‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

”Varasta ammattitaito!”

· Blogi · Uratarinat · Milja Köpsi

Kiinnostunut IT-alasta alusta alkaen

Madalina Patrichi työskentelee Senior Software Engineerinä erilaisten tuotteiden ja projektien parissa Oracle Cloud Infrastructurella Helsingissä. Madalina on kotoisin Romaniasta, ja hän opiskeli tietojenkäsittelyä Isossa-Britanniassa. Hän kiinnostui monipuolisesta IT-alasta 12-vuotiaana, ja hän on aina innokas oppimaan uutta. Madalina oli ensin kiinnostunut kryptografiasta ja tietoturvallisuudesta, mutta päätti keskittyä potentiaalia ja innovaatioita täynnä oleviin pilvipalveluihin, sillä ne ovat automatisoidun maailman tulevaisuus. Hän yllättyi huomatessaan, että Isossa-Britanniassa yliopistossa oli vain muutamia naisopiskelijoita, sillä Romaniassa naisia on alalla paljon. Esimerkiksi hänen vanhempansa tapasivat lentokoneyhtiössä, jossa he molemmat työskentelivät.

Madalinalla on loistavat sosiaaliset taidot, jotka kohtaavat valtavan kunnianhimon. Hän ei koskaan anna periksi ennen ratkaisun löytämistä. Vapaa-ajallaan hän rakastaa suppailua, sukeltamista ja joogaa, sillä urheilu on todella loistava tapa tyhjentää pää ajatuksista ja tutustua samalla uusiin ihmisiin. Vedenalainen maailma avaa aivan toisenlaisen ulottuvuuden, ja tietoisuus omasta hengityksestä varmistaa alalla tarvittavan rentoutumisen.

Tekninen vai sosiaalinen? – Voit olla molempia!

Ihmiset saattavat kohdata negatiivisia ja lannistavia asenteita tai heitä saatetaan ohjata kohti polkuja, jotka eivät ole heille ihanteellisimpia. Miehiä ei kannusteta yhtä paljon kehittämään viestintätaitojaan, kun taas naisia ei rohkaista yhtä paljon kohti teknologisia asioita. Stereotyyppisen käsityksen mukaan naiset ovat hyviä sosiaalisissa tilanteissa: vuorovaikutuksessa ja puhumisessa. Heidän odotetaan keskittyvän enemmän hallinto-, suunnittelu- ja front end -tehtäviin, eikä heitä aina kannusteta kohti muita aloja. Madalina pitää sekä infrastruktuurien rakentamisesta että hallinnollisista tehtävistä, ja hän aikoo päättäväisesti pysyä tällä kiinnostavalla alalla, jossa hän on hyvä. Madalina on saanut rohkaisua hyvältä mentorilta, ja hän on rohkaissut itse useita naisia löytämään omat vahvuutensa tutustumalla kaikkiin mahdollisuuksiin. Hän uskoo vahvasti, ettei sinun tarvitse olla vain tekninen tai sosiaalinen – voit olla molempia!

Madalina arvostaa sitä, kuinka paljon Oracle kannustaa ihmisiä oppimaan paitsi heiltä, myös muilta yrityksiltä ja insinööreiltä. Romanialainen ilmaisu”Varasta ammattitaito” kehottaa mukauttamaan muiden toimintatapoja omiin tapoihin tehdä asioita, mikä on todella hyvä tapa oppia. Monet naiset ovat epävarmoja, mikäli heillä ei ole tietojenkäsittelyn tutkintoa, mutta kaikista arvokkain asia, jonka Madalina oppi yliopistossa, oli olla samat kiinnostuksen kohteet jakavien ihmisten ympäröimänä. Et välttämättä tarvitse tutkintoa voidaksesi menestyä, mutta sinun tulee ehdottomasti ympäröidä itsesi ihmisillä, joilta voit oppia!

Ihmiset ovat kaiken keskiössä

Alalla on pulaa naisista, ja jotkin yritykset yrittävät kompensoida menneisyyden syrjintää tukemalla enemmän naisinsinöörejä tulemaan alalle. On kuitenkin todella vähättelevää väittää, että joku olisi päässyt alalle vain, koska on nainen. Alalla ei ole helppoa naisena. Se yhdessä teknisen kokemuksen puutteen sekä 40 vuoden teknisellä kokemuksella varustettujen miesinsinöörien keskellä olemisen kanssa on haastavaa. Naisten tukiryhmät tarjoavat turvallisen paikan jakaa kokemuksia sekä oppia toinen toisiltaan erilaisten haasteiden hallintaa.

Sosiaaliset taidot ovat avainasemassa alalla, jossa työskennellään usein tiimeissä yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Itse osaamisen lisäksi on tärkeää osata myös jakaa osaamistaan muille kertomalla ja näyttämällä. Ala tarvitsee enemmän taitavia julkisia puhujia jakamaan tietoa ja osaamista ihmisten auttamiseksi kohti oikeaa suuntaa heidän poluillaan, ja moni ihminen jakaakin mielellään tietämystään. Ala tarvitsee myös laajemman valikoiman vahvuuksia, sillä kaikki muuttuu niin nopeasti. Monimuotoisuudella on todella merkitystä, joten kaikkien tulisi puhaltaa yhteen hiileen.

IT-ala tarjoaa todella laajan skaalan erilaisia mahdollisuuksia, joten yritä tutustua niin moneen osa-alueeseen kuin mahdollista erilaisia lähteitä, verkkosivuja ja yrityksiä hyödyntäen. Madalina kannustaa naisia osallistumaan myös erilaisiin konferensseihin ja työpajoihin, sillä ne ovat todella auttaneet häntä laajentamaan näkemystään erilaisista tarjolla olevista, työskentelyä helpottavista teknologioista. Riippumatta siitä, mistä olet tulossa tai mihin olet menossa, ala tarjoaa oman osaamisalueen jokaiselle! Madalina kannustaa IT-alalla olevia naisia rohkaisemaan muita naisia tulemaan alalle näyttämällä mahdollisimman julkisesti, että me osaamme tehdä työmme hyvin, me olemme intohimoisia, me rakastamme tuotetta, ja meillä on sananvaltaa alalla. Me olemme täällä, ja olemme täällä jäädäksemme!

Haastattelimme

Madalina Patrichi
Senior Software Engineer
Oracle Crowd Infrastucture