‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

”Usko itseesi!”

· Blogi · Työ IT-alalla · Uratarinat · Milja Köpsi

Ikuinen optimisti – alkuvaikeuksien kautta unelmiensa huipulle

Heli Helskyaho on toiminut Miracle Finland Oy:n toimitusjohtajana jo vuosikymmenen ajan. Sitä ennen hän on ollut Kantamestarit Oy:n toimitusjohtajana, Oraclella konsulttina ja erilaisissa yrityksissä IT-asiantuntijana. Heli on valmistunut Helsingin yliopistosta tietojenkäsittelytieteen maisteriksi. Tällä hetkellä hän kirjoittaa väitöskirjaa koneoppimiseen, dataan, tiedon tallentamiseen ja tiedon laatuun liittyen – tiedon laatu on oikeanlaisten ja järkevien päätösten taustalla, ja siten avainasemassa. Väitöskirjan kirjoittaminen on Helin mielestä todella kiva, tavoitteellinen ja motivoiva projekti työn ohella. Lisäksi Heli kiertää erilaisissa seminaareissa puhumassa.

Heli on yllättänyt alavalinnallaan kaikki muut paitsi lähipiirinsä. Hänen sijaistaessaan entisessä koulussaan hänen entiset opettajansa kysyivät häneltä, tuliko hänestä lopulta lääkäri vai lakimies. ATK-opettaja ei meinannut uskoa korviaan kuullessaan Helin päätyneen IT-alalle – se oli viimeinen vaihtoehto, jota hän olisi tullut ajatelleeksi. Heli itse kuvitteli aikaisemmin talousasioiden olevan hänen juttunsa, ja hän hakikin alun perin ensisijaisesti kauppakorkeakouluun, ja toisena vaihtoehtona yliopistoon lukemaan matematiikkaa, josta hän on aina pitänyt. Kauppakorkeakoulun ovien aukeaminen jäi todella pienestä kiinni, joten Heli päätyi lukemaan matematiikkaa ja ottamaan isänsä kannustamana ja tukemana lisäksi ATK-kursseja.

Koulu oli aina ollut Helille helppoa; hänellä oli aikaisemmin kympin keskiarvo, ja hän kirjoitti ylioppilaskirjoituksissa pistettä vaille kuusi L:ää. ATK-kurssilla hän ei kuitenkaan jostain syystä ymmärtänyt sanaakaan. Hän pääsi ensimmäisen kurssin rimaa hipoen läpi, ja kuvitteli syyn olleen huonossa luennoitsijassa. Seuraavalla kurssilla hän ymmärsi, ettei vika ehkä sittenkään ollut luennoitsijassa, vaan jokin puuttuva palanen esti häntä ymmärtämästä, mistä oli kyse. Heli ei kuitenkaan antanut periksi, vaan haasteista huolimatta – tai itse asiassa juuri niistä johtuen – hän päätti vaihtaa sivuaineenaan lukemansa tietojenkäsittelytieteen pääaineekseen. Palaset alkoivatkin yhtäkkiä loksahdella paikoilleen. Heli valmistui hyvillä arvosanoilla, ja väitöskirjan kirjoittaminen puhuu puolestaan – ei kannata luovuttaa ensimmäisten vastoinkäymisten kohdatessa!

Aikaisemmin Heli saattoi kieltäytyä uusista mahdollisuuksista ja haasteista, mikäli hänellä ei ollut taustalla valmista osaamista. Heli on kuitenkin oppinut kokemuksensa kautta tarttumaan niihin ja kurottelemaan kohti tuntematonta, ja hän kannustaa siihen muitakin – aina kannattaa kokeilla! Heliä pyydettiin kirjoittamaan kirja englanniksi, ja vaikka se tuntuikin ilman aikaisempaa kokemusta haastavalta, hän tarttui haasteeseen päätyen kirjoittamaan ensimmäisen kirjansa. Näin Heli jatkoi matkaansa taas yhtä kokemusta rikkaampana! Nyt Heli on kirjoittanut kirjoja yksin ja yhdessä muiden kanssa (“Oracle SQL Developer Data Modeler for Database Design Mastery” ja “Real World SQL and PL/SQL: Advice from the Experts”), ja hänellä on myös oma blogi.

Helin osaamisessa perinteinen teknologia ja uudet teknologiat kohtaavat toisensa – osaamisen kirjo on laaja tietokannoista koneoppimiseen. Heli on ollut Tivin 100 ICT-vaikuttajan listalla viitenä vuotena peräkkäin vuosina 2015–2019, ja hän on saanut Oraclelta tunnustuksena kaksi arvonimeä: ”Oracle ACE Director” ja ”Oracle Groundbreaker Ambassador” kyvystään jakaa teknologista osaamistaan muille. Heli on ehtinyt tehdä vaikka ja mitä – aika ei käy pitkäksi koskaan, ja Helille onkin ensiarvoisen tärkeää, että tekemistä riittää. Aluksi Heli saattaa suhtautua uusiin asioihin epäilevästi, mutta lopulta hän pyrkii ikuisena optimistina asennoitumaan uusiin haasteisiin positiivisesti. Ihminen on oppivainen, joten kannattaa tarttua rohkeasti erilaisiin mahdollisuuksiin!

Perheen ja tuen merkitystä ei voi korostaa liikaa

Helillä on mies ja kaksi reilu parikymppistä poikaa, ja myös hänen vanhempansa ovat hänelle läheisiä. Perhe ja muut läheiset ihmiset ovat todella tärkeitä myös työssä onnistumisen kannalta. Perheen merkitystä ei voi korostaa liikaa. Lukeminen ja urheilu salilla käymisestä ja jumpista spinningiin ovat lähellä Helin sydäntä, ja hänellä on myös tanssiopettajan koulutus. Terveyden merkitys on aivan omaa luokkaansa, ja sitä pitäisi kaikkien muistaa arvostaa. Heli pyrkii olemaan ystävällinen muille sekä arvostamaan erilaisuutta – se on todellinen rikkaus. Helillä on erilaisilla taustoilla varustettuja ystäviä, ja myös matkustaminen ja erilaiset kulttuurit ovat avartaneet hänen ajatusmaailmaansa. On ollut hauskaa huomata myös, miten erilaisista kulttuureista olevilla ihmisillä voi olla keskenään hyvin samankaltaisia näkemyksiä ja arvoja. Ihmiset ovat yksilöitä.

Matkan varrelle on mahtunut todella paljon tukea etenkin omalta perheeltä, oli kyse sitten kirjan kirjoittamisesta tai oman yrityksen perustamisesta. Helin vanhemmat eivät yllättyneet haasteista pitävän Helin valitsemasta suunnasta, ja Helin mieheltään saamalle tuelle ei ole olemassa rajoja; mies on aina ensimmäisenä puolustamassa, kannustamassa ja rohkaisemassa Heliä eteenpäin. Heli on näyttänyt pojilleen esimerkkiä, että nainen pystyy siihen mihin mieskin. Valitettavasti myös lannistajia riittää, joten tukijoukot tulevat enemmän kuin tarpeeseen. Kaikilla ei kuitenkaan valitettavasti ole yhtä hyvä tilanne. Jos tukijoukkoja ei löydy omasta takaa, kannattaa etsiä itselleen eteenpäin auttava mentori. Heli korostaa, että on todella tärkeää, että joku valaa sinuun uskoa sanomalla, että sinä pystyt ja osaat!

Monipuolisia tehtäviä, missä milloinkin

Miracle Finland Oy räätälöi asiakkaiden tarpeisiin sopivia tiedonhallintaratkaisuja. Asioita ei lähestytä tuote edellä, vaan asiakkaan ongelma sekä siihen sopiva ratkaisu edellä. Asiakkaan kuuntelu ja ongelmanratkaisu ovat keskiössä. Pienessä yrityksessä on kaksi tiimiä: tietokantahallintatiimi ja sovelluskehittäjätiimi. Monipuoliset tehtävät sopivat Helille; hän paitsi hallinnoi kaikkea, myös hoitaa teknistä myyntiä. Lisäksi hän auttaa tarpeen mukaan erilaisissa projekteissa muun muassa tietovarastojen, koneoppimisen ja pilveen siirtymisten osalta milloin projektipäällikön ja milloin itse tekijän roolissa. Hallinnollisten tehtävien lisäksi Heli haluaa pysyä vahvasti mukana konsultin hommissa sekä hänelle ominaisimpien datan, tietokantojen ja koneoppimisen parissa. Monipuolinen kokemus ja näkemys helpottavat roolien ja tehtävien välistä siirtymistä.

Avara toimisto avoimine ja rauhallisine tiloineen sijaitsee Kalasatamassa, ja sieltä avautuu ihana merinäköala. Normaalisti työskennellä voi niin toimistolla kuin etänäkin, mutta koronavirustilanteesta johtuen kaikki työskentelevät tällä hetkellä etänä päivittäisistä etäpalavereista huolehtien. Maailman ja tilanteiden muuttuessa on tärkeää, ettei kukaan koe olevansa yksin, vaan että tiimi on edelleen saatavilla, vaikka ollaankin etänä. Heli työskentelee mieluummin keskittymistä vaativien tehtävien, kuten projektin suunnittelun ja koodaamisen osalta itsekseen etänä, sillä se on huomattavasti tehokkaampaa. Kotona työskennellessään Heli pyrkii välttämään keskeytyksiä. Toisaalta päivät saattavat venyä toisinaan pitkiksi aamusta iltaan työn flow’n viedessä mukanaan. Eräänä aamupäivänä keittäessään kahvia Heli oli niin keskittynyt projektiin, että hän keitti kahvit epähuomiossa ilman vettä, ja sai kuulla perheeltään keittäneensä kuivakahvia. Onneksi taukojakin tulee pidettyä kotitöiden tekemisen ja jaloittelun merkeissä. Normaalitilanteessa toimistolla on ihanaa päästä vaihtamaan ajatuksia tiimien kanssa, mutta täysin etänä tehtävä työ on sujunut yllättävän hyvin.

Heli suunnittelee aina tulevan viikon valmiiksi sunnuntaina, mutta IT-alalla harvoin kaikki menee suunnitelmien mukaan. Heli kuitenkin kokee yllätykset rikkautena. Koko ajan muuttuvalla IT-alalla jatkuvasta oppimisesta tulee nauttia ja muutoksiin tulee olla valmis sopeutumaan – muuten alalla oleminen saattaa käydä todella raskaaksi.

Se mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle

Ehdottomasti parasta alalla on jatkuvan muutoksen mahdollistama jatkuva oppiminen ja ongelmanratkaisu. Haastavinta on osata toimia erilaisten ihmisten kanssa jokaiselle parhaiten sopivalla tavalla, mutta toisaalta erilaiset ihmiset ovat myöskin parasta – erilaisten näkökulmien avulla päästään parhaisiin tuloksiin. On tärkeää ymmärtää, että erilaisille ihmisille sopivat erilaiset asiat, tehtävät ja kommunikointitavat. Ihmiset ovat keskiössä, ja motivaatio on avain tuloksiin.

IT-ala on paitsi koodaamista, myös kaikkea muuta mahdollista sen ympäriltä. 25 vuotta alalla ollut Heli toimi joitakin vuosia sitten tietojenkäsittelytieteen mentorina – oli todella mielenkiintoista tarkastella asioita alalla aloittavien ihmisten näkökulmasta ja kannustaa heitä heidän vahvuuksiaan ja kiinnostuksen kohteitaan vastaavia polkuja kohti. On mahtavaa, että IT-alalla voi itse vaikuttaa omaan suuntaansa, ja urallaan voi edetä joko seuraavalle portaalle aina CTO:ksi tai IT-johtajaksi asti, tai vaihtoehtoisesti syventää tietyn alueen teknistä osaamistaan entisestään.

Helin mies on Miraclella ohjelmoijana, ja hän on usein kohdannut ihmettelyjä siitä, että hänen vaimonsa on hänen pomonsa. Heli on kuitenkin kuulemma paras pomo ikinä, eikä hänen miehensä edes haluaisi itse olla pomo, vaan hän on tekninen ihminen, joka haluaa syventää ja laajentaa ohjelmointikieliin ja teknologioihin liittyvää osaamistaan. On tärkeää tietää, mikä sopii itselle parhaiten, joten kannattaa kokeilla erilaisia asioita. Mikä on juuri sinun juttusi? Kun se on selvillä, matka voi alkaa!

Haastattelimme

Heli Helskyaho
Toimitusjohtaja
Miracle Finland Oy