‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

”Merkityksellisyys ja arvojen kohtaaminen ovat avainasemassa!”

· Blogi · Uratarinat · Milja Köpsi

Elokuva-alan tehtävistä sattumien kautta nettisivujen pariin

Pitkään elokuva-alan tehtävissä viihtynyt ja nykyään yrittäjänä vaikuttava Kerttu Jaatinen on nettisivujen suunnitteluun erikoistuneen Noita Digital -yrityksen perustaja, Web Designer, leikkaaja ja DIT (Digital Imaging Technician) eli ditti. Kerttu on käynyt Helsingin kuvataidelukion multimedialinjan, jossa hän tutustui koodaamisen alkeisiin sekä teki pelikurssilla oman yksinkertaisen tasohyppelypelin – ja totesi, ettei koodaaminen kuulu hänen vahvuuksiinsa. Lukion jälkeen hän opiskeli kansanopistossa elokuva- ja TV-ilmaisua sekä silloisessa Heltechissä digimedialinjalla, minkä aikana hän teki harjoitteluja ja työskenteli elokuva-alalla sekä suoritti myöhemmin oppisopimuksella elokuvaleikkaajan ammattitutkinnon. Suurin osa ammattitaidosta on kuitenkin karttunut käytännössä tekemällä.

Elokuva-alan tehtävät avasivat sattumalta ovet nettisivujen maailmaan Kertun kollegan pohtiessa ääneen tarvetta portfoliolle – Kerttu tarttui tilaisuuteen, ja siitä se sivujen tekeminen sitten lähti, ensin kevytyrittäjänä, ja lopulta oman yrityksen parissa. Kerttu motivoituu monipuolisista työtehtävistä, ja hänen työnkuvaansa kuuluukin vaihtelevasti nettisivujen tekemistä, televisiosarjojen leikkaamista sekä DIT:nä datahallintaa kuvauksissa. Nettisivujen parissa aikansa puuhailtuaan on ihanaa päästä leikkaamaan ja päinvastoin, ja projektin valmiiksi saaminen antaa energiaa uusia, nurkan takana odottavia haasteita varten.

Tietokoneet ovat tulleet tutuiksi pienestä pitäen, jopa ennen kuin Kerttu oppi lukemaan; hän hyödynsi Macintosh LC:n piirto-ohjelmaa ja äänitystä muistaessaan toiminnot ulkoa opittuina valikkoreitteinä. Kertun lempipuuhaa oli lisäksi tapittaa näytönsäästäjää pitäen sitä hiiren avulla paikallaan, mikä oli äidin mukaan herttaista. Kerttu kokee rikkautena sen, että hän on elänyt myös aikaa, jolloin Internet oli uusi juttu, jota mentiin katsomaan äidin kanssa yliopiston kirjastoon. Teknologian valtavan kehityksen seuraaminen viimeisen parinkymmenen vuoden aikana on antanut loistavaa perspektiiviä – kehityksen mahdollisuudet tuntuvat rajattomilta.

Kerttu on loputtoman utelias ja kiinnostunut asioiden toiminnasta ja sen taustalla olevista syistä sekä tekniikasta ja sen kehityksestä. Parasta ja antoisinta alassa on jatkuvan muutoksen ja kehityksen mahdollistama sekä uteliaisuutta ruokkiva loputon oppiminen. Vaikeinta puolestaan on tylsien asioiden sietäminen, mutta Kertulla on tapana hoitaa ne heti alta pois ja palkita itsensä niitä seuraavilla kivoilla asioilla. Hauskojen juttujen viedessä mennessään on mahtavaa päästä todelliseen flow-tilaan!

Monipuolisia työtehtäviä ja arjesta irrottavaa vastapainoa sopivassa suhteessa

Kerttu viihtyy parhaiten yksin työskennellen rauhallisuuden ympäröimänä noitakopiksi ristimässään toimistossaan Helsingin Teurastamolla. Tiimiin kuuluu myös osa-aikaisesti työskentelevä Web Designer Satu Järvi. Töitä riittää, ja asiakkaita ja uusia projekteja otetaan vastaan resurssien mukaisesti palvelun laadun ja oman jaksamisen takaamiseksi. Kerttu on leikannut viime aikoina muun muassa Mister 8- ja Keihäsmatkat-sarjoja sekä toiminut Sorjosen kuvauksissa DIT:nä. Hän nauttii asiakkaan kanssa uusien sivujen suunnittelusta ja rakentamisesta. Lisäksi hän opettaa asiakkaan käyttämään uusia nettisivuja, sillä on kaikille parempi, kun asiakas pystyy hoitamaan tarvittavat päivitykset itse juuri silloin kuin haluaa.

DIT:nä Kerttu huolehtii kuvauspaikalla kaikesta materiaalista sekä sen vastaanottamisesta, tarkastamisesta, käsittelystä, siirtämisestä, säilyttämisestä ja turvallisuudesta. Työtä tehdään tiiviissä yhteistyössä kuvaajan, kameraryhmän ja muiden kuvausryhmän jäsenten kanssa varmistaen, että kaikki materiaali on kunnossa ja tallessa, ja että kovalevytilaa on riittävästi. Kuvauksissa Kertun työympäristöt vaihtelevat, ja päivän aikana voi olla jopa viisi eri työpistettä. Kuvauspaikat saattavat olla pitkin Suomea ja Eurooppaa mitä erikoisimmissa paikoissa, kuten kaivoksessa, roskakatoksessa, auton perässä keskellä peltoa tai yöllä kaupassa – milloin missäkin.

Kerttu suhtautuu työhönsä vakavasti, joten sen vastapainoksi tarvitaan keveämpiä harrastuksia; Kertun tapauksessa dragia ja burleskia. Kertulla on omana taideterapiaprojektina toimiva draglesque-hahmo nimeltä Fuckery Von Flesh, jonka kanssa hän esiintyi ensimmäistä kertaa vuonna 2019. Tämä pienenä monsteripallonakin tunnettu kauhudragihahmo on nimetty myös Kertun vapaa-ajan salaiseksi supersankari-identiteetiksi. Vapaa-ajalla on todella tärkeää päästä irrottelemaan villisti ja pitämään hauskaa – Fuckery Von Flesh tarjoaa mahdollisuuden satiiriseen pelleilyyn turvallisessa ympäristössä.

Kerttu tekee tietokoneella työskentelyn vastapainoksi mielellään asioita käsillään, kuten suunnittelee meikkejä ja tekee asuja monsterille – silmille lepoa. Erityisen mieluisaa on ommella esimerkiksi suolipuuhkaa kuunnellen samalla äänikirjoja sekä uppoutuen tarinoiden mukaansa vievään maailmaan ja erilaisiin seikkailuihin ruutua katsomatta. Toisinaan tarina vie mennessään jopa niin, että kaikki muu jää, ja on keskityttävä vain kuunteluun – jännän paikan iskiessä lenkillä onkin pitänyt istahtaa puiston penkille vain kuuntelemaan. Vapaa-ajalla on lisäksi tärkeää keskittyä ympärillään oleviin ihmisiin sekä pitää huolta itsestään ja omasta jaksamisestaan – yrittäjänä on hyvä muistaa, että aina ei tarvitse olla tavoitettavissa.

Kohti tasa-arvoa

Naisena tekniikan äärellä työskentely ei aina ole ollut täysin tasa-arvoista. Asenteelliset, rakenteelliset ja ymmärtämättömät kommentit siitä, että tietokoneet olisivat vain pojille, ovat lannistavia. Ensimmäisten videokokeiluprojektien osalta pojat sanoivat hoitavansa teknisesti haastavat asiat, kuten leikkaamisen ja kuvaamisen, sekä antoivat ymmärtää, että tyttöjen rooli olisi ennemminkin meikkaaminen, näytteleminen ja auttaminen. Kerttu on kokenut ainoana naisena joutuvansa todistelemaan osaamistaan ikäisiään miespuolisia kollegoja enemmän, ja hän on kohdannut myös tytöttelyä.

Erityisen ikävä hetki oli vuosia sitten tietokoneen käyttöön liittyvien taitojen kyseenalaistaminen koko työryhmän edessä projektin ensimmäisenä päivänä, kun huomattavasti vanhempi ja kokeneempi kollega huusi huoneen poikki ”Osaatko tyttö edes käyttää sitä konettasi?”. Kaikki hiljenivät, ja Kerttu vastasi välittömästi takaisin kohteliaasti, mutta napakasti, että hän kyllä tietää, mitä tekee, ja että tässä menee hetki, mutta henkilö voi halutessaan tulla tekemään sen itse. Kyseinen henkilö pyysi saman tien anteeksi, ja tapahtuneesta juteltiin päivän päätteeksi myös kahden kesken – vastaavaan ei hänen kanssaan enää törmätty, ja yhteistyö on jatkunut todella hyvissä merkeissä. Nykyään Kertulla on aikaisempaa enemmän luottamusta omaan ammattitaitoonsa, mutta nuorempana tällaiset kommentit säikäyttivät. Vaikka ne ärsyttävät edelleen, eivät ne mene samalla tavalla ihon alle, ja niistä pääsee eteenpäin puhumalla asiat saman tien selviksi. Onneksi tällaiseen ei ole tarvinnut törmätä enää aikoihin.

Usein naiset ja sukupuolivähemmistöt ovat tekniikan alan tapahtumissa ja kokouksissa selkeässä vähemmistössä. Ensimmäinen Mimmit koodaa -launch oli mieletön ja voimaannuttava kokemus, sillä Kerttu ei ollut aikaisemmin ollut sukupuolensa osalta enemmistössä tekniikan alan tapahtumassa – tilaisuus liikutti ja sai aikaan kylmiä väreitä, ja puhujat olivat todella inspiroivia. Toinen vastaava kokemus oli New Yorkissa järjestetty Lesbians Who Tech: Leadership Summit -tapahtuma, jonka yli 5000 osallistujaa muodosti huikean diversiteetin sukupuolen, seksuaalisen suuntautumisen ja etnisen alkuperän osalta niin puhujissa, paneelikeskusteluissa kuin yleisössäkin. Tapahtuma esitteli tekniikan uusimpia tuulia ja innovaatioita Googlelta, Oculus Riftiltä ja lukuisilta muilta suurilta alan vaikuttajilta. Mimmit koodaa -yhteisö yhdessä muiden vastaavien tahojen kanssa edustaa mahtavaa liikehdintää oikeasti tärkeiden asioiden puolesta!

Tavoitteina laatu ja omien arvojen seuraaminen

Kertun arvomaailmaa kuvaavat feminismi, tasa-arvo ja ekologisuus. Oikeasti laadukas työnjälki sekä yrittäjyyden mahdollistama omien arvojen mukaisiin asiakkuuksiin tarttuminen ja niiden vastaisista asiakkuuksista kieltäytyminen on tärkeää. Jouluisin Noita Digital lahjoittaa sen arvojen kanssa kohtaaviin hyväntekeväisyyskohteisiin, kuten jouluna 2019 WWF:lle 500 euroa ilmastotyöhön. Oman maailmankuvan ja arvomaailman mukaisesti eläminen vie lähemmäs onnellisuutta ja tyytyväisyyttä.

Kertulle on todella tärkeää, että luovasta työstä, kuten kuvitustöistä ja valokuvauspalveluista maksetaan asianmukainen ja reilu korvaus niiden tekijöille. Media- ja taidealoilla tämä ei valitettavasti ole aina kaikille itsestään selvää; Kerttu on tehnyt aikaisemmin myös kuvittajan töitä, ja häneltä on pyydetty ilmaiseksi logoja ja piirustuksia. Ehkä kyse on tietämättömyydestä työmäärän suhteen, tai ehkä taidealojen osalta oletetaan, että tekijä nauttii työstään niin paljon, että tekee sitä ilmaiseksi? Ei todellakaan näin. Kertulle tulee hyvä fiilis, kun hän voi tilata laadukasta kuvitusta Noita Digitalin markkinointiin ja maksaa tehdystä työstä. Kerttu suosii Noita Digitalin viestinnässä visuaalisen maailman osalta avaruutta, kovia elementtejä, mustia kivipintoja, mystiikkaa, luonnonvoimia sekä lähikuvien ja laajojen kuvien vuoropuhelua. Tilatuissa kuvitustöissä ja viestinnässä tekniikka kohtaa mystiikan, ja Kertusta on mukavaa antaa Noita Digitalin asiakkaille sekä ystävilleen kotimaiselta tarjoajalta tilattuja ekologisia kangaskasseja.

Kertulle on tärkeää kokea, että hänen työtään arvostetaan, ja että sillä on jokin merkitys. Erityisen hyvältä tuntuu, mikäli työn tilaajalle on tärkeää, että tekijä on juuri Kerttu. Hän kokeili yrityksensä alkumetreillä lähestyä yrityksiä suoraan heidän nettisivujaan koskevien parannusehdotusten merkeissä, mikä ei toiminut. Parasta markkinointia on tehdä työnsä aidosti hyvin ja laadukkaasti, jolloin sana lähtee leviämään, ja potentiaaliset uudet asiakkaat ottavat itse suoraan yhteyttä. Palvelun käyttämisen tulee olla aidosti asiakkaan oma valinta. Tulevaisuudessa Kerttu haluaa jatkaa valitsemallaan tiellä kiinnostavien, innostavien ja toivottavasti toisinaan myös taiteellisten projektien parissa. Luova tekeminen on kaikista antoisinta, mutta valitettavasti se ei ole aina taloudellisesti kaikista kannattavinta. Mikäli Noita Digitalilla menee jatkossakin hyvin, ehkä se tarjoaa mahdollisuuden toteuttaa itseään myös vielä astetta taiteellisempien asioiden muodossa.

Alasta kiinnostuneiden kannattaa hypätä rohkeasti mukaan opettelemaan ja oppimaan; taitojaan voi kerryttää Codecademyn kaltaisista ilmaisista nettikursseista, koodauskursseista ja työssäoppimisesta aina itsenäisesti opetteluun asti – tärkeintä on löytää itselleen sopivin tapa oppia. Sukupuolella ei ole mitään tekemistä IT-alalle sopivuuden kanssa, vaan kaikilla tulisi olla yhtäläiset mahdollisuudet kurkotella kohti unelmiaan ja työskennellä itseään kiinnostavien asioiden parissa!

Haastattelimme

Kerttu Jaatinen
Yrittäjä, Web Designer, leikkaaja ja DIT
Noita Digital Oy

Otathan huomioon, että haastattelu on tehty ennen tämän hetkistä koronavirustilannetta, eli kuvailut sosiaalisia kontakteja sisältävistä työstä, harrastuksista ja muusta elämästä koskevat aikaa ennen tätä poikkeustilannetta. Muistutamme, että kaikkien tulee noudattaa ajankohtaisia ohjeistuksia ja määräyksiä tässä poikkeuksellisessa tilanteessa. Ollaanhan kaikki henkisesti yhdessä ja toisiamme varten fyysisistä etäisyyksistä huolimatta!