‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

”IT-ala on täynnä monipuolisuutta ja luovuutta!”

· Blogi · Uratarinat · Milja Köpsi

Tietoturvariskien ennaltaehkäisy on keskiössä

Anne Oikarinen on ”Senior Security Consultant and Content Creator” kyberturvallisuusyhtiö Nixulla. Anne on alun perin kotoisin Kainuusta, hän opiskeli Tampereen teknillisessä yliopistossa tietoliikenne-elektroniikkaa sekä työskenteli ohjelmisto- ja tietoturva-alan tehtävissä Tampereella, ja viimeiset viitisen vuotta hän on asunut Helsingissä. Anne on täsmällinen ja ystävällinen ambivertti, jolle on tärkeää ottaa muut huomioon sekä viljellä huumoria. Kiinnostus IT-alaa kohtaan virisi jo lapsena, sillä Annen nykyisin eläkkeellä oleva isä oli IT-alalla. – Anne sai kuulla pienestä pitäen, millaisia ohjelmistokehitys ja IT-ala kaikessa mielenkiintoisuudessaan ovat, ja kotona olleilla tietokoneilla pääsi kokeilemaan niiden toimintaa käytännössä. Anne lukee paljon, ja hän on ollut lapsesta saakka kiinnostunut luonnontieteistä, tähtitieteestä sekä siitä, miten asiat toimivat. Anne harkitsi pitkään luonnontiedealaa, ja oli lähellä, että hänestä olisi tullut fyysikko. Hän halusi yhdistää tietokonemaailman ja tietoliikennealan luonnontieteisiin, ja löysi juuri sopivan koulutusohjelman. – Tietoliikenne-elektroniikan opintoihin sisältyi sähkötekniikkaa teorian ja käytännön tasolla, tietoliikennetekniikkaa toiminnan taustalla vaikuttavien fysiikan ilmiöiden muodossa, sekä koodausopintoja. Lisäksi Anne luki sivuaineenaan kiinnostavia tietoturvakursseja.

IT-ala vei mukanaan Annen aloittaessa uransa kesätöiden kautta monipuolisten ohjelmistotestaukseen, tietoturvatestaukseen, ohjelmistosuunnitteluun ja kouluttamiseen liittyvien tehtävien parissa. – Oli hauskaa ja ihanan luovaa pohtia tietoturvanäkökulmasta, miten joku voisi käyttää ohjelmistoja väärin. Tietoturva-alan alkaessa kiinnostaa yhä enenevissä määrin Anne halusi keskittyä täysillä siihen. Hän päätyi Traficomin, silloisen Viestintäviraston, Kyberturvallisuuskeskukseen tietoturvaloukkausten selvittämisen ja tiedottamisen pariin viestimään kansalaisille ja yrityksille tietoturvan tärkeimmistä asioista sekä erilaisten haavoittuvuuksien ja tietoturvailmiöiden luonteesta. Tietoturvaloukkausten selvittäminen on tärkeää, mutta ennen kaikkea Anne haluaa päästä vaikuttamaan asioihin jo ennalta, jotta tietoturvaongelmilta vältyttäisiin kokonaan.

Anne on työskennellyt Nixulla reilut kolme vuotta toimien etenkin ennakoivan työskentelyn parissa pohtien ohjelmistosuunnitteluun liittyviä tietoturvaheikkouksia ja mahdollisia riskejä uhkamallinnuksen avulla, minkä lisäksi hän on tehnyt teknistä tietoturvatestausta. Uhkamallinnuksella pyritään tunnistamaan ja välttämään tietoturvariskit jo ominaisuuksien ja arkkitehtuurin suunnitteluvaiheessa ennen varsinaista koodausta ja tuotantoon vientiä. Viime aikoina Anne on työskennellyt lisäksi sisällöntuotannon parissa kirjoittaen Nixun tekniseen blogiin sekä jakaen sosiaaliseen mediaan tekniikan ja tietoturvan kiemuroita kaikille ymmärrettävässä muodossa. Annelle sopii hyvin Nixun avoin, tuttavallinen ja ystävällinen työyhteisö, jossa on mahdollisuus valita oma työpisteensä vapaasti sekä istua lounaspöydässä yhdessä kaikkien kanssa roolista riippumatta. Nixulla vallitsee vapaus päättää ja tehdä asioita, kunhan tieto kulkee ja tehtävät tulevat tehdyiksi. Töitä voi tehdä vapaasti myös etänä, mutta Anne viihtyy parhaiten toimistolla, sillä on mukavaa vaihtaa ajatuksia työkavereiden kanssa, ja apu ja tuki ovat aina tarvittaessa lähellä. Lisäksi työn ja vapaa-ajan erottaminen onnistuu näin helpommin. Keskittymiseen ja flow-tilaan pääsemiseksi auttaa energisen musiikin kuuntelu.

Annelle on tärkeää tehdä työnsä hyvin sekä työskennellä mielekkäiden, monipuolisten ja merkityksellisten asioiden äärellä. Tietoturvaongelmien ratkaiseminen on todella tärkeää, sillä se vaikuttaa oikeasti ihmisten elämään parantamalla tuotteen tai ohjelmiston laatua, käytettävyyttä ja turvallisuutta. Anne on pitänyt koko uransa ajan koulutuksia, ja viime vuosina hän on puhunut yhä enenevissä määrin konferensseissa sekä ohjelmisto- ja tietoturva-alan tapahtumissa. – On mahtavaa päästä jakamaan tietoa eteenpäin myös heille, joilla ei välttämättä ole itse aikaa tai mahdollisuutta opiskella. Alassa parasta on monipuolisuus ja luovuus; mahdollisuus päästä kehittämään ja keksimään täysin uudenlaisia asioita. Myös uusiin teknologioihin ja tuotteisiin tutustuminen ensimmäisten joukossa motivoi. Haastavaa puolestaan on selittää IT-alan ulkopuolelta tuleville asiakkaille tai muille ihmisille, miksei jokin asia ole teknisesti tai aikataulullisesti mahdollinen. Kaikessa ei myöskään voi olla hyvä, joten ei kannata verrata itseään liikaa tiettyyn asiaan erikoistuneisiin kollegoihin, sillä jokaisella on omat vahvuutensa ja kehityskohteensa.

IT-alalle mahtuu mukaan kaikenlaisia ihmisiä!

Parisuhde, perhe, ystävät ja oma aika lukuisine kiinnostavine harrastuksineen ovat Annelle tärkeitä asioita. Anne asuu avomiehensä kanssa, ja Annen vanhemmat ja isosisko asuvat lähempänä hänen vanhoja kotiseutujaan. Ystäviä on jo parin vuosikymmenen takaisilta partioajoilta. Partiossa oli kiva kokeilla uusia asioita, ja kerran porukka saikin idean rakentaa oman donitsinmuotoisen lautan pressun ja risujen avulla. Lammella melominen sujui pitkän aikaa oikein hyvin, ja porukka oli todella tyytyväinen rakennelmaansa – kunnes lautta päätti hörpätä vettä ja alkaa vajota hitaasti, mutta varmasti. Lautan alkaessa upota tuli kiire meloa takaisin rannalle, mutta juuri ennen rantautumista lautta upposi kokonaan. Kaikki vaatteet päällä olleet partiolaiset kastuivat, mutta onneksi he pääsivät pian sisälle lämmittelemään. Myös nykyisten ja entisten työkavereiden kanssa tulee pidettyä yhteyttä sekä vietettyä säännöllisesti vapaa-aikaa lautapelejä pelaillen. Työkavereiden kanssa on käyty jopa laskettelureissulla Ranskan Alpeilla. Luonto ja ympäröivä vehreys ovat Annen elämässä isossa roolissa. Talvisin tulee lasketeltua, syksyisin vaellettua, ja muina aikoina käytyä kuntosalilla ja tanssittua. Anne pitää lisäksi valokuvaamisesta sekä ajatuksia rentouttavista käsitöistä neulomisesta virkkaamiseen.

Matkan varrelle on mahtunut paljon tukea paitsi kannustavilta vanhemmilta, myös yläasteella ja lukiossa etenkin luonnontieteiden ja tietotekniikan opettajilta. On pöyristyttävää kuulla tarinoita muiden ihmisten valintojen tuomitsemisesta – onneksi Annelle ei ole tullut tällaista vastaan. Anne ei ole myöskään kokenut erityisiä haasteita sukupuolestaan johtuen, mutta nuorempana hän koki joutuvansa todistelemaan osaamistaan esimerkiksi ollessaan uuden, isolle asiakkaalle kehitetyn palvelun käyttöönoton aikana yksin työmatkalla ulkomailla. Hänen tehtävänsä oli varmistaa, että kaikki tietoliikenneyhteydet ja laitteiden asetukset toimivat asianmukaisella tavalla. Vaikka kaiken piti olla oikein, olikin vastassa ongelma, sillä verkkoyhteydet eivät toimineet. Tilanne oli stressaava, sillä kyseessä oli ensimmäinen käyttöönotto asiakkaalle, ja sen avulla oli tarkoitus osoittaa palvelun laatu ja toimivuus. Anne selvitti järjestelmällisellä vianselvityksellä, mistä ongelma johtuu. Verkkoliikennettä tarkastellessaan Annelle selvisi, että heidän osaltaan kaikki oli kunnossa ­– vika oli paikallisessa verkossa ja sen rajoituksissa. Anne kuitenkin koki, että koska hän oli huomattavasti muita nuorempi ja ainoa tekniikkataustainen nainen, tuli hänen osoittaa oma ammattitaitonsa käytännössä.

Anne on todella kiinnostunut oppimaan uutta sekä syventämään ja monipuolistamaan teknistä osaamistaan tietoturva-alan saralla. Usein tuntuu, että tietyn aikaa tiettyjä tehtäviä tehtyään olisi edessä siirto esimiestehtäviin, mutta Anne viihtyy hyvin asiantuntijaroolissa konkreettisen tekemisen ja tekniikan parissa. IT-ala on täynnä erilaisia suuntautumisvaihtoehtoja koodauksesta ja ohjelmistosuunnittelusta ohjelmistotestaukseen ja tekniikasta kirjoittamiseen. Myös tietoturvan osalta skaala on todella laaja; se kattaa tietoturvatestauksen lisäksi muun muassa haavoittuvuuksien ja riskien hallintaa sekä tietoturvatietoisuuden jakamista kouluttamalla. Kannattaa etsiä oma juttu IT-alan kattavasta kirjosta, tehdä juuri itseä kiinnostavia asioita sekä kokeilla rohkeasti myös uutta. Lannistavia kommentteja ei kannata kuunnella, sillä kaikki on mahdollista sekä opittavissa ajan kanssa ja opettelun avulla. Alalla on helppoa olla oma itsensä – mukaan mahtuu kaikenlaisia ihmisiä!

Haastattelimme

Anne Oikarinen
Senior Security Consultant and Content Creator
Nixu

Otathan huomioon, että haastattelu on tehty ennen tämän hetkistä koronavirustilannetta, eli kuvailut sosiaalisia kontakteja sisältävistä työstä, harrastuksista ja muusta elämästä koskevat aikaa ennen tätä poikkeustilannetta. Muistutamme, että kaikkien tulee noudattaa ajankohtaisia ohjeistuksia ja määräyksiä tässä poikkeuksellisessa tilanteessa. Ollaanhan kaikki henkisesti yhdessä ja toisiamme varten fyysisistä etäisyyksistä huolimatta!