‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

”Voit itse valita oman suuntasi IT-alalla!”

· Blogi · Uratarinat · Milja Köpsi

Positiivinen ilmapiiri, monipuolisuus ja haasteet motivoivat

Anu Massinen-Toivanen on 39-vuotias, Savonlinnasta kotoisin oleva ja Lappeenrannassa asuva ohjelmistokehittäjä digitalisaatioon ja pilvipalveluihin erikoistuneella Innofactorilla. Anu valmistui Joensuun yliopistosta vuonna 2008 tietojenkäsittelytieteen ohjelmasta pääaineenaan ohjelmistotuotanto, ja hän on valmistumisestaan lähtien toiminut ohjelmistoalalla eri yrityksissä ja monipuolisissa tehtävissä. Tällä hetkellä hän työskentelee ylläpitävänä softakehittäjänä eli ylläpitää ison asiakkuuden järjestelmiä sekä tekee softakehitystä kyseisen asiakkaan muihin järjestelmiin. Lisäksi hänen työnkuvaansa kuuluvat Innofactorin oman Quality First -tuotteen pääsuunnittelijan tehtävät sekä siihen liittyvän tuotekehityksen työnohjaus. Anun aikaisempi kokemus kattaa monipuolisesti muun muassa ohjelmistotuki- ja asiakaspalvelutehtävissä, testaajana, taloushallinto-ohjelmiston koodaajana, IoT-järjestelmän kehittäjänä sekä Team Leaderina toimimisen.

Anun kiinnostus IT-alaa kohtaan syttyi lukiossa englannin kielen kurssilla, jossa käytiin läpi naisille harvinaisia aloja. Kurssilla mainittiin IT-insinööri, minkä myötä Anu, joka ei kokenut perinteisiä naisten aloiksi miellettyjä aloja omikseen, alkoi pyöritellä mielessään erilaisia IT-alan tarjoamia vaihtoehtoja softakehittäjän hommista IT-tukeen. Myös koodaus olisi kiinnostanut Anua, mutta 2000-luvun alussa naisia kannustettiin ensisijaisesti ohjelmistotuki- ja asiakaspalvelupuolelle. Onneksi ajat ovat muuttuneet, eikä enää mielletä olevan erikseen naisten ja miesten ammatteja. Anu pääsi Joensuun yliopistoon tietojenkäsittelytieteen ohjelmaan ylioppilastodistuksella. Aloittajista jopa 40 prosenttia oli tyttöjä, mutta vain murto-osa heistä jatkoi tietojenkäsittelytieteen parissa, sillä he olivat käyttäneet sinne ylioppilastodistuksella pääsemistä väylänä yliopistoon ja kohti toisia aloja.

Moderni ja ihmisläheinen Innofactor on mahdollistanut Anulle hänen urahaaveidensa toteuttamisen sekä kirkastanut hänen näkemystään omista vahvuuksistaan – Anulla on kokemuksensa myötä aito taito asettua asiakkaan rooliin sekä sisällyttää asiakkaan näkökulma softakehitykseen. Innofactorin merkityksestä Anulle kertoo se, että hän on siellä jo toistamiseen – hyvä ilmapiiri ja työntekijöistä huolehtiminen saivat hänet palaamaan takaisin tuttuun ympäristöön uusien haasteiden pariin. Anu on saanut töissä positiivista palautetta muun muassa luotettavuudestaan, avoimuudestaan ja rohkeudestaan. Hän miettii ratkaisuja suuressa mittakaavassa, jotta niitä voidaan hyödyntää myös jatkossa. Monipuolisuus ja haasteet motivoivat sekä pitävät vireessä, ja taito itsensä johtamiseen mahdollistaa kaikkien lankojen käsissä pysymisen.

Perhe, luonto ja urheilu ovat suuri voimavara

Anu on iloinen, avoin ja sosiaalinen ambivertti, jonka kanssa on helppo tulla toimeen. Anulla on tapana tehdä kaikki joko sataprosenttisesti täysillä tai ei ollenkaan, oli sitten kyse työstä tai ihmissuhteista. Tämä luo toisinaan paineita, mutta myös stressinsietokyky on kasvanut matkan varrella. Läheiset kuvailevat Anua positiiviseksi, auttavaiseksi ja puhua pulputtavaksi persoonaksi, joka ilmaisee tunteitaan avoimesti sekä kommunikoi kaikkien kanssa. Myös pehmeyttä, kirpeyttä ja huumorintajua löytyy sopivassa suhteessa. Vanhempiensa mukaan Anu on aina tiennyt, mitä hän haluaa sekä pyrkinyt aktiivisesti tavoitteitaan kohti.

Terveys, hyvinvointi ja läheisten ihmisten kanssa vietetty laatuaika ovat ensiarvoisen tärkeässä asemassa. Anun uusperheeseen kuuluu aviomies, oma teini-ikäinen poika sekä miehen kaksi, säännöllisesti isänsä luona käyvää ala-asteikäistä poikaa. Perhe on voimavara jaksamiseen. Anulla on todella läheiset välit myös Etelä-Savossa asuvaan lapsuuden perheeseensä. Anun ystäväpiiri koostuu hänen poikansa jääkiekkoharrastuksen kautta löytyneistä joukkuetovereiden äideistä, omien harrastusten myötä tulleista ystävistä, vanhoista kouluaikaisista ystävistä sekä muutamista läheisistä työtovereista. Anulle työkaverit eivät ole vain työkavereita, vaan tiimi muodostaa yhteisön, jonka kanssa on helppoa pitää yhteyttä myös työn ulkopuolella. Jos samanhenkinen ihminen löytyy työpaikalta, miksei aikaa voisi viettää yhdessä myös vapaa-ajalla?

Luonto ja urheilu ovat erityisen lähellä Anun sydäntä – ne ovat varsinainen arjen keskellä palautumisesta huolehtiva henkireikä. Talvet täyttyvät hiihdosta ja kesät suunnistuksesta. Itsensä kehittämisestä pitävä Anu harrasti kilpahiihtoa viidentoista vuoden ajan, ja talvisin on edelleen päästävä hiihtämään ja laskettelemaan heti, kun on lunta. Tänäkin talvena Anu oli mukana valmentamassa Lappeenrannan hiihtojunioreita tulevia kisoja varten. Anu on myös pelannut ja pelaa edelleenkin harrastusmielessä salibandya, sekä harrastaa kuntosuunnistusta. Suunnistamisessa on mahtavaa, kun koskaan ei tiedä, millainen rata on edessä, ja joka kerta pääsee ylittämään itsensä löytäessään tiensä ulos metsästä. Myös lukeminen, musiikin kuuntelu ja käsityöt kuuluvat Anun mielenkiinnon kohteisiin. Anun lempipaikka maailmassa on mökin laiturin nokka, josta voi katsoa Puruvedelle hengittäen raikasta ilmaa.

Vertaistuki voimistaa

Anu on kokenut huijarisyndrooman ja vertaistuen puutteen vuoksi joutuneensa ”naisena miesten maailmassa” todistelemaan osaamistaan ja ylittämään itsensä lunastaakseen paikkansa miesten kanssa tasavertaisena tekijänä. Anu on kuitenkin viimeinkin tiedostanut oman potentiaalinsa:

”Olen näissä nörttihommissa potenut huijarisyndroomaa jo vuodesta 2006 eli siitä asti, kun pääsin ensimmäistä kertaa virallisesti koodarihommiin töihin – silloin naisten vertaistukea ei juurikaan ollut. Olen lukenut kaikenlaisia self help -oppaita ja yrittänyt pönkittää itsetuntoani vaikka millä keinoilla, mutta silti tarve olla 110 % parempi äijä kuin muut toimiston miehet – ja pelko siinä epäonnistumisessa – istuivat päälläni koko painollaan. Kun kuuntelin Koodarikuiskaajan esitystä Mimmit koodaa 2020 -launchissa ymmärsin, että ihan oikeasti olen sittenkin ansainnut ne kaikki viime aikoinakin saamani kehut, ja että eniten olen aina huijannut itseäni. – Ostinkin uutta kynsilakkaa ja päätin 110 % äijäilyn sijaan vaihtaa roolia; olla toimiston paras naiskoodaaja. Tai ainakin oman elämäni paras naiskoodaaja. Enkä huijaa ketään.”

Ohjelmistotuotannon ja koodaamisen maailma tarvitsee naisia monipuolistamaan palettia ja tuomaan mukanaan oman näkökulmansa – on todella hieno asia, että tietoisuutta IT-alaa kohtaan pyritään lisäämään, ja että nykyään vertaistukea on saatavilla muun muassa Mimmit koodaa -ohjelman, Ompeluseuran ja LevelUP Koodarien kautta. Aiemmin Anun kaipaamaa vertaistukea ei ollut, joten hän toivoo, että naiset ja kaikki muutkin osaisivat hyödyntää nykyisin tarjolla olevaa vertaistukea. Onneksi perhe on ollut aina tukena Anun uran ja kehittymisen osalta. Kuitenkin vertaistuki on avainasemassa, ja Anu verkostoituisikin mielellään oman alueensa alan osaajien kanssa.

Yhteisöllisyyttä, itseohjautuvuutta ja jatkuvaa kehitystä korostavan Innofactorin tarjoama mahdollisuus läsnä- ja etätyön yhdistämiseen on enemmän kuin ideaali. Läsnätyössä huumorilla ja tiimin tuella varustettu ilmapiiri nostaa työintoa, mutta toisaalta etätyömahdollisuus on tehokkuutta lisäävä voimavara etenkin Anun kaltaiselle, keskittymistä vaativissa tehtävissä introvertiksi muuttuvalle tekijälle. Tulevaisuudessa Anu toivoisi olevansa yksi IT-alan huipputekijöistä, minkä saavuttaakseen hän pyrkii kehittämään itseään jatkuvasti voidakseen vastata työnantajansa kehittyviin tarpeisiin. Pysyäkseen mukana jatkuvasti muuttuvalla alalla on tärkeää kasvattaa omaa osaamistaan harrastuneisuudella sekä seuraamalla aktiivisesti alan uusimpia tuulia. Parasta IT-alassa on sen monimuotoisuus ja se, että oman kehityksen suunta on täysin itsestä kiinni!

Anu kannustaa naisia tarttumaan rohkeasti omiin unelmiinsa ja ottamaan ensimmäisen askeleen kohti IT-alalla työskentelyä. Vaikkei sinulla olisikaan valmiina kaikkia työpaikkailmoituksessa listattuja taitoja, kiinnostavaa paikkaa kannattaa hakea joka tapauksessa – voit tuoda mukanasi alalle jotakin uutta ja odottamatonta sekä olla juuri sitä, mitä haluat. Hyvä työnantaja, työporukka ja tiimin tuki mahdollistavat kasvun roolin sisällä. Kaikkea ei tarvitse osata, vaan kannattaa valita jokin osa-alue, jossa kehittyä aidosti ammattilaiseksi. Rohkeus ja lannistumattomuus ovat avainsanat unelmien saavuttamiseksi. IT-ala on kaikkien ala; on aivan yksi ja sama, onko koneen ääressä istuva koodaaja nainen vai mies!

Haastattelimme

Anu-Hannele Massinen-Toivanen
Software Developer / Ohjelmistokehittäjä
Innofactor Oyj

Otathan huomioon, että haastattelu on tehty ennen tämän hetkistä koronavirustilannetta, eli kuvailut sosiaalisia kontakteja sisältävistä työstä, harrastuksista ja muusta elämästä koskevat aikaa ennen tätä poikkeustilannetta. Muistutamme, että kaikkien tulee noudattaa ajankohtaisia ohjeistuksia ja määräyksiä tässä poikkeuksellisessa tilanteessa. Ollaanhan kaikki henkisesti yhdessä ja toisiamme varten fyysisistä etäisyyksistä huolimatta!