‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

”IT-alalla voit olla aidosti oma itsesi!”

· Blogi · Uratarinat · Milja Köpsi

Oman elämänsä punkkari

Katja Lusma on Full Stack -koodauksen parissa toimiva Junior Developer Siili Solutionsilla. Hänellä on taustallaan kymmenen vuoden kokemus Lähi-Tapiolan IT-osastolta projektien, liiketoimintamäärittelyn ja hyväksymistestauksen parista sekä Accenturelta integraatiotöistä. Katja on äänekäs ja vahvatahtoinen introvertti sekä testaustaustansa puolesta laatupoliisi. Hän päätyi Siilille mestari- ja kisälliohjelman kautta, jonka kahden kuukauden kisällikauden aikana kaikki tekevät kisälliprojektin. Katjan ryhmä osallistui sisäisen sovelluksen demoversion tekemiseen, josta yrityksen johto innostui niin kovasti, että se osti heidät toteuttamaan sen loppuun. Tällä hetkellä Katja rakentaa siis pienellä kisälliporukalla myyjien työtä auttavaa sisältösovellusta, mistä hän on todella innoissaan. On ollut hienoa päästä tekemään Full Stackia, Clojurea, Reactia ja AWS:ää (Amazon Web Services) sekä auttamaan konsultteja myymään ja löytämään sopivia projekteja. Pienessä tiimissä on virallisesti kolme vakituista devaajaa, ja tarvittaessa muita avustavia henkilöitä.

Yrityskulttuuri on rento, mikä sopii villasukissa ja hupparissa viihtyvälle Katjalle paremmin kuin hyvin – on mahtavaa, kun pönöttämisen sijaan saa olla täysin oma itsensä. Suurin osa ajasta kuluu toimistolla, mutta töitä tulee tehtyä vaihtelevasti myös etänä. On ihan parasta saada ratkaista erilaisia ongelmia sekä osallistua vaihteleviin projekteihin, sillä koskaan ei tule vastaan täysin samanlaista asetelmaa. Helppoa alalla on se, että saa olla omanlaisensa, vapaus vaikuttaa itse sekä mahdollisuus tehdä töitä ajasta ja paikasta riippumatta. Toki tämä riippuu projekteista ja palavereista, mutta kaiken kaikkiaan koko IT-alaa värittää vapauden kulttuuri. Vapaus, aitous ja rehellisyys kattavat Katjalle tärkeiden arvojen kirjon, ja ne pätevät kaikkeen henkilökohtaisesta elämästä työelämään. Erityisen lähellä Katjan sydäntä onkin IT-alan vapaus olla juuri sellainen kuin on – se, että hän saa rauhassa ja aidosti olla oman elämänsä punkkari.

Myös Katjan mies on koodari, joten myös kotona tulee puhuttua koodikielellä koodausasioista. On kiva, kun vertaistuki löytyy niin läheltä. Katjalla on kolme pikkusiskoa, jotka ovat hänelle todella tärkeitä, ja joiden kanssa hän pitää paljon yhteyttä. Ystäviä ja kavereita löytyy niin harrastuspiireistä kuin niiden ulkopuoleltakin. Katja käy paljon metalli- ja Psychobilly-painotteisilla livemusiikkikeikoilla, joille ei löydy erityisen helposti seuraa. Hän on lisäksi aina ollut kiinnostunut ymmärtämään ja selvittämään, mitä ohjelman taustalla tai moottoripyörän koneessa tapahtuu. Moottoripyöriä Katjalta löytyykin kaksin kappalein, ja prätkäharrastukseen liittyvästä kerhoporukasta löytyy hyviä kavereita. Katja viihtyy myös roolipelien parissa – seurassa tai ilman.

Ei kannata pelätä kysyvänsä tyhmiä – apua saa aina!

Katja on aina ollut tekniikkaorientoitunut sekä kiinnostunut jollakin tavalla tekniikasta. Lukion jälkeen hän päätyi kauppikseen opiskelemaan datanomiksi, missä hän kokeili C++-kurssilla koodaamista. Kaikki ei mennyt heti aivan suunnitelmien mukaan, sillä Katja ei päässyt ohjeita lukemalla ja kirjoittamalla tekemisestä jyvälle, vaan hän ajatteli, ettei hänellä ole koodaukseen tarvittavia valmiuksia. Kymmenen vuotta myöhemmin hän päätyi Haaga-Heliaan opiskelemaan tradenomiksi opetellen jo aikaisemmin sivussa harrastamaansa koodausta, muttei vieläkään oppinut koodariksi, vaikka saikin perustiedot haltuun. Lopulta hän suoritti Helsingin yliopiston Full Stack MOOC -verkkokurssin, joka lisäsi kipinää sekä osallistui Mimmit koodaa -ohjelman React- ja Clojure-päiviin rakastuen Clojureen.

Teknisellä alalla Katja on vielä tulokas, mutta asiakkaan puolelta hänellä on laajasti kokemusta. Alalla uusien teknologioiden opettelu todella nopealla aikataululla on yleistä, mikä on samalla sekä kivaa että haastavaa. Katja on onneksi saanut apua aina kysyessään, ja hän korostaakin, ettei pidä pelätä kysyvänsä liian tyhmiä. Kannattaa selvittää asiat itse niin pitkälle kuin mahdollista, ja jäädessään jumiin kysyä rohkeasti apua muilta. Monet juniorit pelkäävät kysyä ja kokevat, että aina pitäisi tietää kaikki itse. Katja on sinut sen kanssa, ettei hän aina tiedä kaikkea, vaan hän kysyy rohkeasti niin sanottuja tyhmiäkin kysymyksiä. Vain opettelemalla oppii, ja opittuaan voi aina opettaa seuraavaa kysyjää!

Parhaiten Katjalle sopii pienellä, tiiviillä ja kivalla porukalla tiimissä työskentely, ja hän pyrkiikin osaltaan luomaan sopivasti muita kannustavan ja villitsevän ympäristön – se on kivaa! Kukaan ei ole yrittänyt millään muotoa lannistaa Katjaa, mutta tsemppiä hän on saanut osakseen senkin edestä – mies on muun muassa konkreettisesti sparrannut häntä haastattelutilanteisiin kysymällä mahdollisimman vaikeita asioita. Ainoa lannistaja on aina välillä oma itse, kun ei osaa tai ymmärrä; reitti kulkee joka kerta itkupotkuraivarikierteen ja huonommuuden tunteiden kautta syttyvään lamppuun ja siitä seuraavaan onnistumisen tunteeseen – varsinaista vuoristorataa. Katjan tulevaisuuden tavoite olisi olla oikeasti älyttömän hyvä Full Stack -devaaja sekä ohjelmointikieli Clojuren osaaja. Hän uskoo, että tarpeeksi sinnikäs opiskelu ja sisulla eteenpäin meneminen palkitaan. Toisinaan olo saattaa olla tyhmä, vaikea ja raivostuttava, mikäli jotakin ei ymmärrä, mutta jokaisen haasteen ylitys vie askeleen lähemmäs unelmaa!

Haastattelimme

Katja Lusma
Junior Developer
Siili Solutions