‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

”Olin onnekas löytäessäni intohimoni IT-alalta!”

· Blogi · Uratarinat · Milja Köpsi

Virheellisiä uskomuksia omista kyvyistä

Haneen Saleh työskentelee Software Engineerinä kehitystiimissä useiden eri projektien parissa Elekrobitillä Oulussa. Hän on juuri valmistunut yliopistosta Jordaniasta, jossa hän opiskeli sähkötekniikkaa, ennen kuin vaihtoi pääaineensa tietojenkäsittelyyn. Hän suoritti kolmen kuukauden työharjoittelunsa viime vuonna Arbonautilla Joensuussa, minkä jälkeen hän alkoi etsiä töitä Suomesta ja sai työtarjouksen Elektrobitiltä. Oleskeluluvan saaminen kesti neljä kuukautta, joten hän joutui palaamaan siksi aikaa takaisin Jordaniaan, mutta onneksi Elektrobit oli valmis odottamaan häntä.

Lukiossa Haneen ei aluksi pitänyt ohjelmoinnista, sillä hän oli vakuuttunut siitä, että kaikki muut ymmärsivät kaiken, ja hän oli kyvytön tietotekniikkaan liittyvissä tehtävissä. Hän sai kuitenkin tietää olleensa ainoa, joka ei ollut osallistunut pakolliselle kesäkurssille, joka tarjosi johdatuksen ohjelmointiin. Kun hän viimein osallistui kursseille, hän huomasi, kuinka hauskaa tietotekniikka oli ja kuinka hän oli siinä uskomattoman hyvä. Nykyään, jos Haneen kokee, että hän on ainoa vähäisellä kokemuksella varustettu henkilö senioritasoisempien tekijöiden keskellä, hän tietää kykenevänsä oppimaan. Kokemuksen puutteen paikkaa valtava into oppia ja kysyä kysymyksiä. Ala muuttuu koko ajan muovaten maailmaa. On todella hienoa olla osa muutosta, mutta on myös haastavaa pysyä ajan tasalla.

Sukupuolten välistä epätasa-arvoa Jordaniassa, eikä tarpeeksi naisia Suomessa

Jordaniassa alalla on paljon enemmän naisia kuin Suomessa, mutta naisia kohdellaan siellä paljon huonommin, ja seksistiset kommentit ja vitsit ovat yleisiä. Toisaalta Suomessa alalla on niin vähän naisia, että vaikka kukaan ei aiheuta kokemusta erilaisuudesta, Haneen kokee, ettei hän kuulu joukkoon, sillä hän eroaa muista työntekijöistä olemalla ainoa nainen.

Jordaniassa, jossa köyhyys on yleistä, omaa tietä ei valita intohimon, vaan taloudellisesti turvallisen tulevaisuuden perusteella. Vaikka monet tytöt olisivatkin hyviä graafisessa suunnittelussa tai taiteissa, he valitsevat turvallisemmat polut. Haneenin perhe halusi, että hänestä tulisi lääkäri, ja hänen pääaineensa vaihto oli heille vaikeaa. Tietojenkäsittelyä ei nähty yhtä turvallisena vaihtoehtona, mutta Haneen halusi tehdä juuri sitä, ja nyt hänen perheensä on todella ylpeä hänestä.

Ihmisillä on yleisesti tapana leimata IT-alan ammattilaiset matemaattisiksi, vain videopeleistä kiinnostuneiksi nörteiksi ja insinööreiksi, mikä on osittain totta. Toisaalta se saattaa kuitenkin estää ihmisiä tulemasta alalle, vaikka ala on todella avoin ja monipuolinen. Haneen olisi halunnut opiskella sosiaalitieteitä, mikäli hän olisi syntynyt taloudellisesti turvallisempaan maahan, mutta hän oli todella onnekas löytäessään intohimonsa IT-alalta.

IT-ala on täynnä yhdistyneitä naisia

IT-ala tarvitsee enemmän naisia. Yhteiskunta rohkaisee poikia olemaan kunnianhimoisia ja opettaa tyttöjä huolehtimaan muiden ihmisten tunteista ja ajatuksista, mutta ei anna heille tarpeeksi voimaa luottaa itseensä. Monet lahjakkaat naiset eivät edes yritä, mikäli heiltä puuttuu yksikin vaatimuksista. Monilta miehiltä puuttuu paljon enemmän, ja silti he jatkavat yrittämistä. Yhteiskunnan tulisi rohkaista naisia jatkamaan yrittämistä torjumisista ja haasteista huolimatta. Naisten tulisi päästä eroon yhteiskunnan täydellisistä odotuksista ja hyväksyä, että kaikki tulevat tekemään virheitä, ja sillä tavalla oppii. Se, ettet ymmärrä jotakin ensimmäisellä kerralla, ei tee sinusta tyhmää, sinun täytyy vain tehdä enemmän töitä päästäksesi tavoitteisiisi. Eikä sinun tarvitse tehdä sitä yksin.

On uskomatonta, inspiroivaa ja voimaannuttavaa olla helposti samastuttavien ja lähestyttävien, kyvykkäiden ja vahvojen naisten ympäröimänä. Viime vuonna Haneen osallistui Grace Hopper Celebration 2018 -tapahtumaan, joka on maailman suurin naisille suunnattu teknologiakonferenssi. Haneenista oli koskettavaa kuunnella puheita uskomattomilta ja menestyneiltä naisilta, jotka ovat muuttaneet alaa ja maailmaa, ja jotka ovat kohdanneet samankaltaisia vaikeuksia kuin hän. Ala on todella monipuolinen, ja se on täynnä erilaisia naisia, joiden kanssa keskustella erilaisista teknologisista aiheista, uusista teknologioista ja urapolkumahdollisuuksista. Alalla on myös paljon uskomattomia miehiä, kuten Haneenin ohjelmistoyhteisön miespuolinen mentori, joka oli yksi ensimmäisistä ihmisistä, joka rohkaisi häntä jatkamaan. Miehillä on todella tärkeä rooli naisten voimaannuttamisessa. Parasta alalla on mahdollisuus työskennellä monien erilaisten ja kiinnostavien ihmisten kanssa, ja ne ihmiset, jotka uskovat sinuun, muuttavat kaiken.

Haastattelimme

Haneen Saleh
Software Engineer
Elektrobit