”Oma jaksaminen on kaiken perusta!”
· Blogi · Uratarinat · Milja Köpsi
Uupumus sai ymmärtämään unen merkityksen
Aino Sorvala on 34-vuotias Oulussa asuva sähkötekniikan diplomi-insinööri ja tiiminvetäjä Ouralla. IT-alalle päätymisen taustalla vaikutti suuresti oma isä, joka työskenteli yli 30 vuotta Nokialla matkapuhelinpuolella. Aino vietti suuren osan lapsuuttaan Nokian tiloissa nähden läheltä, minkälaista insinöörin työ on. Aino lähti opiskelemaan tietoliikennettä, joka vaihtui sähkötekniikkaan opintosuuntien yhdistämisen myötä. Opettelu lähti liikkeelle nollasta, eivätkä ensimmäiset kokemukset olleet ruusuisia. Ensimmäisenä yliopistovuonna ohjelmoinnin alkeiskurssilla ollut assistentti turhautui Ainon yksinkertaisiin kysymyksiin ja kehotti Ainoa poistumaan kurssilta sekä palaamaan perusasiat selvitettyään, jottei hän tuhlaisi muiden aikaa. Aino tunsi itsensä huonoksi ohjelmoinnissa, ja ajatteli, ettei hän ikinä pääsisi koodauskursseja läpi. Eikö alkeiskurssilla kuuluisi lähteä nollasta liikkeelle? Opintojen loppuvaiheessa kerättyään rohkeutta hän palasi ohjelmoinnin alkeiskurssille, joka osoittautuikin siinä kohtaa todella helpoksi. Onneksi hän ei luovuttanut, vaan sisuuntui ja halusi näyttää, että hän pystyy tähän. Aino valmistui Oulun yliopistosta vuonna 2011, ja ensimmäinen työpaikka DSP-koodaamisen parissa vahvisti tunnetta siitä, että kyllä hänestä voi tulla koodari. Ennen Ouraa Aino työskenteli kahdeksan vuotta tehden fyysisen kerroksen (L1) LTE-algoritmeja sekä matkapuhelimiin että myöhemmin IoT-laitteisiin.
Vuoden 2018 lopussa Aino huomasi olevansa haastavan työn, arjen ja lähipiirissä tapahtuneiden asioiden myötä uupunut. Arjessa jaksamisen osalta unen merkitys korostui entisestään – ainoa tapa saada koko paletti pysymään kasassa oli nukkua. Uupumuksen ja unen merkityksen ymmärtämisen omakohtainen kokemus sai Ainon pohtimaan, mitä hän haluaa oikeasti tehdä isona – miten omalla insinööriosaamisellaan voisi tarjota hyötyä muille ihmisille? Löydettyään Ouran avoimen työpaikkailmoituksen Aino koki, että tämä tie on häntä varten – hän haki Embedded Software Engineerin rooliin sulautetun softan tekemisen pariin toukokuussa 2019. Oura tarjoaa älysormuksen unen, aktiivisuuden ja palautumisen monitorointiin sisältäen mobiilisovelluksen sekä Androidille että iOS:lle. Data on saatavilla myös pilvipalvelussa, joka osaltaan tarjoaa graafisen käyttöliittymän oman datan seuraamiseksi. Ouran tavoite on olla olemassa kaikkia varten arjen sankareista huippu-urheilijoihin auttamalla heitä jaksamaan omassa arjessaan sekä seuraamaan omaa hyvinvointiaan. Sormus mittaa aktiivisuutta kiihtyvyysanturin avulla aina sormuksen ollessa sormessa. Yöllä sormus tunnistaa, milloin ihminen nukahtaa, jolloin se alkaa mitata sykettä ja sykevälivaihtelua sekä lajittelee unta liikkeiden, lämpötilan ja sykkeen perusteella unen eri vaiheisiin. Tuloksia ei näe suoraan itse sormuksesta, vaan data siirretään Bluetoothin avulla englanninkieliseen mobiilisovellukseen, joka visualisoi unidatan, aktiivisuusdatan ja yleisen valmiuden. Sovellukseen voi lisätä manuaalisesti sellaisia lajeja, joissa ei pysty pitämään sormusta, ja se sisältää myös erilaisilla äänimaailmoilla varustettuja ja ohjattuja meditaatio- ja hengitysharjoituksia. Olennaista on muutoksen näkeminen esimerkiksi ruumiinlämpötilan, sykkeen ja sykevälivaihtelun osalta. Sormus tarjoaa mahdollisuuden tarkkailla omaa jaksamistaan ja kehonsa reaktioita normaalissa arjessa. Sormus on saanut paljon hyvää palautetta, ja tuote auttaa monia ihmisiä. Onnistumisen hetket tekevät työstä palkitsevaa, ja suora asiakaspalaute auttaa tavoittelemaan aina vain parempia lopputuloksia.
Ouran tuotekehitys tapahtuu Oulussa ja Helsingissä, ja myös Yhdysvalloista löytyy toimipiste. Kasvu on ollut puolessa vuodessa hurjaa, ja se jatkuu edelleen – asiakkaita on kansainvälisesti ympäri maailmaa yli 100 eri maassa. Aino yllättyi, kun työhaastattelussa kysyttiin, mitä mieltä hän olisi jatkossa tiiminvetäjän roolista organisaation kasvaessa. Hetken mietittyään hän vastasi, että miksi ei. Vaikka hän ei ollutkaan aikaisemmin kuvitellut itseään tiiminvetäjänä, oli hän peilannut omia ajatuksiaan tiiminvetäjiensä ja esimiestensä työhön – miten hän itse hoitaisi vastaavat tilanteet? Syksyllä 2019 Aino pääsi aloittamaan tiiminvetäjänä saaden ääretöntä luottamusta, tukea ja kannustusta tiimiltään uusien haasteiden edessä. Aino on vastuussa tiimin tehtävien priorisoinnista, etenemisestä ja jakamisesta – on tärkeää kommunikoida ja suunnitella tulevaa eri tiimien sekä tuotannon ja asiakastuen välillä. Asiakkaat ovat keskiössä, ja asiakkailta saatu palaute ohjaa tekemistä. Aikaansaava ja eteenpäin pyrkivä Aino keskittyy luonnostaan isojen kokonaisuuksien edistämiseen sekä kantaa vastuuta päätöksistä lopputuloksesta riippumatta. Ouran avulla Aino kokee voivansa olla aidosti avuksi ja hyödyksi. Uupumuksen kokeminen omakohtaisesti auttaa ymmärtämään paremmin myös tiimiläisiä, heidän työkuormansa jakautumista sekä henkilökohtaisen elämän vaikutusta työssä suoriutumiseen. Aino on aina saanut paljon apua ja tukea kollegoiltaan, millä on ollut suuri merkitys. Hän pyrkii tiiminvetäjänä auttamaan uusia työntekijöitä alkuun sekä olemaan helposti lähestyttävä ja tavoitettavissa, jotta ihmiset uskaltaisivat kertoa avoimesti myös epäkohdista sekä henkilökohtaisista haasteistaan ja uratavoitteistaan. Ihmisille tulee antaa mahdollisuus loistaa positiivisten ominaisuuksiensa osalta – aidosti motivoitunut ihminen antaa itsestään niin paljon. Aino viihtyy hyvin uudessa roolissaan; aidosti tekemisessä mukana sekä työntekijöille läsnä! Tulevaisuuden vapaa-ajan haaveena olisi lapsille suunnatun koodaamisen oppikirjan kirjoittaminen – ohjelmoinnin, käsitteiden ja loogisen ajattelun sanoittaminen lapsen kielelle yksinkertaisten käytännön esimerkkien avulla.
Perhe on ykkönen
Ainon perheeseen kuuluu mies ja kolme tytärtä. Sukupuolijakauman tasapainottamiseksi perheeseen on otettu myös poikakoira Sulo, joka katsoo isännän kanssa iltaisin jääkiekkoa. Myös Ainon mies on diplomi-insinööri – he tapasivat toisensa yliopistolla, ja ovat olleet yhdessä opintojen alkuajoista lähtien. Mies on suuri tuki ja todella hyvä isä; hän uskoo Ainoon silloinkin, kun tämä itse ei usko, ja tukee tyttöjä juuri heidän kiinnostuksen kohteissaan. Aino ihaili aina, miten oma isä osasi aina korjata kaiken – se jätti jälkensä. Jos pitäisi arvata, yksi tytöistä saattaisi päätyä vanhempiensa jalanjäljissä alalle, mutta aika näyttää. Tärkeintä on, että tytöt kulkevat kohti omia unelmiaan. Ainolla on muutamia todella läheisiä ystäviä, joiden kanssa vietetään paljon aikaa yhdessä – ei se määrä, vaan se laatu. Aino on todella perhekeskeinen – perhe on aina ykkönen. Tällä alalla on mennyt kauan aikaa, että sen on uskaltanut sanoa töissä ääneen. Matkan varrella sukupuolijakauma on ollut hyvin miespainotteinen, ja usein miesten jäädessä isyysvapaalle Aino on saanut kuulla tulevasta lapsesta vasta vapaiden alkaessa. Aino haluaa muuttaa sitä, ettei töissä juurikaan puhuta vapaa-ajasta tai perheestä. Esimerkiksi lapsen ollessa sairaana ei omakaan jaksaminen ole normaalilla tasolla – työ tehdään omien resurssien mukaisesti. Voimien ollessa vähissä ei voi eikä tarvitse olla yhtä tehokas, tai muuten nurkan takana saattaakin odottaa ylikuormittuminen ja loppuunpalaminen. Ravinnon ja liikunnan merkityksestä puhutaan usein avoimesti, mutta oikeasti vaikeista asioista ja jaksamisesta puhuminen ei ole yhtä helppoa. Aino haluaa rikkoa tätä asetelmaa ja kertoa avoimesti uupumuksestaan. Kokemukset kasvattavat, ja on tärkeää oppia myös tervettä itsekkyyttä. Ihminen ei ole kone, ja oma jaksaminen on kaiken perusta.
Kolme vuotta sitten Aino osti saumurin ja alkoi ommella ilman aikaisempaa kokemusta – oman kädenjäljen näkeminen on mukavan konkreettista vastapainoa työlle. Urheilun saralla uutuutena on tammikuussa 2020 alkanut joukkuevoimistelu +35-vuotiaiden naisten joukkueessa Ainon tavoittaessa tänä vuonna virallisesti kyseisen sarjan ikärajan – ensimmäiset kisat ovat toukokuussa. Aino ja hänen miehensä ovat rakentaneet itselleen mökin – siis mies rakensi, ja Aino poimi marjat. Marjastuskauden alkaessa tulee metsässä viihdyttyä todella hyvin – myös yksin. Aluksi mökissä ei ollut sähköjä, jolloin lapset sanoivat, että he tietävät, miten saadaan valoa; laittamalla telkkari päälle! Nyt uudessa mökissä on sähköt, ja pian saadaan jopa kotia paremmat datayhteydet kuntoon, niin etätöiden teko onnistuu vallan mainiosti. Etenkin ruuhkavuosien keskellä on todella tärkeää, että mökki on lähellä. Mökille on kotoa 25 kilometrin matka, joten sinne pääsee näppärästi vaikka yhdeksi yöksi kynttilänvaloon istumaan, ja sieltä pääsee kätevästi aamulla töihin 30 kilometrin päähän. Mökki on merenrannassa luonnon keskellä metsän ympäröimänä – siellä pääsee kaikesta irti. Ehkä vielä joskus mökki onkin koti.
Aino on kokenut irtisanomisaallot ja niistä seuraavan epävarmuuden. Aino sai kaksi ensimmäistä lastaan opiskeluaikoinaan, ja kolmas lapsi syntyi vuonna 2014. Ainon oli tarkoitus olla ainakin kaksi vuotta töistä pois, mutta työllisyystilanteen epävarmuudesta johtuen hän koki, ettei hän voinut jäädä pitkäksi aikaa kotiin, sillä muuten hän ei välttämättä enää löytäisi töitä. Puoli vuotta kotona oltuaan hän alkoi hakea töitä, ja pääsikin mukaan rekrytointiprosessiin, jonka ensimmäinen vaihe oli aikarajoitettu koodaustehtävä. Tilanne oli haastava, sillä vaikka kotona oleva mies huolehti pienestä lapsesta, kuului itku oven läpi Ainon yrittäessä kirjoittaa koodia kuulosuojaimet päässä nopeasti aikarajoituksen puitteissa ensimmäistä kertaa puoleen vuoteen. Ovet kuitenkin aukesivat työpaikkaan, jossa Aino viihtyi seuraavat neljä vuotta. Mies jäi hoitamaan kolmea alle kouluikäistä lasta puoleksi vuodeksi, mikä tarjosi hänelle ainutlaatuisen kokemuksen koti-isänä. Aino itse keskittyy rekrytoinnissa vaativien ohjelmointitehtävien sijaan osaamisen kartoittamiseen haastattelussa keskustelun kautta. Parasta alalla on joustavat työajat; koodata voi niin kotona kuin mökillä tai vaikka lasten harrastusten ajan liikuntahallin aulassa. Vaikka työskennellä voikin myös etänä, on tiiminvetäjänä hyvä olla pääsääntöisesti toimistolla, jossa Aino viihtyykin hyvin. Avokonttorissa voi tarpeen tullen laittaa vastamelukuulokkeet päähän. Aino kuitenkin korostaa, että myös hiljaisia tiloja tulisi olla saatavilla sellaisille ihmisille, joille avokonttorin hälinä on liikaa.
Aino kannustaa IT-alasta kiinnostuneita mukaan – työn sovittaminen perheen ja vapaa-ajan kanssa onnistuu hyvin. Tasavertaisuus, oikeudenmukaisuus ja ihmisyys ovat avainasemassa; palkat ja työmahdollisuudet ovat tasavertaisia sukupuolesta ja iästä riippumatta – osaaminen ja persoona ratkaisevat! Oura on ihanan monipuolinen, kansainvälinen ja suvaitsevainen työpaikka, jossa saa olla oma itsensä. Tulevaisuus saattaa myös yllättää, joten kannattaa mennä avoimin mielin eteenpäin – niin Ainokin päätyi tiiminvetäjäksi. Aino haluaa näyttää rehellisesti koko totuuden; aina ei mene niin kuin Strömsössä, mutta vastoinkäymiset eivät tarkoita, etteivätkö unelmat olisi saavutettavissa. Tavoitelkaa unelmianne!
Haastattelimme
Aino Sorvala
Firmware Team Lead
Oura