‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

”Olen aina tiennyt haluavani IT-alalle!”

· Blogi · Uratarinat · Milja Köpsi

Selvät sävelet alusta alkaen.

Software Engineerinä business dashboardeja tekevässä Dear Lucyssa työskentelevä Anna Osipova on aina tiennyt haluavansa IT-alalle. Hän opiskeli tietotekniikkaa Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa, ja lopputyö on odotellut viimeistelyä jo muutaman vuoden ajan. Työelämä vei mukanaan viisi vuotta sitten ensimmäisen webkehittäjän kesätyöpaikan myötä, joka avasi oven myös etätyöhön opintojen ohelle. Siitä asti painotus on ollut hyvin vahvasti webkehityksessä, ja jonkin verran myös muun muassa mobiilikehityksessä sekä businesstekniikoissa ja -analytiikassa.

Tietokoneet ovat vetäneet Annaa puoleensa lapsesta saakka, mistä viestii jatkuva palo kaikkeen mahdolliseen tietokoneella tehtävään pelaamisesta ja ohjelmoinnista aina koulutöihin saakka. Anna tiesi haluavansa lähteä opiskelemaan IT:tä ja ohjelmointia jo peruskoulun loppupuolella, mitä seurasikin lukion jälkeen haku ohjelmistotekniikan koulutusohjelmaan. Anna arvelee vanhempiensa olleen tyytyväisiä, että hänellä on aina ollut selkeä visio tulevaisuutensa suunnasta. Myös vapaa-aikaan mahtuu erilaisia IT-alaan liittyviä harrasteprojekteja. Liikuntapainotteiset urheiluharrastukset, kuten pyöräily ja lumilautailu tasapainottavat jatkuvaa istumista. Lisäksi valokuvaus, matkustelu ja lukeminen ovat lähellä sydäntä.

Naisia on alalla vähemmän

Tullessaan yliopistoon Anna yllättyi huomatessaan olevansa ainoa nainen kolmenkymmenen opiskelijan joukossa. On todella yllättävää, etteivät naiset ole kiinnostuneita opiskelemaan tietotekniikkaa, sillä kyseessä ei ole mitenkään pelkästään miesten juttu. Myös jokaisessa työpaikassa on aina ollut paljon vähemmän naisia kuin miehiä.

Sukupuoli ei kuitenkaan ole ollut hallitseva asia tai tuottanut ongelmia. Todella suuri osa IT-alan ihmisistä on keskimääräistä nuorempia ja avomielisempiä, ja suhtautuu naisiin samalla tavalla kuin miehiinkin. Tosissaan oleva tyttökoodari, joka ei ole päätynyt alalle vahingossa, saa kuitenkin osakseen yllättyneitä reaktioita ja huomiota. Tämä on pelkkää plussaa, ja toisinaan Anna onkin tuntenut olevansa etuasemassa.

IT-alalla riittää töitä!

IT-alan nopea muuttuminen on sekä parasta että myös haastavaa. Anna pyrkii jatkuvasti kehittämään osaamistaan ja laajentamaan käsitystään myös muihin IT-alan lukuisiin kiemuroihin. Annan tavoitteena on aina tehdä parhaansa ja pysyä ajan tasalla kaikista uusimmista teknologioista ja trendeistä. Tekninen osaaminen kehittyy tekemällä, ja oikeanlaisen teknologian hallitsemista olennaisemmassa asemassa on kyky kriittiseen ja loogiseen ajatteluun, tiedonhakuun sekä ongelmanratkaisuun. Näillä eväillä minkä tahansa ohjelmointikielen ja teknologian oppiminen on mahdollista. Ikinä ei ole tylsää, eikä paikoilleen saa jämähtää!

Alalle kannattaa hakeutua aivan ehdottomasti, sillä työ on todella mielenkiintoista, monipuolista ja vaihtelevaa. Valinnanvaraa ja työpaikkoja on tarjolla jopa enemmän kuin hakijoita. Anna toivoo, että ala vetäisi jatkossa puoleensa aikaisempaa enemmän naisia, joten mikäli kiinnostusta löytyy, liity rohkeasti mukaan mimmikoodarien joukkoon!

Haastattelimme

Anna Osipova
Software Engineer
Dear Lucy