”Työn voi räätälöidä itselleen sopivaksi!”
· Blogi · Uratarinat · Milja Köpsi
Määrätietoinen monikieliohjelmoija
25 vuotta IT-alalla ollut F-Securen Senior Manager Maaret Pyhäjärvi on löytänyt oman juttunsa monipuolisen testauksen parista. Testaus on äärimmäisen kiinnostavaa, sillä se mahdollistaa kokonaisuuksien tarkastelun ja kehittämisen yhteistyössä muiden kanssa. Se ei riko ohjelmaa tai kirjoitettua koodia, vaan illuusioita toiminnan tavoista ja tarkoituksista. Maaret ei koskaan halunnut esimieheksi, mutta viimeiset puolitoista vuotta hän on toiminut managerin tehtävissä. On huvittavaa, että testaajana hän ei koskaan joutunut tekemään yksinkertaista klikkailutyötä, kun taas managerina hän törmää siihen viikoittain tuntiraporttien ja lomien hyväksymisen merkeissä. Maaret on kuitenkin aina uskonut ajatukseen työn räätälöinnistä – mitä tahansa teetkin, voit räätälöidä työstäsi omannäköisesi! Tiimi koostuu 11 itseohjautuvasta tekijästä, jotka palvelevat miljoonia asiakkaita, monitoroivat ilmoituksia ja ratkaisevat ongelmia. Tiimin salaisuus on se, ettei aikaa käytetä asioiden priorisointiin, vaan niiden kaikkien hoitamiseen saman tien, jolloin aikaa jää enemmän asioiden eteenpäin kehittämiseen. Asiakkaiden määrään suhteessa pienen tiimin koosta huolimatta luodaankin todella paljon uusia ominaisuuksia ja lisäarvoa asiakkaille – avainasemassa on ylpeys laadusta testaajan silmin. Viime aikoina keskiössä ovat olleet testiautomaatiot. Kun asiakkaita on niin paljon, ja muutoksia tehdään jatkuvasti, on automaation rooli suuri. Automaattitestejä ajetaan 20 000 joka arkipäivä – vuositasolla testien määrä lähentelee viittä miljoonaa. Lisäksi tehdään myös muunlaista testausta. Ohjelmistokehitys helpottaa ylläpitotyötä, jolloin aikaa jää enemmän ajattelua vaativalle työskentelylle. Jatkuva julkaiseminen rytmittää tekemistä. Varsinaisia deadlineja ei ole omassa päässä olevia jatkuvia pieniä deadlineja lukuun ottamatta – tavoitteita kohti pyrkiminen on hauskaa!
Tietokoneet ovat kiinnostaneet pienestä pitäen – Maaret opetteli koodaamaan 12-vuotiaana kopioimalla ohjelmia Mikrobitti-lehdestä. Kotona oli klassinen asetelma; perheen tietokone oli veljen, ja Maaretin piti kysyä sen käyttöön lupa. Maaret on keskustellut myöhemmin perheensä kanssa siitä, että vaikka tietokone periaatteessa olikin perheen yhteinen, oli käytännön kokemus toinen. Maaret ostikin ensimmäisillä palkkarahoillaan oman tietokoneen, minkä jälkeen veli kavereineen pyysi lupaa sillä pelaamiseen. Tietotekniikka-alalle Maaret päätyi vahingossa. Hänestä piti tulla kemisti, mutta ensimmäisenä kemian opiskeluvuotenaan hän ymmärsi, että kemistin ura olisi hänen terveydelleen todella allergisena ihmisenä äärimmäisen haitallinen, jopa vaarallinen valinta, joten hän halusi kääntyä kohti turvallisempaa suuntaa. Maaret tarjosi parhaalle ystävälleen kyydin Teknillisen korkeakoulun pääsykokeisiin pienellä punaisella Ladallaan päätyen myös itse pääsykokeisiin ja sitä kautta opiskelemaan konetekniikkaa. Lopulta tie vei kohti käänteentekeviä uusia tuulia – kiinnostavia tietotekniikan opintoja. Maaret oli opiskellut harrastusmielessä myös kreikan kieltä, ja häntä pyydettiin suoraan sopivan taustansa vuoksi testaamaan kreikankielistä Microsoft Officea Suomessa – ja sille tielle jäätiin. Maaret on käynyt vuoden verran kokeilemassa siipiään myös koodaajana, mutta testaus on se oma juttu – hän on saanut testausansioillaan myös kansallisen palkinnon päätyen Tietoviikon vuoden 2019 vaikuttavimpien ICT-asiantuntijoiden Top 100 -listalle. Aikaisemmin Maaret kuvitteli, ettei hän voisi kutsua itseään ohjelmoijaksi, mutta nykyään hän tietää paremmin. Maaret on määrätietoinen, helposti innostuva sekä oppimisesta ja ihmisten kanssa työskentelystä nauttiva monikieliohjelmoija – koodia on tullut kirjoitettua parhaimmillaan 23 eri kielellä sekä edelleenkin luettua päivittäin. Koko loppuelämä on opiskelua.
Esiintymistä pelkäävästä julkiseksi puhujaksi
Maaret on palkittu julkinen puhuja, joka on lähtenyt aikanaan liikkeelle pyörtymällä esitellessään itsensä – esiintyminen todella pelotti. Hän on toiminut TKK:lla opettajana, ja hän on opiskelijoita kouluttaessaan harjoitellut julkista puhumista. Tutuista opiskelijoista muodostuvan pienen ryhmän edessä tutun aiheen eli testaamisen opettaminen oli loistava tilaisuus päästä oppimaan yleisön kanssa työskentelyä. Joulukuussa 2019 Maaret piti 400:nnen puheenvuoronsa, ja hän on puhumassa myös Mimmit koodaa -launchissa ystävänpäivänä 14.2.2020. Ei kannata uskoa sitä pientä ääntä, joka sanoo, ettet muka pystyisi johonkin, vaan sisulla ja pienillä askelilla vaikeatkin asiat ovat mahdollisia saavuttaa! Vuodesta 2001 Maaretin elämään kuulunut julkinen puhuminen on aina ollut ensisijaisesti harrastus. Monet aikaisemmat yritykset eivät tukeneet Maaretia osallistumaan konferensseihin työajallaan, joten hän kävi usein omalla ajallaan iltaisin työpäivien jälkeen ja lomapäivinään konferensseissa puhumassa ja rakentamassa yhteisöä ympärilleen. Viimeiset viisi vuotta Maaret on järjestänyt omaa kansainvälistä konferenssiaan. Harrastukset ja työt sekoittuvat mukavasti keskenään – harrastusta ohjaavat omat valinnat ja työtä saavutettavat päämäärät. Maaret harrastaa myös uintia ja tanssia. Nykyään Maaret auttaa vapaaehtoisena uusia puhujia alkuun TechVoices-mentorointiohjelmassa, jotta he eivät joutuisi opettelemaan hänen tavoin kaikkea yksin. Tähän menneessä Maaret on auttanut joitakin satoja uusia puhujia pääsemään alkuun. Yksin opettelun tuntuessa haastavalta Maaret on löytänyt Twitterissä huhuilemalla koodauskavereita yhdessä opettelemaan. Teknologia mahdollistaa ihanasti yhdessä koodaamisen kenen tahansa kanssa maailmanlaajuisesti – ruutua jakamalla voidaan tehdä testausta sekä kirjoittaa yhdessä koodia tai artikkelia. On ollut hauskaa tavata virtuaalituttavuuksia ensimmäistä kertaa kasvotusten – ei ole tuntunut ollenkaan siltä, ettei oltaisi aikaisemmin tavattu!
Maaretilla on iso sisarusparvi ja kaksi lasta. Monet ajattelevat, että lapset hidastaisivat uraa, mutta Maaretille he ovat olleet uran tuki ja uskomaton energianlähde siitäkin huolimatta, että hän on ollut yksinhuoltaja lasten ensimmäisistä vuosista lähtien. Nyt 10- ja 11-vuotiaat lapset auttavat häntä – toinen kuvittaa hänen presentaatioitaan piirustuksillaan ja toinen yrittää opettaa, miten tietokoneet toimivat. On mielenkiintoista nähdä maailmaa heidän silmiensä läpi. Ympärillä on yksinhuoltajan arkea helpottava laajennetusta perheestä muodostuva iso tukiverkosto. Yhteistyö, rehellisyys, reiluus, hyvinvointi, sosiaalinen oikeus, toiset mahdollisuudet ja intersektionaalinen feminismi ovat Maaretille tärkeitä asioita. Kouluaikana puheviestinnän opettaja kysyi Maaretilta, onko hän feministi, johon hän vastasi, että ei todellakaan, mikä sai opettajan kulmat kohoamaan. Myöhemmin sanan todellisen merkityksen ja tärkeyden avauduttua Maaret on nauranut itselleen useasti. TKK-aikoinaan Maaret koki, että hänen pitäisi olla yksi pojista, mutta hän on oppinut, että hän voi olla juuri sellainen kuin itse haluaa. Maailma ei kuitenkaan vieläkään ole valmis sukupuolten välisen tasa-arvon suhteen. Maaretilta kysytään usein konferensseissa miehen kanssa ollessaan, onko hän mukana vahtimassa lapsia – tekninen nainen on edelleenkin osalle ihmisistä vieras käsite. Asioiden edistämiseksi tulee niistä puhua avoimesti. Parasta alassa on monipuolisuus, oman ajatuksensa vaikutuksen näkeminen sekä yhteistyö – on todella tärkeää, ettei tarvitse kokea jäävänsä yksin. Haastavinta puolestaan on sekä asioiden sovittaminen kaikille osapuolille sopivaksi että loppukäyttäjien tarpeiden todellinen tunnistaminen, jotta saadaan rakennettua asiakkaille toimivimmat ratkaisut. Haasteet ovat erinomaisia tilaisuuksia oppia. Asiat ovat aina alussa vaikeita, mutta aina on joku, jolle vaikealta tuntuva asia on helppo. Sanotaan, että kun annat juniorille mahdottoman työn tehtäväksi, jos hän ei tiedä, että kyseessä on mahdoton tehtävä, hän saa sen tehtyä. Asiat todellakin ovat opittavissa!
Mielipiteen muuttaminen on sallittua – jopa suotavaa
Maaretilla on viimeaikaisista työhaastatteluista todella positiivisia kokemuksia; hänelle on osoitettu, että hänen osaamistaan ja ammattitaitoaan arvostetaan, häneltä on kysytty toiveita, minkälaisen position hän haluaisi itselleen rakennettavan, ja hänen vuokseen on nostettu rekrytoinnin budjettia. Maaret arvelee, että hänen yhteisönäkyvyytensä vaikuttaa hänen kokemustensa positiivisuuteen, mutta hän toivoo, että kaikki saisivat osakseen vastaavia kokemuksia. Maaret näkee itsensä jatkossakin testaajana, mutta aina voi lisätä jotakin uutta omaan tarinaansa. Maaretilla on korkea tavoite; hän haluaisi löytää itsensä vielä jonakin päivänä Wikipediasta – olisi mahtavaa saada sinne lisää naisia. Tavoite vaatisi muiden kirjoittamia kansainvälisiä viitteitä hänen urastaan sekä mahdollisesti akateemista tutkimustyötäkin – aika näyttää. IT-ala vaikuttaa kaikkeen, sillä tietotekniikkaa on kaikkialla, eli kannattaa ehdottomasti tulla alalle!
Maaret on usein ollut vahvasti yhdessä hetkessä yhtä mieltä, ja vaihtanut mielipidettään ollakseen toisessa hetkessä yhtä vahvasti täysin toista mieltä. Esimerkiksi opettaessaan TKK:lla testausta hän näytti esimerkkejä siitä, miltä testitapaus näyttää. Pari vuotta myöhemmin kertoessaan testauksesta, hän sai opiskelijoilta palautetta, että on kiva, kun hän tekee hyvin ja järkevästi, eikä niin, kuin opetti pari vuotta aikaisemmin – ei ole olemassa etukäteen määriteltyä esimerkkiä testitapauksesta. Oli ihana kokemus huomata voivansa olla julkisesti väärässä. Ei ole häpeä muuttaa mieltään, vaan se on merkki oppimisesta – varsinainen ylpeyden aihe! Maaretille sopii parhaiten vapautta, yhteistyötä ja merkityksellisyyttä korostava työympäristö. Matkan varrelle on mahtunut tukea, loistavia esimiehiä ja yli työnkuvan muun muassa markkinoinnissa apua tarjonneita kollegoita. Ympärillä olevia ihania ja aidosta auttamisen halusta toimivia ihmisiä kannattaa todella arvostaa! Maaret itse on auttanut muita muun muassa palkkaneuvotteluiden sekä konferensseissa puhumiseen tarvittavien suositteluiden saralla. Toisen nostaminen ei ole millään tavalla itseltä pois – päinvastoin – muiden nostaminen nostaa myös sinua itseäsi ylöspäin. Tässä sosiaalisessa maailmassa ihmissuhteet ovat kullanarvoisia elämän ja uran seuraavien askelten osalta!
Voit lukea lisää Maaretin ajatuksia hänen blogistaan!
Haastattelimme
Maaret Pyhäjärvi
Senior Manager
F-Secure Oyj