‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

”IT-alalla kaikilla pitäisi olla mukavaa, sukupuolesta riippumatta!”

· Blogi · Uratarinat · Milja Köpsi

Kaisa Rautiainen on neljännen vuoden tietojenkäsittelytieteen opiskelija Itä-Suomen yliopistossa. Kaisa on varsinainen aktiiviopiskelija, sillä hän vaikuttaa ainejärjestö Serveri Ry:n hallituksen toiminnassa some- ja tapahtumavastaavana sekä vaihto-oppilaiden tuutorina. Hän on toiminut aikaisemmin myös normaalina vertaistuutorina, ja hän suosittelee sekä järjestötoimintaa että tuutorointia kaikille opiskelijoille, sillä niihin osallistuminen on todella hauskaa!

Yliopistossa opiskelu avartaa, sillä siellä perehdytään asioihin konkreettista tekemistä syvemmin, ja Itä-Suomen yliopistosta valmistuu muitakin tietojenkäsittelyn osaajia kuin koodareita. Yliopisto-opiskelun alku kaipaisi kuitenkin teoreettisuuden vastapainoksi myös enemmän konkretiaa, jotta lukion ja yliopiston välinen pudotus olisi kevyempi, ja uusien asioiden omaksuminen helpompaa. Kaisa kuitenkin kaipaa tekemiseen haasteita, sillä mikäli kaikki menisi aina helpoimman kautta, kävisi se pidemmän päälle tylsäksi.

Kaisa on työskennellyt opintojensa ohella asiakaspalveluun, myyntiin ja markkinointiin liittyvien tehtävien parissa, ja on saanut kuulla, että hän voisi myydä vaikka hiekkaa Saharaan. Hän suunnittelee kauppatieteiden sivuaineen sisällyttämistä tutkintoonsa, ja hänellä on lisäksi omia projekteja muun muassa koodaukseen liittyen. Kaisa kuvailee itseään piirtämisestä, ompelemisesta, cosplaysta ja animesta pitäväksi luovaksi yleisnörtiksi, joka pyrkii erottumaan persoonallaan ja asenteellaan sekä tarttumalla aktiivisesti vastaantuleviin mahdollisuuksiin.

Parasta alassa on opiskelijan näkökulmasta poikkitieteellisyys, sillä alalla voi hyödyntää laajasti monenlaista osaamista, kuten myyntiä ja markkinointia. Yrityksillä on tarve kokonaisvaltaisella osaamisella varustetuille osaajille. Myyjillä ei välttämättä ole kovin syvällistä näkemystä ohjelmien ominaisuuksista, kun taas kehittäjät eivät välttämättä hallitse myynnin tai markkinoinnin lainalaisuuksia. Kaisa haluaakin tulevaisuudessa pyöriä näiden asioiden välillä yhdistäen molempiin liittyvän osaamisensa.

Sukupuolella ei pitäisi olla alalla mitään merkitystä

Kaisalla ei ollut selkeää lapsuuden haavetta tulevaisuutensa suunnasta, vaan lukion jälkeen hän päätyi IT-alalle sen työtehtävien monipuolisuuden perässä. Hän oli kuullut, että IT-alalla voi päätyä paitsi vaihtelevien tehtävien, kuten pelien pariin koodariksi, myös ohjelmistosuunnittelijaksi tai järjestelmäasiantuntijaksi. Yläasteella Kaisan tietokoneisiin liittyvät taidot eivät kuitenkaan olleet sieltä vahvimmasta päästä, ja hänen tielleen osui toinen toistaan kummallisempia tietoteknisiä ongelmia, joihin edes tietotekniikan opettaja ei löytänyt selitystä. Kaisa päättikin itse selvittää ongelmien taustalla olevat syyt, mikä yhdessä hevosaiheisen blogin pitämisen ja html-koodin muokkailuun liittyvän innostuksen kanssa saivat viriämään kiinnostuksen alaa kohtaan.

Kaisalle ei ole tullut mieleenkään, että sukupuolella olisi mitään merkitystä alalla, sillä hänen mielestään kuka tahansa voi päätyä mille alalle tahansa. Hän yllättyikin ensimmäisenä opiskeluvuonnaan, kun orientoitumiskurssin materiaaleissa luki, että naisetkin pärjäävät IT-alalla. Miksi eivät pärjäisi? Kaisa ei ole onneksi kohdannut henkilökohtaisesti lannistamista, ja hänen mielestään kaikilla pitäisi olla alalla mukavaa sukupuolesta riippumatta. Perhe ja ystävät ovat olleet aina tukemassa Kaisan valintoja, ja ystävät kuuntelevat mielellään IT-alaan liittyviä asioita, vaikka ne menevätkin toisinaan heiltä yli hilseen. Toisaalta tämä oman tiensä kulkija ei ole edes erityisemmin tukea tarvinnut, vaan oma kiinnostus on toiminut suunnannäyttäjänä. Kaisa kaipaa ympärilleen positiivisella yhteishengellä varustettua porukkaa, jonka kanssa tehdä töitä, ja hän kannustaa kaikkia alasta kiinnostuneita hyppäämään avoimin mielin mukaan. IT-ala on täynnä mielenkiintoisia projekteja ja työnäkymiä, joiden parissa pääsee toteuttamaan itseään ja oppimaan uusia asioita!

Haastattelimme

Kaisa Rautiainen
Tietojenkäsittelytieteen opiskelija
UEF / Itä-Suomen yliopisto