‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

”Käytännössä tekemällä oppii parhaiten!”

· Blogi · Uratarinat · Milja Köpsi

Markkinoinnin kautta takaisin teknologian pariin

Nina Toivonen on juuri aloittanut teknisenä projektipäällikkönä Frosmolla. Aikaisemmin Nina työskenteli useamman vuoden Wannadolla aloittaen markkinointiassistenttina ja siirtyen kohti teknisempiä tehtäviä markkinointiteknologian kautta koko teknotiimin vetäjäksi. Kokemuksella varustettu Nina auttoi junnuja oppimaan, organisoi työnjakoa, teki tarjouksia, nettisivuja ja markkinointiteknologioita sekä toimi fronttidevaajana. Koulutukseltaan Nina on tradenomi, ja häntä ehkä jopa hieman kaduttaa, ettei hän opiskellut teknisempää alaa. Taustalla vaikuttivat selkeästi yhteiskunnalliset rakenteet ja ainakin alitajuiset oletukset siitä, millä alalla nainen voi olla. Nina on kuitenkin ollut kiinnostunut tekniikasta ja puuhaillut tietokoneiden parissa pienestä pitäen, sekä ollut aina porukan nörtti.

Ninan reitti kulki markkinoinnin mutkien kautta luonnollisesti takaisin IT-alalle, jolloin osaaminen ja käsitys tekemisestä on tullut kuin varkain. Nina on oppinut kaiken työn kautta, ja hän oppii asiat parhaiten tekemällä käytännössä. Hänellä on tapana heittäytyä tilanteisiin, joissa hän joutuu opettelemaan tehdäkseen lupaamansa asiat, mikä on tehokas ja motivoiva tapa oppia. Vapaa-ajallaan Nina muun muassa kehittää WordPressiä sekä opettelee PHP:tä ja JavaScriptiä. Aikaisemmin tekniikka olikin vain harrastus, mutta nykyään intohimo on sen lisäksi myös työ.

”Suomessa koulutusta painotetaan liikaa, vaikka kaikki on lopulta kiinni omasta älystä ja halusta oppia. Ei kannata pelätä oman osaamisen puutetta, sillä ei kukaan muukaan ole ammattilainen aloittaessaan. Alan iso etu onkin, että mukaan voi lähteä täysin tyhjästä, joten kannattaa hypätä mukaan, ahkerasti oppimaan ja rohkeasti tekemään!”

Koodarin ja asiakkaan välissä oleva kääntäjä

Ninalla on luonnostaan intuitiivinen ymmärrys tekniikasta, minkä vuoksi hän on hyvä työssään, ja osaa avata asioiden teknisen puolen asiakkaille ja kollegoille. On tärkeää osata selittää selkeästi teknisten asioiden hyödyllisyyttä markkinoijille, myyjille ja HR-henkilöille, jotta tekniikkaa hyödynnettäisiin oikein. Nina toimii syvällä olevan koodarin ja asiakkaan välissä olevana kääntäjänä – ja tätä kääntämisen taitoa tarvitaan yhä enenevissä määrin.

Omat kommunikointitaidot kohtaavat todellisen haasteen, kun joutuu miettimään, millä sanavalinnoilla saa toisen oppimaan ja asiat loksahtamaan paikoilleen. Myös käyttäjäkokemuksen merkitys on omaa luokkaansa, sillä ei riitä, että jokin toimii teknisesti, vaan myös käyttökokemuksen tulee olla miellyttävä. Ala kaipaakin tämän kokonaisuuden hallitsevia ihmisiä.

Yhteiskunta on rakentunut sukupuolittuneesti

Nina ei alun perin osannut ajatella, että hän voisi naisena tehdä teknisiä asioita työkseen. Ajatus teknisellä alalla työskentelystä tuli vahingossa tekemisen kautta, koska Nina huomasi olevansa todella hyvä siinä, ja itseluottamus omaan osaamiseen kasvoi pikkuhiljaa.

”Sukupuolittuneet käsitykset, kuten se, etteivät naiset voisi tehdä teknisiä asioita, ovat niin syvällä yhteiskunnallisissa rakenteissa, että niihin törmää jatkuvasti. Asenteet voivat ilmetä pieninä asioina, kuten vitsin muodossa tai ohimennen sivulauseessa, mutta nämä pienet asiat yhdessä rakentavat omia ja muiden ihmisten kokemuksia ja näkemyksiä siitä, mitä nainen voi tehdä.”

Nina yrittää omalta osaltaan tiedostaa ja huomata nämä pienet asiat, kommentoida niitä vastaan sekä tuoda niiden vaikutusta esille. Pahimpia ovat vaikeasti tunnistettavat sukupuolittuneet vitsit, joille saattaa itsekin nauraa, ja jotka saattaa jättää huomioimatta välttyäkseen mielensäpahoittajan leimalta. Vitsit voivat kuitenkin olla vahvasti ennakkoluuloilla väritettyjä, mikä tekee kaikille hallaa.

Vertaistuki avaa monia ovia!

Onneksi tilanne on selkeästi menossa tasa-arvoisempaan suuntaan, ja on ihanaa nähdä, miten naiset yhdistyvät ja tukevat toisiaan #Mimmitkoodaa- ja muiden ohjelmien avulla. Naisten välinen vertaistuki on avainasemassa, ja vertaistukiohjelmat antavat todella paljon. Vertaistukea voi löytää jostakin ryhmästä tai yhdistyksestä, ja myös Facebook-ryhmien kautta on helppoa lähteä mukaan.

Pientenkin asioiden sanominen ääneen saattaa tehdä todella ison muutoksen jonkun mieleen ja ajatusmaailmaan, ja pienellä vaivalla voidaan saada älyttömän iso hyöty ihmisille, yhteiskunnalle ja koko ihmiskunnalle. Nuorille naisille on onneksi nykyään helpompaa tehdä päätös alalle lähtemisestä, sillä teknistä alavalintaa ei ihmetellä enää samalla tavalla kuin ennen. Uranvaihto puolestaan vaatii rohkeutta, jolloin vertaistuen merkitys korostuu entisestään.

Haastattelimme

Nina Toivonen
Technical Project Manager
Frosmo