‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

”Haluan saada ihmiset viihtymään ja kokemaan erilaisia tunteita!”

· Blogi · Uratarinat · Milja Köpsi

Taiteellinen peliohjelmoija

Taina Peltola on 29-vuotias tamperelainen peliohjelmoija Random Potion -nimisessä startupissa. Taina on valmistunut Tampereen teknillisestä yliopistosta, ja hän on työskennellyt Espoossa pelifirmassa, sekä ennen pelialaa viiden vuoden ajan muun muassa finanssi- ja teollisuusalan softakehityksen parissa. Taina asuu miehensä ja kahden kissansa kanssa. Hän erottuu muista alalla olevista teknis-loogista puoltaan täydentävällä taiteellisuudellaan. Ajattelua vaativan aivotyön vastapainoksi on mukavaa tehdä jotakin käsillään. Tainan taideharrastukseen kuuluu muun muassa ekspressionististen taulujen maalaaminen.

Taina on isänsä ja veljiensä tavoin ollut aina kiinnostunut tietokoneista ja teknisistä asioista. Nuorempana tietokoneet taipuivat pelaamisesta piirtelyyn ja animaatioiden teosta videopätkien editointiin. Helsingin kuvataidelukion multimedialinjalla opiskellessa erilaiset taiteeseen ja tekniikkaan liittyvät ovet olivat avoinna, mutta lopulta vaakakuppi kallistui tietotekniikkaan. Taipumus loogisuuteen ja ongelmanratkaisuun yhdessä taiteellisuuden ja luovuuden kanssa on kuitenkin haastanut samanhenkisten, taiteellisella puolella varustettujen ihmisten löytämistä. Taina hakikin aluksi omaa suuntaansa kaivaten luovempaa ja avarakatseisempaa työyhteisöä.

Peliala on tarjonnut vastauksen Tainan muista poikkeaviin tavoitteisiin, sillä taiteen tavoin sen avulla voi saada ihmiset viihtymään sekä ajattelemaan, tuntemaan tai kokemaan jotakin normaalista poikkeavaa. Pelialalla Taina pystyy toteuttamaan itseään ja tavoitteitaan kokonaisvaltaisesti. Myös ihmiset ovat samanhenkisempiä, ja erilaisuus on hyväksyttävämpää.

Naisena, miehenä, ihmisenä alalla

Tainalle on jäänyt sellainen kuva, että hänen isänsä kaavaili hänestä opettajaa tai muun perinteisesti naiselle sopivamman ammatin edustajaa. On kuitenkin ollut mukavaa huomata isän mielen muuttuminen ylpeydeksi Tainan tietoteknistä uraa kohtaan. Myös Tainan mies on suuri tuki. Työarjessa sukupuoli näyttäytyy pääosin neutraalina tai jopa positiivisena asiana, sillä toisinaan naisena saa perinteistä herrasmiesmäistä erikoiskohtelua sekä kannustavia kommentteja työkavereilta siitä, miten hienoa on, että osaavia naisia tulee alalle. Tainan opiskelukaveri puolestaan on joutunut kohtaamaan ikävämmän kokemuksen, kun erään yrityksen edustaja sanoi suoraan, ettei palkkaa naisia koodareiksi. Taina ei ole tällaiseen kuitenkaan onneksi törmännyt.

Isompien yritysten sisällä naisilla saattaa olla oma yhteisö, joka järjestää useimpia naisia kiinnostavaa tekemistä. Taina kuitenkin toimii mieluiten yhdessä kaikkien kanssa sukupuolesta riippumatta. Nykyisestä 10 hengen tiimistä puolet on naisia, ja myös aikaisemmissa työpaikoissa naisia on ollut kiitettävä määrä. Isoilla yrityksillä voikin olla diversiteettiohjelmia, joiden avulla naisen voi olla jopa saman tasoista miestä helpompi päästä mukaan. On todella tärkeää, että diversiteettiasiaan kiinnitetään huomiota erilaisten ohjelmien avulla, sillä ala kaipaa avoimilla mielillä varustettuja, monipuolisesti erilaisia ja kaikenlaisia ihmisiä.

Haastetta ja monipuolisesti uutta kaikissa sateenkaaren väreissä

Parasta IT-alassa on tehtävien sopiva haastavuus ja monipuolisuus, sekä mahdollisuus oppia jatkuvasti lisää uusista teknologioista. Ala painottuu vahvasti tiiviiseen tiimityöskentelyyn todella mukavien ihmisten kanssa, ja käyttäjien softasta saama ilo antaa iloa myös Tainalle. Haastavinta alassa on sen kompleksisuus: asioiden ja softan monimutkaisuus, laajojen kokonaisuuksien miettiminen sekä vaativa ajatustyö.

Taina ei ollut ohjelmoinut yhtään ennen opintojensa aloittamista, ja hänellä kävi tuuri oman polkunsa löytämisen suhteen. Mikäli alaa kohtaan on edes pienen pieni kiinnostuksen kipinä, niin kannattaa kokeilla! Kokeilemalla ei menetä mitään, sillä se antaa vastauksen siihen, onko kyseessä oma juttu. Ei myöskään kannata miettiä liikaa muiden mielipiteitä, vaan keskittyä siihen, mitä aidosti haluaa itse tehdä. Jos jokin ei tunnu omalta, kannattaa antaa mahdollisuus jollekin toiselle IT-alan lukuisista, sateenkaarenvärisistä vaihtoehdoista, sillä ala tarjoaa jokaiselle jotakin!

Tutustu Tainan taustaan ja portfolioon tarkemmin hänen sivuillaan.

Haastattelimme

Taina Peltola
Peliohjelmoija
Random Potion