‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

”Keskity sinulle tärkeimpiin asioihin ja nauti matkasta!”

· Blogi · Uratarinat · Milja Köpsi

Uruguay – Suomi – maailma

Avoin ja sosiaalinen Marcia Villalba, 35, on Developer Advocate Amazon Web Servicesillä (AWS). Marcia on alun perin kotoisin Uruguaysta, ja nykyään hän asuu Suomessa aviomiehensä ja kaksivuotiaan tyttärensä kanssa. Marcia sai ensimmäisen tietokoneensa kuusivuotiaana hänen isänsä päättäessä, että koodaaminen oli tärkeää – Marcia aloitti koodaamisen hyvin aikaisin aluksi erilaisten pelien parissa. Hän vain pelasi ja piti hauskaa huomaamatta, kuinka paljon hän samalla oppikaan. Hänen vanhempansa ovat olleet aina todella suurena tukena, ja he viettivät perheen kesken hetkiä pelaten yhdessä pelejä. Internetin myötä Marcia oppi HTML:n perusteet sekä rakentamaan verkkosivuja – hän rakensi ensimmäisen verkkosivunsa 12-vuotiaana. Marcia on aina ollut hyvä englannissa, joten hän käänsi Backstreet Boysin kappaleiden sanoituksia englannista espanjaksi ensimmäisille sivuilleen ystäviään varten, jotka eivät ymmärtäneet alkuperäisiä sanoituksia. Hänellä oli myös ensimmäisten joukossa omalla nimellään varustettu verkkotunnus. Marcia on aina tuntenut itsensä hyvin nörttimäiseksi, ja kesäisin muiden pyöräillessä kylälle, hän jäi mieluummin opiskelemaan ja kehittämään taitojaan Visual Basic -kurssin parissa. Hän löysi ensimmäisen työpaikkansa kertoessaan naapurilleen osaavansa koodata; hän rakensi myymälän inventaariojärjestelmän naapurinsa yritykselle. Ensimmäisen ohjelmistonsa Marcia myi 16-vuotiaana. Lukioaikoinaan hän korjasi tietokoneita ja verkkosivuja, ja myöhemmin hän opiskeli tietojenkäsittelytiedettä yliopistossa. Kuten Uruguayssa on tapana, hän työskenteli kokopäiväisesti päivisin ja opiskeli iltaisin.

Marcialla ei ollut koskaan ollut mahdollisuutta matkustaa ennen opiskelijavaihtonsa koittamista. Marcia halusi nähdä jotakin erilaista, ja matkapuhelinten suosion kasvaessa ja niiden näyttäessä olevan tietojenkäsittelyn tulevaisuus, hän kiinnitti huomiota Nokiaan. Marcia haki ainoastaan suomalaisiin yliopistoihin pitäen mielessään tavoitteensa suorittaa työharjoittelunsa Nokialla, ja hän tuli valituksi ensimmäiseen vaihtoehtoonsa: Aalto yliopistoon (entinen Teknillinen korkeakoulu/TKK). Tammikuussa 2009 Uruguayssa oli kesä ja todella kuuma, kun Marcia astui ensimmäistä kertaa koskaan lentokoneeseen suunnatakseen Suomeen. Kun hän saapui Helsinkiin, oli ulkona todella pimeää, ja hänen ensimmäinen ajatuksensa oli, että tässä maassa on todella paljon hiekkaa – vain ymmärtääkseen, että se olikin lunta. Ympärillä oli lumimyrsky, ja kaikkialla oli todella paljon lunta – hän ei ollut koskaan aikaisemmin nähnyt niin paljoa lunta. Lentokentällä ei ollut paljoa ihmisiä, eikä Marcialla ollut matkapuhelinta, joten hän ei onnistunut saamaan avainta opiskelija-asuntoon – hän nukkui ensimmäisen yön lentokentällä. Oli haastavaa ja surullista, ettei kukaan ollut häntä vastassa, kun hän ei tiennyt, missä hän oli tai minne mennä. Myöhemmin ollessaan vaihto-oppilaiden tuutorina Marcia haki heidät kaikki lentokentältä, sillä hän ei halunnut kenenkään tuntevan samalla tavalla kuin hän oli tuntenut. Marcia opiskeli suurimman osan maisterikursseistaan vaihto-opintojensa aikana, ja hän jäi Suomeen viimeistelemään tietojenkäsittelytieteen maisterin tutkintonsa, kirjoittaen graduaan työskennellessään Nokialla.

Marcia on työskennellyt useiden vuosien ajan IT-alalla monissa erilaisissa yrityksissä muun muassa ohjelmistokehittäjänä, testaajana ja arkkitehtina. Hän on työskennellyt IBM:llä konsulttina – oli todella hauskaa matkustaa ympäri maailmaa ja työskennellä kiinnostavien projektien ja ihmisten kanssa. Marcia on työskennellyt useita vuosia myös Roviolla, jossa hän nautti suuresti erilaisten projektien ja pelien parissa työskentelystä. Huomatessaan pitävänsä opettamisesta ja mentoroinnista, Marcia alkoi jakaa tietoa ja videoita nettisivuillaan, ja lopulta hän perusti oman YouTube-kanavan. Muutamaa kuukautta myöhemmin hän alkoi saada positiivista palautetta ja ymmärsi, että ihmiset todella katsoivat hänen videoitaan säännöllisesti – hän oli luullut, että vain hänen äitinsä katseli. Marcia on todella yhteistyöhaluinen, ja hän jakaa mielellään tietämystään – yksi hänen tavoitteistaan on antaa ilmaista koulutusta niin monille ihmisille kuin mahdollista. Häntä pyydettiin myös hakemaan puhumaan konferenssiin uudesta teknologiasta 400 arkkitehdin eteen. Marcia oli aikaisemmin puhunut vain pienten ryhmien edessä, ja hän oli hermostunut niin monen ihmisen edessä puhumisesta, joten hän yritti sabotoida mahdollisuutensa hyväksytyksi tulemiseen – ja tuli valituksi puhujaksi joka tapauksessa. Hän löysikin itsensä Teksasista Yhdysvalloista 400 ihmisen edestä peläten tulevansa tuomituksi, mutta lopputulos olikin aivan päinvastainen; lopettaessaan hän tunsi itsensä maailman onnellisimmaksi ihmiseksi. Marcia sai paljon positiivista palautetta, ja häntä rohkaistiin puhumaan useammin – tästä alkoi hänen julkinen puhumisensa. Marcia tuli raskaaksi, ja hän vietti äitiyslomansa miettien, mitä hän haluaisi tehdä tulevaisuudessa. Hän matkusteli ympäri Eurooppaa yhdessä aviomiehensä ja vauvansa kanssa osallistuakseen erilaisiin konferensseihin puolentoista vuoden ajan. Lopulta hänet pyydettiin työskentelemään AWS:lle, jossa hän on työskennellyt nyt noin puolen vuoden ajan.

Oikeanlainen työkulttuuri on todella ratkaisevassa asemassa

Amazon Web Services (AWS) on Amazonin pilvipalveluyritys, joka tarjoaa todella laajan palveluvalikoiman aina tallennuspalveluista ja verkkopalveluista koneoppimispalveluihin ja sovelluspalveluihin saakka, you name it! AWS:n tavoitteena on ”mahdollistaa jokaisen kehittäjän koneoppiminen”. Marcia arvostaa sitä, että AWS todella kuuntelee asiakkaitaan ja tarjoaa palveluita juuri heidän tarpeisiinsa. AWS Lambda tarjoaa yksinkertaisen keinon siirtää koodia pilveen sekä luo pääsyn uskomattomien alustojen hallinnointiin ja ajatusten jakamiseen ilman erityistä tietämystä – on todella mahtavaa, että jokainen voi jakaa ideoitaan pilvessä! Tulevaisuuden hyödyntäminen ei edellytä asiantuntijuutta tai suurta määrää rahaa – se on saatavilla kaikille, kaikkialla, ja vain pilvi on rajana! AWS:llä on monia erilaisia alueellisia- ja asiantuntijaedustajia ympäri maailman. Marcia on pohjoismainen Developer Advocate, joka kuuntelee ja keskustelee paikallisten kehittäjien ja AWS:n käyttäjäryhmien kanssa auttaakseen heitä kasvamaan ja menestymään. Hän osallistuu myös moniin konferensseihin, tapahtumiin ja työpajoihin. Täysin etänä toimiva tiimi toimii todella hyvin, sillä kaikki tapahtuu verkossa, ja Marcia pitää siitä, että AWS on täynnä erilaisista kulttuureista olevia, erilaisia ihmisiä.

Marcia on todella sosiaalinen ihminen, ja hänelle arvojen jakaminen yrityksen ja työkavereiden kanssa on ratkaisevassa asemassa. Hän on oppinut kokemuksensa kautta, että ihmiset, joiden kanssa työskentelet, ovat yhtä tärkeitä kuin itse palvelu. Vääränlaisten ihmisten kanssa työskentely voi saada sinut tuntemaan olosi surulliseksi ja yksinäiseksi, mutta oikeanlaisten ihmisten kanssa työskentely voi saada sinut tuntemaan, että olet turvassa sellaisten ihmisten kanssa, joihin voit luottaa, ja yksinkertaisesti olla oma itsesi, jolloin voit keskittyä luomiseen ja innovointiin, pitäen hauskaa ja rentoutuen. Marcialla on tapana pyytää voivansa tavata niin monta ihmistä kuin mahdollista jo haastatteluprosessin aikana arvioidakseen, sopiiko yritys hänelle – aivan kuten yritys arvioi, sopiiko hän heille. Elämänkumppanin valintaan käytetään todella paljon aikaa, mutta todellisuudessa kollegojen kanssa aikaa saatetaan viettää jopa enemmän – joten miksei valita heitä yhtä huolella? Marcialla on mahtavia kollegoja, joista hän tunsi monia jo etukäteen julkisen puhumisensa kautta. AWS keskittyy enemmän kulttuuriseen yhteensopivuuteen kuin tarkkaan taitojen yhteensopivuuteen. Voit hyödyntää muuta tietokantoihin, viitekehyksiin ja pilveen liittyvää tietämystäsi, ja hyvässä tiimissä voit löytää mentorin oppimistasi nopeuttamaan. Kaikki on opittavissa. Paperilla täydellinen ehdokas ei aina ole täydellinen ehdokas käytännössä. Pidä huolta siitä, että arvosi kohtaavat yrityksen arvojen kanssa, sillä työkulttuurin luonne on todella ratkaisevassa asemassa. Teknisten ongelmien ratkaisu, jatkuva oppiminen ja tiedon jakaminen inspiroivassa, omiin arvoihin sopivassa yrityksessä on täydellistä!

Marcia ajattelee, että kaiken saaminen on mahdotonta, mutta on tärkeää keskittyä niihin asioihin, jotka voit saada. Marcia ei tarvitse harrastuksia, sillä hänellä on kaikki, mitä hän tarvitsee – ja enemmän. Hänellä on unelmaura, hän matkustaa paljon, ja hänellä on ihana aviomies ja tytär, joita varten hän on aina tarvittaessa lähellä. Yhdessä ollessaan he ovat todella läsnä ja luovat unohtumattomia muistoja käymällä puistoissa, leipomalla kakkuja, piirtämällä, pelaamalla ja lukemalla. Voit olla sekä äiti että menestynyt urallasi – tasapainon löytäminen on avainasemassa. Marcia arvostaa todella paljon aviomiestään, joka on mahdollistanut tämän kaiken olemalla läsnä oleva aviomies ja isä sekä tukemalla häntä hänen unelmissaan. Matka on ollut todella mielenkiintoinen – ja se on vasta alussa. Pidä kiinni ja ole onnellinen kaikesta siitä, mitä olet ja mitä sinulla on, ja nauti matkasta! Älä vertaa itseäsi muihin, vaan itseesi; vain sinä tiedät koko tarinasi ja polkusi, ja voit nähdä henkilökohtaisen kehityksesi sekä saavuttaa tulevaisuuden unelmasi! Marcia jatkaa rakastamiensa asioiden parissa toimimista, mutta hänellä ei ole aavistustakaan siitä, minkälaisia uskomattomia mahdollisuuksia tulevaisuudella on tarjottavanaan – aika näyttää. Hän on avoin erilaisille mahdollisuuksille, ja kurinalaisena ihmisenä hän todella panostaa oppimiseen. Marcia tarvitsee erilaisia haasteita, näkökulmia, ihmisiä, monimuotoisuutta – erilaisilla ihmisillä on erilaisia, inspiroivia tarinoita kerrottavanaan. Marcia on mentoroinut useita naisia tulemaan julkisiksi puhujiksi, ja hän sanoo aina, että ”Sinun ei tarvitse olla asiantuntija voidaksesi kertoa tarinasi, mutta jakamalla näkökulmasi saatat inspiroida tulevia asiantuntijoita!”

Haastattelimme

Marcia Villalba
Developer Advocate
Amazon Web Services

Otathan huomioon, että haastattelu on tehty ennen tämän hetkistä koronavirustilannetta, eli kuvailut sosiaalisia kontakteja sisältävistä työstä, harrastuksista ja muusta elämästä koskevat aikaa ennen tätä poikkeustilannetta. Muistutamme, että kaikkien tulee noudattaa ajankohtaisia ohjeistuksia ja määräyksiä tässä poikkeuksellisessa tilanteessa. Ollaanhan kaikki henkisesti yhdessä ja toisiamme varten fyysisistä etäisyyksistä huolimatta!