‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

”Kaikilla tulisi olla yhdenvertaiset mahdollisuudet!”

· Blogi · Uratarinat · Milja Köpsi

Uusi aluevaltaus IT-alan sisällä tekstiilitaikurina

Kaksitoista vuotta Konecranesilla työskennellyt, nykyään ratkaisuarkkitehtina toimiva Jenni Vanhanen on siirtymässä kokopäiväiseksi yrittäjäksi tekstiilitaikurina pyörittämäänsä Iltamaa-yritykseen. Koulutukseltaan Jenni on IT-alan insinööri, ammatillinen opettaja ja tekstiiliartesaani. Jennin äiti on insinööri ja isä teknikko, ja lähipiiristä löytyy paljon sekä insinöörejä että käsityöläisiä. Jenni sanoi nuorempana, että hänestä ei insinööriä tule, mutta toisin kävi. Lukion jälkeen hän lähti Italiaan au pairiksi, ja aloitti sen jälkeen teknisen journalismin opinnot kotikaupungissaan Porissa päätyen kuitenkin vaihtamaan Espooseen mediatekniikan insinöörin opintoihin ison IT-kuplan aikaan vuonna 1997. Tämän myötä alkoi hänen IT-alan uransa ensin XML:llä koodaamisen parissa, ja matkan varrelle on mahtunut laajasti kiinnostavia opintoja ja työtehtäviä laidasta laitaan.

Yli parikymmentä vuotta IT-alalla koodauksesta managerointiin ja kansainvälisiin tehtäviin asti vaikuttanut Jenni haluaa yhdistää luovasti aikaisempaa IT-osaamistaan uusiin tuuliin – keskiössä on se, miten tiedon palaset yhdistyvät toisiinsa. Konecranes on nostureiden valmistukseen ja nosturihuoltoon erikoistunut suuri teollisuusalan kansainvälinen pörssiyhtiö, jossa Jennin työnkuvaan on kuulunut muun muassa nosturihuolto-ohjelmistojen suunnittelu. Kompaktin tiimin työskentelyote on ketterä, ja porukkaan, jossa Jenni toimii Scrum Masterina, kuuluu lisäksi pari devaajaa sekä Product Owner. Ollessaan nelisen vuotta perhevapailla Jenni opiskeli itsensä tekstiiliartesaaniksi. Eräällä kurssilla tehtävänä oli tehdä ryijy, ja aloitettuaan sen suunnittelun kynällä ruutupaperille Jenni havahtui siihen, että olisihan sitä varten oltava olemassa jonkinlainen IT-ratkaisu – vaan ei ollut.

Jenni kehitti itse ryijynsuunnitteluohjelmiston, joka käyttää hyväkseen kuvantunnistusta, laskentakaavaa ja pienimuotoisesti tekoälyä. Jenni viilaili ohjelmiston perhevapaidensa aikana kuntoon ja perusti Iltamaa-yrityksensä – ja siitä se ajatus sitten lähti. Hän sai ideaansa tukea ELY-keskukselta sekä Business Finlandin innovaatiosetelin. Jenni suunnitteli ja konseptoi ohjelmiston, ja hänen IT-alan osaajista koostuvaan ystäväpiiriinsä kuuluva ystävä koodasi sen. Jenni voi myös itse jatkaa ryijynsuunnitteluohjelmiston koodaamista, kunhan vain aikaa löytyisi. Jenni on suunnitellut kaiken yrityksensä tekemisen ja toiminnan IT-näkökulmasta aina suunnittelusta ja tuotekehityksestä asiakasviestintään ja ylläpitoon. Lopputulos on monien asioiden ja useiden ihmisten yhteistyön summa – tiimityötä parhaimmillaan!

Valmistuttuaan tekstiiliartesaaniksi vuonna 2019 Jenni valittiin Vuoden Artesaaniksi – hänen ryijynsuunnitteluohjelmistossaan perinteinen käsityöala ja uusi teknologia kohtaavat toisensa. Valituksi tuleminen on Jennille valtava kunnia, ja sillä on suuri merkitys sekä hänen IT-uralleen että käsityöuralleen. Jenni on saanut paljon kiitosta myös käsityöalan perinteisiltä toimijoilta uusien tuulien tuomisesta alalle muun muassa vuoden 2020 Taito-palkinnon eli Suomen merkittävimmän käsityöyrittäjyyden tunnustuspalkinnon muodossa. – Ja tämä on vasta alkua.

Saatavuus ja yhdenvertaisuus ovat Jennille todella tärkeitä asioita; Iltamaan tavoitteena on mahdollistaa ryijynsuunnitteluohjelmiston yhdenvertainen saatavuus kaikille muun muassa yhdessä Laurean kanssa palvelumuotoiluprojektin mahdollistaman verkkokurssin avulla. Jennin sisko on kehitysvammainen, ja Jennille on todella tärkeää edistää kehitysvammaisten, aistirajoitteisten, mielenterveyskuntoutujien – kaikkien – mahdollisuuksia osallistua yhteiskuntaan, kulttuuriin ja työelämään sekä päästä elämässään eteenpäin. Jennin matkan varrelle on mahtunut runsaasti tukea, kannustusta ja kiitosta, ja hän haluaa jakaa niitä edelleen eteenpäin myös muille. On tärkeää tunnistaa omat vahvuutensa sekä osata myös myöntää rehellisesti, mikäli jotakin ei tiedä tai osaa, sillä kaikkea ei voi eikä tarvitse hallita. Me kaikki olemme erilaisia, ja kaikilla on jotakin annettavaa – motivaatio ratkaisee!

Vaihtelu ja oman tiensä kulkeminen ovat IT-alan suola!

Jenni innostuu helposti ja nopeasti uusista asioista, mutta hänellä ei riitä useinkaan kärsivällisyyttä saattaa niitä loppuun asti, sillä seuraava kiinnostava uutuus odottaa jo nurkan takana. Vaihtelu on työn suola. Konecranesilla Jenni on saanut loistavan mahdollisuuden vaihteleviin ulkomaan komennuksiin, mutta yrittäjyys tarjoaa aivan uudenlaisen vapauden tehdä juuri sitä, missä hän on hyvä, ja mistä hän on juuri tällä hetkellä kiinnostunut – motivaatio pysyy taatusti korkealla. Jenni järjestää myös käsityökursseja, ja opettaminen on lähellä sydäntä; itse tekemisen sijaan hän mieluummin jakaa tietoa ja opettaa muita. Jenni korostaa elinikäisen oppimisen merkitystä, ja uuden oppiminen on hänelle sydämen asia. Toisinaan olisi kuitenkin hyvä osata laittaa tietokirjallisuus hetkeksi sivuun ja heittäytyä kaunokirjallisuuden pariin rentoutumaan – kaiken ei tarvitse olla aina hyödyllistä, vaan myös viihdyttävyyden pitäisi olla tarpeeksi hyvä syy tarttua kirjaan.

Todella sosiaalisena ihmisenä Jenni viihtyy loistavasti vuorovaikutuksessa erilaisten ihmisten kanssa sekä tulkkaa mielellään asioita bisneksen ja IT:n välillä. Sosiaalisten kontaktien ja yksintyöskentelyn välinen tasapaino on avainasemassa. Jenni ei suostu taipumaan valmiisiin muotteihin, vaan hän seuraa rohkeasti omaa polkuaan. Työskennellessään nuorena Itävallassa Wienissä IT-managerina hän päätti eräänä lumisena aamuna hiihtää murtomaasuksilla pupuhattu päässään töihin, ja Suomen voittaessa jääkiekon MM-kultaa hän suuntasi toimistolle kansallispuvussa. Kaiken ei tarvitse olla niin vakavaa, vaan välillä voi myös irrotella ja pitää hauskaa!

Jennillä on pienet, 3- ja 5-vuotiaat lapset, joiden kanssa ajan viettäminen ja koti ovat hänelle todella tärkeitä asioita. IT-alan ja yrittäjyyden tarjoama joustavuus tuo vapautta, ja on valtava rikkaus voida työskennellä missä tahansa. Jennin mies on talousalalla, joten häneltä voi tarvittaessa kysyä siihen liittyviä vinkkejä, mutta pääosin urat pidetään vapaa-ajasta erillään; töissä ollaan töissä, ja kotona ollaan äiti ja isä; vaimo ja mies. Kahden työn yhdistäminen on tuonut mukanaan omat haasteensa, sillä toisinaan se on pois parin yhteisestä ajasta. Jenni toivoo tilanteen helpottuvan hänen siirtyessään kohti kokopäiväistä yrittäjyyttä. Taustalla on paljon pohdintaa, mutta Jennillä on yrittäjyyteen vahva sydämen palo, ja valinta Vuoden Artesaaniksi sinetöi päätöksen – nyt tai ei koskaan. Päätöstä on seurannut suuri määrä positiivista palautetta, eivätkä muutamat kyseenalaistavat kommentit ole saaneet Jenniä epäröimään. Hän ei aio elää sellaista elämää kuin jonkun muotin mukaan ”kuuluisi” elää, vaan hän tekee omat valintansa itse sen mukaan, mikä tuntuu oikealta – aina voi myös vaihtaa suuntaa uudestaan.

Jennin lähitulevaisuuden suunta on selvä, mutta koskaan ei tiedä, minkälaisia uusia ja kiinnostavia mahdollisuuksia tulevaisuus tuo tullessaan. Vuosia kansainvälisten tehtävien parissa työskennellyt Jenni on jo kääntänyt katseensa kohti markkinoiden kansainvälisiä vesiä. Vaikka ryijyt ovatkin perinteisesti hyvin skandinaavinen asia, on ryijynsuunnitteluohjelmistolla myös kansainvälistä potentiaalia; Jenni on saanut Yhdysvalloista kutsun New Yorkin osavaltion Lammas- ja villafestivaaleille, ja Amerikassa on julkaistu kirja, jossa on Jennin ryijyjen kuvia. Jenni on asunut aikaisemmin Italiassa, Itävallassa ja Virossa, ja maailmalle lähtemisestä on puhuttu perheen kesken paljon. Vaikka ulkomailla asuminen onkin ihanaa, on Suomi aina vain tärkeämpi ja tärkeämpi paikka, jonne on aina hyvä palata, ja jota todella arvostaa.

IT-alasta kiinnostuneita ihmisiä Jenni kannustaa mukaan mielenkiintoisten mahdollisuuksien värittämälle IT-alalle – ja monella alalla jo IT-alan perusteiden ymmärtäminen vie pitkälle. Jenni rohkaisee etenkin naisia, että parhaimmillaan IT-alalla luovuus pääsee toden teolla valloilleen, ja alasta voi tehdä itselleen aivan omannäköisensä – vaikka tekstiilitaikurina. Meillä jokaisella on vain yksi elämä, joten kannattaa ottaa selvää, miltä oma unelmaelämä voisi näyttää!

Haastattelimme

Jenni Vanhanen
Solution Architect / Konecranes
Tekstiilitaikuri / Iltamaa

Otathan huomioon, että haastattelu on tehty ennen tämän hetkistä koronavirustilannetta, eli kuvailut sosiaalisia kontakteja sisältävistä työstä, harrastuksista ja muusta elämästä koskevat aikaa ennen tätä poikkeustilannetta. Muistutamme, että kaikkien tulee noudattaa ajankohtaisia ohjeistuksia ja määräyksiä tässä poikkeuksellisessa tilanteessa. Ollaanhan kaikki henkisesti yhdessä ja toisiamme varten fyysisistä etäisyyksistä huolimatta!