‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

”On mahtavaa, kun IT-alalla on aidosti auttamishaluisia ihmisiä!”

· Blogi · Opiskelu IT-alalla · Uratarinat · Milja Köpsi

IT-alalle miehen vinkistä – mies perässä

Tanja Lehtinen on Full Stack Web Developer -ryhmän opiskelija Business College Helsingissä. Kaikki sai alkunsa siitä, kun Tanjan mies huomasi Mimmit koodaa -ohjelman workshopit Tanjan pohtiessa keväällä 2019, missä hän voisi alkaa harrastaa koodaamista. Tämän myötä Tanja osallistui Mimmit koodaa -launchiin elokuussa 2019. Siellä hän kävi kiinnostavia keskusteluja Careerian ja Business College Helsingin edustajien ja opiskelijoiden kanssa. On hauskaa, että Tanja päätyi Business College Helsingin pilottiryhmää seuraavaan toisen vuoden ryhmään, ja Tanjan mies päätyi Tanjan kokemusten myötä Careeriaan opiskelemaan koodaamista töidensä ohella. On mielenkiintoista voida vaihtaa ajatuksia alasta miehen kanssa, kun kumpikin tietää, mistä puhutaan. Perheeseen kuuluu myös kaksi teini-ikäistä tytärtä, ja nyt koko perhe opiskelee.

Tanja on aikaisemmalta koulutukseltaan kulttuuriantropologi. Hän on työskennellyt vuosikymmenen ajan työttömyyskassassa hakemuksia käsitellen, josta viimeiset kolme vuotta ryhmävastaavana. Tällä hetkellä hän on työttömyyskassasta opintovapaalla. Sitä ennen hän työskenteli auto- ja teknisen alan tukkuliikkeessä ostajana. Tanja on saanut paljon tukea ja kannustusta uskaltaessaan lähteä rohkeasti oppimaan uutta – ihmiset ovat olleet todella iloisia hänen puolestaan. On ollut mahtavaa saada vertaistukea, neuvoja ja vinkkejä LinkedInissä verkostoitumalla Mimmit koodaa -ohjelman ja Level UP Koodareiden osalta aktiivisten, aidosti auttamishaluisten ja kannustavien ihmisten kanssa. Opintojen aloittamisen myötä myös opiskelutovereiden tuki on ollut arvokasta. Ihmisillä on tapana huomata keskenään erilaisia asioita, joten kokemuksia jakamalla ja yhteistyöllä kaikki voittavat!

Tanja opiskelee kansainvälisessä ja monikulttuurisessa ryhmässä englanninkielisessä koulutusohjelmassa. Hänestä on ollut todella antoisaa päästä tutustumaan ympäri maailmaa tuleviin luokkakavereihin sekä opiskelemaan IT-alalla hyödyllisimmällä kielellä alusta lähtien. Opiskelu tapahtuu säännöllisesti arkisin klo 9.30–15 välisenä aikana paikan päällä, ja opiskelua voi jatkaa itsenäisesti kotona. Tanja ei ole aamuvirkku, joten on mukavaa, ettei opiskelu ala liian aikaisin. Säännöllisyys tuo toivottuja rutiineja arkeen, ja ryhmän tuki on tärkeää. JavaScript on osoittautunut Tanjalle odotettua haastavammaksi – oli hyvä, että hän oli harjoitellut koodaamista hieman jo etukäteen. Opiskelu on paljon monitahoisempaa ja käytännönläheisempää kuin Tanjan aikaisemmin käymät peruskurssit. Intensiivinen ja tiivis, suoraan koodaamisen syövereihin sukeltava opiskelutapa sopii Tanjalle paremmin kuin hyvin; on hyödyllistä päästä koodaamaan käytännössä alusta alkaen.

Vaikka aloittaminen ja loputon tietomäärä luovatkin omat haasteensa, uuden oppiminen kiehtoo todella paljon. Alussa ajattelutavan ja lainalaisuuksien sisälle pääsemisessä meni oma aikansa, mutta alkaessaan ymmärtää niitä Tanja löysi ohjelmoinnista yhtäläisyyksiä lukion pitkän matematiikan ongelmanratkaisuun, josta hän oli aina nauttinut. Ongelman pähkäilyä seuraava lampun syttyminen ja aito ymmärtäminen tarjoavat mahtavan tunne-elämyksen!

Erilaisiin tilanteisiin on mahdollista sopeutua

Tanja on pääosin kotona ja rauhassa perheen parissa viihtyvä introvertti, mutta opintojensa myötä hän on pyrkinyt osallistumaan rohkeammin erilaisiin tapahtumiin. Ystävänpäivänä 2020 hän osallistui Mimmit koodaa -launchiin oppilaitoksensa edustajana. Tanjasta oli mahtavaa päästä jakamaan omia kokemuksiaan opiskelusta Business College Helsingissä alasta kiinnostuneille ihmisille vain puoli vuotta sen jälkeen, kun hän itse oli ollut heidän asemassaan. Lisäksi tapahtuman puheet ja tarinat olivat innostavia, ihania ja rohkaisevia.

Tanjaa jännitti aluksi, miten hän tottuisi olemaan 30 ihmisen kanssa samassa luokkatilassa, sillä hän oli tottunut työskentelemään pitkään oman työhuoneensa rauhassa, jota hän oli aina ajatellut tarvitsevansa voidakseen keskittyä. Olikin yllättävää, miten hyvin hän sopeutui uuteen tilanteeseen, ja miten hän on pystynyt keskittymään omaan tekemiseensä ympärillä olevista ihmisistä huolimatta. Lisäksi aikaisemmin töissä ergonomia oli viimeisen päälle mietitty, kun taas opiskellessa saattaa löytää itsensä toisinaan kotoa sohvalta huonosta asennosta, eikä koulussa valaistusta saa säädettyä herkille silmille sopivaksi. Erilaisiin tilanteisiin on kuitenkin mahdollista sopeutua.

Tanja on innostunut tytärtensä myötä harrastamaan kamppailulajeja: brasilialaista jujutsua, nyrkkeilyä ja taekwondoa vastapainona opiskelulle. Kamppailulajien parista kerätty rohkeus ja itsensä ylittäminen auttoivat osaltaan myös päätöksessä lähteä opiskelemaan aikuisiällä. Omaa rohkeuttaan ei aina itse välttämättä huomaa, mutta Tanjan ystävät ovat muistuttaneet häntä siitä. Myös pyöräily on lähellä sydäntä, ja työ- ja koulumatkat taittuvat mukavasti ajatukset nollaavasti pyörällä. Vapaa-ajalla tulee opiskeltua perheen kesken kieliä Duolingo-sovelluksen avulla.

Tanja ei ole koskaan aikaisemmin tiennyt, mikä hänestä tulee isona, vaan hän on vain ajautunut erilaisiin tehtäviin. Nyt hän kuitenkin tietää ensimmäistä kertaa, mitä hän haluaa. Vaikka toisinaan jännittäisikin, että onko liian myöhäistä vaihtaa suuntaa, ei kukaan voi viedä sinulta oppimiasi asioita ja kokemustasi pois! Tanja on jo tehnyt ensimmäisen nettisivunsa ja vaikka hetken tuntuikin siltä, ettei siitä tule mitään, onneksi mies muistutti, että vielä hetki sitten Tanja ei olisi osannut luoda omaa nettisivua täysin tyhjästä. Oman kehityksen tiedostaminen auttaa ja motivoi eteenpäin. Oikeudenmukaisuus ja työviihtyvyys ovat empaattiselle, herkälle ja ihmisläheiselle Tanjalle enemmän kuin avainasemassa. Tulevaisuudessa Tanja toivoo löytävänsä kiinnostavan harjoittelupaikan ja oman polkunsa IT-alalla monipuolisen taustansa ja uusien taitojensa yhdistelmällä. Kaikki ovet ovat avoinna.

Tanja kannustaa kaikkia IT-alasta kiinnostuneita kysymään rohkeasti neuvoja ja kokemuksia vaikka LinkedInissä muilta alalla olevilta ihmisiltä. Yksin ei kannata jäädä. Muiden tarinoiden kuuntelu ja vertaistuki ovat antaneet Tanjalle voimaa, ja onneksi Tanja on saanut tukea mieheltään unelmiensa toteuttamiseen alusta lähtien, sillä etenkään perheellisenä se ei olisi muuten ollut mahdollista. 17 kuukautta kestävä koulutusohjelma on sopinut Tanjan elämäntilanteeseen paremmin kuin hyvin. Vuosi siitä on itseopiskelua, ja koulutukseen sisältyy viiden kuukauden työharjoittelu. Jos Tanjan jalanjäljissä kulkeminen kiinnostaa, kannattaa hakea Business College Helsingin seuraavaan koodaajakoulutukseen 17.5.2020 mennessä!

Haastattelimme

Tanja Lehtinen
OpiskelijaFull Stack Web Developer -ryhmässä
Business College Helsinki

 

Otathan huomioon, että haastattelu on tehty ennen tämän hetkistä koronavirustilannetta, eli kuvailut sosiaalisia kontakteja sisältävistä työstä, harrastuksista ja muusta elämästä koskevat aikaa ennen tätä poikkeustilannetta. Muistutamme, että kaikkien tulee noudattaa ajankohtaisia ohjeistuksia ja määräyksiä tässä poikkeuksellisessa tilanteessa. Ollaanhan kaikki henkisesti yhdessä ja toisiamme varten fyysisistä etäisyyksistä huolimatta!