‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

”IT-ala on mahdollisuuksien maailma!”

· Blogi · Uratarinat · Milja Köpsi

Jatkuvan murroksen keskellä.

Päivi Meriläinen on nelikymppinen alanvaihtaja, joka työskentelee Wunder Finland Oy:ssä Junior Frontend Developerina Drupalin, HTML:n, CSS:n, Reactin ja Gatsbyn parissa. Tausta muodostuu matkailu- ja media-alan koulutuksesta sekä laajasta asiakaspalvelualan kentästä.

Asiakaspalvelu ei kuitenkaan tuntunut kutsumustyöltä tai tarjonnut kaivattua ammatillista tyydytystä, vaikka Päivi on usein ajautunut sen alan tehtäviin. Lisäksi Päivi koki asiakaspalvelun väsyttävänä, sillä hän ei ole ihmisistä energiaa saava ekstrovertti, vaan omissa oloissaan akkujaan mielellään lataava introvertti.

Päivin uraa ovat aina värittäneet murrokset ja muutokset, mikä on saanut hänet vaihtamaan alaa kerran, jos toisenkin. Media-assistentin opintojen kautta Päivi sai ensikosketuksensa HTML:llä ja CSS:llä koodaamiseen. Lopulta kaipuu jostakin jatkuvia murroksia stabiilimmasta sai suunnan kääntymään töiden ohella kohti Haaga-Helian YAMK:n digimaailman ja digimedian nettisivujen palvelumuotoilun kursseja.

Uupuminen olikin onnenpotku

Työn ja opiskelun yhdistämistä seurasi kuitenkin uupuminen, sairastuminen masennukseen ja ahdistuneisuushäiriöön, sekä pitkä sairasloma. Sairasloma oli käänteentekevä hetki, sillä se sai Päivin pohtimaan, mitä hän haluaisi oikeasti tulevaisuudessaan tehdä.

Sana ”koodaripula” nousi esille useissa eri yhteyksissä, mikä sai Päivin kiinnostumaan ja hakeutumaan opiskelemaan alaa sairaslomansa jälkeen kokopäiväisesti. Päivi oli ensimmäisten joukossa mukana Facebookiin naisille perustetussa LevelUP koodaajat -koodariryhmässä, ja hän seuraa ryhmän tapahtumia edelleen. Hän muisteli lisäksi jo osaamiaan asioita online-kurssien avulla ennen opintojensa alkua.

Jälkeenpäin katsottuna uupuminen ja sairasloma oli onnenpotku, sillä se pakotti pysähtymään, ja sen myötä rohkeasti tavoittelemaan toisenlaista suuntaa työelämässä, eikä Päivi ilman sitä välttämättä olisi tässä. Vaikka ajanjakso oli todella vaikea ja vaati paljon toipumista, se kirkasti jo aikaisemmin orastanutta ajatusta siitä, mitä Päivi haluaisi tulevaisuudessaan tehdä. Kaikessa rankkuudessaan kokemus näyttäytyy siis myös positiivisessa valossa.

Naisena miesten maailmassa

Päivi ei ole missään vaiheessa epäröinyt, etteikö pääsisi alalle naisena, niin sanottuun miesten maailmaan, vaan oma asenne, suhtautuminen ja kiinnostus vaikuttavat eniten. Wunderilla ja alan tapaamisissa naiset ovat kuitenkin vähemmistönä, erityisesti ohjelmistokehittäjien osalta.

Päivi päätyi Wunderille töihin ensimmäisen #Mimmitkoodaa-tapahtuman kautta helmikuussa 2018. Muiden naiskoodarien uratarinat inspiroivat, ja loivat Päiville vahvaa uskoa itseensä, että hänkin pystyy tähän, eikä häntä estä mikään. Wunder oli tapahtumassa yhtenä työnantajan edustajana, mitä kautta Päivi päätyi Wunderille ensin opiskeluihinsa liittyen työssä oppimaan, ja lopulta töihin. Päivillä oli jo valmista osaamista ohjelmistotalossa käytettävästä Drupalista, mikä varmasti vaikutti osaltaan asiaan, ja alalle pääseminen kävi helposti. Päivin laaja ja monipuolinen työkokemus- ja koulutustausta lisäävät ymmärrystä asiakkaista ja heidän tarpeistaan auttaen samastumaan asiakkaiden asemaan.

Vastavalmistuneena media-assistenttina Päiviltä puuttui rohkeus hakeutua alalle töihin, koska hän koki koodaamistaitojensa olevan liian huteralla pohjalla. Silloin alasta, koodaripulasta tai naisista koodareina ei ollut samalla tavalla yleistä keskustelua, ja koodarit miellettiin stereotyyppisesti nörtimmiksi. Lisäksi koulutusasiaa painotettiin eri tavalla, ja Päivi koki, että hänen pitäisi olla valmiimpi hakeakseen alan töitä.

Nykyään painotus kohdistuu kuitenkin jatkuvaan uuden oppimiseen työssä, ja oma kiinnostus vaikuttaa todella paljon siihen, mitä haluaa oppia, viedä eteenpäin, ja mihin kieliin keskittyä.

Sitku-ajattelusta nytku-ajatteluun!

IT-ala on mielenkiintoinen maailma, joka tarjoaa paljon erilaisia mahdollisuuksia myös kansainvälisesti. Alalla autetaan ja jaetaan tietoa eri asiantuntijoiden välillä ympäri maailman, ja kansainvälisyys on työn suola. Lisäksi vaihtelevat projektit, erilaiset asiakkaat, itsenäinen työ ja vapaus ovat parasta alassa. Wunderilla vapaus ilmenee etätyömahdollisuuksina, aikaan ja paikkaan sitoutumattomuutena, sekä mahdollisuutena johtaa itseään ja omaa työtään.

Ohjelmoinnin ja varsinkin fronttidevaajien osalta asiat elävät koko ajan, ja uudet teknologiat vaativat osaamisen ja itsensä pitämisen ajan tasalla. Haastavaa on itsenäisen oppimisen hidastuminen iän ja uupumisen myötä, mikä puolestaan vie enemmän aikaa ja vaatii sopeutumista. Tämä ei kuitenkaan ole mikään este.

Suurin osa Päivin ystävistä on suhtautunut kannustavasti nelikymppisenä tapahtuneeseen alanvaihtoon, eikä lannistuskokemuksia mahdu matkan varrelle. Päiviä on kehuttu rohkeaksi, sillä hänellä on ollut uskallusta lähteä tekemään isoja elämänsiirtoja. Jos ei anna itselleen mahdollisuutta lähteä toteuttamaan jotakin, ei koskaan tiedä, olisiko se oma juttu.

Kun Päivi päättää jotakin, hänen päätään ei käännetä, vaan hän kulkee määrätietoisesti omaa polkuaan. Mikäli ala kiinnostaa ja paloa löytyy, esteet kannattaa raivata pois tieltä ja pyrkiä rohkeasti eteenpäin. Kokeilemalla selviää, onko kyseessä oma juttu, ja vaikkei olisikaan, niin ainakaan ei tarvitse harmitella ja jossitella jälkeenpäin.

Älä sitkuttele liikaa, vaan pyri aktiivisesti sitku-elämästä kohti nytku-elämää!

Haastattelimme

Päivi Meriläinen
Junior Frontend Developer
Wunder Finland Oy