‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

”Töissä kuuluu oikeasti viihtyä!”

· Blogi · Uratarinat · Milja Köpsi

Tiivistä tiimityöskentelyä vapauden värittämässä ympäristössä

Iloinen, pirteä ja energinen Erika Forsell on helsinkiläinen Full Stack -ohjelmistokehittäjä Innofactorilla. Hän opiskeli tietojenkäsittelyä Haaga-Heliassa, ja ennen IT-alalle päätymistään hän työskenteli kesätöissä pelimyyjänä Linnanmäellä, sesonkiapulaisena Alkossa sekä opintojensa ohella kaupan kassalla. Erika tasapainoilee monessa paikassa yhtä aikaa vaikuttavan hauskuuttajan sekä omaa tilaa ja aikaa rakastavan introvertin rooliensa välillä. Työnkuvaan kuuluu monipuolisesti kaikenlaista Front End- ja Back End -koodaamisesta, palvelinsäädöstä ja leiskan piirtämisestä tämänhetkiseen IT-konsultin projektityöhön, joka on Erikan reilun kolmevuotisen Innofactor-taipaleen toinen projekti. Työhön sisältyy runsaasti ketterillä menetelmillä toteutettua suunnittelua tiiviissä yhteistyössä asiakkaan kanssa – tälläkin hetkellä tiimi työskentelee asiakkaan, Työllisyysrahaston, tiloissa. Tiimi muodostuu neljästä ohjelmistokehittäjästä ja yhdestä tiimin työskentelyä helpottavasta Scrum Masterista. Työskentely on todella tiivistä yhteistyötä, ja kaikki pitävät toisensa ajan tasalla päivittäisessä tiimipalaverissa. Myös etätyömahdollisuuksia on jonkin verran, mutta pyrkimys on yhteiseen työskentelyaikaan pääosin toimistoaikoina yhteistyön ja tavoitettavuuden varmistamiseksi. On todella tärkeää, että työkavereiden kanssa viihtyy aidosti, ja myös vapaa-ajan asioista voidaan keskustella avoimesti – Erikasta tuntuu, kuin hän tuntisi jo kaikkien vaimot, vaikkei koskaan heitä ole tavannutkaan. Tiivis porukka muodostaa sisäpiirin vitseillä varustetun, lämminhenkisen työympäristön, ja myös vapaa-aikaa vietetään yhdessä. Töissä tulee vietettyä niin paljon aikaa, joten miksei tutustua työkavereihin ihan oikeasti ja jopa ystävystyä?

IT-ala avaa mahdollisuuden olla juuri sellainen kuin olet ja näyttää juuri siltä kuin näytät – pönötyksen, työunivormut ja ylimääräiset säännöt voit unohtaa saman tien! Kaikki työympäristöt ja tiimit, joissa Erika on ollut mukana, ovat olleet todella liberaaleja – töihin voi ihan hyvin tulla hupparissa. Neljän vuoden kokemuksella varustetun ohjelmistokehittäjän perspektiivistä alan parhautta on sen laajuus – voit erikoistua juuri sinua itseäsi kiinnostavaan asiaan tai tehdä monipuolisesti vähän kaikenlaista. Suuntaa voi myös muuttaa kesken matkan opiskelematta uutta ammattia. IT-ala avaa ovet konsulttibisneksestä tuotebisnekseen ja sovellusten kehittämisestä pelialaan – mielenkiintoisten tehtävien rajat eivät ihan heti tule vastaan! Hyvin palkatulla alalla on todella hyvä työllisyystilanne myös junioreille. Työvoimapulan vuoksi alalla onkin varsinaiset työntekijän markkinat, mikä ilmenee valinnanvapautena niin työpaikan kuin palkkauksenkin suhteen. Työntekijöitä kohdellaan todella hyvin, sillä heistä halutaan pitää kiinni. Epäsopivaan työpaikkaan ei tarvitse jäädä, vaan aina voi suunnata kohti itselleen sopivampia mahdollisuuksia. Myös IT-alalle kouluttautuminen on monia muita aloja helpompaa – ura ei kaadu ainakaan siihen, että opiskelupaikka jäi saamatta. Erikan tiimi on täynnä erilaisilla koulutustaustoilla varustettuja ihmisiä ammattikoulupohjasta tietojenkäsittelyn maisteriin ja kaikkea siltä väliltä. Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen pilottihankkeessa opiskelupaikan voi ansaita suorittamalla ensimmäisen vuoden aikana tarpeeksi opintopisteitä – aloittaa voi kuka vain, ja todellisella motivaatiolla varustetut palkitaan. IT-alalle pääseminen ei välttämättä edellytä edes alan koulutusta, vaan itseopiskellut harrastekoodarikin voi tehdä koodaamisesta itselleen ammatin. Alalle pääseminen on siis helppoa – siitä eteenpäin kaikki on täysin itsestä ja omasta kiinnostuksesta kiinni!

Erikan vanhemmat kertovat usein tarinaa hänen ensimmäisestä sanastaan. Erika ei olisi halunnut lähteä leikkipuistosta kotiin, ja isän saatua hänet lopulta kodin eteiseen, ei hän suostunut haalarin riisumiseen, vaan pyrki ulko-ovelle komentaen isäänsä sanomalla ensimmäisen sanansa ”avaa”. Koko suvun voimin muistellaan, että jo syntyessään Erika oli suvun muiden naisten tavoin itsepäinen ja jämpti – oma tahto on tehty selväksi, ja toisinaan vähemmälläkin ilmaisulla olisi pärjätty. Erika asuu avomiehensä ja kahden koiransa kanssa. Perheeseen kuuluvat lisäksi äiti, isä ja pikkuveli, ja ystäväpiiri muodostuu todella tiiviistä opiskelukaveriporukasta sekä IT-alan ihmisistä. Miesvaltaisella alalla suurin osa kavereista on miespuolisia – Erikalle onkin poikatyttönä helpompaa tutustua miesten kanssa. Kuvataiteet, piirtäminen ja maalaaminen ovat lähellä sydäntä, ja Erika olisi halunnut myös työskennellä niiden parissa, mutta koska kyseessä on niin pitkä, kivinen ja kilpailtu tie, päätyi hän pitämään ne harrastuksina. Kaikki luova tekeminen on mieleistä, ja on ihanaa päästä luomaan konkreettisesti uutta. Myös luonto on todella tärkeä asia, ja koirien kanssa tuleekin lenkkeiltyä paljon sekä keskustassa asuessa lähdettyä toisinaan varta vasten metsikköön seikkailemaan – parasta nollausta arjesta. Avopuolison kanssa yhteisiin harrastuksiin kuuluvat lisäksi ympärivuotinen telttailu ja eräily. Erika on todella avomielinen ja liberaali, ja hänelle yksilönvapauden toteutuminen on ensiarvoisen tärkeässä asemassa. Niin kauan kuin itsellä on hyvä olla, eikä satuta muita, yksilön pitäisi saada tehdä haluamiaan asioita ja toteuttaa itseään rajattomasti!

IT-alalle voi ajautua myös sattumalta – ja löytää oman juttunsa matkan varrella

IT-ala ei suinkaan ollut Erikan lapsuuden haave, vaan hän ajautui alalle sattumalta. Vanhemmat ovat aina tukeneet Erikaa. Lukioaikana urasuunnitelmat ahdistivat, ja äiti kysyi lapsesta asti paljon tietokoneella viihtyneeltä ja pelaamisesta kiinnostuneelta Erikalta, voisiko hän saada siitä itselleen ammatin. Erika kuitenkin ohitti ajatuksen, sillä hän ei ollut koulussa hyvä matematiikassa – pitäisihän koodarin olla. Välivuotenaan matkustaessaan junalla Haaga-Helian Pasilan kampuksen ohi hän ajatteli koulun olevan hyvällä sijainnilla ja mietti, mitähän siellä voisi opiskella. Monipuolisilla suuntautumisvaihtoehdoilla varustettu liiketalouden tietojenkäsittelyn koulutusohjelma herätti kiinnostuksen kokeilla – jos se ei olisikaan oma juttu, niin eihän sitä olisi pakko suorittaa loppuun. Pääsykokeiden matemaattis-looginen osuus sujui hyvin yhtä yhtälönratkaisutehtävää lukuun ottamatta, ja opiskelu olikin yllättävän kivaa. Erika erikoistui ohjelmistokehitykseen, huomasi olevansa looginen päättelijä sekä ymmärsi, että kiinnostus ongelmanratkaisuun on yhtälönpyöritystaitoa tärkeämpää. Erika oli pudonnut koulussa kärryiltä matematiikan osalta, eikä hän ollut päässyt kärryille enää koskaan takaisin. Heikko matemaattinen koulumenestys ei kuitenkaan tarkoita, etteikö myöhemmin voisi pärjätä loogista päättelyä vaativissa tehtävissä. Se, kuinka paljon alalla tarvitsee matematiikkaa, riippuu tekemisestä. Onneksi Erikan tiimistä löytyy tarvittaessa auttava matemaatikko. Erika on aina ollut kiinnostunut yrittäjyydestä, ja hän on mukana opiskeluaikoinaan koulukavereidensa kanssa perustamassaan Kooditar-nimisessä yrityksessä sen verran kuin päivätyöltään ja vapaa-ajan elämältään ehtii auttaen muun muassa käyttöliittymäasioissa ja logojen piirtämisessä. Erika haaveilee, että vielä jonakin päivänä hän voisi olla yrittäjä – joko jo olemassa olevassa tai aivan uudessa yrityksessä. Hän on työskennellyt useamman vuoden melko samojen ohjelmointikielten ja tekniikoiden parissa, joten hän haluaisi laajentaa palettiaan ja kokeilla tulevaisuudessa jotakin aivan uudenlaista, sillä hän ei halua olla vain yhden asian ammattilainen.

IT-ala muodostaa jatkuvan ongelmanratkaisukierteen – pulmaa pulman perään. On haastavaa ja turhauttavaa jäädä toisinaan asioihin jumiin pidemmäksikin aikaa, sillä mikään ei etene, kunnes ratkaisu löytyy. Toisaalta pulmien ratkaisu ja eteenpäin pääseminen tuovat mielettömän fiiliksen – paitsi jos koko päivän kestänyt ongelma ja pähkinän pureskelu ovatkin johtuneet siitä, ettei töpseli ole ollut kiinni seinässä – silloin tekisi mieli vain lähteä kotiin. Turhautumisen sietäminen on haastavaa, ja vaikka välillä tekisikin mieli vain luovuttaa, kaikesta on aina selvitty eteenpäin. Tiivis yhteistyö ammattitaitoisen tiimin kanssa auttaa haasteiden yli pääsemisessä. Projektityössä myös tiukat aikataulu- ja budjettipaineet luovat omat haasteensa. Toisinaan tietyssä aikataulussa aikaansaatavaan lopputulokseen liittyvät odotukset muodostavat todella haastavan, jopa mahdottoman yhtälön. Ketterät menetelmät kuitenkin mahdollistavat asioiden priorisoinnin ja kompromissit sekä työskentelyn eri asioiden osalta eri aikaan eri versioissa, jolloin käyttöönotto tapahtuu sovitussa aikataulussa, ja lopputulosta rakennetaan ja viimeistellään pikkuhiljaa. Tämänhetkinenkin projekti saatiin tuotantoon ja otettua käyttöön sovitussa aikataulussa, vaikka se toisinaan näyttikin mahdottomalta. Koodarin työ on usein abstraktia, ja toisinaan on haastavaa selittää, miksei asioiden tekeminen ole niin yksinkertaista ja nopeaa, kuin miltä ulkopuolisen silmin saattaa näyttää.

Erika kannustaa IT-alasta, ongelmanratkaisusta ja aivopähkinöistä kiinnostuneita rohkeasti mukaan kokeilemaan – alalle on helppoa päästä opiskeluiden, erilaisten workshoppien tai muiden reittien kautta. Ala tarjoaa siistiä sisätyötä, joka ei vaadi erillisiä supervoimia – ei ole mitään syytä, miksei se sopisi yhtä hyvin niin naisille kuin miehillekin. Erika osallistui Haaga-Helian kanssa IT-alalle peruskoulu- ja lukioikäisiä tyttöjä kannustavaan Super-Ada-tapahtumaan, jossa useat tytöt kysyivät, ilmeneekö alalla sukupuoleen kohdistuvaa ikävää käyttäytymistä. Erikan kokemukset ovat pääosin todella positiivisia – kaikki hänen miespuoliset opiskelu- ja työkaverinsa ovat olleet todella asiallisia ja rohkaisevia. Negatiivisia kokemuksia on matkan varrelle mahtunut vain muutaman marginaalisen tapauksen verran – jos sellaisia osuisikin kohdalle, et jää koskaan yksin, vaan löydät aina ihmisiä puolellesi. IT-alalla ei tarvitse pelätä huonoa käytöstä tai sukupuoleen kohdistuvaa syrjintää – päinvastoin; pääosin kaikki Erikan tuntemat alalla olevat miehet ovat sitä mieltä, että alalla pitäisi olla enemmän naisia!

Haastattelimme
Erika Forsell
Ohjelmistokehittäjä
Innofactor