‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

”Naisena IT-alalla ei tarvitse tuntea olevansa yksin!”

· Blogi · Uratarinat · Milja Köpsi

Jenny Salmela on 38-vuotias ilomantsilaisen maitotilan emäntä, joka opiskelee datanomiksi Ammattioppilaitos Riveriassa sekä tekee SmartICT-opintokokonaisuutta Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa. Jennyllä on maatalousalan ammattikorkeakoulututkinto, ja hän pyörittää modernia lypsykarjatilaa yhdessä miehensä kanssa. Vuoden, parin kuluttua Jennyn miehen poika valmistuu maatalousalalle ja alkaa isännöidä maatilaa. Kiinnostus ohjelmistoalaan ja päätös tietotekniikan opiskelusta virisi IT-alan tekijöitä kaipaavaan työllisyystilanteeseen ja Mimmit koodaa -ohjelmaan tutustumisen myötä. Jenny on kotoisin kaupunkioloista Helsingistä, ja hän yllätti ympärillään olevat ihmiset lähtemällä lukion jälkeen opiskelemaan maataloutta sekä muuttamalla maalle. Viisitoista vuotta yrittäjänä maatilalla toimimisen jälkeen vuorossa on täydellinen suunnanmuutos kohti IT-alaa.

Jennyn päivät täyttyvät lehmien hoidosta ja koodin kanssa painimisesta. Maatilan työtehtävien kirjo on monipuolinen aina lehmien kanssa navetassa fyysisesti toimimisesta byrokratiaa, talouden suunnittelua ja yrityksen johtamista sisältävään toimistotyöhön. Jenny on päässyt todistamaan tietotekniikan hyödyllisyyttä ja helpotusta käytännössä, sillä ohjelmointi ja tietotekniikka yhdistyvät maatalouden arkeen ja päivittäiseen työhön. Moderni maatila on pitkälle automatisoitu aina käyttöliittymistä lypsyrobotteihin.

Jenny ei kaipaa ympärilleen isoa työyhteisöä, vaan yksin työskentely sopii hänelle, ja kotona on aviomies aina kaverina. Jenny huolehtii mielellään arjen sujumisesta ja kodin viihtyvyydestä, laittaa ruokaa sekä tekee käsitöitä. Järjestötyö on lähellä Jennyn sydäntä, ja hän onkin suuren kotona vietetyn ajan vastapainoksi mukana marttatoiminnassa. Jenny on Marttaliiton varapuheenjohtaja sekä Pohjois-Karjalan Martat Ry:n varapuheenjohtaja. Eläimet ovat hänelle tärkeitä; karjanjalostus kiinnostaa myös työn ulkopuolella, lehmien lisäksi kotoa löytyy lemmikkikoira, ja harrastuksiin on kuulunut rotukissojen näyttelyissä käyminen. Jenny viihtyy monipuolisissa tehtävissä eläinten parissa, mutta nyt on hänen aikansa siirtyä eteenpäin kohti työelämää ihmisten keskuudessa.

Teoria ja käytäntö kohtaavat

Asioista tarvitaan käytännön tietämystä ja käyttäjien monenlaisten näkökulmien huomioimista ei vain koodaajan, vaan monialaisesti erilaisten käyttäjien silmin. Jenny lähestyy käytännön taustansa vuoksi asioita ennemmin käytännön kuin teorian kautta, kun taas joidenkin koodarien ajattelu saattaa olla niin teoreettisella ja korkealla tasolla, että loppukäyttäjän käytännön tarpeiden huomioiminen voi olla haastavaa. Suomessa on muutamia yrityksiä, jotka koodaavat ohjelmistoja maatalouden käyttöön. Jennyllä on taustallaan monen vuoden käyttäjäkokemus, joten hänellä olisi tällaisille yrityksille paljon annettavaa.

Monta vuotta yrittäjänä toimineen Jennyn vahvuuksia ovat sinnikkyys ja rohkeus tarttua työhön. Jenny innostuu helposti asioista, mutta haasteiden osalta kärsivällisyyttä voisi vielä kehittää. Yliopistossa teoriaan perehtyminen ja ammattioppilaitoksessa käytännössä oppiminen ovat mahtava yhdistelmä, jonka avulla asiat valkenevat aivan toisella tavalla, ja oppimisen määrä on valtava. Jennyn läheiset ovat olleet todella innostuneita hänen puolestaan, ja opiskelussa on ollut palkitsevaa saada hyviä arvosanoja sekä konkreettista ja positiivista palautetta suorituksista, sillä yrittäjänä tällaista harvemmin kohtaa. Jenny kokee haastavana työssäoppimispaikan hakemisen, sillä hän ei voi kokopäiväisenä yrittäjänä vielä irrottautua päivittäiseen työssäkäyntiin tilan ulkopuolelle. Onneksi opiskelut onnistuvat kätevästi etänä, ja kyllä asiat järjestyvät tulevaisuudessa työssäoppimisenkin osalta. Vaikka yrittäjän ja opiskelijan elämän yhdistäminen onkin rankkaa, toimii se Jennylle ja auttaa pääsemään eteenpäin. Ongelmanratkaisu on todella innostavaa, sillä pieniä saavutuksia mahtuu jokaiseen päivään!

Eniten Jennyä jännittää tulevaisuuden työllistyminen, kun taustalla on aivan toisenlaisen alan osaaminen. Toisaalta etukäteen ei kannata pelätä, vaan hakea reippaasti töitä, kun sen aika on. Kuka tahansa voi aloittaa alaan tutustumisen esimerkiksi ilmaisten nettikurssien avulla tai pelillisillä alustoilla koodaamalla. Päivittäin käytössä olevien ohjelmistojen ymmärtäminen auttaa suuresti nykypäivän elämässä. IT-alalla on jo yllättävän paljon erilaisilla taustoilla varustettuja naisia, eli vertaistukea löytyy, eikä naisena alalla tarvitse tuntea olevansa yksin!

Haastattelimme

Jenny Salmela
Datanomiopiskelija / Ammattioppilaitos Riveria
SmartICT-opiskelija / Itä-Suomen yliopisto