‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

”There is nothing you can’t do if you just put your mind into it!”

· Blogi · Uratarinat · Milja Köpsi

Itseoppineena puoliksi sattumalta ICT-alalle

Positiivinen ja suorasanainen Sari Soinoja on Valo-tuotteiden tuotekehityksen parissa työskentelevä Product Owner Sinisessä Meteoriitissa Helsingissä. Sari on opiskellut pukuompelijaksi sekä Haaga-Helian johdon assistenttityön ja kielten koulutusohjelmassa tradenomiksi. Ennen ICT-alalle päätymistään hän on työskennellyt muun muassa matkaoppaana, morsiuspukujen myyjänä ja johdon assistenttina. Vaikka teknologia on aina ollut lähellä Sarin sydäntä, päätyi hän ICT-alalle puoliksi sattumalta. Tehtyään opinnäytetyönsä Office 365 -palveluiden käyttöönotosta, hän päätyi pitämään SharePoint-koulutuksia ammattikorkeakoulun opiskelijoille ja opettajille. Eräs koulutuksessa ollut tuttu opiskelija kysyi Sarilta, haluaisiko hän tehdä kouluttamista työkseen, minkä myötä Sari päätyi Siniselle Meteoriitille aluksi asiakaskoordinaattoriksi ja kouluttajaksi.

Sinisen Meteoriitin tiimiin kuuluu yli 120 henkilöä ympäri maailman; Helsingin lisäksi toimistoja löytyy Jyväskylästä, Montrealista ja Melbournesta, ja työntekijöitä Puolasta, Ruotsista, Saksasta, Isosta-Britanniasta, Turkista, Venäjältä sekä Belgiasta. Kansainvälisessä ympäristössä työkielenä on englanti, ja kommunikaatio tapahtuu pitkälti Teamsin välityksellä. Sari työskentelee vaihtelevasti niin Helsingin toimistolla kuin kotoa käsin etänä – tämä loistava yhdistelmä mahdollistaa sekä keskittymisen takaavan ja rauhallisen itsenäisen työskentelyn että sosiaalista vastapainoa tarjoavan tiimityöskentelyn. Pelkkä yksintyöskentely ei sopisi Sarille, sillä hän saa todella paljon irti työkavereiden kohtaamisesta, erilaisista workshopeista ja uusia ideoita antavasta ajatustenvaihdosta. Sarille sopii parhaiten matalalla hierarkialla, joustavuudella ja innostavuudella varustettu työyhteisö, jossa on jatkuvasti jotakin meneillään. Matkan varrelle ei ole onneksi mahtunut lannistuskokemuksia, vaan Sarin siirtyminen ICT-alalle ilman alan koulutusta on saanut aikaan positiivisia reaktioita. Helpointa alassa onkin ollut päästä mukaan aloittamaan, ja Sari on loistava esimerkki siitä, että itseoppineena ja oman kiinnostuksen myötä voi päästä ICT-alalle.

ICT-ala avaa ovet itseä kiinnostavien asioiden maailmaan

Viiden vuoden aikana Sari on päässyt suuntautumaan Sinisellä Meteoriitilla laajasti omia mielenkiinnon kohteitaan vastaaviin tehtäviin; hän on työskennellyt myös konsultoinnin, projektin toimittamisen ja projektipäällikön tehtävien sekä asentamiseen, konfigurointiin ja määrittelyyn liittyvien tehtävien parissa. Hyppy tuotekehityksen puolelle on ollut mielenkiintoinen; Product Ownerin roolissa Valo-tuotteiden tuotekehityksessä Sarin vastuualueisiin kuuluvat uuden Valo Extranet -tuotteen ja sen ominaisuuksien suunnittelu, devaajien ohjaus ja tukeminen oikeaan suuntaan sekä tuotteen lanseeraukseen liittyvät tehtävät, kuten tuotteen esittely kumppaneille ja asiakkaille. Lisäksi Sari vetää kollegansa kanssa joka toinen kuukausi maksutonta Office 365 Keep on Track -webinaaria, jossa esitellään ja käydään läpi Office 365 -sovellusten viimeisimpiä uudistuksia ja uusimpia tuulia. Monipuolista työtä täydentävät myös Sarin pääosin assistenttimaailmassa tekemät puhujakeikat digitalisaatiosta ja siihen liittyvistä aiheista.

Sari kiinnostuu helposti uusista asioista sekä soveltaa niihin mielellään aiemmin oppimaansa. Hän ei jää murehtimaan asioita, vaan suuntaa reippaasti eteenpäin ja auttaa mielellään myös muita. Parasta jatkuvasti kehittyvässä ICT-alassa ovat joustavuus ja muuttuvuus sekä vauhdin vain kiihtyessä tekoälyn mahdollistamat, aina vain siistimmät asiat. Haastavinta puolestaan on omasta jaksamisesta huolehtiminen, sillä työskentely on niin kivaa, että sen viedessä mennessään tulee välillä tehtyä jopa liikaa. Vaikkei aina siltä tunnukaan, on kyseessä kuitenkin työ, josta palautumisesta tulee pitää huolta. Kotona Sarilla on kaksi ihanaa miestä; 1-vuotias poika ja aviomies, ja on mukavaa, kun työkavereista on tullut hyviä ystäviä, joiden kanssa tulee vietettyä myös vapaa-aikaa. Työn vastapainoksi Sari harrastaa koripalloa, ja kiinnostuksen kohteisiin kuuluvat lisäksi skottilaiset viskit. Rehellisyys, joustavuus, ihmisten hyväksyminen juuri sellaisina kuin he ovat sekä monipuoliset, kehittymisen mahdollistavat ja omaa kiinnostusta tukevat työtehtävät ovat osa Sarille tärkeiden asioiden kirjoa.

Tulevaisuudessa Sari haluaa kasvattaa ja kehittää omaa asiantuntijuuttaan ja itseään edelleen ICT-alan haasteiden parissa sekä olla teknologian kehityksessä vahvasti mukana – hän kokee olevansa ehdottomasti oikealla tiellä ja alalla. On mahdotonta ennustaa, miltä jatkuvasti kehittyvä ICT-ala tulee näyttämään tulevaisuudessa, mutta yksi asia on varma; omia mielenkiinnon kohteitaan pääsee seuraamaan jatkossakin! Koodaamisen lisäksi ala on täynnä toinen toistaan kiinnostavampia, erilaisia suuntautumisvaihtoehtoja, ja lisäksi koodareiden kanssa työskentely on todella mukavaa. Sarin motto on: ”There is nothing you can’t do if you just put your mind into it” – oppiminen tapahtuu opettelemalla, eli jos teknologia kiinnostaa, kannattaa ehdottomasti tulla alalle!

Haastattelimme

Sari Soinoja
Product Owner
Sininen Meteoriitti Oy