‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

”Kurkottele kohti unelmiasi haasteista huolimatta!”

· Blogi · Uratarinat · Milja Köpsi

Kansainvälisyyttä kerrakseen

Kati Utriainen työskentelee Wunderilla Designerina. Hän muutti ulkomaille 15-vuotiaana ja asui Itävallassa parin vuoden ja Kanadassa lähes parinkymmenen vuoden ajan. Suomeen hän muutti takaisin kahdeksan vuotta sitten. Katilla ei ollut nuorena selkeitä urahaaveita, vaan hän työskenteli eläinten, tarjoilijan tehtävien ja myynnin parissa. Hän löysi tulevaisuutensa suunnan käytyään ohjelmistokoulutusta sisältävän kurssin, joka tuntui niin omalta jutulta, että hän päätti opiskella itsensä graafiseksi suunnittelijaksi. Kati rekrytoitiin suoraan valmistumisensa jälkeen IT-alalle nettisivujen suunnittelun ja koodauksen pariin Web Masterin rooliin. IT-ala oli luonteva valinta, sillä Kati on viihtynyt tietokoneiden parissa lapsesta asti. Hän on tehnyt myös graafista suunnittelua freelancerina parinkymmenen vuoden ajan. Katin isä on alun perin kotoisin Chilestä ja Katin äiti ja kaksoissisko asuvat Kanadassa. On vaikeaa, kun perhe on hajallaan, mutta onneksi teknologia mahdollistaa yhteydenpidon. Katin lapsuudessa kotona puhuttiin espanjaa ja Itävallassa asuessaan Kati oppi saksaa. Nykyisin kotona puhutaan englantia ja töissä sekä englantia että suomea.

Kati on melko hiljainen, ujo ja vaatimaton, mutta toisaalta myös iloinen ja sosiaalinen. Rehellisyys, aitous ja empatia ovat hänelle todella tärkeitä asioita. Myös Katin mies on IT-alalla, mistä on ollut suuri apu. Kati tapasi alun perin Venäjältä kotoisin olevan miehensä entisellä työpaikallaan Kanadassa. Vahvalla koodaustaustalla varustetun miehen oli helppoa työllistyä Suomessa, mutta Katilla kesti noin viisi vuotta löytää töitä. Aukot Katin suomen kielen taidossa yhdessä hänen suomalaisen nimensä kanssa herättivät kummastusta. Lisäksi Katilla on näkövamma, minkä hän uskoo vaikuttaneen asiaan. Matkan varrelle on mahtunut epätoivon hetkiä, mutta onneksi Wunderilla töissä oleva tuttu henkilö auttoi Katia työllistymään. Katilla ja hänen miehellään on lapsi ja neljä koiraa, joten aikaa itselle ei juurikaan jää, mutta mahdollisuuksien mukaan Kati joogaa. Ulkomailla asuminen on ollut sekä vaikeaa että mahtavaa. On ollut hienoa nähdä maailmaa ja tarkastella asioita eri perspektiiveistä, mikä on rakentanut myös itsevarmuutta.

Saavutettavuus kuuluu kaikille

Kati on ollut puoliksi sokea jo syntymästään asti, mutta hänen valmistumisensa aikaan toisen silmän näkökyky oli vielä ihan kohtalainen. Näkökyvyn alkaessa vähitellen heikentyä Kati alkoi oman kokemuksensa kautta ymmärtää, miten ensiarvoisen tärkeässä asemassa tiedonsaannin ja käytettävyyden kaikille mahdollistava saavutettavuus on. Katin näkörajoitteisuudesta onkin yllättävää urallista hyötyä; hän pystyy toimimaan saavutettavuuden kokemusasiantuntijana. Wunderilla asian tärkeyttä korostetaan tietoisuutta lisäävillä keskusteluilla sekä testaamalla käytännössä erilaisten lasien avulla nettisivujen saavutettavuutta ja käytettävyyttä näkövammaisten henkilöiden silmin. Tänään 15.10. vietetään näkövammaisten oikeuksia korostavaa Kansainvälistä valkoisen kepin päivää. Katin mukaan empatia on kaiken A ja O paremman käytettävyyden mahdollistamiseksi, ja saavutettavuus tulisi huomioida alusta asti.

Katin näkö alkoi huonontua todella paljon hänen muutettuaan Suomeen, ja lisäksi hän sairastui rintasyöpään, minkä vuoksi hän oli vuoden sairauslomalla. Kati koki olevansa syvässä kuopassa Suomessa työllistymisen suhteen vastoinkäymisten seuratessa toisiaan. Hän pääsi Näkövammaisten liiton asiakkaaksi kuntoutukseen vuonna 2014, sai sieltä vertaistukea ja ongelmat alkoivat kääntyä onnistumisiksi; Katille ei ollut tullut mieleenkään, että viisi vuotta myöhemmin hän työskentelisi asiantuntijan asemassa koskien Wunderin asiakkaiden verkkosivujen saavutettavuutta. Onneksi Katilla on vähemmistöön kuuluvana naisena ja näkövammaisena töitä, hän on oppinut työskentelemään näkövammansa mukaisesti, ja tilanne on tällä hetkellä tasainen. Tulevaisuudesta on vaikea sanoa, ja voi olla, että vielä jonakin päivänä Kati ei näe yhtään mitään. Juuri sen takia saavutettavuus on avainasemassa. Kati haluaisi varmuuden vuoksi modernisoida koodausosaamistaan sekä oppia Front-endiä. Parasta alassa on innovatiivisuus, vapaus ja luottamus. Kunhan työt tulee tehtyä hyvin, ei ole mitään merkitystä, missä ja miten ne tehdään. Tulevaisuudessa Kati haluaisi olla kaiken saavutettavuudesta tietävä asiantuntija, kehittäjä ja luotettava henkilö, jolta kysyä apua. Hän voisi nauttia IT-alan tarjoamasta vapaudesta työskentelemällä esimerkiksi farmilla samalla alpakoita kasvattaen.

Katin äiti on aina kannustanut, että Kati pystyy tekemään asioita niin kuin kaikki muutkin. Kati yrittääkin tehdä kaiken itse, ja hänen on vaikeaa pyytää apua. Alan itsenäistä työskentelyä kompensoidaan työyhteisöön panostamisella esimerkiksi Wunderin Happiness teamin avulla. Katille on tärkeää voida olla töissä oma itsensä, ja erilaisten työskentelyyn liittyvien mahdollisuuksien ja yksilöllisten tarpeiden huomioiminen on keskiössä. Wunderilla onkin paljon mahdollisuuksia kehittää omaa osaamistaan haluamallaan tavalla. IT-alalla tarvitaan naisia, sillä mitä enemmän diversiteettiä alalla on, sitä paremmin pystytään tarjoamaan oikeanlaisia palveluita kaikenlaisille ihmisille. Kati on toisinaan pohtinut, että minkä takia hän valitsi visuaalisen suunnittelijan uran, vaikka hänellä on näkövamma. Toisaalta vaikka valinta ei ollut helpoin mahdollinen, oli se juuri sitä, mitä Kati halusi tehdä, eikä hän edes osaisi kuvitella tekevänsä mitään muuta. Tee siis rohkeasti sitä, mistä tykkäät ja mikä tuntuu oikealta!

Haastattelimme

Kati Utriainen
Designer
Wunder