‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

”Melkein mitä vain on mahdollista saavuttaa!”

· Blogi · Uratarinat · Milja Köpsi

Merkityksellisyyttä korostava koodaava konsultti

Aino Kuokka on 38-vuotias kahden pienen lapsen äiti sekä Luoto Companyn konsultti ja osakas. Hän on aina ollut avoin ja seikkailuhenkinen, ja positiivisen maailmankatsomuksensa avulla hän uskoo, että melkein mitä vain on mahdollista saavuttaa. Aino on asunut paljon ulkomailla; yläasteella vaihto-oppilaana Australiassa, aikuislukiota suorittaessaan puoli vuotta etäopiskelemassa Floridassa, tekoälyä ja ohjelmistokehitystä opiskelemassa Skotlannissa sekä töissä Singaporessa. Viimeiset 11 vuotta Aino on asunut Suomessa. Ulkomailla asuminen oli hienoa aikaa, mutta kaikella on aikansa. Aktiivinen Aino ottaa mielellään ohjat omiin käsiinsä tilanteessa kuin tilanteessa sekä hakeutuu oman mukavuusalueensa ulkopuolelle. Se vaatii paljon, mutta antaa sitäkin enemmän – hyvä esimerkki on Ainoa jännittävä esiintyminen Mimmit koodaa -launchissa ystävänpäivänä 14.2.2020.

Aino on tehnyt urallaan ohjelmistokehitystä konsulttina niin isommissa kuin pienemmissäkin konsulttifirmoissa sekä vuoden verran tuotetalossa. Viimeiset viisi vuotta hän viihtyi oikein hyvin Vincitillä, ja Luoto Companyssa hän on ollut marraskuusta 2019 lähtien. Koodausta ja ihmisten kanssa työskentelyä sisältävä konsultin työ on ideaali yhdistelmä. Ainolle oli tärkeää saada enemmän omistajuutta omasta työstään, ja Luoto Companylla osakkaat itse omistavatkin yhdessä 80 prosenttia yrityksestä, mikä on tuonut omaan työhön aivan toisenlaista merkityksellisyyttä ja motivaatiota. Tiimi on pieni – samassa projektissa on tuoteomistajien lisäksi kaksi koodaavaa konsulttia. Toimintaa kuvastavat aito halu ottaa vastuuta, luottamuksen ja vapauden ilmapiiri sekä oikeasti laadukas työnjälki, josta olla ylpeä. Keskiössä on myös oikeudenmukaisuus – asiantuntijoiden osaamispääoman hedelmät jaetaan kaikkien heidän kesken. Kaikki tämä hyvällä tekemisen meiningillä!

Aino on lisäksi osa-aikaisesti osakkaana Tideal-nimisessä startupissa taistelemassa omalta osaltaan ilmastonmuutosta vastaan – tarkoituksena on tarjota yhteisöllinen alusta, jonka avulla rohkaistaan ihmisiä muuttamaan elintapojaan ympäristöystävällisempään suuntaan. Aino motivoituu ammattitaitonsa hyödyntämisestä merkityksellisten asioiden edistämiseksi – hän on päässyt mukaan erilaisiin projekteihin nuorten syrjäytymisen ehkäisystä ja lastensuojelusta aina tämänhetkiseen ilmastonmuutoksen vastaiseen projektiin asti. Merkityksellisyys on todella palkitsevaa! Vaihtelevat projektit tuovat mukanaan erilaisia toimialoja, ihmisiä, työkaluja ja haasteita, ja on mahtavaa päästä työskentelemään kohti parhaita mahdollisia ratkaisuja. Tällä hetkellä Aino työskentelee asiakkaan tiloissa, mutta toisinaan töitä tulee tehtyä myös etänä. Tärkeää on kuitenkin olla pääosin samassa paikassa, jotta pulmat saadaan ratkottua kunnolla asiakkaan kanssa yhdessä. On arvokasta löytää aito tiimihenki porukassa kuin porukassa – olla yhdessä ihmisinä läsnä ratkomassa yhteistä ongelmaa!

Aino on vasemmalla oleva liberaali; tärkeää on solidaarisuus, ihmisten auttaminen ja luonnonsuojelu. Aino on eronnut lastensa isästä, ja lapset ovat vuoroviikoin hänellä ja isällään – Aino on lastensa kanssa tiiviisti joka toinen viikko, ja lasten ollessa isällään, hän kiipeilee todella paljon sekä näkee muun muassa kiipeilyn parista löytyneitä, saman intohimon jakavia ystäviään. Talvisin tulee kiipeiltyä lähinnä sisällä satunnaista jääkiipeilyä lukuun ottamatta, mutta parasta on luontoyhteyden mahdollistama ulkona kiipeily – Aino koluaa Suomen kallioita säiden niin salliessa, ja käy muutaman kerran vuodessa myös ulkomailla isommilla seinämillä. Kiipeily on jatkuvaa itsensä haastamista niin fyysisellä, loogisella kuin henkiselläkin tasolla. Toisinaan pelottaa todella paljon, mutta olennaista on ohjaimissa pysyminen pelosta huolimatta. Aino on todella onnellinen kiipeilyharrastuksen löytymisestä – hän ei aikaisemmin ollut urheilullinen, mutta hurahdettuaan kiipeilyyn reilu seitsemän vuotta sitten hän innostui sen myötä myös juoksemisesta, suunnistamisesta, maastopyöräilystä ja joogasta. Myös lukeminen sekä kulttuuri ja taiteet musiikista elokuviin ja esittävästä taiteesta kuvataiteeseen ovat lähellä Ainon sydäntä – hän arvostaa todella paljon luovuutta, itseilmaisua ja mahdollisuutta tehdä omia tulkintoja asioista.

Tekniikan ihmelapsi pienestä pitäen

Aino on tottunut käyttämään tietokonetta pienestä pitäen Commodore 64:sta ja Amigasta PC:hen. Hän sai pienenä kotona lempinimen ”tekniikan ihmelapsi” korjatessaan näppärästi milloin mitäkin teknisiä juttuja. Ainoa on aina tuettu ja kannustettu kotona kohti hänen omia ideoitaan ja unelmiaan. Vanhemmat tukivat häntä jopa päästämällä hänet 13-vuotiaana viikoksi Liverpooliin paikallisen kirjekaverinsa luo. Ensimmäiset kesätyöpaikat sisälsivät markkinointitutkimusta ja kuljetusyritykselle tehtävää automaattilaskutuksen ohjelmointia. Ainon seikkailunhalun ja ajatuksen ulkomailla opiskelusta herätti messuilla käteen osuneessa brittiyliopiston esitekirjassa ollut robotiikan kurssi. Erilaisia vaihtoehtoja vertailtuaan Aino päätti suunnata Edinburghin yliopistoon suorittamaan kaksoistutkintoa tekoälystä ja ohjelmistokehityksestä painopiste tekoälyssä. Opintojensa jälkeen hän kuitenkin päätyi suuntautumaan toinen toistaan laajempia mahdollisuuksia tarjoavaan ohjelmistokehitykseen. IT-ala on käytännöllinen valinta hyvine työllisyystilanteineen, palkkoineen ja etuineen. Voit lähteä kansainvälisestikin melkein minne vain tai vaikka ottaa Suomesta etätyön mukaan! Ainolla ei ole koskaan ollut vaikeuksia työllistyä – Singaporessakin vastavalmistuneena isot yritykset IBM:stä Microsoftiin olivat hänestä kiinnostuneita, ja kolmen kuukauden työnhaun jälkeen hän päätyi Motorolalle. Ohjelmistokehityksen luova käsityöläisyys motivoi Ainoa – on mahtavaa rakentaa tyhjästä palapelimäisesti ihmisiä auttavia ratkaisuja sekä nähdä oman työnsä pysyvä jälki käytännössä. Hyvin tehdyt asiat saavat aikaan ylpeyttä omasta työstä!

IT-alan parhaita puolia ovat vastuu, vapaus ja joustavuus. Töitä voi tehdä joustavina aikoina toimistolla, asiakkaalla, kotona tai missä milloinkin. Alaa värittävät myös rentous ja ymmärtäväisyys. Oppia ja kehittyä voi jatkuvasti yhteistyössä muiden osaajien kanssa – esimerkiksi koodikatselmointi on todella tärkeää; se on hyvä mahdollisuus välittää omia näkemyksiään, tietojaan ja taitojaan muille. Jatkuvasti vaihtuvassa ja haastavassa ympäristössä huijarisyndrooma pääsee toisinaan yllättämään. Asiantuntijana haluaisi osata auttaa asiakasta kaikessa, mutta jokaisella on oma osaamispalettinsa, jota kannattaa täydentää muiden vahvuuksilla. On tärkeää myöntää oman osaamisensa rajat sekä ottaa apua vastaan. Yhteistyöllä päästään pitkälle! Omia kykyjään ja taitojaan ei myöskään kannata vähätellä, vaan omista vahvuuksistaan saa, kannattaa ja pitääkin olla ylpeä! Konsulttityö on myös ihmistyötä, joten vuorovaikutustaidot ovat keskiössä, ja toisinaan on osattava haastaa muiden näkemyksiä sanomalla suoraan myös eriäviä mielipiteitä parhaista toimintatavoista. Koneisiin löytyy aina käyttöohjeet, mutta ihmisten kanssa toimiminen on monimutkaisempaa ja haastavampaa. Esimerkiksi asiakkaiden puheista tulee osata tunnistaa aidot tarpeet pystyäkseen vastaamaan niihin. Haasteiden ylittäminen on todella palkitsevaa, ja jokainen onnistuminen rikastaa omaa osaamispankkia entisestään!

Lisää teknisiä naisia alalle rikkomaan virheellisiä oletuksia!

Virheelliset oletukset osaamisesta turhauttavat, mutta niiden rikkominen oman tekemisen kautta on ilahduttavaa. Kerran Aino ihmetteli, miksei hän lukuisista yrityksistään huolimatta päässyt palvelimelle, jonne hänellä piti olla oikeudet annettuna. Lopulta selvisi, että hänet oli laitettu IT-suunnittelijat-ryhmään IT-kehittäjät-ryhmän sijaan, vaikka kaikki tiesivät hänen olevan kehittäjä. Todella yleinen oletus onkin, että Aino olisi suunnittelija. Paras tapa päästä tällaisista virheellisistä oletuksista eroon olisi saada lisää teknisiä naisia alalle, mikä hyödyttäisi monia yrityksiä myös monipuolisempien näkökulmien muodossa. On erikoista, että vaikka tasa-arvo onkin Suomessa maailman kärkitasoa, on esimerkiksi Skotlannissa ja Singaporessa alalla paljon enemmän naisia kuin Suomessa. Onkin ollut ilahduttavaa seurata ympärillä olevien naisten alanvaihtoa koodauspuolelle – koskaan ei ole liian myöhäistä vaihtaa suuntaa. Monipuolisesti naisia ja miehiä sisältävä työympäristö olisi todellinen rikkaus!

Ideaali työympäristö muodostuu lisäksi joustavuudesta, monipuolisuudesta, mahdollisuudesta vaikuttaa, osaavasta tiimistä sekä kiinnostavista ja merkityksellisistä projekteista. Myös mahdollisuus kieltäytyä itselle sopimattomista projekteista on tärkeää. Aino on kulkenut jatkuvasti eteenpäin kehittäen itseään, ja päämäärät ovat toteutuneet matkan varrella siinä sivussa. Ainolle on todella tärkeää pysyä teknisellä puolella omien kiinnostuksen kohteidensa parissa ja kehittyä aina vain paremmaksi ja monipuolisemmaksi kehittäjäksi. Ennen kaikkea hän haluaisi päästä mukaan merkityksellisiin projekteihin, joilla olisi oikeasti vaikutusta ihmisten elämään ja maailman tilaan. On mahtavaa, kun Luodolla on paljon samanhenkisiä, tärkeiden asioiden kehittämisestä ja eteenpäin viemisestä kiinnostuneita ihmisiä. Koskaan ei tiedä, minkälaisia mielenkiintoisia mahdollisuuksia tulevaisuus tuo tullessaan, mutta nyt Aino on oikein tyytyväinen tilanteeseensa. Tässä on hyvä.

Haastattelimme

Aino Kuokka
Konsultti ja osakas
Luoto Company Oy