveluista ja sai hyvää informaatiota. Vaikka Anitta ei enää etsi töitä, hän haluaa kannustaa ja tavata muita livetilaisuuksissa.

Lopuksi jääkin toteutus. Mene kohti unelmiasi ja ole rohkea – heittäytymällä saat aikaan elämää.

Haastattelimme

Anitta Rosenvall
Project Lead
Solita

Yläkuvan taustarina: Anitta opiskeli klassisella linjalla ja loi kaveriporukan kanssa bändin, jossa jokaisen tuli soittaa jotain itselle tuntematonta soitinta. Niinpä harmonikka vaihtui bassoon ja syntyi blondi basisti Pohjois-Karjalasta.

 

Ajatuksia yli 50-vuotiaan palkkaamisesta

Ota talteen Solitan ajatukset eduista, joita yli 50-vuotiaan henkilön palkkaaminen tarjoaa:

Vankka kokemus ja osaaminen: Yli 50-vuotiailla on usein vuosikymmenten kokemus ja syvällinen osaaminen, joka voi olla arvokasta monissa eri tehtävissä ja tilanteissa.

Verkostoituminen: Pitkän työuran aikana kertynyt laaja kontaktiverkosto voi auttaa yritystä uusien mahdollisuuksien löytämisessä, myynnissä ja yhteistyösuhteiden luomisessa.

Mentorointi: Kokeneet työntekijät voivat toimia mentoreina nuoremmille kollegoille, tarjoten ohjausta, neuvoja ja tukea uran eri vaiheissa.

Vakaa työskentelytapa: Yli 50-vuotiailla on usein vakiintunut ja luotettava työskentelytapa, joka voi tuoda vakautta ja jatkuvuutta tiimiin.

Monimuotoisuus: Ikädiversiteetti tuo yritykseen erilaisia näkökulmia ja ajatustapoja, mikä voi parantaa ongelmanratkaisukykyä ja innovaatiota.

Sitoumus ja lojaalisuus: Kokeneet työntekijät ovat usein sitoutuneita ja lojaaleja työnantajalleen, mikä voi vähentää henkilöstön vaihtuvuutta ja tuoda pitkäaikaista hyötyä yritykselle.

Resilienssi ja stressinsietokyky: Pitkän työuran aikana hankittu kokemus erilaisista tilanteista ja muutoksista voi parantaa kykyä käsitellä stressiä ja sopeutua muutoksiin.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *