”Koodi ja sen laatu eivät katso sukupuolta!”
· Blogi · Uratarinat · Milja Köpsi
Jalan loukkaaminen oli käännekohta elämässä
Digialla työskentelevä Software Developer Saara Honkonen on suorapuheinen, reilu ja todella hyvä kuuntelemaan. Saara on alun perin omalla toiminimellä yrittäjänä toiminut parturi-kampaaja, ja hän on työskennellyt myös kaupassa kassalla ja myymälässä sekä esimiehenä. Saara päätyi vaihtamaan alaa sattumien kautta, kun hän taittoi toisen jalkansa juoksulenkillä reilu parikymppisenä. Vaikka jalka leikattiinkin useamman kerran, ei sitä saatu sellaiseen kuntoon, että Saara olisi voinut palata töihin useita päivittäisiä askelia ja rasitusta vaativiin kaupan alan tehtäviin. Oli aika kouluttautua uudelleen ja miettiä, mitä sitä haluaisikaan tehdä isona, sillä työvuosista suurin osa oli vielä edessä. Kokemus oli ikävä, mutta toisaalta jälkeenpäin ajateltuna myös onni, sillä sitä kautta Saara rohkaistui lähtemään kiinnostavalle ja kehitysmahdollisuuksia täynnä olevalle IT-alalle. Opiskellessaan Laureassa tietojenkäsittelyn tradenomiksi Saara innostui koodaamisesta. Jalan loukkaaminen oli käännekohta elämässä kohti uusia haasteita – ilman sitä Saara ei välttämättä olisi nyt tässä. Vaikkei aina siltä tuntuisikaan, yleensä kaikesta on löydettävissä myös jotakin positiivista.
Saara aloitti Digialla työskentelyn Helsingissä, mutta siirtyi muuton vuoksi Jyväskylään. Avokonttorin ikkunasta aukeavat mielettömän kauniit maisemat Jyväsjärvelle, mikä auttaa nollaamaan ajatuksia työn lomassa. Saara on osa kymmenen hengen pienkehitystiimiä. Työnkuva sisältää useita samanaikaisia projekteja Full Stack -ohjelmistokehityksen, asiakasräätälöityjen Web-sovellusten sekä ylläpitotöiden parissa. Toisinaan hektinenkin työ päällekkäisten projektien keskellä pitää mielenkiintoa ja jännitystä yllä sekä tarjoaa loistavan mahdollisuuden oppia jatkuvasti uutta. Viime aikoina Saaran tiimi on päässyt työskentelemään muun muassa työttömyyskassojen asiointipalveluun toteutettavan ison hakemusuudistuksen parissa. Asiointipalvelu on ”koodinimeltään” Netta, ja Saaran tiimi on osallistunut uudistuksen tekemiseen pääasiassa Reactilla tehtävien Front End -töiden osalta, ja siihen on kuulunut lisäksi paljon tyylittelyjen tekemistä. Netassa on meneillään asiakas kerrallaan tapahtuva Suomi.fi-tunnistautumisen käyttöönotto, ja Nettaan aletaan toteuttaa kuluvan vuoden 2020 aikana isoa teknologiauudistusta, joka pitää sisällään muun muassa siirtymisen AWS:ään. Työnkuvaan kuuluu koodaamisen vastapainoksi myös runsaasti sosiaalista vuorovaikutusta, kuten erilaisia määrittelypalavereja, pariohjelmointia ja Mob Programming -sessioita eli ryhmäsessioita, joissa yksi henkilö on koneella koodaamassa ja muut kertovat, mitä hänen tulee kirjoittaa, minkä jälkeen paikkoja vaihdetaan. Ajatuksena on, että yhdessä tekemällä sekä tietoja ja taitoja jakamalla ratkaisut ja koodin laatu ovat parempia. Eri ihmiset kiinnittävät huomiota eri asioihin, ja yhdessä tekemisen ja siihen liittyvien keskustelujen kautta on mahdollisuus oppia todella paljon. Koodarin työ ei suinkaan ole yksinäistä pimeässä luolassa puurtamista, vaan hyvin sosiaalista ja hauskaa yhdessä tekemistä!
Saaran arkea värittää töiden lisäksi perhe, johon kuuluvat aviomies, kaksi alle kouluikäistä lasta sekä amerikanvesispanieli ja kissa. Koira ja kissa pärjäävät keskenään hyvin ilman suurempia ongelmia, sillä kissalla on erilaisia paikkoja, jonne koira ei pääse, jolloin se saa olla rauhassa itsekseen. Koira rakastaa spanielimaiseen tapaan kaikkea ja kaikkia – toisinaan hieman turhankin innokkaasti. Myös Saaran suku asuu keski-Suomessa ja miehen suku asuu Turun seudulla, josta sekä Saara että hänen miehensä ovat alun perin kotoisin. Opiskeluaikoina Saara ja hänen miehensä asuivat pääkaupunkiseudulla kaukana kaikista, joten nyt on ihanaa, kun suuri osa tukiverkostosta on lähellä. Vapaa-ajallaan Saara lukee ja ulkoilee, kahvakuulailee ja joogaa sekä laittaa ruokaa miehensä kanssa. Metsä on Saaran suosikkipaikka, sillä siellä on helppo olla oikeasti rauhassa omien ajatustensa kanssa – ihanaa vastapainoa koneella olemiselle ja jatkuville virikkeille. Saara on poikkeuksellinen koodari, sillä hän ei juurikaan koodaa vapaa-aikanaan, vaan hän pyrkii erottamaan työn ja perhe-elämän toisistaan voidakseen olla pienten lastensa kanssa töiden jälkeen. Toisinaan joutuu kuitenkin harjoittelemaan ollakseen miettimättä työasioita kotona. Palautuminen, lepääminen ja nukkuminen ovat avainasemassa jaksamisen kannalta. Toisinaan kauan mietityttäneistä asioista kannattaa ottaa hieman etäisyyttä, sillä rentoutuminen ja muiden asioiden ajattelu saattavat parhaimmillaan auttaa löytämään ratkaisun kiperiin työpulmiin kuin itsestään. Lasten kanssa on mukavaa touhuta iltaisin kaikenlaista pulkkamäessä olemisesta ja pyöräilystä palapelien tekemiseen ja värittämiseen. Lasten kanssa oleminen on loistavaa vastapainoa työlle, sillä lapset ovat aina niin ihanan aidosti läsnä ja hetkessä – heidän kanssaan oleminen on helppoa.
Kokonaisvaltaisesti hyvinvointia tukeva työympäristö motivoi
Parasta IT-alalla on mahdollisuus oppia jatkuvasti uutta ja kehittää itseään sekä löytää ongelmiin ratkaisuja. Toisaalta jatkuva kehitys muodostaa myös omat haasteensa, sillä on jatkuvasti pysyttävä kartalla oman osaamisen kannalta olennaisimmista teknologioista sekä oltava valmis omaksumaan uusia asioita nopeastikin. Saaralle alanvaihtajana haastavinta on ollut omien taitojen rajallisuuden hyväksyminen. Itselleen on usein niin ankara, ja oman osaamisen rajat sekä jatkuvalla epävarmuusalueella palloilu aiheuttavat monenlaisia epävarmuuden tunteita. Niiden sietäminen vaatii todella paljon henkisiä voimavaroja. Onkin olennaista harjoitella enemmän hyväksyntää itseään kohtaan – kaikkea ei kuulu eikä tarvitse osata heti. Saaran tuskaillessa osaamisensa rajoja ja vertaillessaan osaamistaan työkavereihinsa on ollut hyvä saada heiltä muistutus, että heidänkin on ollut joskus opeteltava kaikki alusta lähtien. Yksi asia ja ongelma kerrallaan palastellen eteenpäin – eihän palapeliäkään rakenneta laittamalla kaikkia paloja kerralla samaan aikaan.
Digialla on rento ja hyväksyvä kulttuuri; jokainen saa olla oma itsensä, ja ihmisten elämässä onnistumista ja hyvinvointia halutaan tukea kokonaisvaltaisesti. Tiimissä on todella hyvä yhteishenki ja vertaistuella höystetty ilmapiiri – kaveria autetaan aina! Digialla on lisäksi hyvät työsuhde-edut, työn ja vapaa-ajan yhteensovittamista tuetaan aidosti, ja etätöiden teko onnistuu joustavasti. Esimies istuu tiimin kanssa samassa tilassa sekä välittää aitoa kiinnostusta tiimin tekemistä kohtaan. Esimiehen kanssa on hyvät ja välittömät välit, jolloin kaikesta, myös kehitysehdotuksista, voi keskustella avoimesti. Saara pitää kannustavasta työympäristöstä, jossa annetaan myös kehittymistä tukevaa, rakentavaa palautetta. Tiimityöskentely sekä haasteiden ja onnistumisten jakaminen on mahtavaa! Tulevaisuudessa Saara toivoisi voivansa hyödyntää entistä enemmän vahvaa asiakaspalvelutaustaansa ja kokemustaan erilaisten ihmisten kanssa toimimisesta esimerkiksi projektinhallinnan, esimiestehtävien ja asiakasrajapinnan osalta – kuitenkin tekniikka mukana säilyttäen. Pitkän asiakaspalvelurupeaman jälkeen siitä tullut tauko tuli tarpeeseen, mutta nyt Saara on alkanut taas kaivata sitä, sillä erilaisten ihmisten kanssa toimiminen on niin hänen juttunsa. Erilaisesta taustasta ja näkökulmasta on ollut monenlaista hyötyä, ja aikaisempaa kokemusta on voinut soveltaa vastaavanlaisissa tilanteissa uudenlaisessa ympäristössä. Teknisen puolen ja asiakasrajapinnan yhdistäminen tulevaisuudessa olisi ihanaa!
Ystävänpäivänä 14.2.2020 järjestetty Mimmit koodaa -launch oli mieletön tilaisuus – upeaa, kun 500 mimmiä kerääntyi saman asian ääreen. Saara jakoi tilaisuudessa oman ammatinvaihtotarinansa, mikä jännitti aluksi todella paljon, mutta vauhtiin päästyään hän alkoi jopa nauttia tilanteesta. Saara sai tarinansa jakamisesta ihanan positiivista palautetta, ja oli antoisaa, kun muut mimmit tulivat rohkeasti jakamaan omia uratarinoitaan ja -toiveitaan. Saaralle on kunnia olla osa arvokasta työtä tekevää Mimmit koodaa -yhteisöä. Saara suosittelee IT-alalle hyppäämistä kaikille siitä kiinnostuneille – aito kiinnostus alaa kohtaan ja halu oppia uutta ovat välttämättömiä. Ohjelmistoja käyttävät niin erilaiset ihmiset, joten myös niiden tekemisessä olisi hyvä olla mukana mahdollisimman monipuolisesti erilaisia ihmisiä. Kannattaa kurkotella rohkeasti kohti omia unelmiaan, vaikka tie olisikin kivinen. IT-ala on täynnä erilaisia vaihtoehtoja – tärkeintä on löytää omanlainen polku, joka motivoi, tuo iloa ja tekee juuri sinut onnelliseksi! Alanvaihtajan tuntemuksia ymmärtää parhaiten toinen alanvaihtaja – vertaistuesta saa paljon voimaa! Perhe, ystävät ja kollegat ovat tukeneet Saaraa todella hyvin matkan varrella. Kukaan ei ole onneksi yrittänyt lannistaa, sillä olisi haastavaa kohdata ulkopuolisten ihmetteleviä asenteita ja kokea joutuvansa puolustelemaan omia valintojaan. Koodi ja sen laatu eivät katso sukupuolta, vaan tärkeintä on aito kiinnostus ja into oppia!
Haastattelimme
Saara Honkonen
Software Developer
Digia
Saaran puheenvuoron 14.2.2020 #mimmitkoodaa-tapahtumassa voit katsoa täältä!