‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

Pyydä rohkeasti, niin saat haluamasi

· Blogi · Pehmeät taidot · Työ IT-alalla · Uratarinat · Milja Köpsi

Jagrati Singh rohkaisee naisia jättämään turhat pohdinnat ja sormien pyörittelyt sikseen, ja luomaan aktiivisesti itselleen mieleisiä työelämän etenemismahdollisuuksia.

Jagrati Singh työskentelee Business developer managerina Tata Consultancy Services Finlandilla. Hän vastaa yrityksen asiakkaiden tarpeisiin ja pitää yllä asiakassuhteita. Singh aloitti IT-alalla Java developerina ja hän on tehnyt myös talouspuolen työtehtäviä. Suomeen hän siirtyi vuosi Intiasta. Singh on syntynyt ja kasvanut Meerutissa, joka sijaitsee lähellä Delhiä.

Lapsuudessaan Singh oli hyvä opiskelija, jota kiinnosti IT-ala jo peruskoulussa. IT-painotteisen peruskoulun jälkeen hän suoritti IT-alan tutkinnon ja työllistyi alalle heti. Singhin mielestä IT-alasta parasta antia on päästä kosketuksiin erilaisten ihmisten kanssa, joilla kaikilla on erilainen tausta, erilainen kotimaa, erilaisia kokemuksia alalta.

”Tiesin jo lapsena haluavani isona alalle, jossa voisin olla tekemisissä erilaisten ihmisten ja kulttuurien kanssa. Halusin tutustua erilaisiin kansallisuuksiin, ymmärtää erilaisia kulttuureita, joka oli suurin inspiraationi lähteä opiskelemaan teknologiaa. IT-ala on mahdollistanut minulle tämän,” Singh kertoo.

Unohda ylianalysointi

Singh kuvailee, miten IT-ala menee jatkuvasti eteenpäin, tarjoten mahdollisuuksia loputtomaan oppimiseen ja oman osaamisen päivittämiseen. Teknologia muuttuu päivittäin ympäri maailmaa. Singhin koulutuksen aikana keskityttiin Javaan, mutta työelämään siirtyessä puhuttiinkin jo tekoälystä.

Singhin oma ammatti-identiteetti IT-alalla on vahva ja hän kannustaa myös muita naisia samaan tavoitteeseen. IT-alalla on loputtomasti mahdollisuuksia naisille uravaihtoehdoiksi.

”Naiset eivät tunne IT-alaa. Ajatellaan, että uravaihtoehtoina on vain kehittäjä ja testaaja, mutta ala on todellisuudessa aivan valtava. IT-ala ei tosiaankaan rajoitu vain näihin kahteen rooliin”, Singh muistuttaa.

Jos tilaisuus tarjoutuu työelämässä eteen, siihen tulee tarttua. Jos ei, se tilaisuus tulee luoda rohkeasti. Näin hän itsekin päätyi haluamaansa kansainväliseen työpaikkaan ja Suomeen.

”Minusta tuntuu, että me naiset joskus ajattelemme liikaa ja ylianalysoimme asioita. Kaikki me naiset, kansalaisuudesta ja kulttuurista riippumatta, jäämme joskus jumiin omiin ajatuksiimme. Meidän ei tulisi odotella tilaisuuksia toimettomina, vaan pyytää niitä, vaatia niitä. Asiat eivät vain tipahda syliimme. Meidän on toimittava aktiivisesti niiden eteen. Pyydä, niin saat.”

Suomalainen rehellisyys ja aitous koskettavat

Singh näkee uuden kotimaansa Suomen tasa-arvoisena maana, erityisesti naisille. Suomen työelämässä peräänkuulutetaan enemmän ja enemmän tasa-arvoisuutta, mutta Singh itse ei näe työelämän epätasa-arvoa miesten ja naisten välillä Suomessa. Suomen työelämä on jo erittäin tasa-arvoinen globaalissa mittakaavassa.

Viimeisen vuoden ajan Singh on pyrkinyt tutustumaan suomalaisiin aktiivisesti, erityisesti IT-alalla työskenteleviin naisiin. Hänen kokemuksensa mukaan suomalaiset eivät puhu paljoa. Jos puhut heille, he kyllä vastaavat, mutta mieluiten he ovat hiljaa. Small talk ei ole suomalaisten juttu, mutta kun pääset heidän suojamuurien yli sisäiseen lähipiiriin, sen jälkeen ihmiset ovat avoimempia.

”Parasta Suomessa on rehellisyys ja aitous. Olen esimerkiksi unohtanut huivin kauppaan ja mennyt kysymään huivia parin päivän päästä kaupasta, ja se on ollut siellä. Asun yksin ja tarvitsin apua kotona. Törmäsin naapuriini, jolta kysyin tarvitsemaani apua ja sen sitä. Hänen suhtautumisensa minuun oli niin lämmin ja avulias. En ole ikinä törmännyt vastaavaan muualla”, Singh kertoo.

Integraatiota tarvitaan Suomessa yhä

Vaikka tasa-arvo miesten ja naisten välillä toimii Suomessa hyvin, inkluusiota ja integraatiota voisi kuitenkin tapahtua enemmän. Singhin mukaan Suomella on mahtavasti toimiva työelämän, puhdasta ilmaa ja kaunista luontoa, jotka ovat erinomaisia myyntivaltteja ulkomaalaiselle työvoimalle. Mimmit koodaa tekee Singhin mielestä erinomaista työtä integraation hyväksi.

”Mimmit koodaa tekee fantastista työtä opettaessaan naisille mitä IT-ala on, ja tarjoten ulkomaalaisille, Suomessa työskenteleville naisille, mahdollisuuden osallistua yhteiskuntaan. Projekti antaa heille näkyvyyttä ja tarjoaa väylän tutustua muihin naisiin. Tämä on se syy, miksi olen itse lähtenyt mukaan Mimmit koodaa-projektiin.”

Haastattelimme

Jagrati Singh
Business developer manager
Tata Consultancy Services Finland