‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

”IT-ala mahdollistaa jatkuvan kehityksen!”

· Blogi · Opiskelu IT-alalla · Uratarinat · Milja Köpsi

Alalle esikoisen koodauskerhon myötä

Alanvaihtaja ja ensimmäisen vuoden tietojenkäsittelyn tradenomiopiskelija Saana on aikaisemmalta koulutukseltaan ja ammatiltaan valokuvaaja. Ennen päätöstään vaihtaa suuntaa kokonaan toiselle alalle Saana teki – ja tekee nykyäänkin satunnaisesti – videoalan töitä. Saana on 36-vuotias rento, mutta kyynisyyteen taipuvainen oman tiensä kulkija, opiskelija ja äiti. Saana kävi ensimmäisen luokan asuessaan Ranskassa Pariisissa, mutta pääosin hän on asunut Suomessa; tällä hetkellä hän asuu Tampereella ja opiskelee Hämeenlinnassa.

Saana oli pyöritellyt jo pitkään mielessään ohjelmoinnin perusteiden opiskelua tulevaisuuden mahdollisuuksia silmällä pitäen – niiden hallitseminen olisi hyödyllistä alalla kuin alalla. Toden teolla Saana innostui koodauksesta hänen esikoisensa innostuessa suorittamaan koodauskerhon vuosien aikana alusta loppuun eli mustaan vyöhön asti. Siitä se ajatus sitten lähti; Saana päätyi avoimeen yliopistoon koodaamisen peruskurssille ja sen myötä ammattikorkeakouluun saadakseen itselleen alalta tutkinnon. Saanan tämänhetkisenä tavoitteena on oppia ohjelmoimaan mahdollisimman hyvin.

On todella motivoivaa, että jatkuvasti kehittyvällä ja muuttuvalla IT-alalla oppiminen ja opittavat asiat eivät lopu koskaan. Saana on viihtynyt opintojen parissa oikein hyvin – ohjelmointi on selvästi oma juttu. Hän työskentelee mieluiten itsekseen, mutta myös alalla yhä lisääntyvä tiimityö luonnistuu. Etäopiskelumahdollisuudet, kuten videoluennot ovat kullanarvoisia, ja joustavuus on avainasemassa. Saana kokee olevansa toisinaan tehokkaimmillaan iltaisin, joten on mahtavaa voida sovittaa opiskelut omiin aikatauluihin parhaiten sopiviksi. IT-ala tarjoaa tähän loistavat mahdollisuudet myös tulevaisuudessa.

Varsinaista tunteiden vuoristorataa

Alalla pääsee kokemaan kokonaisvaltaista onnistumisen riemua – ja vastapainoksi elävänä kysymysmerkkinä ihmettelemistä. Ongelman ratkaiseminen ja oivaltaminen saavat aikaan valtavia onnistumisen kokemuksia, mutta myös epäonnistumisen kokemukset saattavat olla aikamoisia. Toisinaan tekisi vain mieli pistää pää pensaaseen, kun mikään ei suju, tai kun paljastuu, että ikuisuuksia kestäneen ongelman takana olikin yksinkertainen pikkuasia. Varsinaista tunteiden vuoristorataa – tylsää ei ainakaan pääse tulemaan. Saana pyrkii ratkaisemaan ongelmat itse niin pitkälle kuin mahdollista, ja netistä löytyy yleensä vastaus pulmaan kuin pulmaan. Vaikka tukea ja neuvoja olisikin saatavilla, on Saanalla vielä opettelemista avun pyytämisessä.

Saana on tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolesta taistelija, eikä hän epäröi ottaa kantaa sydäntään lähellä oleviin asioihin ja niihin liittyviin epäkohtiin. Hän on myös tehnyt vapaaehtoistyötä näiden asioiden parissa edistääkseen niiden toteutumista. Toisinaan on turhauttavaa kokea, että miesvaltaisella alalla naisia aivan yksinkertaisissa asioissa neuvovia ihmisiä riittää. Pääosin ilmapiiri on kuitenkin positiivinen, ja Saana on kokenut saavansa tukea. Oli todella kiva yllätys, että Saanan opintoryhmässä aloitti myös monia muita naisia ja kaikenikäisiä ihmisiä. Naiset sopivat IT-alalle, ja ala kaipaa lisää naisia. Muutetaan yhdessä asenteita kohti parempaa maailmaa!

Vapaa-ajallaan Saana harrastaa benji-hyppäämistä aina mahdollisuuksien avautuessa, jopa useita kertoja vuodessa – hyppäämiseen jää koukkuun. Myös kirjallisuus on tärkeä asia, niin lukemisen kuin kirjoittamisenkin muodossa. Saana on kirjoittanut aikaisemmin kolumneja freelancer-toimittajana. Nykyään tulee kirjoiteltua lähinnä harrastuspohjaisia blogikirjoituksia omaksi iloksi sekä otettua jatkuvasti näkyvästi kantaa erilaisiin asioihin Twitterissä. Vielä joskus olisi ihanaa kirjoittaa kirja. Saanalla on tatuointi, jossa yhdistyvät hänen lempipelinsä ja lempikirjansa; siinä Minecraftin Enderman-hahmo istuu lukemassa Sinuhe Egyptiläistä. Ohjelmoinnin lisäksi myös peliala, peliohjelmointi ja pelisuunnittelu kiinnostaisivat, joten ehkä tulevaisuudessa tulee kouluttauduttua vielä lisää – matka on vasta alussa.

IT-alasta kiinnostuneiden kannattaa suunnata rohkeasti alalle kokeilemaan, löytyisikö sen laajasta tarjonnasta itselle sopiva polku. Ohjelmointia, ohjelmistosuunnittelua, pilvipalveluita, pelialaa, jokaiselle jotakin. Ohjelmoinnin perusteiden opiskelu onnistuu myös kotona, jolloin aloittamisen kynnys saattaa olla matalampi. Jatkuvasti kehittyvä IT-ala on kaikkea muuta kuin tylsää – se on loputonta uuden oppimista ja itsensä kehittämistä alan ja maailman kehityksen mukana!

Haastattelimme

Saana
Tietojenkäsittelyn tradenomiopiskelija
Hämeen ammattikorkeakoulu