‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

”Muista olla armollinen itsellesi ja muille!”

· Blogi · Työ IT-alalla · Uratarinat · Milja Köpsi

Sisulla ja sydämellä

Iloinen, tarkka ja tunnollinen Terhi Miettinen toimii teknisenä konsulttina Innofactorilla Kuopiossa. Terhi aloitti opiskelunsa liiketalouden opintojen parissa, mutta hän totesi kuitenkin haluavansa opiskella jotain muuta. Muihin vaihtoehtoihin tutustuessaan Terhi huomasi tietojenkäsittelytieteen, joka herätti kiinnostuksen saman tien. Heti opiskelut aloittaessaan hän tiesi löytäneensä oman tiensä, ja hyvä fiilis on pysynyt mukana siitä lähtien. Terhi valmistui Itä-Suomen yliopistosta tietojenkäsittelytieteen laitokselta filosofian maisteriksi vuonna 2011. Opintojensa ohella hän työskenteli Alkossa, mikä antoi hyvää kokemusta työelämästä, ja mukaan jäi myös monia ystävyyssuhteita. Innofactorilla työskentelyn Terhi aloitti jo yli vuosi ennen valmistumistaan.

Hyvinvointi ja läheisistä huolehtiminen ovat Terhille ensiarvoisen tärkeitä asioita, joten työn ja perhe-elämän yhdistäminen on keskeisessä asemassa. Terhillä on mies sekä energinen pieni lapsi, jonka kanssa tulee liikuttua paljon ulkoilun ja pihapelien merkeissä. Perhe on suuri tuki, ja myös vanhemmat, veli ja ystävät ovat tärkeitä. Terhi on aina pelannut todella paljon erilaisia joukkuelajeja, minkä myötä tiimityöskentely on hänelle luontaista ja helppoa. Myös yksilöurheilu pyöräilyn ja spinningin muodossa on yllättävän kivaa, sillä se auttaa olemaan läsnä juuri siinä hetkessä. Urheilu antaa aivan uudenlaista energiaa arkeen.

Terhi päätyi alalle osittain vahingossa – varsinainen onnenpotku. Matkan varrelle on mahtunut paljon onnellisuutta ja onnistumisen kokemuksia, ja Terhi nauttii aidosti siitä, mitä hän tekee. Hän on saanut tukea alusta lähtien, eikä lannistuskokemuksia ole onneksi omalle kohdalle sattunut. Terhin pitkäaikainen motto ”Sisulla ja sydämellä” kuvaa hänen toimintaansa todella osuvasti. Terhi on todella avoin ja ihmisläheinen luonne, ja hän viihtyy parhaiten ihmisten parissa ja osana yhteisöä. Hän hakeutuu mielellään sosiaalisiin tilanteisiin, sillä on ihanaa, kun ympärillä tapahtuu!

Ihmiset ovat keskiössä – erilaiset vahvuudet täydentävät toisiaan

Terhi on toiminut Innofactorilla lähes vuosikymmenen ajan, josta viimeiset reilut kaksi vuotta hän on työskennellyt Scrum-tiimissä, jonka asiakkaana on globaali teollisuusyritys. Tiimiin kuuluu kuusi kehittäjää ja yksi Scrum Master, ja projektissa on mukana myös asiakkaan edustajia. Terhi työskentelee vaihtelevasti sekä Kuopion toimistolla videoyhteyden avulla että pääkaupunkiseudulla asiakkaan tiloissa porukan tiimihuoneessa. Parhaiten Terhi viihtyy paikan päällä toimistolla kollegojen ympäröimänä, eikä etätyö ole ensisijaisesti häntä varten.

Innofactorin työskentelymalli on rakennettu todella onnistuneesti ketterän tekemisen ympärille. Yritys menestyy ihmisten avulla – on todella tärkeää, että ihmisillä on oikeasti hyvä olla. Scrum-tiimi toimii täsmällisesti ja tehokkaasti, ja tiimissä kuunnellaan ja tuetaan ihmisiä aidosti. Erilaiset ihmiset tarvitsevat erilaisia asioita, eli yksilöllinen tukeminen on keskeistä. On tärkeää, että tavoitteet ovat sekä realistiset että kaikille yhteiset; tiiminä sekä onnistutaan että epäonnistutaan yhdessä – joukkuepeliä parhaimmillaan!

Tiimin jäsenillä ei ole selkeärajaisia vastuualueita, sillä tavoitteena on tasa-arvoinen tiimi, jossa kaikilla on valmiudet tehdä kaikkea – erilaiset vahvuudet täydentävät toinen toisiaan! Terhin työpäivät täyttyvät pääosin sekä toimittajan että asiakkaan puolelta tapahtuvaan testaukseen ja laadunvarmistukseen osallistumisesta – laadukas lopputulos on kaikkien yhteinen päämäärä. Testauksen parissa työskentely vaatii paljon ihmistuntemusta ja kykyä lukea ihmisiä; on tärkeää kiinnittää huomiota tapaan, jolla mahdollisista ongelmista ja virheistä kommunikoidaan kehittäjille. Kukaan ei tee virheitä tarkoituksella, ja toisinaan on haastavaa huomioida, kuinka asiat vaikuttavat toisiinsa.

On todella innostavaa päästä luomaan ja rakentamaan erilaisia ihmisille hyödyllisiä ratkaisuja teknologian jatkuvan muutoksen keskellä. Parasta on saada vastata aidosti asiakkaan tarpeisiin ja auttaa asiakasta erilaisilla ratkaisuilla. Jokainen päivä on erilainen, joten motivaatio pysyy takuulla yllä, ja jokaisella on yhtäläinen mahdollisuus olla aidosti oma itsensä sekä tulla oikeasti kuulluksi. Muuttuvalla alalla haastavinta on se, ettei kaikesta voi tietää kaikkea, eikä teknologian kehityksen perässä voi pysyä koskaan täysin. Tietotulva voi uuvuttaa alleen, ja voi olla haastavaa selventää itselleen omia kiinnostuksen kohteitaan sekä oman osaamisensa kehittämisen suuntaa.

Terhi osallistui ensimmäistä kertaa Mimmit koodaa -launchiin 14.2.2020 – oli ihanaa olla mukana tässä positiivisessa ja lämminhenkisessä tapahtumassa useiden muiden osallistujien kanssa! Työporukalla tehdään paljon asioita myös työn ulkopuolella; kuvassa Terhi on työporukalla järjestetyissä, perinteisissä pilkkikisoissa. Työyhteisö on tuonut elämään myös lukuisia ystäviä – rentous, huumori ja yhdessä nauraminen ovat tiimityössä todella tärkeässä roolissa!

Kaikki on mahdollista innostuksen ja motivaation avulla

Muuttuvassa työelämässä voi tuntua siltä, että tulisi olla aina vain tehokkaampi ja tuottavampi, mutta Terhi painottaa armollisuuden merkitystä ihan kaikessa – me kaikki olemme inhimillisiä ihmisiä. Mikäli lähtee juoksemaan kiirettä kiinni, mahdollisuus uupumiseen voi odottaa nurkan takana alalla kuin alalla. Työstään nauttiva Terhi toivoo, että jokainen saisi mahdollisuuden nauttia omasta tekemisestään. Töissä tulee vietettyä niin suuri osa ajasta, että on todella tärkeää, että siellä viihtyy. On hyvä muistaa, että mikäli et ole juuri nyt tyytyväinen tämän hetkiseen tilanteeseesi, muutos on aina mahdollinen. Se kuitenkin vaatii pohdiskelua siitä, mihin suuntaan haluaa lähteä asioita muuttamaan.

On tärkeää muistaa, että kaikille voi sattua virheitä, ja että saa myös sanoa, mikäli jotakin ei osaa tai pysty tekemään. Usein omat tavoitteet ovat ensisijaisesti jokaisen itse itselleen asettamia, joten rimaa voi myös tarvittaessa toisinaan hieman madaltaa. Terhi kokee, että hän ei ole koskaan ollut erityisen hyvä englannin kielessä, vaan ruotsi ja saksa ovat aina olleet hänelle huomattavasti luontevampia kieliä. Hänellä onkin ollut suuri kynnys alkaa puhua englanniksi, mikä on saattanut johtua esimerkiksi täydelliseen ääntämiseen tai kielioppiin liittyvistä paineista. Terhi on kuitenkin onnistunut ylittämään tämän kynnyksen madaltamalla omaa tavoitetasoaan ja uskaltamalla yrittää – nykyään hän työskentelee englanniksi, mihin hän on saanut kannustusta ja tukea myös työyhteisöltään.

IT-alaa hyödynnetään nykyään kaikkialla, ja suuntautumisvaihtoehdot ovat todella monipuoliset. Tulevaisuudessa Terhin tavoitteena on ylläpitää ja kehittää teknologista osaamistaan, ja jatkuvaa oppimista sisältävä työ mahdollistaa tämän paremmin kuin hyvin. Terhi kannustaa alasta kiinnostuneita mukaan jatkuvan oppimisen mahdollistavalle, monipuolistakin monipuolisemmalle IT-alalle, jossa kaikki on mahdollista. Kaikkea ei voi eikä tarvitse tietää ennestään, eikä tarvitse olla valmis voidakseen ottaa ensimmäisen askeleen kohti IT-alaa. Aito innostus, kiinnostus ja halu oppia ovat IT-alan ovien avaimet!

Haastattelimme

Terhi Miettinen
Tekninen konsultti
Innofactor

 

Otathan huomioon, että haastattelu on tehty ennen tämän hetkistä koronavirustilannetta, eli kuvailut sosiaalisia kontakteja sisältävistä työstä, harrastuksista ja muusta elämästä koskevat aikaa ennen tätä poikkeustilannetta. Muistutamme, että kaikkien tulee noudattaa ajankohtaisia ohjeistuksia ja määräyksiä tässä poikkeuksellisessa tilanteessa. Ollaanhan kaikki henkisesti yhdessä ja toisiamme varten fyysisistä etäisyyksistä huolimatta!