‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

”Positiivisuus ja iloisuus edellä!”

· Blogi · Työ IT-alalla · Uratarinat · Milja Köpsi

Monien mutkien kautta liikkuvaksi IT-tueksi

Hannele Aalto toimii autolla liikkuvana IT-tukena asiakasrajapinnassa lähitukitiimissä erilaisissa asiakasympäristöissä ja tukitoiminnoissa Uudenmaan alueella. Työnkuva on monipuolinen asiakaspalvelusta ohjelmistojen ja laitteiden, kuten tietokoneiden, puhelimien, tulostimien, verkkojen – kaiken mahdollisen – korjauksen, huollon ja asennuksen kautta varaston hallintaan, logistiikkaan, varastokirjanpitoon ja raportointiin. Uutena työnkuvaan sisältyy myös ulkona tapahtuvat lippuautomaattien, näyttötaulujen ja huoltoasemien automaattien huolto- ja korjaustyöt. Lisäksi Hannele on toiminut jo useampana kautena työsuojeluvaltuutettuna – työturvallisuus on hänelle sydämen asia. Paikallaan Hannele ei osaa olla, ja matkan varrelle onkin mahtunut vaikka ja mitä.

Ensikosketus tietokoneisiin tapahtui Hannelen työskennellessä peruskoulun ohella kaupan alan monipuolisissa tehtävissä. Kauppias järjesti Hannelelle maahantuontiyritykseen työhaastattelun, mitä kautta Hannele päätyi työskentelemään puhelinvaihteenhoitajana, tilausten käsittelijänä ja lopulta johdon assistenttina, minkä myötä tietojärjestelmät veivät mukanaan. Laman vuoksi yritys vähensi henkilöstöä, jolloin Hannelen piti keksiä jotakin muuta. Hän haki naisyrittäjälainaa sekä aloitti karkkikauppayrittäjänä viihtyen hyvin sen parissa asiakaspalvelun ammattilaisena. Suurten markettien kanssa kilpailun myötä tuli kuitenkin aika vaihtaa suuntaa. Matka jatkui nykyisen datanomin ammattitutkinnon merkeissä – ja sille tielle jäätiin. Hannele haluaa kiittää Mimmit koodaa -ohjelmaa; sen yhteisöstä Hannele on saanut uusia ihania ystäviä sekä runsaasti vinkkejä erilaisista workshopeista ja IT-alan tapahtumista. Sitä kautta hän päätyi myös opiskelemaan työnsä ohella Haaga-Helian AMKoodari-koulutukseen vuoden 2020 alussa. Nopeasti muuttuvan teknologian vauhdissa pysyminen edellyttää jatkuvaa opiskelua, mutta Hannelelle haasteet näyttäytyvät mahdollisuuksina.

Vaihtelu sekä oppimisen ja onnistumisen ilo ovat työn parasta antia

Hannele on työskennellyt liikkuvana IT-tukena lähes parin vuosikymmenen ajan. Työpäivät ovat todella antoisia, monipuolisia ja vaihtelevia – joka päivä oppii todella paljon uutta, ja monipuolisuus pitää mielenkiintoa yllä. Tylsää päivää ei ole. Erilaiset ihmiset ovat ihania, ja käytännössä tekemällä oppii parhaiten. Parasta on asiakastyytyväisyys, mahdollisuus olla avuksi sekä oppimisen ja onnistumisen ilo. Monipuolisuudella, asiakaslähtöisyydellä ja sosiaalisella vuorovaikutuksella varustettu työympäristö sopii Hannelelle parhaiten. Hän suosii kasvokkain tapahtuvaa vuorovaikutusta yli sosiaalisen median, mutta LinkedIn on oiva väylä motivaation puolesta puhuville asiakaspalautteille ja suosituksille. Liikkuva IT-tuki liikkuu paikan päälle myös koronavirustilanteessa, mahdollisimman paljon ihmiskontakteja välttäen sekä THL:n ja asiakkuuksien ohjeistuksia noudattaen. Työpäivän päätteeksi Hannelella on onnellinen olo voida vain olla. Tässä työssä on tärkeää tunnistaa erilaisia ihmistyyppejä sekä toimia heidän kanssaan juuri heille parhaiten sopivalla tavalla. Osa ihmisistä kaipaa enemmän jutustelua, kun taas toisten kanssa on parempi keskittyä hoitamaan vain itse asia. Tekniset ongelmat saattavat olla toisinaan hyvinkin yksinkertaisia, ja toisinaan hyvinkin haasteellisia. Ihmiset ovat erilaisia, mikä on tärkeää huomioida tunnistaakseen tilanteen luonne heti uuden asiakkaan kohdatessaan. Hannelen mielestä on kohteliasta teititellä uusia ihmisiä, ja hän on saanut tästä tavastaan positiivista palautetta. Vapaa-ajalla tämä stadin likka kuitenkin puhuu toisinaan slangia.

Iloinen ja valoisa Hannele on päämäärätietoinen ja oikeudenmukainen organisoija ja multitaskaaja, joka puolustaa ja piristää muita ihmisiä mielellään. Hannelella on kova kuori, mutta herkkä sydän. Vapaa-ajastaan ja elämästään Hannele nauttii spontaanisti ulkoillen ja retkeillen, virkistävää avantouintia ja merenneitouintia harrastaen, kiikareilla lintuja ja luontoa tarkkaillen sekä rakkaiden ja läheisten ihmisten kanssa yhdessä aikaa viettäen. Hannelelle tärkeitä arvoja ovat perhe, suomalainen sisu, rehellisyys, positiivisuus, avoimuus sekä muiden ihmisten huomioiminen. Ystävän pienlentokoneen ohjaimiin päätyminen oli korkeanpaikankammoiselle Hannelelle monellakin tavalla unohtumaton kokemus, mutta hauskaa oli! Meri tuo voimaa, ja avantouinti jääkylmässä vedessä huuhtoo pois huolet ja murheet sekä piristää ja virkistää – Hannelen kollegat ymmärtävät, mistä hänen loputon energiansa pulppuaa. Uudella innolla eteenpäin, positiivisuus ja iloisuus edellä!

Aikaisemmin naisten alalla oloa ihmeteltiin, mutta onneksi ajat ovat muuttuneet

Perhe on ollut täysillä tukena Hannelen IT-alalle lähtemisessä, ja vaikka muutama tuttu naureskelikin, että onkohan IT-ala naisten ala, loppuivat naureskelut Hannelen todistaessa osaamisensa käytännössä. Parikymmentä vuotta sitten IT-tuessa ei juurikaan ollut naisia, ja Hannele törmäsikin uransa alkuaikoina toisinaan epäilevään asenteeseen, kuten ensimmäisellä työkeikallaan yksin ollessaan – osaisiko hän naisena nyt varmasti korjata ongelman, ja eikö nyt kuitenkin löytyisi miespuolista asentajaa. Tilanne oli jännittävä – mitä jos Hannele ei onnistuisikaan korjaamaan ongelmaa, ja hän joutuisi soittamaan apua? Yllätys oli suuri, kun Hannele korjasi tilanteen huomattavasti alle sovitussa ajassa. Se ei kuitenkaan riittänyt poistamaan epäilystä. ”Onko ongelma nyt ihan varmasti korjattu?” Hannelen törmätessä myöhemmin hänen osaamistaan epäilleeseen henkilöön hän hymyili tälle positiiviseen sävyyn. Onneksi nykyään vastaanotto on huomattavasti positiivisempi, ja liikkuvassakin tuessa on aikaisempaa enemmän naisia. Mimmit koodaa -ohjelma on osaltaan tuonut esille sen tosiasian, että naiset osaavat ja pärjäävät alalla aivan yhtä hyvin kuin miehetkin.

Etenkin naiset saattavat kokea koodaamisen mörkönä, vaikka se on todellisuudessa paljon muutakin kuin itse koodin hakkaamista tuntikaupalla. Monella meistä on käytännössä jonkinlaista koodaamisen alkeisosaamista esimerkiksi Excelin käytön ja taulukoiden pyörittelyn parista. Hannele toivoo, että hänellä olisi jatkossakin mahdollisuus työskennellä itseään motivoivien asioiden parissa. Tarkka tulevaisuuden suunta on vielä hieman hakusessa, mutta ainakin pilvipalveluihin ja tietoturvaan perehtyminen kiinnostaisi. Digiajan ja pilvipalveluiden myötä tulevaisuuden suunnitelmien perustaminen pilvilinnojen rakentelulle on tänä päivänä fiksu valinta. Löytääksesi oman suuntasi verkostoidu, kokeile rohkeasti erilaisia asioita, etsi uusia kokemuksia ja yllätä itsesi tarttumalla myös mukavuusalueesi ulkopuolella siintäviin tilaisuuksiin. Tavoittele sinua aidosti motivoivaa ja viihtyvyyttä huokuvaa työtä sekä kurkottele kohti ääretöntä ja sen yli – jokainen meistä elää vain kerran!

Haastattelimme

Hannele Aalto
Liikkuva IT-tuki
Uudenmaan alue