Maailma on täynnä asioita, jotka odottavat vain löytämistä
· Blogi · Tiedote · Milja Köpsi
Vuonna 2017 perustettu Mimmit koodaa-ohjelma täytti tänä vuonna kolme vuotta ja meitä on yhteisössä yli 6000 naista jo. Ohjelma on auttanut useita naisia vaihtamaan alaa, laajentamaan ammattiosaamistaan ja oppimaan koodaamisesta. Jotta voisimme kehittyä vieläkin paremmiksi, teimme kyselytutkimuksen yhteisöllemme. Kyselytutkimuksessa kartoitimme yhteisömme osaamistasoa, mielenkiinnonkohteita, toiveita sekä kysyimme henkilökohtaisia kokemuksia koodaamisesta, alanvaihdosta ja naisten elämästä. Tiedustelimme myös #mimmitkoodaa ohjelman vaikuttavuudesta.
Tarkoituksenamme oli kartoittaa yhteisömme motivaatiota, tilanteita sekä toiveita sekä luonnollisestikin olla luomassa heille työkaluja sekä apuvälineitä tavoitteidensa saavuttamiseen. Saimme positiivisia tuloksia sekä hyviä vinkkejä siihen, missä voimme auttaa yhteisömme jäseniä enemmän.
”Maailma täynnä asioita, jotka odottavat vain löytämistä. Mikä on koodauksen rooli siinä? Mitä kaikkea voit tehdä koodilla?”
Mystinen koodaminen
Mimmit koodaa ohjelma koettiin vastausten perusteella vaikuttavaksi. Yli 70 prosenttia vastaajista koki ohjelman herättäneen mielenkiintoa ja lisänneen innostusta toimialaa kohtaan. Lisäksi puolet vastanneista kertoi ohjelman auttaneen avaamaan ovia toimialan työpaikkamahdollisuuksiin paremmin, sekä kasvattaneen ohjelmistoalan ymmärrystä. Yli 20 prosenttia kertoi ohjelman vaikuttaneen opiskeluvalintoihin.
Mimmit koodaa ohjelman sisältöjä käytettiin sekä alanvaihtoon, että nykyisen työn/position kehitykseen. Yli 30 prosenttia vastaajista kaipasi lisäymmärrystä yritysten tarjoamista työpaikoista, kun taas yli 40 prosenttia vastaajista oli mukana lisätäkseen omaa osaamistaan nykyisessä positiossa. Tulevia alanvaihtajia vastaajista oli 38 prosenttia.
Vastaajien mielenkiinnon kohteen alalla vaihtelivat laajasti, mutta kärkeen nousivat tekoäly, käyttöliittymäsuunnittelu, front end, webkehitys ja back end.
Onkin upeaa huomata, miten itsenäisesti naisemme ottavat vastaan digitalisaation tarjoamat haasteet ja mahdollisuudet osana urakehitystä ja ammatillista osaamista.
”Koodaamista mystifioidaan turhan paljon. Maailmat parhaat muusikotkin oppivat jatkuvalla, kovalla treenaamisella. Tämäkin kaikki on mahdollista oppia harjoittelemalla.”
IT kuuluu kaikille
Mimmit koodaa ohjelma vastasi monenlaisiin tarpeisiin tarjoamalla vastaajille verkostoja, yrityskontakteja, naisesikuvia ja lisäymmärrystä itsestä sekä vastaajan itsensä, että muiden hyödyksi. Mimmit koodaa yhteisö ja sen tarjoamat verkostomahdollisuudet koettiin avoimiksi ja turvallisiksi kaiken tasoisille henkilöille aloittelijoista ammattilaisiin. Tyhmiä kysymyksiä sai esittää pelotta, ja niihin löytyi aina vastaus.
”Kun seuraa monen IT-firman somea ja sitä, minkälaista kuvaa ne itsestään antaa ulospäin, niin usein tulee vain sellainen tosi miehinen fiilis. Kuvissa on vaan miehiä ja siellä mainostetaan, miten niillä on biljardipöytä ja pöytäjalkapalloa, mitä voi pelata, ja perjantaisin löytyy olutta jääkaapista. Virkistyspäivä on se, kun mennään mökille saunomaan. Kieltämättä on edelleen välillä olo, että naisena ei mahdu mukaan täysillä.”
Naiset nostivat usein esiin naisesikuvien merkityksen, ei ainoastaan itselleen, vaan myös tytöille ja teini-ikäisille nuorille tytöille. Esikuvien avulla tytöille ja naisille toivottiin nousevan ajatus siitä, että ohjelmistoala on heille mahdollinen urapolku. Vastaajat toivoivat, että alan naisistuessa kouluissa alettaisiin tarjota enemmän tytöille vaihtoehdoiksi ohjelmistoalaa ja että stereotyyppiset ammattipolut murenisivat.
Jotta voisimme auttaa naisia eteenpäin vieläkin pidemmälle, meidän on tarjottava yhteisölle sitä, mitä se tarvitsee. Vastaajien mukaan yhteisö kaipaa etenemisen tukea monimuotoisesti koulutuksessa, yritysten kanssa verkostoitumisessa ja henkilökohtaisessa osaamisessa. Yli 70 prosenttia vastaajista toivoi lisää workshopeja ja yli 50 prosenttia sanoi vertaistuen sekä henkilökohtaisen mentorin tai (nais)esikuvan olevan avuksi.
”IT-alalla on kiehtonut se, että siinä voi ja saa ja pitääkin kehittyä ja opiskella lisää koko ajan. IT-ala kehittyy ja siinä samalla oma työ kehittyy ja muuttuu koko ajan.”
Mukana osallistamassa
Mimmit koodaa ohjelmalla meni hyvin vuonna 2020 COVID-19 pandemiasta huolimatta. Ennen covidia järjestimme tapahtuman, jossa paikalla oli 500 mimmiä. Ensimmäinen virtuaalinen Mimmit koodaa tapahtuma järjestettiin marraskuun 20. päivä. Paikalla oli virtuaalisesti 1 400 osallistujaa ja puhujina mukana oli mm. Li Andersson, Mikko Hyppönen, Teemu Roos, Maaret Pyhäjärvi sekä monia monia toimialamme asiantuntijoita. Käytössämme ollut Brella ohjelmisto mahdollisti sujuvan virtuaalisen kommunikoinnin, vaikka varmasti moni meistä olisikin kaivannut marraskuussa jo livekohtaamisia.
Kaiken kaikkiaan erinäisiin webinaareihimme osallistui vuoden aikana yli 1 400 henkilöä. Yritysten kanssa mahdollistettuja workshop-paikkoja tarjosimme lähes 655 kappaletta. Vuoden ennätyksen teki Sympan MOOC, jonne ilmoittautui yli 1 000 henkilöä, ja mikäli kurssilainen suoritti kurssin tiettyyn aikaan mennessä, hän sai suorituksesta virallisen todistuksen jota voi käyttää hyväkseen osaamisenosoituksena. Mika Kulmalan (Solita) ja Joakim Taurenin (Visma) yhdessä luoma hakkeroinnin peruskurssi nousi myös ennätyslukemiin. Livestreamiä katsoi 306 silmäparia, ja tallenteena kurssia on katsottu jo yli 200 kertaa (onkin hyvä muistaa, että Youtube-tallenteet keräävät kokoaika katselukertoja aiheesta riippumatta). Hakkerointikurssin haasteita muodostui tekemään 114 tiimiä. Tietoturvan nousu kiinnostavaksi aiheeksi on merkittävä asia. Suomalainen softa voi olla maailman parasta softaa, kun sen tietoturvallisuudesta pidetään huolta.
Kohti ääretöntä ja sen yli
IT-mahdollisuuksien merkitys osana arkea korostui Covid-epidemian myötä ja oletettavaa on, että monet nyt käyttöön otetut järjestelmät ja palvelut jäävät pysyviksi myös pandemian jälkeiseen aikaan. Nyt, vielä enemmän kuin ennen, on tarpeen se, että saamme ohjelmistopuolelle lisää diversiteettiä, osaamista ja arvokasta kokemusta naisista.
”Digitaalisaatio on suuri juttu ja digipalveluita pitää pystyä muotoilemaan kaikille ihmisille. Jos 94% devaajista on miehiä tai miesoletettuja, niin kuinka hyvin tällaiset käyttäjätarinat, saavutettavuusasiat ja muut vastaavat tulevat huomioiduiksi? Se on ihan oikea kysymys.”
Meillä on ollut ilo ja kunnia perustaa Slackiin duuni- ja harjoittelupaikkakanava, jonne kutsummekin kaikki rekrystä vastaavat tyypit sekä työtä etsivät yhteisömme naiset. Aiomme edelleen jatkaa arvokasta matalan kynnyksen maksutonta toimintaamme ja toivomme tulevana vuonna, että voimme mahdollistaa uusien taitojen oppimisen yhä useammalle naiselle. Suuri kiitos kuluneesta vuodesta Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiölle, joka tuki apurahalla toimintaamme vuonna 2020. Etsimme tulevalle vuodelle taloudellisia mahdollistajia.
Yhteisömme on selvinnyt vaikeasta vuodesta kohtuullisen hyvin. Olemme siitä hyvin kiitollisia kaikille vapaaehtoisille sekä toimintaamme sponsoroiville yrityksille. Kohti ääretöntä ja sen yli! Lainaukset ovat otettu kyselymme vastauksista, kyselyyn vastasi 511 naista. Kyselyn tulokset löydät täältä.
Milja Köpsi
#mimmitkoodaa ohjelman vetäjä
Haluatko sponsoroida toimintaamme tai olla mukana luomassa sisältöjä? Laita viestiä milja@mimmitkoodaa.fi
Pysy kartalla tulevista tapahtumista ja tilaa uutiskirje tästä